Monday, April 14, 2014

Makan sunnah berdulang..

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear, Alhamdulillah...rumah kita bertambah lagi dengan amalan sunnah Rasulullah. Saat makan sekarang adalah saat yang ditunggu-tunggu oleh Wafa Sofea & Wafa Izzara. Sampaikan bila ummi bawak dulang penuh makanan ke ruang makan, Wafa Sofea menjerit keriangan.."Yeay...makan..makan..., Jom abi, jom zara..." (^,^) *(Saat ini Wafa Izzara pun merangkak laju2 untuk ke ruang makan..Amazing, dia pun faham waktu makan sudah tiba walaupun dia x boleh makan..hehe.. Dia suka teman kitorang makan~thumbs up dik)
WS & WI sangat teruja & gembira sekarang. Mungkin dalam hati mereka masa makan adalah masa bersama ummiAbi, Masa itulah ummiabi bersembang-sembang, ketawa riang, suap-menyuap, berkongsi gelas..bertanya khabar(??)..huhu.. Maafkan ummi wahai kakak & adik zara, masa terhad buat kita sekeluarga pada hari siang kerana kerjaya UmmiAbi membataskan waktu siang kita. Tapi kita gunakan waktu yang sikit ini dengan berkualiti ye=makan bersama-sama semestinya..:)

Rasulullah SAW gemar berkongsi makan dalam dulang bersama-sama dengan sahabat Baginda. Secara tidak langsung ianya mewujudkan kemesraan dan meningkatkan kasih sayang terhadap sesama Muslim. Selain itu, amalan berkongsi makanan dalam satu dulang juga dapat mengelakkan pembaziran. Sabda Rasulullah SAW:“Berkumpullah kalian dalam menyantap makanan, kerana dalam makan bersama itu akan memberikan barakah kepada kalian.” (HR Abu Dawud) 
 setakat ini, dulang pemberian maktok satu-satunya pinggan kita di rumah. Dulang ni maktok dapat harga rm2 semasa pergi Teluk Intan  tapi sangat berkualiti. Entah camner maktok boleh dapat dengan harga begitu.
Oh ya, ini dulang Aluminium biase je, bukan perak yang mahal2 tu ye..sebab tu murah(^_^)


 bila kita makan begini, akan terjalin ukhwah antara kita umat Islam.. tiada pembaziran berlaku..setiap biji nasi dlm hidangan akan kita habiskan..barulah datang keberkatan Allah.

Imam Abu Hamid al-Ghazali rahimahullah menyatakan antara etika makan ialah membicarakan hal yang baik dan menceritakan kisah orang yang soleh ketika makan. Menurut al-Hafidz dan Sheikhul Islam Ibn al-Qayyim rahimahullah, Rasulullah SAW bercakap dan berbual ketika makan.


“Ada kalanya Nabi SAW bertanya apakah makanan pada hari ini dan memuji makanan itu.” (HR Muslim). “Dan ada kalanya Nabi SAW mengajar adab dan susila makan kepada kaum keluarganya. Ada ketika Nabi SAW sentiasa menggalakkan tetamu beliau supaya menambah lauk pauk dan minuman.” (HR Al-Bukhari).


Ketika makan jangan terlalu banyak bercakap atau bercakap dengan makanan penuh dalam mulut. Juga jangan bercakap mengenai hal yang boleh menimbulkan rasa jijik atau loya. Hendaklah mengambil makanan yang paling dekat. Dalam satu hadis, yang diriwayatkan daripada Umar bin Abi Salamah RA, beliau berkata: “Semasa aku kanak-kanak, aku makan di dalam bilik bersama Rasulullah SAW. Tanganku melintasi (menjangkaui) segala piring-piring, lalu disebut oleh Rasulullah SAW: “Wahai kanak-kanak, sebutlah nama Allah dan makanlah dengan tangan kananmu dan makan makanan yang paling hampir denganmu.”


