Monday, November 10, 2014

Homemade Strawberry Jam

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...suka strawberry x? Rugi kalau tak suka..hehe
UmmiAbi & the kiddos(WafaZara) suka sangat2 strawberry ni.. Pantang ada orang tanya nak pesan apa jika mereka ke Cameron Highland.

Baru-baru ni maklong sekeluarga pergi lagi Cameron. So alang2 maklong tanya ummi nak apa, Ummi teruslah order strawberries. Dah lama ummi teringin nak makan jem strawberry..huhu...


Alhamdulillah..dapat jugak Strawberries segar dari ladang.. Syukran maklong..


Macam biasa, Wafa & zara dah pilih2 untuk dijadikan kudapan..

Abi pun pilih gak..nak buat dessert katanya.. Tapi memang "lazat" dessert abi ni. Sila pm abi if nak recipe. Serious ummi xtahu camner pembikinannya. Tengok2 dah siap...(^,^)
Ummi hanya ternampak abi blend putih telur+gula organik. Selebihnya nanti ummi tanya..hehe ;p


Ok..sebelum makan, ummi akan rendam dulu strawberri kita dengan cuka buah.. sebab kita takde Ozone Machine lagi. Ummi guna cuka buah teen..

Ummi masukkan semua strawberries yang tinggal(half lagi the kiddos & abi dah amik) then masukkan je dalam Slow juicer.
Slow Juicer akan asingkan air strawberry & fibre(serat). So fibre/serat/hampas strawberi tu yang digunakan untuk buat jem..(xperlu masuk air ye dalam semua proses ni) 
+
ummi campurkan fibre+madu secukup rasa+kayu manis(bagi wangi)
kacau sampai pekat...Then SIAP...

Alhamdulillah...ummi sangat berpuashati dengan jem ni.. Eh..angkat bakul plak..:p
Rasa manis2 madu & masam2 strawberry...Nyummylicious..
Anak2 pun happy..Suka makan..
Jem ni boleh di makan dengan roti, lempeng, letak atas donut dan macam2 lagi. Menaikkan selera anak2.. Berkhasiat pulak tu, tanpa bahan pengawet, bahan kimia atau kondisioner yang dibenarkan syubhah..
Alhamdulillah..Allah bagi.... (^,^)

Ohya, air strawberries ni janganlah buang pulak. Minum fresh gitu..(^,^)

4 comments:

Aini Syahidah said...

Boleh try ni..tp dh lama x g Cameron Highland..huhu

ateh said...

Jemput singgah juga..

UmmiAbi said...

Aini Syahidah:
Try..try..nyummiliciuos..hehe

UmmiAbi said...

Ateh:
In syaa Allah, nanti ummi bw..TQ bw sini..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...