Friday, May 15, 2015

Homemade playdough

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Alhamdulillah...ummi berjaya buat homemade playdough(playdoh kasih sayang namanya..haha).
Senang sangat dan yang pasti langsung takde bahan chemical. Jika anak2 tertelan ke...taklah risau sangat(tapi janganla telan..huhu)



Kuning=kunyit
hijau=pandan food colouring
coklat=kopi
pale white=original
 Atas ni 1st time ummi buat, lebih kurang 8 bulan lepas dari tarikh entri ini...
***********************************************************
Then, bawah ni ummi keluarkan balik playdough yg tersimpan dalam fridge tu. Wow..masih elok dan kenyal cuma....sejukkk...hehe



Cara2 nak buat palydough ni simple je.. Guna bahan2 yg selamat dan murah: Macam kat atas tu(gambar 1st), ummi guna bleached flour sebab murah & anak2 ummi dah besar(jenis x masukkan benda dlm mulut lagi). Tapi kalau yg jenis masukkan benda dalam mulut, better buat dari bahan2 organik dan natural seperti unbleached flour.... Ala..apa2pun kalau kita(parents) ada dan pantau, mesti x dapat msukkan dalam mulut punyer..kan... Sebab tu penting parents monitor.. (^,^)..Boleh join main sekali...hehe




Alhamdulillah...ummi dapat resipi PLAYDOUGH dari blog INI. Banyak idea & aktiviti best2 kat blog tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...