Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday#1~Korang ada?~

Barakallahu lakum
Korang ada?kat kampung Wafa Sofea ada lagi tau Satay 2kupang(20sen). Sedap plak tu...hehe

Monday, June 25, 2012

Kiss dia...

Barakallahu lakum...
Tiba-tiba rindu kat kesayangan ummi------->Nurul Wafa Sofea.
Balik japgi ummi akan buat seperti pic di bawah...hehehehe...xsabar rasanya...;)

UMMI nak KISS DIA puas2...
Hahaha..Tunggu ye sayang....



2nd holiday Wafa Sofea

Barakallahu lakum.
Cuti sekolah baru-baru ni Ummi sekeluarga bercuti di Cameron Highlands. Bestnye sebab pergi satu family ummi...Maktok & tokwan pun ada... Ini percutian kali ke2 buat Wafa Sofea. 1st time dulu pergi Bukit Tinggi.
Jom layan gambarlah ye..Ummi banyak kerja harini,tak boleh tulis panjang2..hehe
Ni baru sampai..Tengoklah muka Wafa yang penat tu..Macam dia lak drive kan?hehe

Check in di Parkland Apartment. Tingkat plg atas sekali...

Lepak2 dalam bilik jap sebelum kuar jalan2..;)
Ni jalan2 kat Ladang Teh "Cameron Valley"..Sejuk sangat kat sini,berangin pulak tu...Wafa tidur lena sangat, kesian plak nak kejutkan..So,bawak jela jalan2 dengan kanggaroo style..heh

Bila anak kanggaroo nak bagun ni?hehe..Joking ye sayang..;p
Kat bawah ni gelagat ummi adik beradik...Best tau, ukhwah fillah..;)
Makngah, abg Mirul, ummi & maklong...

Abg Mirul, cu Ol(Paksu Nasrol), makjang, Ummi & maklong..(kemain depa..)

Ni sepupu Wafa yang sulung--->Abg Amirul Hakim

Ummi with Maktok(sayang maktok...)

Ummi, Makngah & maktok...


Shopping time...;)
Cakkk!!!Dah malam yer...Wafa nak tutup pintu, Nak Zzzzzz...;)


Sementara kat dalam apartment,jom amik pic buat kenangan...hehe
Luas mata memandang view dari apartment ni..:)


Abi dgn kain pelikat lg...hihi.Masa ni awal pagi lagi...masing2 baru nak segarkan mata..heh

Abi & anak kesayangannya...:)

Ni hari ke2..Nak check out dah...:)

Bergambar kenangan sebelum balik


Sebelum balik, sempat pergi S corner farm..Memang kt corner pun..coz tepi jalan..hehe

Wafa tido lagik..Best angin sepoi2 gitu...

Sempatlah merasa strawberry coklat kat sana..Tp pelik,kat sana elok manis je buahnya, bila ummi bawak balik makn kat rumah, masamnyerrrr...

On the way balik..kepenatan sudah~

Nota ummi:
Banyak lagi tempat2 menarik, tapi banyak yang tak sempat amik gambar.. Percutian kali ini memang best sebab bercuti bersama keluarga..Minda pun tenang & fresh...
Sesiapa nak pergi ke sana ummi nasihatkan beli barang dekat pasar malam coz barang semua sama, tapi harga lain-lain ye. Kat pasar malam plg murah bagi ummi.. Contohnya kalau beli keychain dekat Cameron valley 3=RM10 tapi kat pasar malam 1=RM1..Boleh beli 10...huhu. Lagi satu, jangan lupa bawa sweater/baju sejuk sebab time malam memang sejuk sangat..Ummi sekeluarga dah macam dok oversea dah..hehehe;)

Sunday, June 24, 2012

Alhamdulillah selepas bersin...Ada hikmahnya.

Barakallahu lakum.
Jom belajar adab bersin..:)




*Manusia bersin dengan kelajuan 100 kilometer sejam

*Jika anda bersin dengan kuat mungkin akan memecahkan bahagian tulang rusuk anda

*Jika anda cuba untuk menghentikan bersin yang tiba-tiba keluar ia membawa kepada pembalikan darah di leher atau kepala dan mungkin boleh membawa kepada mati .

