Tuesday, June 24, 2014

Baked potatoes untuk baby(Zara), toddler(kakak) & adult(abu wafas), Untuk semualah..(^,^)

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...kakak & adik zara,

Abi dalam proses nak kurangkan lemak di perut tau. Abi cakap berat dah naik, tak mahu makan nasi. Tapi..ummi tengok takdelah gemuk pun, comel je..kikiki..

So, nak ganti nasi...abi suggest karbohidrat simple selain nasi. Karbo dalam ingatan ummi hanyalah bijirin/cereal, potato, barley & bread. Tu je abi nak makan? Confirm bunyi orang masuk dapur cari makanan pukul 4pagi..hehee.

Tapi ummi cuba juga buat...Baru-baru ni ummi buat "baked potatoes". Tak sangka ianya sedap, laris & kenyang...hehee..

Mudah & jimat masa.
Ummi guna kentang biasa yang bulat2 tu je. Kalau dapat cari Russet potato(kentang besar) lagi best. Selepas basuh, Ummi potong dua potato tu, then kukus..
Dah kukus, korek keluar isi masukkan dalam bekas. Dalam bekas tu bolehlah gaulkan dengan perasa kegemaran. Perasa kegemaran ummi ialah campuran olive oil, pepper, daging cincang ataupun homemade sosej atau isi ayam(kalau ada sayur seperti carrot & spinach boleh potong kecil2 & masukkan sekali). Dah campur semua, masukkan balik bahan2 tadi ke dalam kulit potato. Boleh juga letak topping seperti cream or cheese. Then bakar sampai cheese cair & kekuningan.

Ummi, kakak & adik Zara pun join abi makan. Masing-masing kenyang & tak nak makan nasi dah..Adess..lepas ni bleh buat lagi & lagi..Semua dah suka ni...

Ni versi ummi. Guna potato biasa yang bulat2 tu..(apa yang ada di dapur je)
Ini rupa yang lebih jelas. Ummi ambil dari Uncle Google.
Ohya, versi ummi simple je asalkan sedap..he. Kalau dapat cari kentang russet tak payah korek & letak balik pun takpe. hanya gunakan pisau untuk slicing. Then tuang je perasa(olive oil+pepper+daging cincang) di atas sliced potato tu.
Contoh ummi ambil dari Uncle Google seperti di bawah:

Sliced baked potato.

Ni x putus habis, Kalau nak sliced macam di atas perlu letak senduk/spatula kat tepi potato tu. So nanti bila potong takkan terpotong habis.. :)

If dah terpotong, teruskan jadi macam ni jela..(^,^)

Thursday, June 19, 2014

Butter/Mentega atau marjerin??Yang mana pilihan anda?


BismillahirrahmaNirrahhim...Allahuma Solli "ala saiyidina Muhammad SAW.

Hi dear...kakak & Zara kesayangan UmmiAbi,

Ummi nak cerita sikit perbezaan Mentega & marjerin.



Mentega/butter sebenar(pure butter) ia dibuat dari lemak & protein susu dari lembu or kambing or kerbau, air dan garam (merujuk kepada kandungan jenama Anchor Pure).. Tapi ada juga mentega tanpa garam(Unsalted).



"Butter is a dairy product that consists of butterfat, milk proteins, and water. It is made by churning fresh or fermented cream or milk ...... Commonly made from cows' milk, butter can also be manufactured from the milk of other mammals, including sheep, goats, buffalo, and yaks. Producers sometimes add salt, flavorings, or preservatives. Rendering butter produces clarified butter or ghee, which is almost entirely butterfat".


" Butter usually consists of approximately 80 percent fat, 15 percent water, and five percent protein. The small amount of protein in butter acts as an emulsifier allowing the water and fat to stay suspended in single-phase solution. The unique mixture of fats on butter allow it to stay solid at room temperature and melt at approximately 90 degrees Fahrenheit.The natural color of butter ranges from white to pale yellow depending on the diet of the animal that produced the milk. Commercial butters are usually colored yellow with annatto or carotene to fulfill consumers expectations of yellow butter."


