Friday, May 15, 2015

Homemade playdough

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Alhamdulillah...ummi berjaya buat homemade playdough(playdoh kasih sayang namanya..haha).
Senang sangat dan yang pasti langsung takde bahan chemical. Jika anak2 tertelan ke...taklah risau sangat(tapi janganla telan..huhu)



Kuning=kunyit
hijau=pandan food colouring
coklat=kopi
pale white=original
 Atas ni 1st time ummi buat, lebih kurang 8 bulan lepas dari tarikh entri ini...
***********************************************************
Then, bawah ni ummi keluarkan balik playdough yg tersimpan dalam fridge tu. Wow..masih elok dan kenyal cuma....sejukkk...hehe



Cara2 nak buat palydough ni simple je.. Guna bahan2 yg selamat dan murah: Macam kat atas tu(gambar 1st), ummi guna bleached flour sebab murah & anak2 ummi dah besar(jenis x masukkan benda dlm mulut lagi). Tapi kalau yg jenis masukkan benda dalam mulut, better buat dari bahan2 organik dan natural seperti unbleached flour.... Ala..apa2pun kalau kita(parents) ada dan pantau, mesti x dapat msukkan dalam mulut punyer..kan... Sebab tu penting parents monitor.. (^,^)..Boleh join main sekali...hehe




Alhamdulillah...ummi dapat resipi PLAYDOUGH dari blog INI. Banyak idea & aktiviti best2 kat blog tu..

Tuesday, February 3, 2015

Pasu buat Ummi

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Aktiviti weekend homescooling kita kali ni Wafa & Zara buat aktiviti bebas..hehe... Ummi baru je pergi mandi & solat, tengok2 diorang dah deco2(sambil duduk atas meja pulak tu..)
Tapi ummi tak marah pun, terharu sangat sebab kakak kata dia buat sepesel(sebut special) untuk ummi... Touching sangat(T,T)

Ummi nak cari bungala...nak letak dalam botol hasil kerja tangan kakak.

Zara buat jugak....penutup botol susu diconteng cantik sangat di mata ummila.. <3 <3
Terima kasih sayang2 ummiAbi... Moga Allah hadiahkan kalian pasu & bunga2 syurga di syurga Firdaus nanti...Ameen..Ameen..Ameen.. (^,^)

Tuesday, January 6, 2015

Alhamdulillah..Allah dekatkan Tahfiz ASTAS


Alhamdulillah...kita dah masuk tahun 2015. Moga tahun ini lebih beriman dan bertaqwa kepada Allah. Moga tahun 2015 tahun untuk kita tingkatkan pahala & bekalan untuk akhirat. Kurangkan dosa2 yang boleh mengundang amarah kita & orang2 sekeliling kita. Kurangkan dosa2 yang menyebabkan kita lalai & terleka dengan hasutan syaitan. Nauzubillahi min zalik.



Berakhir tahun 2014, sudah setahun Wafa Sofea di tahfiz Assalahuddin di sek 23 Shah Alam. Dengan itu, sudah setahun juga ummiAbi pergi-balik kerja naik motor.
Rancangan untuk berkorban naik motor adalah kerana kekangan masa. UmmiAbi, kakak Wafa, & Zara keluar rumah seawal 6.30am, hantar Zara ke rumah mama(baby sitter) then terus ke Shah Alam untuk menghantar kakak Wafa di ASTAS Seksyen 23.Masa perjalanan amat mencemburui ummiAbi. Pernah kami dah hantar anak2 dan terus menaiki kereta menuju UM yang terletak betul2 di ibu kota KL menyebabkan kami sampai lambat dalam keadaan tercungap-cungap. Clock-in sistem ciptaan manusia yang hanya tertera "Late" menyebabkan kami mula cari inisiatif lain. Alahai...hidup berlari2 kerana sistem yang dicipta manusia, padahal kita bersusah payah menjalani hidup supaya mengutamakan Allah, keluarga dan kemudian kerja(atas pilihan). Akhirnya, pasrah juga kepada sistem..seolah2 hambakan diri pada sistem rekaan manusia. Allah..ampunkan kami..
Ahhh..kalau nak citer tentang sistem electronic attendance ni memang menjengkelkan. Kerana nak rekod cantik, ada yang menipu..kerana nak rekod cantik, ada yang bergegas clock-in dahulu then baru solat.. Allah atau sistem diutamakan..?? Teringat ummi pada entry Ummu Muhammad tentang hamba kepada sistem ni. Astagfirullah al azim.. Benar sekali kata2 UM, Kita hamba kepada Allah, bukan hamba kepada sistem/mesyuarat/kursus/rekod. Sampai bila?Allah... Moga Allah permudahkan Ya Allah.Moga Allah tingkatkan iman UmmiAbi..Ameen..