*Untuk maklumat anda, semasa bersin juga semua organ-organ pernafasan, penghadaman tubuh, kencing dan termasuk jantung terhenti.

*Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah SWT sukakan bersin dan benci pada menguap. Jika salah seorang kamu bersin dan memuji Allah SWT, hendaklah orang Islam yang mendengarnya mengucapkan “Yarhamukallah”. Sedangkan menguap itu adalah daripada syaitan. Maka jika seorang kamu menguap hendaklah ia mengembalikannya (menahannya) sedapat mungkin, kerana apabila kamu menguap, syaitan akan ketawa melihatnya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)



Nota ummi:
Selepas bersin hendaklah mengucapkan “alhamdulillah”, sebagai rasa bersyukur dengan memuji Allah. Dan orang yang mendengarnya hendaklah mengucapkan “yarhamukallah” sebagai mendoakan kesejahteraan orang yang bersin itu agar dia agar dirahmati Allah. Serta dibalas pula oleh orang yang bersin dengan mengucapkan “Yahdiinaa wayahdiikumullah”. Namun begitu sekiranya orang yang bersin itu tidak mengucapkan ‘al-hamdulillah’ selepas bersin maka dia tidak berhak untuk diberikan ucapan tersebut.
Selalunya orang yang bersin lebih dari 3X akan mendapat selesema/resdung, so kita juga boleh mendoakan mereka dengan menyebut “Afakallah” (Semoga Allah menyembuhkan anda).



Dengan kuasa & perlindungan daripada Allah,kita selamat selepas bersin ,Allah lindungi kita seolah-olah tiada apa yang berlaku. Jadi kita patut memuji Allah, mengucapkan terima kasih kepada Allah kerana memelihara kita dengan baik ♥

DEATH ON HER WEDDING NIGHT!!! [True Story]


“After performing Salat Al Maghrib, she put her make-up, wore her beautiful white dress preparing herself for her wedding party, Then she heard the Adhan of ‘Ishaa and she realized that she broke her Wudu she told her mother : “mother, I have to go to make wudu and pray ‘Ishaa”

Her mother was shocked : “Are you crazy?!! Guests are waiting for you, to see you! what about your make -up? It will be all washed away by water!!” then she added:

” I am your mother and I order you not to perform salah now! wallahi if you make wudu now, I will be angry at you”
Her daughter replied :”wallahi I won’t go out from here till I perform my salah! Mother you must know that “There is no obedience to any creature in disobedience to the Creator.”!!

Her mother said:”what would our guests say about you when you’ll show up in your wedding party without make-up?! You won’t be beautiful in their eyes! and They will make fun of you!”

The daughter asked with a smile :”Are you worried because I won’t be beautiful in the eyes of creations? What about my Creator?! I am worried because, if I miss my salah, I won’t be beautiful in His eyes”

She started to make wudu, and all her make-up was washed away, but she didn’t care

Then she began her salah and at the moment she bowed down to make sujud, she didn’t realize that it will be her last one!

Yes! She died while in sujud! What a great ending for a Muslimah who insisted on obeying her Lord! Many people who heard her story were so touched!!

She put Him and His obedience first in her priorities, so He granted her the best ending that any Muslim would have!

She wanted to be closer to Him, so He took her soul in the place where Muslim are the closest to Him! Subhana Allah!

She didn’t care if she would be beautiful in the eyes of creatures so she was beautiful in the eyes of Her Creator!

O Muslim sister, imagine if you are in her place! What will you do? What will you choose : pleasing creations or your Creator?

O dear sister! Do you guarantee that you will live for the next minutes? Hours? Months?!!
No one knows when their hour will come? Or when will they meet angels of death? So are you ready for that moment?

O non-hijabi sister! What do you choose : Pleasing yourself by not wearing Hijab or pleasing your Lord by wearing hijab?

Are you ready to meet Him without Hijab?

And what about you, sister who are “in relationship” or “open relationship”, are you ready to meet your Lord today? Tomorrow?! What do you choose pleasures of this Dunya or pleasures of akhirah?!

May Allah guide us all to what pleases Him and grant everyone who is reading these lines good ending, Ameen.

[told by Shaykh “Abdul Mohsen al Ahmad”, it happened in Abha (the capital of Asir province in Saudi Arabia)]

► Please Share, Like and Tag others. May Allah reward you. ◄
Sorry dear...this blog is using disable highlight, kindly click at the source below if u wanna to share it..TQ..

Source: Here

Malay version:

KISAH BENAR : KEMATIAN PADA MALAM PERKAHWINANNYA!


Selepas melaksanakan Solat Maghrib, dia mulakan make-up pada wajahnya, memakai pakaian pengantin putih yang cantik, mempersiapkan dirinya untuk majlis perkahwinannya sendiri, kemudian dia terdengar azan 'Isyak dan menyedari bahawa wuduknya telah terbatal. Lalu dia berkata kepada ibunya: "Mak, saya perlu ambil wuduk dulu dan solat 'Isyak "


Ibunya terkejut: "Apa kamu gila?!! Tetamu sedang menunggu, untuk melihat kamu! Bagaimana dengan make-up? ! Nanti habis dirosakkan oleh air."
Tambah ibunya lagi: "Sebagai ibu, mak tak izinkan kamu solat sekarang! Wallahi... jika kamu ambil wuduk sekarang, mak akan tetap memarahi kamu."
Anak perempuannya menjawab: "Wallahi... saya tidak akan pergi dari sini sehingga saya melakukan solat! Ibu sepatutnya tahu bahawa tidak ada ketaatan kepada mana-mana makhluk agar menderhaka kepada Maha Pencipta.!!”


Ibunya berkata: "Apa kata tetamu nanti jika kamu muncul dalam majlis perkahwinan sendiri tanpa make-up?! Tentu nampak hodoh atau tidak cantik di mata mereka! Mereka pasti akan mentertawakan kamu! "


Sambil tersenyum, anak perempuan itu bertanya: "Adakah ibu bimbang kerana saya tidak cantik di mata mereka? Bagaimana pula dengan Maha Pencipta saya? Saya bimbang kerana, jika saya terlepas solat saya, saya tidak lagi cantik di mata-Nya "


Dia mula berwuduk, dan semua make-up pada wajah telah hilang, tetapi dia tidak peduli.


Kemudian dia memulakan solat itu dan pada masa dia turun untuk sujud, dia tidak sedar bahawa ia akan menjadi satu sujud yang terakhir!


Ya! Beliau meninggal dunia ketika dalam sujud! Pengakhiran yang besar bagi Muslimah yang berkeras untuk mentaati Tuhannya! Ramai antara mereka yang mendengar cerita ini begitu tersentuh!!


Beliau mengutamakan Allah dan ketaatan kepadaNya sebagai yang pertama dalam keutamaan hidup beliau, jadi pengakhiran terbaik yang dianugerahkan oleh Allah pada mana-mana umat Islam yang layak memilikinya!


Dia mahu menjadi lebih dekat kepada-Nya, maka Allah mengambil nyawanya pada saat di mana umat Islam berada paling dekat kepada-Nya! SubhanAllah!


Dia tidak peduli jika dia tidak indah di mata makhluk, asalkan dia cantik pada Maha Pencipta!


Wahai saudari Muslimah, bayangkan jika anda berada di tempat itu! Apa yang anda akan lakukan? Apa yang anda akan pilih: pujian manusia atau Maha Pencipta?


Wahai sekelian insan! Adakah kita ada jaminan bahawa kita akan hidup untuk minit seterusnya? Jam? Atau bulan?!!
Tiada siapa tahu apabila saat mereka akan datang? Atau bila kita akan bertemu malaikat Maut? Jadi, adakah kita bersedia untuk saat itu?


Wahai muslimah! Apa yang anda pilih: bersantai tanpa hijab atau dirahmati Allah dengan memakai hijab?


Adakah kita bersedia untuk menemui Allah tanpa hijab?


Para Muslimin sekalian, yang mempunyai "hubungan halal" atau "hubungan bebas", adakah kita bersedia untuk menghadapi hari akhirat? Esok?! Apa yang anda pilih? keseronokan dunia sementara ini atau kesenangan di akhirat?!