Umat Islam juga dilarang menggunakan bekas makanan yang diperbuat dari emas dan perak. Bukan sekadar kurang adab, malahan merupakan satu dosa apabila seseorang itu minum dan makan dengan menggunakan bekas daripada emas dan perak. Tindakan menggunakan emas dan perak ketika makan dan minum, melambangkan kesombongan, sedangkan sifat sombong adalah hak mutlak Allah SWT sahaja.


Dalam satu hadis, daripada Huzaifah bin Al-Yaman RA, beliau berkata: “Aku mendengar Nabi SAW bersabda: “Jangan kamu minum dalam bekas dari emas dan perak dan jangan kamu makan dalam pinggan dari keduanya kerana sesungguhnya ia untuk mereka (yakni orang-orang kafir) di dunia dan untuk kamu di akhirat.” (HR Al-Bukhari & Muslim)


Berkata Imam an-Nawawi: “Telah disepakati oleh sekelian ulama’ bahawa diharamkan menggunakan bekas dari emas dan perak sama ada untuk makan, minum, bersuci atau bentuk-bentuk penggunaan yang lain, sama ada bekas itu besar atau kecil, sama ada yang menggunakannya itu lelaki atau perempuan.” (Syarah Sahih Muslim, Imam an-Nawawi)

Tuesday, April 1, 2014

Tolak dadah, ambil sunnah

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat mujahidah & serikandi solehah UmmiAbi.. Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear....
Entri kali ni agak panjang(cover lama menyepi..hehe) kerana ummiabi selitkan kenangan perubahan kami ke arah pemakanan sunnah yang mengubah cara hidup & kualiti hidup kami 360 darjah..(eh...270darjah kot..or 180darjah je sebab banyak lagi perlu diubah & belajar..hihi)..

Alhamdulillah..SubhanAllah..Maha suci Allah kerana diberi kesihatan yang baik buat Wafa Sofea & Wafa Izzara. Alhamdulillah, dengan kuasa Allah...Wafa Sofea jarang-jarang demam(last demam masa dia umur 1tahun++ ketika melawat Terengganu, pastu tak pernah demam~setakat dedar2 badan ade, tp tepid sponging je dah ok balik suhu badannya). Alhamdulillah, syukur & segala pujian itu HANYA MILIK ALLAH.. Wafa Izzara pulak tak pernah demam lagi setakat ni. Wafa Izzara=unvac baby. Tiada bahan yang melemahkan sistem imun dia so far..Syukur..syukur.. Wafa Sofea pulak ummi biasakan dengan ubat sunnah & ummiabi yakin kajian detox dengan makanan sunnah..Allahu Amiin..

Allah punya kuasa, makhluk tiada apa-apa...Itulah moto & visi kami terhadap ubat-ubatan farmaseutikal/drug. Apapun usaha kita, carilah yang HALAL & toyyiban. Bukan asal cepat nak sihatkan badan ank je, halal haram semua tolak tepi..Asalkan anak sihat.
Ingatlah, anak ini amanah...Segala yang berlaku ke atasnya akan ditanya kelak. Sesuatu yg berlaku atas kemudharatan anak juga adalah kerana jahilnya kita sebagai ibu bapa..(T,T)
Cukup-cukuplah....
Bermula sejarah hitam dalam hidup UmmiAbi atas khilaf sendri  sejak Wafa Sofea demam umur 9bulan kami mula kejarkan ke hospital (menyerah diri). Reda je doc masukkan antibiotik & pcm & nebulizer setiap 6jam--->4jam--->2jam.
Apabila baik & discaj, Wafa Sofea happy hanya 2bulan, demam & batuk kembali tanpa isyarat. Selagi doc beri pcm/antibiotik/dadah, selagi itu kami keluar masuk hotel/ward. Itu je jalan yang kami nampak ketika itu. Maafkan UmmiAbi sayang. Cukup-cukuplah...