So, kerana asyik "late" atau terpaksa memanipulasi sistem menyuruh wakil clock-inkan, kami decide untuk menghantar anak2 dengan kereta then menukar menunggang kuda motor di shah Alam ke UM, Kuala Lumpur. Prinsip abi, walau bagaimana susah pun kita, abi sendiri akan hantar anak2 selamat sampai dan pulang dengan tangan abi sendiri. Abi nak pastikan anak2 selamat dengan mata abi sendiri.Abi ingin memastikan abi pergi kerja dengan hati yang tenang kerana dapat kucup anak2 & isteri :p  sebelum dan selepas abi balik dari kerja. Itulah ubat penenang abi.. Alhamdulillah...abi memang susah sket nak percaya orang luar. Bibik/driver/cleaner memang takkan ada kot dalam hidup kami sehingga abi tiba2 tukar fikiran kan..hehee. Tapi, memang tak perlu pun semua tu selagi kita boleh buat sendiri kan...kan..(^,^)

OK, berbalik pada tajuk, ampuuun, ummi selalu lari tajuk..kekeke  Assalahuddin Smart Tahfiz School(ASTAS) dengan rasminya sudah buka cawangan di BBR(Bandar Bukit Raja). Alhamdulillah...Alhamdulillah..1 lagi nikmat yang Allah permudahkan untuk kami tahun ini... Tahun ni kami tidak perlu lagi menghantar kakak Wafa ke sek 23 Shah Alam sebaliknya Allah dekatkan tahfiz kepada kami di BBR. Syukur yang amat..Allah dengar rintihan ummi yang hari2 sakit pinggang tunggang unta motor dan hirup Carbon monoksida(kalau jerebu?Allah..), berhujan ribut di dalam jem. Allah...ummi dapat rasa bagaimana perasaan penunggang2 motorsikal di Kuala Lumpur atau kota2/bandar besar. Ya Allah, selamatkanlah perjalanan kami...panjangkan umur kami serta berikan kesihatan yang baik pada kami..Amin..Amin..
Namun, eratnya ukhwah ummiAbi sepanjang perjalanan ke tempat kerja. Segala badai kami tempuhi dan pelajari bersama...Cewahh..haha. Bila hujan, ribut, dan jerebu yang teruk, saat itu abi lindungi ummi. Romantik jugak abi yer.. Memang pun.(^,^)

Sepanjang di ASTAS Shah Alam, banyak perubahan positif kakak wafa tunjukkan...Alhamdulillah.. Walaupun susuk badannya nampak kecil, tapi jiwanya sangat matang.. Namun, manja ngan abi masih lagi..hehee. Alahai...baru umur 4tahun kan.. Sikap childish 4years level memang ada,biasalah kanak2, mesti ada merajuk dan tantrum. Tapi kadang ummiAbi tak jangka tiba sifat "kakak-kakak" atau "anak sulung" tu lahir semulajadi dalam dirinya.Alhamdulillah..nikmat ummi sebagai ibunya.
Sifat2 tersebut automatik lahir bila Zara menangis, ummi sakit(sakit tekak je pun), abi penat, rumah bersepah atau tengok perkara2 yang sedih.. Dia akan terus tolong picit/bagi air kat ummiAbi, pujuk adik Zara & kemas rumah. Dah boleh diharap..Ya Allah...cepatnya masa.. Naper kakak besar cepat sangat???UmmiAbi macam x sempat nak main puas2 dengan kakak... Moga Allah panjangkan umur UmmiAbi supaya dapat memberikan kasih sayang yang tiada sape pun boleh bagi sebelum suamimu sayang..Ameen (T,T)

