Thursday, September 4, 2014

BFF sakit


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear, BFF(Best Friend Forever) ummi pernah sakit. Ummi risau sangat. Itulah kekasih yang dengan izin Allah(syukur Alhamdulillah ya ALLAH) banyak menolong serta menyokong dalam perjuangan susu ibu ummi selama ini. Tanpa dia(dengan izin ALLAH dapat kumpul duit belinya), ummi mungkin tak dapat meneruskan penyusuan susu ibu selama 2tahun kepada kakak & sekarang Adik Zara(1tahun 5bulan). Ia sudah berjasa selama 4tahun.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah

Inilah BFF ummi..Sayang sangat kat dia..
Tapi baru-baru ni BFF ummi ni macam dah penat,
Selalu sangat keluar perkataan "bAtt" tu?
Masalah battery ke?atau dah rosak ke?huhu...please..sayang ummi, jangan rosak sekarang...Adik Zara baru setahun lebih... We need u...(T,T)

So, ummi called Aunty Aja...mohon bantuan. Aunty Aja berikan khidmat untuk servis. Mungkin dah tiba masanya BFF ummi ni berehat kan... Dalam minggu yang sama, sampailah FS spare untuk ummi guna sementara BFF ummi masuk wad.. Alhamdulillah, cepat & efisyen servis aunty Aja ni..(Thumb's up)


Minggu seterusnya Aunty Aja pulangkan semula BFF kesayangan ummi. Alhamdulillah..dah sihat sepenuhnya... Jantung BFF dah tukar..Nasib baik ade stok..hehe..

Harga jantung BFF ni pun dah RM500+. Huhu...abi cakap boleh beli pam lain(tapi bukan FSlah). Takmau2...nak FS jugak...(^,^) (Boleh google keistimewaan Medela Freestyle ni.)
Syukran jazilan kepada abi yang volunteer bayarkan rawatan BFF ummi ni. Abi kata, apalah sangat, jika dibandingkan jasa BFF ummi ni yang telah membuatkan kami jimat  tanpa perlu membeli susu-susu tin yang tak berkhasiat tu selama membesarkan kakak & adik Zara. Harga susu tin tu pun kalau sebulan RM50/tin. Kalau 4tahun...huhu..kiralah sendiri...Membazir...& menangis...(T,T)

Ohya, semenjak BFF ummi ni dah tukar jantung baru...Ummi rasa macam pakai FS baru pulak. Suction lebih effektif cuma apa yang ummi perasan bunyi je macam kuat sikit. Tapi suction dia sangat mantop. Bunyi tu ada juga ummi tanya abi kuat tak?Abi cakap sama je. Entahlah..mungkin perasaan ummi kot.. Kita tengok camner & apa solusinya nanti ok..

Susukanlah anak-anak dengan susu ajaib pemberian Allah ni. Beli gadjet mahal untuk diri sendiri mampu kan..Apalah sangat nak beli pam terbaik yang berjasa untuk 2,3 orang anak tanpa membazir beli susu2 yahudi?InsyaALLAH, niat yang murni Allah akan bantu.. Jika sesiapa rasa dia takde susu, boleh jumpa consult dengan pakar laktasi di hospital2 berdekatan atau cari di KIM atau TBN(The BF Networks). Ramai pakar yang bertauliah anda boleh jumpa & mereka ada pelbagai teknik untuk keluarkan susu & banyakkan susu. Jika takmampu ada breastpump pun, mereka akan tolong dapatkan..MasyaALLAH...ramai yang nak hulurkan bantuan. Cuma diri sendiri je perlu usaha serta sambut huluran bantuan & gali & gali ILMU.

UmmiAbi niat nak beri HANYA susu ibu pada anak2 semasa ummi disahkan mengandung anak pertama(kakak) lagi..Alhamdulillah, Allah permudahkan...di samping doa serta galakan & ILMU dari teman2 yang sama memperjuangkan SUSU IBU.. 

ALLAHU..Nikmat mana lagi yang kamu dustakan..?Berlapang dada, & sentiasa bersangka baik dengan ALLAH SWT..

