Tuesday, October 14, 2014

Slow Juicer bukan sebarang juicer atau blender.

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah & hafizah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala.. iaitu Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..Amin..

Alhamdulillah...berjaya kumpul duit setiap bulan dalam group untuk membeli idaman hati----->Slow Juicer(^,^)



Slow Juicer ni bukan mcam pengisar buah yang menggunakan blade tu ye. Ia menggunakan konsep perahan di mana nutrient asal buah-buahan yang di perah tidak hilang zatnya.
MENGAPA PILIH SLOW JUICER??(maaf atas penggunaan bahasa di bawah kerana sesetengah "terms" susah untuk di'translate"kan(maaf juga untuk yang ini) bagi memudahkan kefahaman..huhu..

1) SJ@Slow Juicer(Juicer perlahan) ini  berputar antara 45-75rpm manakala Hi-speed Juicer berputar sekurang-kurangnya 1500rpm. Blender lagilah laju(boleh speed sehingga 3000rpm).... Semakin tinggi rpm semakin tinggi haba yang dikeluarkan untuk menyahaslikan nutrient/zat buah/sayur.. Alahai, ruginya..

2) Crushes(include compressed/grind/squeeze etc) SJ (mcm Konsep batu Giling/lenyekan) memelihara banyak enzim/nutrien berharga manakala Hi-speed juicer/blender membunuh kebanyakan enzim kerana hi-speed menggunakan blade stainless steel.


3) SJ crushes pulak menggunakan auger plastik pepejal manakala blade(bilah) hi-speed berputar pada kelajuan yg tinggi sekaligus menyerap oksigen & jus yang terhasil akan teroksida(further-oxidized).

4) Bila guna pemerah SJ(Slow Juicer), ummi boleh menyimpan cold-pressed juices tersebut dalam tupperware kedap udara atau botol kaca berpenutup & ia akan kekal baik untuk 3 hari selepas itu.(So, the nutritional properties tidak akan diminish/berkurang) manakala  jika menggunakan Hi-speed juicer after 30mins or less, juices dah turn brown & ada separation...
Sj adalah masticating .. Buah tu di "Perah" perlahan2. SJ tidak menggunakan blade yg mengeluarkn haba oleh itu tidak membunuh enzim buah-buahan sekaligus menyebabkan jus masih aktif & fresh. Jus Aktif tidak cepat teroksida dan boleh bertahan sehingga 48 jam. Waaah...gitu ;P


5) Antara slow juicer, Hi-speed juicer, shake'N'take serta blender/magic bullet.... Semestinya ummi memilih RPM & speed rotary yang paling rendah serta tidak menggunakan blade kerana ingin menjaga kualiti zat & nutrient buah-buahan & sayur-sayuran. Buah/sayur sekarang pun agak mahal kan. So, if jus yang terhasil pun kurang nutrient, apa je yang masuk dalam tubuh badan ummi & keluarga ummi kan... Bagi ummi SJ ni memang berbaloi sangat2.

6)Ohya, sebelum terlupa, SJ ni bagus untuk kanak2 & orang tua kerana jus yang dihasilkan sesuai dengan sistem pencernaan mereka. SJ akan memerah buah/sayur dan hasilnya terbahagi dua dengan cara memisahkan hampas sisa dengan ekstrak jus.

Hampas ini sebenarnya kaya dengan serat (fiber). Jika kita minum jus tanpa serat, sistem pencernaan kita lebih relax..tidak perlu bekerja keras untuk memecah makanan dan menyerap nutrisi. Bahkan, hal ini dipercaya membuat nutrisi lebih mudah diserap oleh tubuh dalam jumlah yang jauh lebih besar daripada jika kita makan buah-buahan dan sayuran secara real.. Eh faham ke ni??


Jika ada serat pula, Serat sebenarnya sangat berguna untuk membantu memperlambatkan  proses pencernaan dan memberikan pelepasan nutrisi ke dalam aliran darah. Penggunaan SJ akan sangat membantu apabila kita memiliki sistem pencernaan yang sensitif atau terdapat penyakit yang menyukarkan sistem pencernaan atau ada masalah pencernaan..
Kiranya...kalau takde serat ni, nutrient /zat pada buah/sayur lebih cepat diserap ke dalam darah..

