Friday, December 12, 2014

Alhamdulillah..Zara sempat "DCC" semasa kelahirannya

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...
Tahu tak DCC tu apa?
Salah satu nikmat semasa bersalin selain Gentle Birth/Natural Birth, Home/car/toilet Birth, Hypno Birth, En Caul Birth & Water Birth...(^,^) Segala jenis "birth" tersebut dapat diteruskan dengan DCC/LB..

DCC ialah Delayed Cord Clamping iaitu ibu bersalin membiarkan seketika(2-30mins) tali pusat bayi bersambung dengan urinya sehingga ibu itu sendiri membenarkan si ayah atau pihak hospital memotong tali pusat tersebut.

LB ialah LOTUS BIRTH iaitu amalan tidak memotong tali pusat bayi selepas ibu bersalin dimana uri & talipusat disimpan sehingga TANGGAL SENDIRI dr pusat bayi.

Ibu-ibu yang bertuah yang dapat memberikan nikmat DCC kepada bayi mereka berkemungkinan boleh meneruskan dengan "Skin to skin contact" dengan baby & Lotus Birth pulak.. Allahu Allah..betapa bersalin itu sebenarnya nikmat jika kita tahu caranya. Semua orang perempuan(yang berkahwin) ingin bersalin seperti nikmatnya & mudahnya Mariam melahirkan Nabi Isa a.s.
Ummi tak nafikan yang "sakit Bersalin" itu sememangnya sakit, namun kita boleh dapat dalam bentuk "Nikmat" jika kita tahu bagaimana untuk menghadapi keadaan itu, dengan kata lain...kita BERSEDIA LEBIH AWAL DAN SENTIASA BERSEDIA(MENIKMATINYA)

Sebenarnya WHO pun ada recommended pasal ini tapi mungkin parents tak alert atau buat tak tahu atau memang tak tahu tentang DCC/LB ni. Medical teams of course tahu tapi tak ramai yang support/galakkan sebab apa tak tahula...mungkin meremehkan kerja mereka atau mereka sekadar memberi layanan ikut prosedur semata-mata(dari segi kemanusiaan & natural/gentle birthing pandai2lah ibu & ayah uruskan). Tapi mummies..selagi kita boleh bersuara, bersuaralah...itu anak kita. Kita tahu apa yang terbaik. Tapi parents yang nak DCC/LB ni mestilah "informed decision"(bukan sebab orang buat, kita nak buat). Kita mestilah ada ilmu dulu untuk terangkan pada hospital sebab kita DCC/LB. Ilmu tanpa Amal sangatlah sia2. Tapi Amal tanpa ilmu lagilah teruk. Kesannya akan kembali pada diri sendiri..

Alhamdulillah...jika baca balik entri ummi lahirkan Wafa Izzara, dengan izin Allah..Zara dapat nikmat DCC walaupun tak dapat LB sebab bersalin di hospital. Syukur tak terhingga...Jika dapat LB lagi best kan.. InsyaAllah..next birth. Minta sahaja pada Allah..(^,^)
Sebenarnya, masa lahirkan Zara ummi takde ilmu terperinci tentang DCC. Secara kebetulan dan rezeki dari Allah dapat nikmat DCC tu asbab ummi lahir takde staf assist(Unassisted birth walaupun di hospital uols..he), then mereka jadi kalut untuk pasang tag & ambil keterangan, acara potong talipusat delay lebih kurang 15minit lebih. . Lupa atau tak perasan kot..hihi. Alhamdulillah...perancangan Allah adalah terbaik..




Kebaikan DCC dan LB:

Ironinya dalam DCC/Lotus Birth ini ialah plasenta dapat memberi manfaat kepada babyi selama 9 atau 10 bulan ketika baby dalam kandungan, maka ia boleh terus memberi faedah kepada baby selepas kelahiran. Pengamal Lotus Birth percaya bahawa dengan kaedah ini, bayi tidak memerlukan imunisasi tambahan, kerana plasenta memberi cukup bekalan antibodi dan imunisasi yang diperlukan oleh bayi.


Lotus Birth dikatakan terdapat dalam ajaran Buddha, mungkin ada kaitan dengan kelahiran Siddhartha Gautama yang boleh berjalan sebaik saja dilahirkan, dan setiap langkahnya menghasilkan bunga teratai.

Di dalam Islam, uri diharuskan ditanam selepas dibersihkan dengan baik sebagai tanda pernghormatan terhadapnya.

Negara Amerika merupakan negara perintis Lotus Birth ini , dan diperjelaskan bahawaLotus Birth ini sebagai langkah pencegahan untuk melindungi bayi dari jangkitan luka yang terbuka.

Walaupun ia agak baru di Malaysia,Budaya tidak memotong talipusat ini telah lama diamalkan dalam budaya Bali dan budaya orang asli. Bali mempunyai pelbagai tradisi dan ritual mengenai proses kelahiran. Setiap kelahiran membawa cerita yang baru dan berbeza untuk dijadikan sebuah pelajaran. Setiap wanita menyanyikan lagu kelahiran sendiri untuk bayinya. Ada banyak kegembiraan dan perayaan pada saat kelahiran.

Antara beberapa sebab mengapa ibu-ibu memilih untuk melahirkan secara Lotus Birth?


1.Tidak ada keinginan ibu untuk memisahkan plasenta dari bayi dengan cara memotong tali pusat

2.Supaya proses peralihan bayi berlaku secara lembut dan damai, yang membolehkan penolong persalinan untuk memotong tali pusat pada masa yang tepat.

3.Merupakan suatu penghormatan terhadap bayi dan plasenta.

4.100% memastikan bahawa bayi mendapat kandungan darah optimum dan khusus yang diperlukan bagi bayi.

5.Mendorong ibu untuk menenangkan diri pada minggu pertama selepas bersalin sebagai masa pemulihan sehingga bayi mendapat perhatian penuh.

6. Mengurangkan kematian bayi kerana pengunjung yang ingin bertemu bayi. Sebahagian besar pengunjung akan lebih memilih untuk menunggu hingga plasenta telah lepas.

7.Alasan rohani atau emosional.

8.Tradisi budaya yang harus dilakukan.

9.Tidak bimbang tentang bagaimana mengklem, memotong atau mengikat tali pusat.

10.Kemungkinan menurunkan risiko jangkitan (Lotus birth memastikan sistem tertutup antara plasenta, tali pusat, dan bayi sehingga tidak ada luka terbuka)

11.Kemungkinan menurunkan waktu penyembuhan luka pada perut (adanya luka memerlukan masa untuk penyembuhan.sedangkan jika tidak ada luka, masa penyembuhan akan sekurang-kurangnya)

12.Tujuan lb juga adalah untuk mengelakkan kesakitan pada bayi (dgn mengerat tali pusat) dan membiarkan tali pusat tertanggal secara semulajadi disamping dikaitkan mempunyai faedah2 tertentu.

Antara faedah2 yg dikatakan dapat diperolehi daripada amalan lb adalah :
- Mempercepatkan penyembuhan & mencantikkan pembentukan pusat
- Meningkatkan imuniti bayi
- Meningkatkan ikatan mak dan baby (kerana bayi yg masih bersambung dgn uri dpt duduk lebih lama dgn ibu tanpa sebarang gangguan)


*Hanya kerana tali pusat telah berhenti berdenyut tidak bermakna tali pusat menjadi tidak berguna lagi. Tali pusat boleh terus berdenyut sekitar 2 hingga 3 jam.

kredit picture from mamanaturally

*Apapun sebabnya untuk mengenal pasti kebaikan dan keburukan dalam sesuatu tindakan, rujuk lah kepada pakar-pakar dlm bidang tertentu atau sebagai sandaran. Dapatkan saranan daripada pihak-pihak yang lebih tahu tentang hal ini..


Anda boleh membaca rujukan lanjut tentang lotus birth ini di sini atau anda juga boleh baca apa itu lotus birth


Apa-apa pun, perkongsian kami tentang Lotus Birth ini adalah untuk menambah pengetahuan anda.


Untuk cara>> pengurusan uri mengikut ajaran Islam, anda boleh rujuk di link berikut <<Pengurusan uri mengikut ajaran islam



Kredit Ilmu Bermanfaat dari entri Kak Faz dan Kak Pija. Syukran sodiqaati..(^,^)
Untuk menimba banyak dan banyak lagi ILMU BERMANFAAT boleh join Gentle Birth Group.

Wednesday, November 19, 2014

Haiya 'alasSolah...(TIPS SOLAT UNTUK ANAK BAWAH 7 TAHUN)

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..





Allah berfirman: 

وأمر أهلك بالصلاة واصطبر عليها…..
Dan perintahkanlah kepada keluargamu untuk melaksanakan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya….(Thaha: 132)



Dalam sebuah hadis Rasulullah mengatakan:


قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «مُرُوا أَوْلَادَكُمْ بِالصَّلَاةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ، وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا، وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرٍ وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ»
“Muru auladakum bissolati wahum abnau Sab’i sinina, Wad ribuhum alaiha wahum abnau asrin. Wafarriku bainahum fil madoji-i “
“Perintahkanlah anak kamu untuk solat apabila masuk usia 7 tahun dan jika berumur 10 tahun dia tidak mahu solat, maka pukullah(yang tidak merosak/hanya sebagai pengajaran), dan pisahilah tempat tidur mereka(bagi anak lelaki dan perempuan)”. (HR. Abu Daud) 


Rasulullah menjelaskan dalam hadis ini bahwa ibu bapa harus memerintahkan anaknya untuk solat mulai dari berumur tujuh sampai sepuluh tahun. Itu artinya selama tiga tahun dia harus bersabar membimbing dan mengingatkan terus tentang solat(continous). Oleh  itu kita boleh buat kiraan(calculate) berapa kali perintah itu harus kita sampaikan kepada anak.


