Sunday, September 30, 2012

Milidi

Barakallahu lakum.
 
Milidi?ape tu?sebelum ni pun ummi xtahu cmner milidi tu..abi je suka makan kalau balik kampung katanya..
Semalam balik KKB(Kuala Kubu Bharu) Wan(mak mertua ummi) bagi 1 packet milidi. Memang namanya milidi. Abi cakap lau nk makan ngan sup boleh, nak goreng pun boleh..
So, ummi buatkan wafa sofea milidi sup...Sedap gak..hehe. Nanti bila wan balik ganu lagi, bolehla order kan..?:)
tengok packet dia,memang nama milidi rupanya.. Mi dia pun macam btg lidi bentuknya..hehe


Bl rebus,macam spaghetti pun ade..


Ummi wat sup telur+brocolli je utk wafa sofea..


Alhamdulillah...Wafa cakap "Daaap", walaupun simple je..:)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ummi nak letak gambar wafa mamam, tapi keadaan wafa dah macam mandi sup pulak, terpaksa buka baju tinggalkan pampers je...(Malam tadi 2X ummi mop lantai...adehh...Xpela,penat hilang bila tgk wafa makan dengan seleranya..hehe)


Wednesday, September 26, 2012

Ape tu??

Barakallahu lakum.
Hmmm...

Ini ialah gambar Wafa sofea kesayangan ummi bersama abi tercinta..dan??ape bawah pc ummi tu??
-
-
-
-
Jom..zoom in sket..
_
_
_
_
_

Hehe..semalam ummi test & the result is...positive. Terus suruh abi tengok sendiri kat dalam toilet result upt ni.."Alhamdulillah..."ucap abi sambil sujud syukur...:)

Wafa...hmm,cmner nk wat ayat untuk anak ummi supaya x merajuk?hehe..Yelaa,maktok cakap,lau bagitahu nanti dia merajuk,buat perangai..Tapi ummi rasa Wafa pun happy coz dia suka baby..
Hmm,to Wafa...are you ready to become a sister?
I know, you're going to be a good and loving sister..
You are the best child I ever get..
I love you eventhough we have a new baby soon..Our love doesn't change(doesn't
 change at all).
Hehe &  same goes for your brother/sister "adik"..Doesn't change...Ummiabi sayang sangat3 anak2 ummiabi.Nt adik baca,merajuk plak..heh~

So, Alhamdulillah...Thank u ALLAh..I love u Allah...:)
Allah beri rezeki, kita mestilah terima dengan hati terbuka & gembira..:)
Seperti yang dirancang, umur Wafa Sofea 2tahun,ummi nk preggy..& umur Wafa Sofea 3thn akan muncul next generation...hehe.
Breastfeeding??Alhamdulillah..ummi still breastfeeding Wafa Sofea sebab tinggal lagi 2bulan je Wafa nak 2tahun..So,abi cakap lau ummi larat bagi je. Ummi akan bertahan sayang.. Lagi 2bulan je Wafa Sofea nak minum susu ummi,pastu kena stop ye sayang. Untuk adik pulak...;)


again...TQ Allah..:)




Jom tengok kelebihan kahwin muda kat SINI..Best tau kahwin muda...:)
Psst..ummi kahwin umur 23 & abi umur 25(sunnah nabi kawen umo 25..he)...masa tu 2-2 dah hbs belajar & baru dapat kerja tetap..Syukur Alhamdulillah, ALLAH permudahkan.. Ingatlah,perkara baik jangan dilengahkan...sebaliknya teruskan niat & bertawakal pada ALLAH..Allah mesti tolong kita...:)

Monday, September 24, 2012

Kepompong kegemaran wafa

Barakallahu lakum.
Hi dear...
2,3 hari lepas Wafa Sofea demam n selesema sket(Gigi geraham 4 batang kuar serentak,cian dia..huhu). Tapi anak ummi ni kuat..Langsung tak merengek tapi ada tambahan "fe'el" baru...
Semua perkara dia nk buat dalam "kepompong". "Kepompong" yang ummi maksudkan ialah tudung saji...huhu. Kalau nak makan, dia tarik ummi suruh letak pinggan dalam tu.. Kadang-kadang dah get ready dalam tu..hehe..macam2 anak ummi soorang ni..;))


Amboi..sukernyerr....:)
Macam-macam dia buat dalam ni..bukan makan je tau...