7) Cara nak bersihkan pun senang SJ ni...sebab ia tiada blade atau mata pisau yang tajam. Hanya alirkan air & hampas2 pada corong tu boleh dicuci bersih guna berus comel..

Jus dari SJ:

Fresh from the fruits/vege

Jus dari Blender/Magic Bullet selalunya menghasilkan smoothie(jus bersama hampas/fiber):




Kredit: Ilmu2 dari perbincangan pakar2 jus Jelitawan Organik esp Sis Naila Zakiyyah.. Barakallahu fikunna.. :)

48 comments:

mtm said...

Assalamualaikum...pn..nak tau u beli hurom ni kat mana...apa model @ rega...sy nak beli jugak...tp nak tanya dulu...boleh sms whatapp kat sy 0192333996...

UmmiAbi said...

Wa'slm. Maaf..lambat reply..OK..ummi whatsapp sekarang ye..:)

CikPutih~ said...

Salam bleh tau x hrga bape beli kt mane?tgh mencari jgk ni email bleh?noraida_82@yahoo.com tq sy dahulukan

UmmiAbi said...

InsyaAllah..boleh :)

Dell said...

Please wassap sy . Nak join kutu ni. 0172358987

Lyana Jemali said...

assalam boleh wasap saya jugak..harga dan model ....terima kasih 0194459105

zainudin kasmin said...

hurom model aper...beli kt maner..brapa harga..pls whasap...0127647062,, saya berminat nak beli...

shimaashikin said...

Assalamuailaikum...sy bminat jgk nak beli slow juicer ni.ble x bgtau bp hrga n awak beli kat mn.mintak tlg email ke shimaashikin@gmail.com.time kasih byk2

Hannah Syuhrah Damia said...

Emailkan saya harganya lyndawie@yahoo.com.my... Tq

Lizayaziz Yaziz said...

Assalam..sy pun brminat nk beli hurom ni mcmne y boleh puan wassap sy? No. 0197782093

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya pun sedang survey tentang slow juicer. boleh kongsi model dan harga slow juicer ukhti? beli di mana ya. mohon emel kepada saya ya noorfaizahsidek2@gmail.com. jazakillah khair

Healthy & Beauty Vitamins said...

Assalam.. sy berminat sgt dgn slow juicer ni. Brp harga ni ye

nurul huda said...

salam sis.
boleh tak saya nak tahu sis beli kat mana yer SJ nihh n rm berapa ?
berminat jugak saya tengok coz memang tengah mencari SJ yg terbaik nihh.
nurul083@yahoo.com
tq sis :-)

naz ilah said...

Sis saya nak tahu ttg produk sis ni...nti email sy ye.tq. nazilah5250@gmail.com

Anonymous said...

Assalamualaikum...sy berminat nk bli hurom slow juice...sis wassap sy d mne boleh bli n pm harge sis....01119915039

SUE SETH SHAKLEE said...

assalam puan umi,,boleh tay harga juicer..tq

UmmiAbi said...

Wa'slm. Yang bagi phone no. saya dah whats app. Tapi yg x beri no. sy x dapat beri details, maaf...
Boleh pm saya di FB (ummu wafa) ye. Terima kasih...:)

Maiza Mad Shahar said...

Asslam ummi, boleh bg details dan harga berapa utk hurom slow juicer ni? Fon no, 0123297122

Anonymous said...

Assalamualaikum...sy oun berminat nk beli hurom slow juice...tolong wassap sy di mane boleh beli n harge sekali ye. tq....01128145150

ZEDES SOLUTIONS & SERVICES said...

Assalamualaikum...sy berminat nk bli hurom slow juice...sis wassap sy d mne boleh bli n pm harge sis....01128145150

Anonymous said...

salam..sy berminat nk beli hurom slow juice..
minta sis wassap harga pls..0195517751

Anonymous said...