Sumber : wikipedia

Marjerin pula diperbuat dari minyak kelapa sawit dan kemudian diperkayakan dengan
rasa/perasa, bahan tambahan mengikut jenama yang berada di pasaran.





Marjerin LEPA SUSU(Dairy spread) yang merupakan campuran marjerin dengan bahan-bahan lain dan kemudian diperkayakan rasanya. Ia mengandungi minyak kelapa sawit, minyak isirong kelapa sawit, garam, lesitin soya, lemak susu tulen dll (merujuk kandungan lepa susu Buttercup).

Beberapa jenama Lepa Susu yang meletakkan nama mereka bermula dengan mentega(butter) adalah:



Pelik tapi benar... Pelik bila kita hanya membeli tengok brand. Tapi tak tengok ingredients/bahan2 kandungannya.. Perkataan Lepa Susu tupun dah menjawap ianya bukan butter. Contoh tertipu terbaik yang berada di pasaran sekarang adalah Buttercup. Ia hanyalah nama jenama(brand) tapi bukan mentega. So, jangan percaya jenama adanya perkataan "Butter" adalah butter. Contoh marjerin/butter bukan asli selain Buttercup adalah Butterfinger, Butterline etc..



So, Ummi simpulkan di sini..mentega asli(Pure butter) mengandungi lebih 80 peratus lemak susu dalam kandungan beratnya berbanding mentega susu lepa yang mengandungi kurang lemak susunya(yang lebih adalah bahan2 tambahan seperti minyak, lecithin soya dan bahan2 x berfaedah yg lain).Bagaimanapun, pure butter mempunyai 80% lemak susu(So, banyak juga trans-Fat yang meningkatkan kolesterol jahat LDL.jangan makan terlalu kerap juga lebih2 lagi pesakit jantung). #Oh ya, tak lupa juga kolesterol juga diperlukan untuk perkembangan otak, elastic/saraf sel, dan usus yang sihat. Apa2pun jangan BERLEBIHAN..Kan??
Untuk marjerin pula yang hanya menggunakan minyak kelapa sawit, walaupun kurang trans-Fat pada awalnya,  Tapi perlu diingat, marjerin zaman sekarang diproses di kilang. Bagaimana minyak kelapa sawit disolidkan??(maaf, atas campuran bahasa.Tujuan utk mudah faham sahaja). Ianya melalui proses hidrogenasi(hydrogenated). Lainlah pure butter, ia dibuat daripada krim & lemak tepu daripada susu lembu/kambing/kerbau. Proses pembuatan marjerin yang dinamakan hidrogenasi ini menghasilkan lemak trans yang dikatakan meningkatkan kadar LDL iaitu kolestrol jahat dan menurunkan kadar kolesterol baik (HDL). Lagi bahaya kan..?huhu..
Oleh itu, bagi pembuatan yang lebih alami/natural & tiada bahan atau tindakbalas kimia, silalah pilih PURE BUTTER walaupun harganya mahal sedikit(berbaloi dengan khasiatnya). Lagipun orang2 tersayang kita juga yang nak makannya nanti kan..


Maka jika anda menggunakan pure butter untuk membuat kek dan produk pastri, hasilnya ternyata lebih gebu, enak dan aromanya lebih harum dan sudah tentu lebih menyelerakan & lebih berkhasiat.

Namun...
Jika masih mahu menggunakan Marjerin, seeloknya, bacalah labelnya terlebih dahulu, Pastikan:
1)Marjerin tersebut memang dilabel lemak trans=0g (free trans-fat)
2)Elakkan membeli marjerin yang berlabel "partially hydrogenated Oil"
3) Lihat betul2 kandungan nutrisi Fat. Mesti kurang dari 2-2.5g, Jika lebih, kemungkinan mengandungi banyak minyak sawit.
4)Senang cerita, carilah yang buatan Orang Islam..yang lebih cara alami/natural, cara proses lebih minimum kerana marjerin adalah processed food. Produk ini perlu dimanipulasi/diproses juga utk dapatkan hasilnya..OK..?