Hehe...rajin x sayer study??Tapi semestinya dalam kepompong kegemaran sayer...Nak join??;)


Wednesday, September 12, 2012

Picnic at Morib

Barakallahu lakum. Hi dear..baru-baru ni ummiabi & wafa, maklong sekeluarga serta makngah sekeluarga pergi short picnic di Rumah Peranginan Persekutuan Morib.
Best jugak untuk relax & rehat2kan minda kan?Kitorang saja pilih Morib sebab paling dekat. 2jam dari rumah UmmiAbi. Kali ni kami guna nama Paklong dulu sebagai penjawat awam untuk memohon. Next maybe ummi atau makngah pulak kan?hehe.. Kalau nak pergi tempat yang lagi hebat & best,boleh guna nama tok abah..;)
Untuk penjawat awam/badan berkanun yang nak melancong di Rumah Peranginan & penginapan ni boleh klik SINI. Best & berbaloi tau...tak caya,tengoklah di bawah ni harga dia..:)


Paklong tempah rumah peranginan banglo 3bilik...Macam tak percaya RM60 je semalam. Sebelum pergi tu, dalam fikiran ummi dah bayangkan mesti rumah peranginan kerajaan ni biasa je..mesti sepadan dengan harganya kan? Tapi bila sampai sana, memang puas hati.. Semua bilik ada air-cond, rumahnya besar, ada balkoni yang besar, ala2 kampung suasananya,persekitaran & dalaman yang bersih terjaga & yang paling best rumahnya betul2 tepi pantai...Siap ada tempat BBQ lg...
Pantai Morib ni kira 1st beach buat Wafa Sofea.... Ingatkan takut, rupa2nya enjoy je dia...siap baling & tempiaskan air kat ummi lagi...huhu. Oklah...jom layan gambar...:)
Baru sampai..kita rehat dulu...(Depan umah ada pondok rehat)
Amboi..Wafa Sofea mamam coklat smpai cenget mulut..hehe..
Ni muka bangun tido..(Ummi nampak macam dah besar anak ummi ni..:)Boleh jadi kakak,,hehe)
Inilah nama banglo kitorang..

Hmm..bilik selesa...Semua harta benda dalam bilik ni ditulis "Hak Kerajaan". (teringat ummi masa duk kuartes kerajaan NAVY dulu)

Kanak2 riang
Antara POTLUCK yang dibawa..Semua air tangan sendiri... Maklong siap buat kek coklat sempena Anniversary maklong-paklong yg ke 10.. Tahniah..moga bahagia hingga ke syurga ummiabi doakan..
Ummi masak yg mana??huhu...ummi wat simple je..Yg bekas thermos color hijau tu..Telur goreng sambal bersos..Abi siap deco letak tomato n daun bawang...hehe

Preparation utk potluck di atas...(nk jugak tempek kan?hehe)

Ni baru sikit telur tu..Ummi kena goreng 15 biji telur tau..tapi hati seronok...nk berjalan kan..?hehe
Ibuk2 sedang menyediakan lunch...:)
Makan time...
Zafryn: Pssst.Wafa, nak sketttt...abg zafryn nyer dah habis...
Wafa: Buat2 X dengar..xdengar..lalalala...hehe

Lepas makan, rehat2 jap sebelum tukar uniform untuk mandi laut..:)
 
 
Petang tu..apelagi,main pantailah.. Ini kali pertama Wafa Sofea menjejaki kaki di pantai..Alhamdulillah, tak takut langsung..Siap tarik tangan ummi ajak pergi dekat air yang berombak-ombak tu...I'm proud of u sayang..:)
Malam tu, lepas maghrib Ummiabi & Wafa Sofea balik terus pergi open house rumah paklong sham pulak...Fullday activities..Tapi memang seronok.. InsyaALLAH..abi plan nak gi mandi pantai Terengganu plak pasni memandangkan wafa sofea memang suka main air...;)

Monday, September 10, 2012

Jom Naikkan Trafik Blog

Ummi nak join segmen Mak Dara...boleh tambah kenalan kan?

Tentang blog ummi pulak,blog ni banyak ummi nukilkan tentang Wafa Sofea &adik-adiknya & hal2 keluarga.. Jika ada ilmu berharga yg boleh dikongsi bersama, ummi akan nukilkan di sini..
Sesiapa nak join, Kliklah SINI ye..



Senarai terjahan utk rujukan ummi:
Slowly ummi akan singgah , walaupun lambat..:)
~Senarai utk diterjah~

Thursday, September 6, 2012

SubhanALLAH.."Ustaz Don Daniyal"

Barakallahu lakum.


Dari Prof Dr Muhaya(Motivator, Pakar Mata Prince Court Hospital~M.D, PhD of ocular immunology, University of London):

"Saya berkesempatan utk bertemu dgn ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kpd kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak?

Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan utk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian beliau utk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak utk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun.

Suaminya akan menyediakan susu kepadanya utk minum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya utk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu. Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabila setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"

SUBHANALLAH...indahnya alam rumah tangga jika bersandarkan amanah dan kasih sayang kerana Allah. Tak mustahil jika mereka dapat melahirkan generasi yang baik akhlaknya.
Persoalannya, siapakah si anak yang dimaksudkan??? Beliau adalah.....................................................
USTAZ DON DANIYAL DON BIYAJID













Barakallhu lakuma buat Ust & Husna..:) So sweet..




Moga berbahagia hingga ke syurga..
Sumber:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...