Semoga Allah membimbing kita semua untuk keredhaan-Nya dan memberikan kepada semua orang yang membaca kisah ini mendapat pengakhiran yang baik, amin.


[Diceritakan oleh Syeikh ‘Abdul Mohsen al Ahmad’, ia berlaku di Abha (Ibu Negeri Asir di Arab Saudi)]

Wednesday, June 20, 2012

Urine tikus pada tin minuman?

Barakallahu lakum.
Ummi nak kongsikan tentang Leptospirosis. Sebelum ni kita dengar leptospirosis infected dari sungai2 yang tercemar kan? Tapi baru-baru ni ummi terbaca ianya semakin banyak,malah di sekeliling kita pun boleh terkena virus ni.. Berhati-hatilah..
Seperti yang kita tahu kisah pemergian arwah Izwan pilus. Memang betul-betul mengejutkan. Takde berita apa-apa, tau2 je dapat berita dah meninggal.  Punca kematian ialah akibat jangkitan virus kencing tikus(leptospirosis). Dipercayai arwah terkena jangkitan virus ini selepas minum air daripada minuman air tin.
Tidak lupa juga pemergian arwah Din Beramboi...juga disebabkan virus ini...Al-Fatihah buat mereka...

Ni kisah daripada kawan ummi share kat FB..
Pada Hari Minggu Satu Keluarga bertemasya dengan membawa beberapa tin minuman.Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dibawa ke rumah sakit dan ditempatkan di Ruang Intensive Care Unit (ICU).
Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi mengesahkan ia terkena Leptospirosis. Hal ini ternyata berpunca pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas. Hasil ujian menunjukkan tin tersebut telah terinfeksi urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

Sangat dianjurkan agar membilas secara meratakan air pada bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Tin biasanya disimpan di dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai2 tanpa dibersihkan. Sebuah penelitian menunjukkan bahwa bahagian atas semua tin minuman lebih banyak tercemar(contaminated) dibandingkan tandas awam (means penuh kuman dan bakteria. Tandas awam lg bersih,cleaner basuh hari2)

Jadi, bersihkan dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecederaan fatal.

Nota ummi:
Ummi memang basuh dlu kalau beli air tin/air vitagen/yogurt dll sebelum bagi Wafa & family minum sebab tahu ianya dari kilang...mesti kotor & berhabuk kan? Wafa plak prem baby, so takut mudah kena penyakit.. Tak terfikir langsung tentang virus yg dibawa oleh tikus kat kilang tu.. Selama ni basuh pun sebab risaukan kesihatan anak, anak tak boleh kena kotor... Mungkin inilah hikmahnya kita disunnahkan menjaga kebersihan walau di mana @ situasi macam mana sekali pun...Moga mnjadi peringatan bersama..

Wednesday, June 13, 2012

Baby wipe tidak menghilangkan najis

Barakallahu lakum. Hi dear..
Ramai parents sekarang cuci urine(pee) & stool(poop) baby guna baby wipe. Yang menjadi tanda tanya, bersih ke?suci ke?Lepas kita cuci,mesti dukung & kadang terkena lengan baju..Confirm ke bersih??
Jom baca kata2 nasihat dari Ustaz Don Daniyal:
"Tak cukup membersihkan najis baby dgn babywipe shj, perlu dibersihkan dgn AIR MENGALIR wpun najis dah tak nampak.. sbb ia tergolong najis muttawasitah.. If pakai bbwipe shj then cover pulak dgn towel atau pass baby kat org lain pegang, sama spt kt pass najis ke merata tempat.. Astaghfirullah...
" Kita xsedar anak kita menangis sbb malaikat xnk mendekati dia sbb dia dlm keadaan berhadas.."

Bagi ummi, BABY LELAKI yang eksklusif minum susu ibu sahaja (bawah 2 tahun) je bleh wipe sebab masa tu najis BABY LELAKI ini jenis Mukhaffafah, dan perlu diingatkan lagi..BABY LELAKI SAHAJA ye...(Hmm,ingat balik x kelas fardhu ain dlu2..hehe).Baby ni mesti bawah 2 tahun dan tidak makan atau minum sesuatu selain daripada susu ibunya (susu yang dicampur dengan gula atau tepung itu hukumnya seperti yang selain dari susu). Tapi ummi percaya ramai parents dah bagi solid food kat anak selepas 6 bulan kan (berdasarkan konsep nutrisi pemakanan malaysia).
Najis untuk baby lain selain di atas adalah mutawassitah(sederhana). Untuk pengetahuan semua, najis mutawassitah ada 2 jenis ye,

  • Najis ainiyyah – najis yang berwujud (tampak dan dapat dilihat) seperti kotoran daripada haiwan.




  • Najis hukmiyyah – najis yang tidak berwujud (tidak tampak dan tidak terlihat) seperti air kencing yang sudah kering~seperti kencing budak/baby nilah, kalau pakai pampers,air kencing dah diserap & kering..Tapi masih dikira sebagai najis kerana tidak dibasuh dengan air.




  • Alang2 ummi citer sal najis ni, ummi habiskanla..(patutnya kena wat entry lain bertajuk jenis2 najis kan..?hehe)
    K,last sekali adalah najis Najis Mughallazah iaitu Najis berat seperti anjing dan khinzir serta keturunannya dan barang-barang yang diperbuat daripadanya.
    Oklah...cara2 menyucikan ialah........................................................
    (lain entrylah, coz ni nak citer tentang baby wipe sebenarnya..huhu)

    Nota ummi:
    Ummi guna baby wipe masa lepas delivered kat hospital, masa keluar jalan2 & balik kg. Tupun masa wafa 6 bulan ke bawah.. Selepas 6bulan,Ummi lebih suka pakai spray air+cotton/tisu untuk lap(for pee only,lau wafa poop trus bawak gi toilet). Kat babysitter pn ummi bagi 1 spray air..Then masa Wafa 8 bulan, samaada Wafa pee or poop,memang ummi basuh di toilet...

    Have a time?Let's read...

    Barakallahu lakum.
    SubhanALLAH..MasyaALLAH..

    Isn't it a nice view? They really use their time wisely. ♥

    Monday, June 11, 2012

    Segmen Tambah Follower dan Rakan Blogger

    Barakallahu lakum. Hi dear... Ummi nak masuk segmen HH nilah.. Bleh tambah kenalan kan..:)
    Ok, jangan buang masa, jom layan soalan HH:
    Nama blog ni: Nukilan UmmiAbi Buatmu
    Bila mula berblogging: Jun 2011
    Siapa idola dalam dunia blog: Semua blogger yang sudi berkongsi ilmu & mesra berkawan dalam alam maya ini..

    Friday, June 8, 2012

    DUA KALIMAH YANG DICINTAI ALLAH

    “Dua ucapan yang ringan diucapkan (pada lidah) tetapi berat timbangannya (pada hari kiamat) & dicintai oleh Ar-Rahman (Allah). Yaitu: SUBHANALLAHI WABIHAMDIH (Maha suci Allah & segala pujian hanya untuk-Nya) & SUBHANALLAHIL AZHIM (Maha Suci Allah Yang Maha Agung).”
    (HR. Al-Bukhari no. 7563 & Muslim no. 2694)
    Sumber: FB iluvislam.com


    Nota ummi:Jom amalkan..:)

    Thursday, June 7, 2012

    Amalan ketika anak tidur

    Barakallahu lakum.
    Hi dear...tarbiah buat anak-anak bukan setakat anak di depan mata & semasa mereka terjaga je tau.. Sebenarnya ia berlanjutan(continous) selagi kita masih hidup bersama mereka. Contohnya DOA, sentiasa mendoakan mereka selagi hayat kita...:)
    Walaupun anak kita tidur, doa & tarbiah masih diperlukan oleh rohani anak2 kita. So, Ummi nak share  sedikit amalan simple yang boleh dibuat walaupun anak tidur sebagai pedoman bersama..
    Comey x saya tido...?hehe, jangan marah ye wafa..;p
    ♥►Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya, 

    ♥►Membaca surah al fatihah 1 kali,alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

    ♥►Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

    ♥►Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

    ♥ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ♥ ..



    Nota ummi:
    Semua ibu bapa inginkan anak soleh wa musleh..:) kerana doa anak2 soleh solehah ini boleh dijadikan bekalan di akhirat nanti...Allahu Alah~

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...