Ummi: Abi jangan manjakan sangat Wafa...ummi risau pulak jika dia terlalu bergantung pada abi.. Kalau abi ada dia mesti ngada2 sket..huhu

Abi: Biarlah....jika dia tak manja dengan kita, ummi sanggup ke dia cari "manja" di luar sana? Dengan sapa2 yang bukan kita..?Nauzubillahi min zalik. Biar segala-galanya dia serahkan pada Allah dan kita ummi&abinya.Full stop. Tiada insan lain...kecuali sebenar2 suaminya. Begitu juga Zara..
Lagipun..biarlah...time2 camni baru abi boleh bermanja dengan diorang, nanti dah makin dewasa..mereka makin malu dengan abi.. Berkepit dengan ummi je..Sian abi.... Dahla makin tua, anak istri makin jauhkan diri.. Ummi pulak makin tua, makin disayangi...huhu

Ummi: Haha...sentap pulak abi..:p

***********************************************************************
Harini 6hb Januari 2015- Hari pertama(Minggu Orientasi) Wafa Sofea di ASTAS BBR. Excited bukan main... Sepanjang cuti sekolah aritu asyik tanya, "bila kakak nak gi school ni?" "Bila school nak buka ni?" Hihi... Sabar kakak, sabar....(^,^)

Harini mudah sangat kejutkan kakak...asyik senyum je. Abi yang hantarkan tadi sebab harini abi CTR(Cuti Tanpa Rekod) sebab abi ada exam(Doakan abi ye..harini killer subject..huhu). Ummi called abi, abi cakap kakak ok je.Baik je dia...Alhamdulillah... Kakak x perlu ditunggu atau dipujuk. sebab ASTAS memang tempat favourite dia, cuma ummiAbi risau gak kot2 dia terkejut tak hantar ke ASTAS Shah Alam, tapi hantar ke ASTAS baru, cawangan BBR pulak..hehe. Tapi syukur pada Allah...Dia lebih yakin dari apa yg UmmiAbi jangkakan. Syabas kakak..Sayang kakak ketat2..<3 <3

Banyak sebenarnya kenangan manis dan indah sepanjang setahun kakak berada di ASTAS Shah Alam. Terima kasih buat semua "teachers" dan Ustaz yang tidak jemu mengajar kakak dan melayan kerenah anak syurga ini. Walaupun gaji kalian tidak setinggi pegawai atau pak2 menteri, tetapi gaji akhirat kalian adalah bonus yang tidak terdapat di mana2 agensi/company samada kerajaan atau swasta. Jazakumullah khairan kathiro..


Outdoor "Rehlah filmasjid". Archery is SUNNAH..Allahu Akbar

Belajar bersugi(sunnah)

Playgroup

Solat Dhuha tak tinggal dah..(^,^)

Kem solat & bulan 12 baru2 ni Wafa Sofea sambut birthday dengan sepupunya,Zafryn Naufal..

Semua aktiviti2 kat ASTAS memang Wafa enjoy sangat2. Alhamdulillah..
Alhamdulillah..Moga tahun ni kakak lebih bersemangat dalam menimba ILMU. Moga Allah permudahkan serta lembutkan hati kakak dalam menerima ilmu, menghafal serta menghafaz(pelihara serta terpelihara) AlQuran..Ameen..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...