Thursday, August 28, 2014

Mari menjala


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Alhamdulillah, 1st time ummi menjala untuk dapatkan roti jala ni... For the newbie macam ummi ni bila menjadi, bersyukur sangat-sangat. Abi pulak volunteer nak masakkan kari ayam...Alhamdulillah, pucuk di cita ulam mendatang. Itulah abi... Naikkan semangat ummi yang mula2 takut/risau nak buat. Takut x jadi...hihik. Tupun nak takut kan, Klau tak cuba, mana tahu ye tak?

Ummi pakai tiub roti jala dari Syarikat Menang ni.. Maklong yang jual. Senang sangat. Bila nak menjala je kita picit & bancuhan tepung pun keluar. So, takdelah menitik-nittik. Jika tak picit, ia tak keluar pun.. So, seronoklah ummi menjala macam2 design..hihi...

Alhamdulillah...WafaZara & Abi makan sampai licin... (^,^)

Ohya, lupa pulak.... Roti jala yang ummi buat ni tekstur dia lembut sangat. Ummi guna bahan-bahan seperti di bawah:
Ummi guna 1cawan Unbleached Flour + 1 suku cawan filtered water(Ummi tak letak susu langsung). Letak serbuk kunyit sket. Then tambah garam pink himalaya secubit & 3sudu besar Olive oil..
Ummi blend kesemuanya & masukkan dalam tiub roti jala tu & menjala suka-suki..hihi.
 Ya Allah, lembut sangat roti jala tu....Alhamdulillah..

Selamat mencuba.. (^,^)

Drive-thru Zoo(zoo versi UmmiAbi)

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..


Hi dear, dulu masa ummi preggy zara..kami pernah bawak wafa tengok haiwan eksotik di zoo versi UmmiAbi kan? Zara ingat lagi x?Zara kan dalam perut ummi masa tu..Ingat tak?heee

Kali ni makin bertambah haiwan-haiwan dalam kedai Eksotik tu tau... Ditambah pula kucing parsi, ular, ikan, iguana, itik, ayam dan banyak lagi...cuma ni semua hanya haiwan peliharaanla... takdelah gajah, singa, zirafah etc..hehe.. Yang tu kena gi Zoo Negara ye. Tapi tengok haiwan pet ni pun dah buat dua puteri kesayangan ummiAbi yang solehah wa musleh ni snyum sampai telinga.. Terlompat-lompat bila abang kedai tu bagi makan kat itik-itik. Terharu ummi.. InsyaAllah, abi janji nanti kita akan masuk zoo juga ye... (^,^)

Yang bestnya kat sini haiwan2 yang dah jinak dilepaskan je di kawasan lapang(kat padang permainan perumahan kitorang). Teruja budak2 tengok...hehee

Masa abang ni tengah bagi makan itik-itik tu, teruja betul Zara. Itik2 melompat, dia pun terlompat-lompat..kikiki

Alhamdulillah, sambil2 tengok tu, abi ajar cara sebutan yang betul =Itik(Malay) & duck(English), Ayam(Malay) & chicken(English) serta cara bunyi haiwan2 ni... Anatomi itik & ayam pun abi terangkan...

Wafa: Dia ada tangan tak abi? sambil tunjuk itik yang tengah kembangkan sayapnya..
Abi: Dia takde tangan, yang dia goyang2kan tu adalah kepak ataupun in English Wings.
Wafa: Oooo...dia ada kaki jelah...
Ummi: Alhamdulillah, cepat faham... (^,^)

Monday, August 25, 2014

Solat jenazah mudah je..

 Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear.... Pernah solat jenazah? Ummi tak pernah tapi selalu sangat nampak depan mata orang solat jenazah sebab biasanya yang ummi hadir di rumah, ruang sangatlah terhad.. Jika berkesempatan pergi ke masjid, Alhamdulillah..dapatlah sama2 menunaikan fardhu Kifayah ini.
Abi beli jugak buku & CD untuk kita sekeluarga tengok & fahami, nanti dah besar, Wafa & Zara tengok lagi & kita praktikkan k...

Sebenarnya tak susah solat jenazah ni. Belajar lah wahai saudara/keluarga/anak lebih2 lagi lelaki..Alangkah malunya malu pada Allah pastinya bila kita tidak pandai nak solatkan untuk ahli keluarga lebih2 lagi untuk mak atau ayah yang meninggal .. Itu sahaja lah penghormatan yg terakhir buat insan yg membesarkan dan menjaga kita ...

Ummi ada jumpa cara mudah & ringkas untuk solat jenazah di FB. Jom hadam sama-sama(^,^). At least yang ringkas ni dah ada dalam sanubari serta tersemat bila diperlukan, itu dah memadai daripada tak tahu langsung kan.... Sedih ibu bapa kita yang teringin sangat anak sendiri imamkan jenazah... Begitu juga impian UmmiAbi( jika Allah kurniakan insan bernama Wafi...Wafi... Jadilah imam kepada jenazah kami ye sayang Amin). Ia secara tak langsung adalah kerana Doa2 yang keluar daripada mulut Anak soleh solehah itu sendiri terus diterima Allah..Subhanallah...

Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Jenazah :


1. Angkat Takbir "Allahuakbar" & Niat dalam hati :

++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah "sebagai makmum kerana Allah Taala"
++ Baca Alfatihah hingga akhir

2. Angkat Takbir Kedua "Allahuakbar"
++ Baca : Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir

3. Angkat Takbir Ketiga "Allahuakabar"
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk mayat kanak-kanak yang belum baligh, tidak dibacakan doa ini kerana mereka masih tidak dikira dosa pahala oleh malaikat. ada doa lain di link bawa (al azkar)

4. Angkat Takbir Ke Empat "Allahuakbar"
++ "Assalamualaikum warahmatullah " Beri Salam kanan n kiri
++ Selesai

Jika jadi makmum, ikutlah di belakang imam, berdiri rapat rapat. dan ikutlah jugalah rukun di atas. Cukup rukun makalah sah lah solat tersebut. Semoga ia jadi penghormatan terbaik buat jenazah ..

Alhamdulillah...
Untuk lebih details tentang solat jenazah bolehlah visit ke SINI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...