So, dah kalau Wafa Sofea & Wafa Izzara tak diberi supplements & vaksin untuk kuatkan sistem imun mereka, tak takut ke jangkitan kuman/ penyakit menyerang mereka? Huhu...Ramai manusia takutkan penyakit rupanya. Lupakah anda Allah yang jadikan penyakit & Allah jua yang menyembuhkan?? InsyaAllah..penggantungan 100% pada Allah. Kita boleh usaha dengan memberi supplements/vaksin/ubat2 dadah, tapi pilihan di tangan kita kan..Semua itu adalah usaha. usaha zaman sekarang  memerlukan duit. Kita boleh beli benda lain yang tidak memudaratkan menggunakan nilai yang sama. Daripada berharap/berserah pada hospital/klinik/doktor, lebih baik serah diri & yakin hanya pada ALLAH. Nilai tu lebih berbaloi.

Ramai manusia yang takutkan penyakit sekarang sanggup berhabis duit asalkan anak sihat. Boleh berhabis duit sebagai usaha mencari Ubat dadah...Tapi sedarkah kita UBAT ni adalah rawatan. Rawatan pula ada yg memudaratkan & ada yang selamat, malah memberi kesan yang lebih baik atau lebih buruk untuk jangkamasa panjang. Jika tak dapat fikir kesan jangkamasa pendek, fikirlah jangkamasa panjang anak-anak kita. Mereka berhak hidup sihat walafiat sebagai pewaris generasi kita akan datang. Kenapa pilih ubat yang x selamat jika ada pilihan ubat/cara rawatan yang lebih selamat, halal, malah menambahbaik sistem imun? Tepuk dada tanya hati.... Hidayah, lifestyle, perubahan, & cara/kaedah boleh ditukar dengan bermula dari HATI.. (^,^) Dengan perubahan ini juga ia sekaligus merubah kesihatan kami sekeluarga. Kalau dulu setiap bulan mesti MC & ada ahlul bait kita yg sakit, kini Alhamdulillah...jarang sangat. Ummiabi tak maksudkan yang kami tak sakit langsung sejak tolak ubat dadah ni, tapi jarang sangat & tidak berlarutan. Jika selesema, esok mesti baik.. Jika, demam, esok mesti suhu kembali normal. Allahu Allah...Nikmat manakah yg kamu dustakan?? Demi Allah, DIA yang menurunkan ujian/sakit, & kepadaNYAlah kita mohon perlindungan/rawatan.






Alhamdulillah, Allah kuatkan juga hati kami yang selama sudah penat dengan ubat-ubatan dadah. Kami sudah penat dengan keadaan di mana ubat-ubatan ini hanya menggembirakan kami pada permulaan, & sakit itu pasti kembali(PASTI..tak bulan ni, pasti bulan depan demam balik). Ubat dadah ini hanya menghilangkan symtoms, bukan penyakit. Mungkin dulu kami happy bila bagi Wafa Sofea ubat paracetamol(PCM) & suhu badan kembali Normal dalam tempohmasa 24jam, tapi sistem imun Wafa Sofea makin lemah. Berdasarkan pemerhatian kami selepas beri PCM, Wafa Sofea jika terdedah pada hujan(walaupun setitik) atau terkena panas matahari(walaupun tak terik), malam itu juga suhu badannya terus mendadak mencecah 38 degree - 39degree. Dan macam biasa kami akan ended up hari tersebut dengan menyerah diri untuk dimasukkan ke dalam wad...(T_T)

Maafkan UmmiAbi sayang...Kami kurang ilmu ketika itu. Ianya tidak akan berlaku lagi bermulanya penggalian ilmu alami seusia Wafa Sofea umur 3tahun & adik Wafa Zara 0tahun(sejak dilahirkan x penah dicemari ubat dadah & vaksin).Alhamdulillah...
Namun kami amat2 bersyukur sebab ummi ada sedikit basic medic masa belajar dahulu, & kami memang siap2 pangkah ubat batuk & selesema. Bagi kami tiada istilah ubat batuk/selesema dalam dunia ni. So far, diri Wafa Sofea hanya dilemahkan oleh Paracetamol & nebulizer(kerana "hyperactive airways" berlaku jika dia batuk teruk). Owh, bercerita tentang PCM ni, ummi nak tunjukkan sesuatu:

Ni dari page KKM sendiri..

 Doktor2 yang dah berilmu sekarang pun kalau boleh xnak bagi ubat2 dadah ini dah.... Selagi boleh mereka akan elak..Alhamdulillah. Moga makin ramai doktor2 yang bukan mengejar dunia semata, tapi kumpul ilmu bermanfaat untuk akhirat jua...:)
Barakallahu lakum buat doktor2 yang memberi keizinan untuk share.. (^,^)



Saja ummi capture sekali ngan komen2 bermanfaat yg dikongsi oleh parents lain. Barakallahu lakum..


So, dah tolak dadah....apa solusi kita untuk mencegah & merawat jika penyakit tetap datang dengan izin Allah..??? Kembali rujuk pada yang Haq(benar). Rujuk pada Al-Quran & Assunnah.
Al-Quran & As-sunnah adalah panduan hidup kita.. 

Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW bersabda: 
Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, kamu tidak akan sesat selama kamu berpegang dengan kedua-duanya iaitu kitab Allah dan Sunnah Nabi Nya.

Boleh klik pada link gambar makanan/ubat sunnah untuk maklumat lanjut...:)


Khasiat HABBATUS SAUDAK
Alhamdulillah..Wafa Sofea boleh makan Habbatus sauda macam kunyah kacang je...:) She loves it. Kdg2 kalau ummi lupa bagi, dia siap mintak...

Khasiat MADU



Alhamdulillah...Wafa Sofea mendapat air mutiara ini selama 2tahun genap.
Wafa Izzara pulak setakat ini(11bulan) tidak pernah putus air mutiara ini lagi... Syukur padaMU Ya Allah..
Kelebihan Air mutiara? Klik SINI

Kebaikan VCO


Ada terdapat banyak riwayat Rasulullah berkenaan cuka. Berikut antara riwayat yang pernah diceritakan oleh para sahabat;

"Cuka adalah kemudahan bagi manusia" Diriwayatkan oleh Muslim

"Allah telah meletakkan berkat dalam cuka, ia digunakan oleh para nabi sebelum aku", diriwayatkan oleh Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja

Daripada Jabir r.a :
"Bahawa Nabi s.a.w pernah menanyakan lauk kepada keluarganya, lalu mereka menjawab: 'Kami tidak memiliki apa-apa, selain cuka'. Baginda pun lalu minta diambilkan, lalu makan dengan berlauk cuka. Baginda bersabda: 'Sebaik-baik lauk adalah cuka, sebaik-baik lauk adalah cuka! "
(Hadith riwayat Muslim no.2052)

SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH...
Sebenarnya ada banyak lagi makanan sunnah yang dijadikan penawar. Untuk entri kali ni, ummi hanya share ape yang ada di rumah kita je dulu. Nanti sambung lagi...

*jangan boring baca yer... Barakallahu fik... Moga mendapat manfaat.... (^,^)

Tuesday, March 25, 2014

Kebaikan Minyak Kelapa Dara/VCO

Hi dear, ummi nak kongsikan serba sedikit tetang VCO:

Apakah minyak kelapa dara/Virgin Coconut Oil?

Minyak kelapa dara bermaksud, minyak yang dikeluarkan dari buah kelapa cukup matang melalui proses khas dengan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat didalam buah kelapa tersebut.
Ia dihasilkan secara organik melalui proses pementasi semulajadi dengan tidak menggunakan haba bagi memastikan struktur lemak / patty asid yang kaya dengan "lauric Oil " tidak rosak seperti standard yang ditetapkan.
Hasil kajian saintifik dan penyelidikan yang dibuat, menunjukkan Minyak Kelapa Dara kaya dengan (MCFA) Medium Chain Fatty Acids dan dikelaskan juga sebagai “Super Food” oleh pakar-pakar antarabangsa. Khasiatnya menyamai susu ibu, memperkuat sistem imunisasi, memperbaiki metabolisma, melindungi dinding perut, Blood Clots, penstabil fungsi otak, saraf dan jantung.


JENIS MINYAK KELAPA YG SESUAI??

Untuk kegunaan luaran, expeller diekstrak(extract) atau lain-lain jenis minyak kelapa ditapis(refined coconut oil) akan digunakan, tetapi untuk kegunaan dalaman, minyak kelapa dara bertapis(unrefined virgin coconut oil) adalah yang terbaik.

KECANTIKAN LUARAN

1) Sesuai untuk mengubati sakit kulit seperti kudis, kurap, panau, bersisik, ruam/ruam lampin, luka, tumit pecah, jerawat, telinga bernanah, resdung, batuk kering, sakit kuning dan lain-lain.

2) Membantu mengurangkan berat badan dan kegemukkan berlebihan dengan meningkatkan metabolisma.

3) Jika disapu (minyak kelapa dara cecair), ia membantu membentuk hambatan kimia pada kulit untuk mengurangkan infeksi serta mencegah garis-garis halus.

4) Mengurangkan gejala psoriasis, eksim dan dermatitis.

5) Melembutkan dan membantu mengurangkan kekeringan dan kekenduran kulit serta memberi perlindungan dari sinaran ultraviolet yang membahayakan kepada kulit anda.

6) Mengurangkan masalah rambut gugur dan kelemumur. Ummi buat syampu tau VCO ni. Lembut je rambut. Lau nak wangi boleh tambah wangian Lavender or minyak wangi TIAF.





KECANTIKAN/KESIHATAN DALAMAN

1) Bagi ibu-ibu menyusukan anak, yang mengambil minyak kelapa dara sebagai sebahagian dari pemakanannya akan mendapati paras lauric asid dan capric asid bertambah secara ketara.

2) Anti Oksida (Mencegah atau melambatkan cell mati)

3) Antivirus dan antibaktera. Lauric asid dalam minyak kelapa dara adalah 'medium chain fatty asid' yang mempunyai tambahan fungsi yang amat berguna untuk membentuk monolaurin didalam tubuh manusia atau haiwan. Monolaurin adalah bersifat antiviral, antibakteria dan antiprotozoal. Monoglyceride yang digunakan oleh tubuh manusia atau haiwan berperanan memusnahkan lapisan atau kelongsong lipid pada virus, seperti HIV, herpes, cytomegalovirus, influenza, berbagai bakteria pathogen termasuk listeria monocytogenes dan heliobacter pylori, serta protozoa seperti giardia lamblia. Setengah kajian juga menunjukkan bahawa ia berfungsi sebagai antimikrobial.
Tindakan antiviral yang dikaitkan dengan monolaurin ialah ia mampu mencairkan lapisan lipid dan phospholipid pada kelongsong atau envelope virus yang menyebabkan kerosakan pada envelope virus berkenaan. Secara mudah, fatty asid dan monoglycerides menghasilkan kesan pemusnahan ialah dengan menghancurkan dua lapisan plasma membrane pada organism berkenaan.

*Dari beberapa kajian dan penyelidikan mutakhir ini, telah membuktikan bahawa kesan antimikrobial monolaurin adalah berhubung kait dengan gangguan terhadap sebarang isyarat ke atas mekanisma cell organisma berkenaan untuk replikasi (replication)

4) Pengganti mouth cleaner:
VCO membantu meningkatkan kesihatan mulut secara keseluruhan. Ini kerana sifat minyak adalah "melekit" dan apabila anda SWISH ia di dalam bakteria mulut, bakteria terlekat di dalam minyak & larut.
Untuk keterangan lanjut tentang pengganti LIS****NE ni, boleh klik SINI.


Ummiabi guna VCO cosway je..sebab mudah & senang didapati tambah pulak Organik. Kedai cosway dekat sangat dengan perumahan kita..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...