Wallahu"Alam..Moga mendapat manfaat..

*Sayang Kakak & adik Zara ketat2*



Updated: Ummi jumpa entry yang lebih kurang infonya.

*It's not butter

*Utusan

Wednesday, June 18, 2014

Biskut coklat chip Organik ala Masyhur Mahbub

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..


Hi dear...Ummi lupa yang umi ada hutang masa buat entry Almond Milk... Maafkan ummi yer. So, untuk melangsaikan hutang ummi kongsikan di sini ye.. Ummi namakan biskut Coklat Chip ala Masyhur Mahbub. Amboii..nama..Ummi sendiri pun nak tergelak..kekeke.. (Masyhur=terkenal/famous), (Mahbub=beloved/amos). Sorry kalau salah, ummi hentam je... Adalah saki-baki Bahasa Arab Tinggi masa SPM dulu..huhu..

Bahan-bahannya mudah sahaja:

*250g Butter(Ummi guna Salted butter cap Tatura)
*1biji kuning telur
*1/2sk(sudu kecil) esen vanilla
*150g gula perang/molasses
*2cubit garam (Ummi guna garam pink himalaya)
 280g Tepung Gandum (Ummi guna Unbleached wheat flour Intasir)
 1sk Serbuk Koko (Ummi guna Van Houten)
 1/2 sb(sudu besar) Soda bikarbonat (Ummi guna Natural Soda bikarbonat)
 2sb susu tepung (Ummi guna susu Salic goat)
 100g chip coklat
 50g Almond(Ummi bakar dulu sebab guna saki-baki Almond milk)
 50g kismis(Ummi guna kismis hitam)
Pilihlah bahan-bahan yang natural/semulajadi...Yang bukan sahaja Halal malah toyyib untuk tubuh badan anak keturunan kita. Anda mampu mengubahnya..(^,^)
P/s: Boleh klik HOVER untuk dapatkan info(contoh: di bhn2 di atas: klik pada Esenvanilla, intasir, salic goat). InsyaAllah, Allah permudahkan...Nikmat mana lagi yang kamu dustakan..Allahu Allah...Nak cari halalan toyyiban pun dihujung jari sekarang..syukur.. Cuma pilihan di tangan kita kan..Tepuk dada tanya iman..:)

Caranya pun mudah sahaja:

Ummi blend semua bahan bertanda(*)bahan basah dulu. Then gaulkan bersama bahan-bahan selebihnya. Ummi gaul guna spatula/senduk kayu je.
Bulat-bulatkan guna air tangan, letakkan atas dulang pembakar. Tak payah penyek dengan sudu sebab nanti dia akan kembang & leper sendiri..
Bakar pada suhu 160degree selama 20-25minit(Ikut oven masing2)

Abaikan serdak2 biskut kat tray tu ye. Ni adunan ke-5 or 6..Ummi x ingat dah. Oven ummi kecik je. Kenalah repeat keluar masuk bakar banyak kali.. Gigih betul..hehe.. Bilalah abi nak hadiahkan ummi oven besar yang ade kipas tu?hehe...Nanti mesti abi jawap: Haipp..bersyukur dulu ummi...Nanti mintak pada Allah, mungkin Allah akan bagi ilham pada abi??Hmmm..betul...
Rupa memang ke laut..(Lau mummies pandai bulat2 bagi cantik, bagusla..)
Tapi rasa Alhamdulillah, abi cakap sebijik Masyhur Mahbub yg jual di MidValley tu..Eleh,abi ni...puji ada makna ni..Suruh ummi buat lagilah tu..hehe..
Harini buat, esok habis(Adess)*Lap keringat untuk bersilat lagi*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...