As salam. Saya juga berminat nk beli hurom slow juice. Mohon sis whtsap saya ya 0192252262

mencari redha Allah said...

assalam.. sy berminat nak tau hg hurom slow juice.. wasap hg 01132483995

mencari redha Allah said...

assalam.. sy berminat nk tau harga hurom slow juice.. whatsaap sy 01132483995

wahidah yarahim said...

Salam.boleh wassap harga hurom? 0126889481

wahidah yarahim said...

Salam.boleh wassap harga hurom? 0126889481

ruhaida said...

assalam...saya try cari nama fb ummu wafa dlm fb..tp ada 2-3 orang nama sama..so x berani nak tgglkan msj...boleh x minx jasa baik ummu wafa wassap saya di 0193704982 harga slow juice ni..

ROKIAH BINTI ABU TALIB said...

Salam blh wassup pasal hurom? 0123494300

::mUkHLiSinALaHuDDin:: said...

Salam. . Duk survey juga.. klu bolehjoin kutu ni mcm nk la.. wassap huda 0134465676

Unknown said...

Assalamualaikum... ukhti.. bli kat mn ya hurom tu... pm saya juga ya.. 0198410759.. terima kasih byk

MeerSha Sapian said...

Salam..kat mana sy boleh join kutu hurom ni ye? Jarang sy jumpa..salu jumpa kuvings je. .wassap sy or pm kat fb sy ye sis..019.684 2734/meersha sapian

Anonymous said...

salam sis.
boleh tak saya nak tahu sis beli kat mana yer SJ nihh n rm berapa ?
berminat jugak saya tengok coz memang tengah mencari SJ yg terbaik
ida7612@um.edu.my
tq sis :-)

Linny Z said...

Assalamualaikum ummu wafa.. Sy pn lin, brminat sgt nk beli sj cm ummu wafa pnye tu.. Kt mane nk beli dn brape harganye ye.. Mohon ummu wafa tlg watsap sy di no 019 3935766 jazakallahu khairan kathira ummu wafa..

Linny Z said...

Assalamualaikum ummu wafa.. Sy pn lin, brminat sgt nk beli sj cm ummu wafa pnye tu.. Kt mane nk beli dn brape harganye ye.. Mohon ummu wafa tlg watsap sy di no 019 3935766 jazakallahu khairan kathira ummu wafa..

Linny Z said...

Assalamualaikum ummu wafa... Mohon ummu wafa tlg watsap sy di no 019 3935766 bkenaan sj di ats... Jazakallahu khairan kathiro..

Linny Z said...

Assalamualaikum ummu wafa.. Sy pn lin, brminat sgt nk beli sj cm ummu wafa pnye tu.. Kt mane nk beli dn brape harganye ye.. Mohon ummu wafa tlg watsap sy di no 019 3935766 jazakallahu khairan kathira ummu wafa..

naz ilah said...

Asslm ummu wafa..boleh whatsup no 0196557217 sbb fb byk nama ummu wafa...sy nak tanye model dan details ttg produk yg diguna...tq

naz ilah said...

Asslm ummu wafa..boleh whatsup no 0196557217 .sy nak tanye details product..fb ummu wafa byk. Tqvm

Anonymous said...

Assalamualaikum..ummu wafa..saya faizah sayapun berminat nak beli hurom.dgn kutu..boleh whatsapp saya 0196698648 tak untuk tahu cara nak beli terima kasih

Rosly MOHD TAHIR said...

Nak Tanya, sesuai tak untuk perah buah delima:
Perapa harga.

tolong pm yer 0192739181 - Rosly

megat said...

as salam...bole wa kat 012-5080246...terima kasih

Anonymous said...

Salam..blh wasap sy dimana beli SJ n harga..trm kasih..

Anonymous said...

Salam..blh wasap sy dimana beli n hrga SJ..0177932393..trm kasih..

Anonymous said...

salam .saya berminat di mana ye bleh dptkn sj ni..pm no sy 0137028773..terima kasih pn.

Anonymous said...

hello, please email me at cyteng@gmail.com. I am interested in asking you to write a blog for my slow juicer

shazida berkata said...

Assalammualaikum ummu wafa. Boleh whatsapp saya 0176426835 untuk details mana nak cari sj ni. Kalau dapat yg bayar kutu lagi baik. