Wednesday, August 29, 2012

Eid Mubarak 2012

Barakallahu lakum.
Ummi nak ucapkan Eid Mubarak buat semua muslimin wal muslimat di
seluruh dunia(yang terbaca post ni)Ada ke?hehe..xpe,xkisah pun..
Maaf Zahir & Batin yer jika ada tersalah atau tersilap samaada perkataan atau pun perbuatan secara sengaja atau tidak sengaja...:) berapa banyak "atau" daa...hehe

Oklah...arini dah 11Syawal 1433H(Orang puasa Nam pun dah raya...hehe)..ummi baru berkesempatan nak letak gambar raya yang x seberapa(Untuk kenang-kenangan).
Tahun ni best raya sebab Wafa Sofea dah besar, dah pandai salam cium tangan, dah pandai mintak duit raya, dah pandai cakap "terima kasih nanti beri lagi" kat siapa2 yang bagi duit raya, dah pandai sengih2 bila dapat duit raya, dah pandai ajak beraya..dan macam2 lagi... Semua happy sokmo. Ummiabi pun tumpang happy bila anak happy kan?
Yelaa...tahun ni baru nak beraya sakan,tahun lepas raya di hospital..hehe..
Jomlah kita melayan gambar yang tak seberapa ni..
On the way balik kampung Simpang Empat, Peghelehh..
Kitorang balik awal 2hari sebelum raya. So,Wafa(budak x posa) kena breakfast dalam kereta, mandi di R&R..(atas tu muka x mandi lagi..hehe)

Kepulangan kami diraikan...
Ada lagi ni dalam periuk...Gulai/kari ikan nyok2 bersama rebung yang delicious..Huhu,xsempat snap coz x sabar nak makan.hehe

Terima kasih maktok...lauk-lauk fresh & sedap sangat.Semua maktok buat sendri..air pun tau...;)
(Tapi...macam lauk2 kegemaran abi je banyak..hehe)

Syawal bermula...
1st gambar...malu2 kucing anak ummi ni..hehe

Anak abi ni...

Hari hijau sedunia..Kami suka hijau..:)


Pic Wafa Sofea yg bawah tu macam duta Dutch Lady plak..hehe
Terselit gambar wafa bersama makngahnya krana tema sama--->purple..;)


Tahun ni ada rezeki lebih sikit..So, Ummi tukar duit raya lbh sket thn ni (sape nak,datanglah umah k..).
 Sampul duit raya paling tebal jatuh ke tangan Maktok, tok abah & tak lain tak
 bukan---->Wafa Sofea.
Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...syukur pada Allah yang Maha Memberi. UmmiAbi hanya berkongsi:)

Nk gi open house
Open house lagi

Gambar kenangan dengan toksu wafa... Satu-satunya rumah yang kuih-muih,kek  & hidangan semua dari hasil tangan sendiri. No beli2..No tunjuk2..hehe.Malu ummi...
Jelingan nak mintak duit raya..;)


kira duit raya....:) 
Ummi & staf2 Unit Mikroskop Elektron Universiti Malaya beraya di Bandar Botanik..Rumah boss ummi..;)
Bos ummi yg pegang tangan Wafa tu....Bos paling baik di dunia..hehe..(Wafa tengok ape tu??)
Bergmbar kenangan...
Berkumpul dengan staf2 EM unit lagi..Kali ni open house rumah kawan sekerja ummi kat Klang Utama..;)
Wafa active sket masa dalam umah ni..Maybe ramai kawan sebaya..(huhu..pengaruh rakan sebaya). Dah x terurus ummi nak uruskan wafa..huhu
Terima kasih sebab singgah sini...:)

Monday, August 27, 2012

Nak shopping lagi?

Ummi dapat voucher dari jiran sebelah rumah.. Alhamdulillah,ada jiran yang baik..:)
Oklah kan?nk beli apa ye?Baju ummi or baju wafa sofea??hehe..............

Wednesday, August 15, 2012

Adik Fizi & Ahmad...terima kasih

Barakallahu lakum.

Mesti semua dah tengok iklan ni kat tv kan..?1st time ummi tengok memang menangis..Tanpa sedar air mata mengalir laju...Wafa tengok ummi...panggil ummi "ummi...?". Ummi terus peluk dia. Mungkin masa tu Wafa pelik kenapa ummi menangis kan? Ummi nak share kat blog ummi...mana tahu nanti besar wafa tengok & masa tu wafa tahu kenapa ummi menangis. Elleh..nanti wafa pun confirm nangis..heheh

video


Buat pengetahuan semua, adik yang melakonkan watak Ahmad memang mengalami cacat kekal pendengaran & adik yang melakonkan watak Fizi ni memang mengalami cacat kekal penglihatan.
Pertama kali berlakon dan mereka mudah dibentuk - kata production ppl.
Ya Allah,permudahkan hidup mereka di dunia & akhirat...Moga sentiasa diberkatiNYA...Amin..
Love both of u sayang..:) really special this 'special kids' make us proud and more respect by their contribution...and of course make us more appreciate by 'anugerah' yang maha esa...

Nota ummi:
Terima kasih adik berdua kerana menyedarkan & menginsafkan ramai manusia di bulan Ramadan ini.
Ummi dengar perompak & black metal pun nangis tengok iklan ni..hehe...Bguslah kalau betul...:)

Tuesday, August 14, 2012

Wordless Wednesday#4~Nak gi shopping raya ke?~

Bestnyerr...selesanyerr...


Baru-baru ni pergi Iftar kat rumah makngah... Ada satu sofa single ni menarik minat Wafa Sofea... Lau makan mesti duk situ... Suka dia main-main atas sofa tu. Abi cakap lau Wafa suka,nanti abi belikan..hehe.. Jom layan wafa dengan sofa kegemarannya...;)
Bleh pulak dia golek2..hehe..macam2..

Ummi suruh turun...xmo.

Macam2 gaya ada..Comellah kamu ni sayang...

Seronoknyerrr...;)
Nota ummi:
Kalau tengok wafa happy, hati ummi pun rasa berbunga-bunga...:) :)

Sunday, August 12, 2012

Nak makan yang colour2 je


Hi dear...Ummi nak citer sket...Wafa sekarang dah pandai pilih makanan.. Dia suka yang colour2 je...huhu...


Tengokla tu...dia cari & pilih carrot je...nasi tu tak makan pun..
Ummi kena creativelah pasni... Hmm...nanti ummi nak cari buku tentang deco2 makanan baby ni...

video

Susah gak 1st time ummi nak deco2 ni..Yelaa..ummi bukannya creative sangat. Otak fakta,bukan seni..hehe.
Huhu..1st deco drpd ummi...macam xrela je wafa nak makan..huhu,xmenarik langsung..kekeke..
mata & hidung tu sweet potato..n kening & mulut tu potato biasa. Wafa makan tanpa rela & terpaksa...hehe


ummi kesian wafa makan potato je utk breakfast, so ummi wat roti bakar celup telur ni..

Alhamdulillah...wafa makan & kenyang...
(Ooops..Rambut xsikat pas mandi..hehe)

Nota ummi:
Hmm..pening gak nak decorate makanan baby ni...huhu
In syaa Allah..ummi akan usahakan jadi seperti di bawah..(hehe..yok Ooo je kan):-
Sangat creative:)

Tuesday, August 7, 2012

Oh My Tudung

Hi dear..Barakallahu lakum..

Ummi bukan nak cerita tentang..
atau..

Tapi....ummi pening dah cari tudung ummi...huhuhu...
Semua tudung kat butik2 jual tudung yang ade awning tu...Huhu..Kt pasar malam lagilah..berlambak tudung awning tu... Tudung tu ummi boleh pakai,tapi kat dalam rumah je. Kat luar..Abi cakap"not my taste". Abi suka ummi pakai tudung yang ummi pakai sekarang ni(sejak remaja lagi pakai tudung jenama ni..). Tapi tula..shushahnyer nak cari zaman org pakai tudung awning ni...Semua tudung nak bubuh bumbung... Ummi pernah suggest kat abi tudung awning ni..Abi cakap"Abi suka tudung yang ummi pakai sekarang..more nice" katanya.
Bagi ummi.. kita sebagai isteri jika bersolek, berpakaian & bertudung mestilah untuk suami..Baru dapat pahala..kan? Lagipun setiap apa yang ummi pakai,melambangkan maruah ummi & abi.. Memang ummi kalau beli apa2 akan tanye abi dulu,cantik or tak pada pandangan abi...Jika tak,ummi akan cari yang lain...Lagipun,jika tanya abi,rasa lebih puas & tenang. Pernah ummi beli tudung tanpa pengetahuan abi..Sampai je rumah,tudung tu tak matching langsung dengan mana2 baju,so simpan je sampai sekarang..Corak dia pun x cantik sangat. Masa kat butik,nampak cantik..huhu. Tapi itula..ummi susah btul nak cari tudung yang ummi pun suka ni... Ummi suka tudung jenama AKEL, & adik beradik AKEL seperti PRAMIT, ROSELLA, AZILEA, EXORA, JASMIN DLL..Semua tudung ni dari Turkey. Dulu banyak, tapi sekarang dah limited. Butik AKEL yang terbesar pun kat dengan Jalan TAR..selebihnya banyak online..tupun banyak sold out..huhu*sigh*

Bagi wanita yang suka pakai tudung awning macam Ariani.. mesti tak tahu sangat tudung AKEL kan? Ummi tengah mencari tudung2 kat bawah ni..Kalau butik AKEL sebelah rumah, semua colour ummi borong..huhu.









Waah...cantiknyerr..


Tengoklah....camner ummi nak beli?Semua sold out..huhu
Kenapa abi suka ummi pakai tudung AKEL?Kata abi, tudung ni direka khas untuk muslimah..Ia tak jarang, tutup dada, bukan kain lycra, & bidang besar(ada size 45-60, tapi abi suka ummi pakai size 50/52,sedang2 je..). Nak pakai senang, mudah dibentuk & yang penting cantik di mata abi & sejuk mata memandang..(itu pendapat abi)hehe..'

Ummi pernah tanya abi, kenapa abi tak suka ummi pakai tudung awning?? Abi cakap setakat yang dia tengok..tudung ada awning ni banyak diperbuat daripada kain lycra. Memang nampak tutup dada,tapi nampak bentuk dada..huhu..Lagi sexy katanya..
Ni contoh material lycra..Ummi tgk pun nmpak sexy..Melekat di badan.Kalau tudung itu singkat atau labuh, tetap boleh nampak bentuk "dada"




klik SINI..Wallahu 'alam..

So,bagi penggemar tudung awning, ummi nasihatkan kalau nak beli tudung tengoklah material tudung tu..Belilah yang tak melekat kat badan. Banyak jugak ummi tengok tudung awning yang diperbuat daripada material yang tebal sket macam denim.Cantik pun cantik..Apapun tanyalah pendapat husband,elok tak kita pkai tudung tu sebab dia juga yang akan menanggung dosa2 kita nanti..Jika cantik & tutup aurat serta menepati citarasanya,kita juga yg dapat pahala nanti..hehe:)

Abi akan ulang dan ulang hadis nabi ini jika ummi tak faham2...(asyik mendesak/pujuk abi benarkan ummi pakai tudung awning):
Barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka“.. – Riwayat Abu Daud.

Nota ummi:
Abi dah belikan 5helai tudung AKEL kat ummi..Tapi semua plain..Ummi tengah cari yang corak-corak, sebab baju raya ummi  plain..huhu. Allahuma yassir wala tuassir.. Doakan ummi ye..(Haish..nak cari tudung pun susah..*sigh*)

Nak tengok video pasal tudung? Klik SINI..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...