Wednesday, October 15, 2014

Almond Milk Lazat Berkhasiat

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear, Kakak & Zara mesti ingat ummi pernah buat Almond Milk yang lemak berkrim kesukaan kamu berdua tu kan. Tapi kan....yang tu ummi buat guna Magic Bullet, dan...ummi buat lagi tapi kali ni menggunakan Slow Juicer. Caranya lebih mudah, hampas yag dihasilkan sangatlah halus serta almond milk yang terhasil dari SJ memang superb. Sangat sedap & berbeza rasanya dari guna Magic bullet atau blender biasa.
Ya Allah..serius sedap...Alhamdulillah..ummi sangat2 berpuas hati dengan Almond Milk kali ni..

Macam biasa, ummi rendam badam + kurma + air filter Semalaman.

Masukkan semuanya dalam SJ...
SJ akan asingkan siap2 hampas badam & susu badam..

-Nyummilicious-

Dah dapat susu badam tu untuk kita yang dewasa ni boleh terus minum..sedap sangat.
Untuk anak2 ummi tapis dengan kain lampin(beli tak pernah pakai masa wafa newborn dulu). Kain lampin tu ummi basuh dengan pencuci buah/sayur atau pencuci pinggan pun boleh then rendam air panas... Tekstur selepas tapis MasyaALLAH...sangat lembut di tekak..takde rasa sisa hampas langsung.. Laju je Kakak & Zara minum..


Alhamdulillah...Allah bagi sedap & lazat untuk kami nikmati Almond Milk kali ni..


Almond Milk kali ni ummi dapat buat banyak sikit, so ummi frozenkan dalam storage botol Zara. Botol2 banyak sangat yang tak digunakan.. So bila nak guna just thawing & rendam dalam air panas(betul2 sama macam kita thawing ebm)

Tuesday, October 14, 2014

Slow Juicer bukan sebarang juicer atau blender.

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..Amin..

Alhamdulillah...berjaya kumpul duit setiap bulan dalam group untuk membeli idaman hati----->Slow Juicer(^,^)

Jenama Hurom. Waranty 10tahun
Made in Korea..


Slow Juicer ni bukan mcam pengisar buah yang menggunakan blade tu ye. Ia menggunakan konsep perahan di mana nutrient asal buah-buahan yang di perah tidak hilang zatnya.
bukan blade tapi menggunakan 'auger' untuk tujuan perahan.
MENGAPA PILIH SLOW JUICER??(maaf atas penggunaan bahasa di bawah kerana sesetengah "terms" susah untuk di'translate"kan(maaf juga untuk yang ini) bagi memudahkan kefahaman..huhu..

1) SJ@Slow Juicer(Juicer perlahan) ini  berputar antara 45-75rpm manakala Hi-speed Juicer berputar sekurang-kurangnya 1500rpm. Blender lagilah laju(boleh speed sehingga 3000rpm).... Semakin tinggi rpm semakin tinggi haba yang dikeluarkan untuk menyahaslikan nutrient/zat buah/sayur.. Alahai, ruginya..

2) Crushes(include compressed/grind/squeeze etc) SJ (mcm Konsep batu Giling/lenyekan) memelihara banyak enzim/nutrien berharga manakala Hi-speed juicer/blender membunuh kebanyakan enzim kerana hi-speed menggunakan blade stainless steel.


3) SJ crushes pulak menggunakan auger plastik pepejal manakala blade(bilah) hi-speed berputar pada kelajuan yg tinggi sekaligus menyerap oksigen & jus yang terhasil akan teroksida(further-oxidized).

4) Bila guna pemerah SJ(Slow Juicer), ummi boleh menyimpan cold-pressed juices tersebut dalam tupperware kedap udara atau botol kaca berpenutup & ia akan kekal baik untuk 3 hari selepas itu.(So, the nutritional properties tidak akan diminish/berkurang) manakala  jika menggunakan Hi-speed juicer after 30mins or less, juices dah turn brown & ada separation...
Sj adalah masticating .. Buah tu di "Perah" perlahan2. SJ tidak menggunakan blade yg mengeluarkn haba oleh itu tidak membunuh enzim buah-buahan sekaligus menyebabkan jus masih aktif & fresh. Jus Aktif tidak cepat teroksida dan boleh bertahan sehingga 48 jam. Waaah...gitu ;P

video

5) Antara slow juicer, Hi-speed juicer, shake'N'take serta blender/magic bullet.... Semestinya ummi memilih RPM & speed rotary yang paling rendah serta tidak menggunakan blade kerana ingin menjaga kualiti zat & nutrient buah-buahan & sayur-sayuran. Buah/sayur sekarang pun agak mahal kan. So, if jus yang terhasil pun kurang nutrient, apa je yang masuk dalam tubuh badan ummi & keluarga ummi kan... Bagi ummi SJ ni memang berbaloi sangat2.

6)Ohya, sebelum terlupa, SJ ni bagus untuk kanak2 & orang tua kerana jus yang dihasilkan sesuai dengan sistem pencernaan mereka. SJ akan memerah buah/sayur dan hasilnya terbahagi dua dengan cara memisahkan hampas sisa dengan ekstrak jus.

Hampas ini sebenarnya kaya dengan serat (fiber). Jika kita minum jus tanpa serat, sistem pencernaan kita lebih relax..tidak perlu bekerja keras untuk memecah makanan dan menyerap nutrisi. Bahkan, hal ini dipercaya membuat nutrisi lebih mudah diserap oleh tubuh dalam jumlah yang jauh lebih besar daripada jika kita makan buah-buahan dan sayuran secara real.. Eh faham ke ni??


Jika ada serat pula, Serat sebenarnya sangat berguna untuk membantu memperlambatkan  proses pencernaan dan memberikan pelepasan nutrisi ke dalam aliran darah. Penggunaan SJ akan sangat membantu apabila kita memiliki sistem pencernaan yang sensitif atau terdapat penyakit yang menyukarkan sistem pencernaan atau ada masalah pencernaan..
Kiranya...kalau takde serat ni, nutrient /zat pada buah/sayur lebih cepat diserap ke dalam darah..

7) Cara nak bersihkan pun senang SJ ni...sebab ia tiada blade atau mata pisau yang tajam. Hanya alirkan air & hampas2 pada corong tu boleh dicuci bersih guna berus comel..
Jus dari SJ:

Fresh from the fruits/vege

Jus dari Blender/Magic Bullet selalunya menghasilkan smoothie(jus bersama hampas/fiber):


Kredit: Ilmu2 dari perbincangan pakar2 jus Jelitawan Organik esp Sis Naila Zakiyyah.. Barakallahu fikunna.. :)

Sunday, October 12, 2014

Tutup aurat...dan solatlah sayang.. Tak perlu telekung.

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear, ummi pernah mengalami beberapa situasi "serba-salah solat" ketika ummi belajar di alam persekolahan dan universiti dulu...

Entah sejak bila "telekung" merupakan syarat untuk menunaikan solat. Mungkin mindset atau telah diasuh dari kecil, nak solat mesti kena ada telekung.

Situasi 1:
Menghadiri kelas petang, ummi & kawan2 akan menunaikan solat di surau. Ummi & kawan2 memang jenis bawak telekung(padahal sudah bertudung labuh & memakai stokin-pakaian seragam SMKA). Ini mindset, entah kenapa sanggup berpeluh2 pakai 2,3 lapis kain untuk menunaikan solat. X selesa sebab tak mandi 1 hal, berpeluh melekit-lekit 1 hal..Boleh khusyuk ke?Banyaknya hal...Pakaian seragam kami memang sudah tebal, ade cekak di tangan & berstokin tebal...
Kesannya, jika terlupa bawak telekung, semua kelas dipergi & ditanya, sesape bawak telekung??I nak pinjam.. sambil tercungap-cungap berlari ke surau balik... Alahai...menyesal kalau ingat balik.

Situasi 2:
Di surau R&R ketika ummi sekeluarga on the way balik kampung. Ramai lagi makcik2 yang tak solat lagi sebab menunggu telekung. Ummi tengok di penyidai, telekung dah habis orang awam guna. Ummi hanya bawak stokin tebal je. Pergi ambil wuduk, tukar stokin kaki biasa(skin sock) ke stokin tebal(black sock). Solat seperti biasa..
Selesai solat, ummi perhatikan makcik2 tadi masih menunggu giliran untuk menggunakan telekung. Apa yang ummi perasan, makcik2 itu sudah cukup syarat sah untuk solat kerana pakaian mereka longgar & labuh iaitu berbaju kurung., cuma tiada stokin. Allah..kalau ummi ada stokin lebih & tidak mengejar masa, boleh bagi... Waktu solat dah nak habis...huhuhu(T,T). Ummi hanya bawak 1 stokin je masa tu untuk digunakan untuk solat seterusnya.
Ummi doakan mereka sempat kejar waktu solat...

Situasi 3:
Ummi tengah buka kasut untuk masuk solat di Surau shopping complex/Mall..
Terdengar beberapa remaja keluar surau balik & mengomel telekung dah habis..
Remaja 1: Kita balik solat kat rumahlah..telekung dah habis..
Remaja 2: A'ah...sempat ni...
Alahai, sayangnya....mereka meletakkan solat no.2 selepas telekung. Sepatutnya apa2 pun solat dahulu. Cari cara untuk mendahulukan solat. Jika ada duit, boleh ke shopping complex balik & beli stokin atau skirt labuh(jika seluar jeans yang dipakai terlalu ketat).
Ummi doakan mereka masih panjang umur & sihat semasa tiba di rumah masing2..

Kesalahan ummi:
Abi meletakkan kesalahan pada ummi kerana meletakkan "diri sendiri selemah-lemah iman" kerana hanya mendoakan dari hati. Tidak menegur dengan perbuatan mahupun perkataan. Allah...
Abi pernah kata, kadang-kadang "mereka" ini dihantar oleh Allah untuk menguji kita atau untuk Allah beri ganjaran kepada kita. Tapi kita selalunya lepaskan begitu sahaja.. Ruginya...
Sama juga seperti orang miskin datang minta duit pada kita...ataupun seorang pakcik yang kehabisan duit untuk pulang ke kampung memilih kita untuk meminta sedikit wang buat tambang bas... Juga seorang fulan menceritakan dompetnya hilang kepada kita.. Semuanya bergantung pada tindakan kita seterusnya, sama ada mahu ganjaran dari Allah SWT ataupun tiada apa2 kredit yang kita dapat...
Rugi kan sayang?

Ok, berbalik pada situasi2 di atas,

Bagi ummi, telekung sesuai di rumah kerana di rumah sahaja kita berpakaian tidak formal seperti kain jarang, lengan pendek, tidak bertudung etc. Kerana kat rumah pelbagai aktiviti dilakukan bersama keluarga. Tiba waktu solat, kita tidak perlu menukar baju tebal & bertdung bagai. Hanya menyarung telekung & bersolat...(^,^)

Di luar rumah, kita sudah menutup aurat. mengapa perlu menyarung telekung pula? Bukankah syarat sah solat hanya menutup seluruh tubuh kecuali muka & tapak tangan? Inilah sebabnya mengapa ISLAM mewajibkan muslimah menutup aurat bukan bungkus aurat. Islam itu mudah, namun jangan ambil mudah ye..
Apa yang dapat dikonklusi di sini... Menutup aurat itu bukan sahaja wajib, malah memudahkan kita sebagai muslimah.
Untuk memahami lagi, jom tengok video yang bermanfaat ni...:)
video
Kredit video to SITI HAZIRAH ZAINI

#Ohya, ummi sekadar mahu berkongsi tips ummi setakat ni. Ummi memang suka pakai jubah(dalam mesti pakai seluar panjang ye jika ingin berjubah). Then, bila mahu solat, just bawak stokin je...
Tapi...itu dulu...sekarang dah ade anak ni, ummi akan standby sehelai jubah dalam kereta if baju kita terkena muntah anak ke...terpijak dek kasut anak ke... So, ada 1 beg kecik untuk sehelai jubah & sehelai stokin...(tapi selalunya bawak keluar stokin je sbb baju bersih je..). Tak berat mana pun setakat sehelai jubah & stokin comel tu..kan..
Tips ni juga untuk digunakan bila tiba2 kita menerima 1 berita kematian atau nak gi kenduri atau melawat orang sakit. Takkan nak pakai baju yang pergi kerja tu melawat orang sakit atau kematian kan.. Boleh pakai jubah yang memang dah tersedia dalam kereta tu.. (^,^). Sopan, tenang & menyihatkan orang yang sakit tu..:)

JOM ULANGKAJI:



SYARAT-SYARAT SAH SOLAT

1-Beragama Islam
2-Baligh
3-Suci dari hadas
4-Suci seluruh anggota badan, pakaian dan tempat.
5-Menutup aurat. Aurat bagi wanita,seluruh tubuhnya kecuali muka dan kedua tapak tangannya.
Sedangkan aurat bagi laki-laki ialah antara pusat dan lutut.
6-Telah masuk waktu solat yang telah ditentukan.
7-Menghadap kearah kiblat
8-Mengetahui mana yang termasuk rukun dan mana yang sunat.
 
p/s: Abi beri pendapat pada syarat No.5-aurat bagi lelaki..Walaupun aurat bagi lelaki ant pusat dan lutut, namun kita solat untuk menghadap Allah SWT yang kita cintai. Seeloknya berpakaian cantik seperti jubah & baju melayu serta berwangi-wangian. Mengapa jika kita berjumpa orang kenamaan atau sultan siap berpakaian formal, berseterika, bertali leher??huhu...Sedangkan menghadap RAJA SEKALIAN ALAM kita sekadar ala-kadar?(T,T) Astagfirullah..


RUKUN-RUKUN SOLAT

1-Niat
2-Ihram
3-Berdiri tegak bagi yang berkuasa ketika solat fardhu dan bagi yang tidak berkuasa,
disebabkan sakit dan sebagainya boleh melakukannya secara duduk,
berbaring , telentang atau dengan isyarat.
4-Membaca surah al-Fatihah(dengan sebutan yang betul) pada tiap-tiap rakaat.
5-Rukuk dengan toma`ninah.
6-I`tidal dengan toma`ninah
7-Sujud dua kali dengan toma`ninah
8-Duduk antara dua sujud dengan toma`ninah
9-Duduk tasyahud akhir dengan toma`ninah
10-Membaca tasyahud akhir
11-Membaca selawat ke atas nabi pada tasyahud akhir
12-Membaca salam yang pertama
13-Tertib mengikut urutan dalam mengerjakan rukun-rukun tersebut.





Moga bermanfaat...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...