Thursday, August 28, 2014

Mari menjala


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Alhamdulillah, 1st time ummi menjala untuk dapatkan roti jala ni... For the newbie macam ummi ni bila menjadi, bersyukur sangat-sangat. Abi pulak volunteer nak masakkan kari ayam...Alhamdulillah, pucuk di cita ulam mendatang. Itulah abi... Naikkan semangat ummi yang mula2 takut/risau nak buat. Takut x jadi...hihik. Tupun nak takut kan, Klau tak cuba, mana tahu ye tak?


Ummi pakai tiub roti jala dari Syarikat Menang ni.. Maklong yang jual. Senang sangat. Bila nak menjala je kita picit & bancuhan tepung pun keluar. So, takdelah menitik-nittik. Jika tak picit, ia tak keluar pun.. So, seronoklah ummi menjala macam2 design..hihi...

Alhamdulillah...WafaZara & Abi makan sampai licin... (^,^)

Ohya, lupa pulak.... Roti jala yang ummi buat ni tekstur dia lembut sangat. Ummi guna bahan-bahan seperti di bawah:
Ummi guna 1cawan Unbleached Flour + 1 suku cawan filtered water(Ummi tak letak susu langsung) + 1 biji telur. Letak serbuk kunyit sket. Then tambah garam pink himalaya secubit & 3sudu besar Olive oil..
Ummi blend kesemuanya & masukkan dalam tiub roti jala tu & menjala suka-suki..hihi.
Ya Allah, lembut sangat roti jala tu....Alhamdulillah..

Tips: Apa2 bahan mixture pun, perlu masukkan/blend/pukul bahan2 basah & ringan (telur,air,minyak,butter etc) dulu, then barulah bahan kering(tepung, baking powder etc). *X kisahla semasa anda buat kek, roti, lempeng dll)


Selamat mencuba.. (^,^)

Drive-thru Zoo(zoo versi UmmiAbi)

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..


Hi dear, dulu masa ummi preggy zara..kami pernah bawak wafa tengok haiwan eksotik di zoo versi UmmiAbi kan? Zara ingat lagi x?Zara kan dalam perut ummi masa tu..Ingat tak?heee

Kali ni makin bertambah haiwan-haiwan dalam kedai Eksotik tu tau... Ditambah pula kucing parsi, ular, ikan, iguana, itik, ayam dan banyak lagi...cuma ni semua hanya haiwan peliharaanla... takdelah gajah, singa, zirafah etc..hehe.. Yang tu kena gi Zoo Negara ye. Tapi tengok haiwan pet ni pun dah buat dua puteri kesayangan ummiAbi yang solehah wa musleh ni snyum sampai telinga.. Terlompat-lompat bila abang kedai tu bagi makan kat itik-itik. Terharu ummi.. InsyaAllah, abi janji nanti kita akan masuk zoo juga ye... (^,^)

Yang bestnya kat sini haiwan2 yang dah jinak dilepaskan je di kawasan lapang(kat padang permainan perumahan kitorang). Teruja budak2 tengok...hehee

Masa abang ni tengah bagi makan itik-itik tu, teruja betul Zara. Itik2 melompat, dia pun terlompat-lompat..kikiki

Alhamdulillah, sambil2 tengok tu, abi ajar cara sebutan yang betul =Itik(Malay) & duck(English), Ayam(Malay) & chicken(English) serta cara bunyi haiwan2 ni... Anatomi itik & ayam pun abi terangkan...

Wafa: Dia ada tangan tak abi? sambil tunjuk itik yang tengah kembangkan sayapnya..
Abi: Dia takde tangan, yang dia goyang2kan tu adalah kepak ataupun in English Wings.
Wafa: Oooo...dia ada kaki jelah...
Ummi: Alhamdulillah, cepat faham... (^,^)

Ohya, ni ummi Update lagi citer tentang Drive-thru Zoo versi UmmiAbi.. Keesokannya kami pergi lagi ke kedai eksotik a.k.a Zoo versi UmmiAbi ni. Asalnya lalu je, tapi anak-anak ummiAbi ni dah teruja nak tengok haiwan2 ni lagi..
Jom,layan gambar ye...:

Yang atas ni kelakar....Semua serentak tidur time ni... Yang hujung tu siap mengigau-ngigau..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...