Perintah itu selama tiga tahun, tiga tahun sama dengan 3 x 365 hari = 1095 hari. Sementara solat 5 x sehari semalam. Jadi 1095 x 5 = 5475 x perintah.


Oleh itu, kita mempunyai kewajiban 5475 x mengingatkan anak untuk solat sebelum kita mempunyai hak terhadap anak. SUDAHKAH ANDA?
Betapa pentingnya solat kan.. Betapa ruginya kita yang dah terlepas atau sengaja meninggalkan solat sejak dari umur 7tahun atau 10tahun?(T,T)
Sempatkah ummiabi mengqada'kan solat2 yang terlepas (sejak dari umur 10tahun)?Allahu.... Moga Allah menerima taubat kami..


Ummi sekadar mahu berkongsi tips dari Al-fadhil Ustaz Wan Asrul bagaimana anak-anak beliau solat tanpa disuruh atau diarah.. Tips untuk UmmiAbi serta ibu bapa yang lain. Bagi ummi cara Ustaz Wan dan zaujahnya sangat terapkan kasih sayang dan bukan paksaan yang patut kita contohi.
Moga Ilmu yang disampaikan ustaz bermanfaat buat kita semua..





Kakak dah masuk 4tahun bulan 12 ni... Adik Zara pulak setahun 8bulan. Apa yang Ustaz Wan sarankan untuk kanak2 bawah 7tahun adalah sikap "tunjuk", "pendedahan" & "mendekatkan" serta "memperkenalkan" mereka terhadap "SOLAT".

*Adik Zara(1tahun+) dalam fasa memerhati seterusnya akan mencuba. Mungkin dia akan lakukan sehabis baik walupun tidak secantik/seelok apa yang ummiabi buat, namun itu adalah terbaik. Contohnya simpan buku. Kita akan simpan elok2, buku yang lebih besar di bawah sekali. Namun bagi Adik Zara, asalkan simpan buku(walaupun tak tersusun) itu adalah kejayaan yg cukup besar baginya.MasyaAllah..Alhamdulillah..

*Kakak(4tahun) dalam fasa mencuba dengan gandaan seterusnya terus memerhati. Mencuba dengan gandaan ini bermaksud, jika ummi suruh kakak angkat baju di ampaian. Berdasarkan pemerhatian sebelum ini memerhatikan ummi angkat kesemua baju termasuk seluar dan tuala(bukan baju sahaja) membuatkan dia faham angkat baju dengan yang lain2 juga. Cukup hanya ummi suruh dia angkat baju di ampaian tapi dia respon dengan mengangkat semua sekali wlupun tak cukup tangan & habis jatuh2 sepanjang jalan..hehee. MasyaAllah...Alhamdulillah..

Inilah yang Ustaz Wan tekankan buat ibu bapa, membesarkan anak mengikut fasa dan bertepatan dengan hadis Rasulullah SAW. Cara ini lebih berkesan daripada kita menyuruh, menengking, memaksa anak2 melakukan sesuatu. Fitrah mereka yang berakal dah cantik Allah ciptakan. Namun, kita yang perlu bijak menggunakan & mengatasinya

Untuk permulaan, UmmiAbi buat benda baik2 "sengaja" di hadapan mata mereka. Kalau dulu masing-masing solat di dalam bilik, then kat luar mereka main2 sementara kami solat. Ooh...memang takkan dikacau time solat tapi didikan takde. So, sekarang semua telekung, jubah dan sejadah kami bawak keluar ke ruang tamu. Nak solat mesti depan mereka dengan niat mahu didik(tapi tak suruh).

Alhamdulillah..kalian suka..(^,^)
Perlahan-lahan kakak&adik zara akan turut serta solat berjemaah.
Kadang-kadang dah habis "jemaah" tak habis lagi solat masih nak solat..kikiki


Kalau time azan, mesti sekarang berebut-rebut nak amik wuduk & nak solat. Adik Zara pun dah pandai suruh sarungkan tudung. Kadang-kadang tak sempat, ummi sarungkan je tudung kerja ummi. Sebab ummi nak kena masak pulak. Kalau layan sampai ke isyak kita tak makan sayang2 intan ummiabi ooiii..hehehe

Alhamdulillah, kakak dah boleh lancar bacaan solat sampai rukuk walaupun masih pelat. Syukur ya Allah.. Adik Zara selalu mengikut sahaja apa yang kakak buat..(^,^) Sejuk sampai ke perut ummi melihat kalian..Nikmat sangat..

Kakak sujud..
Dia lari ke depan..hehehe
Abi selalunya solat di surau sebab surau sangat dekat dengan rumah kami. Kakak selalu request nak ikut, tapi abi cakap kakak elok solat di rumah, jemaah dengan ummi. Alhamdulillah...kakak dah mula faham..
Sekali-sekala atau hari weekend abi bawak gi masjid/surau..
Bahagianya mereka... Tempat paling mereka suka....Masjid buat mereka tenang..(^,^)


Moga anak-anak syurga ummi terus istiqamah dalam mendirikan tiang agama kita.. Ianya WAJIB, tiada langsung alasan untuk meninggalkan solat sehingga Allah beri kita rukhsah(kena lakukan juga walaupun x berdaya seperti sakit). Berdosa besar tinggalkan solat. Azabnya amat pedih..Nauzubillahiminzalik. UmmiAbi tak sanggup anak-anak kesayangan ummiabi terima azab itu.. Tak sanggup(T,T)
Jika kita tinggal puasa, perlu ganti kerana puasa itu wajib. Namun solat wajib pada waktunya. Cuma kita yang dah tertinggal solat kerana jahil, qada'lah selagi hidup..Moga Allah terima taubat kita dan juga terima solat qada' kita...(T,T)



Azab meninggalkan solat


Ohya..sebelum ummi akhiri nukilan kali ini, ummi nak share video yang sempat ummi record. Asalnya nak record "bacaan solat" kakak untuk tatapan abi bila balik dari surau. Tapi lain pulak jadinya... Bergegar badan ummi tahan gelak..kekeke..
Kalian memang penghibur UmmiAbi..Terima kasih Ya Allah..(^,^)

video
Kakak dah tak tahan sangatlah tu...Tengah syok2 baca bacaan dalam solat, adik Zara yang asalnya molek pakai tudung, tiba2 tudungnya terjatuh ke belakang...hahaha
Adik Zara "perasan" kita gelakkan kat dia, dan dan disembur...haha(Alahaiii) Cover malulah tu...(^,^)



Monday, November 10, 2014

Homemade Strawberry Jam

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...suka strawberry x? Rugi kalau tak suka..hehe
UmmiAbi & the kiddos(WafaZara) suka sangat2 strawberry ni.. Pantang ada orang tanya nak pesan apa jika mereka ke Cameron Highland.

Baru-baru ni maklong sekeluarga pergi lagi Cameron. So alang2 maklong tanya ummi nak apa, Ummi teruslah order strawberries. Dah lama ummi teringin nak makan jem strawberry..huhu...


Alhamdulillah..dapat jugak Strawberries segar dari ladang.. Syukran maklong..


Macam biasa, Wafa & zara dah pilih2 untuk dijadikan kudapan..
Abi pun pilih gak..nak buat dessert katanya.. Tapi memang "lazat" dessert abi ni. Sila pm abi if nak recipe. Serious ummi xtahu camner pembikinannya. Tengok2 dah siap...(^,^)
Ummi hanya ternampak abi blend putih telur+gula organik. Selebihnya nanti ummi tanya..hehe ;p


Ok..sebelum makan, ummi akan rendam dulu strawberri kita dengan cuka buah.. Ummi guna cuka buah teen..
Ummi masukkan semua strawberries yang tinggal(half lagi the kiddos & abi dah amik) then masukkan je dalam Slow juicer.
Slow Juicer akan asingkan air strawberry & fibre(serat). So fibre/serat/hampas strawberi tu yang digunakan untuk buat jem..(xperlu masuk air ye dalam semua proses ni) 
+
ummi campurkan fibre+madu secukup rasa+kayu manis(bagi wangi)
kacau sampai pekat...Then SIAP...
Alhamdulillah...ummi sangat berpuashati dengan jem ni.. Eh..angkat bakul plak..:p
Rasa manis2 madu & masam2 strawberry...Nyummylicious..
Anak2 pun happy..Suka makan..
Jem ni boleh di makan dengan roti, lempeng, letak atas donut dan macam2 lagi. Menaikkan selera anak2.. Berkhasiat pulak tu, tanpa bahan pengawet, bahan kimia atau kondisioner yang dibenarkan syubhah..
Alhamdulillah..Allah bagi.... (^,^)

Ohya, air strawberries ni janganlah buang pulak. Minum fresh gitu..(^,^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...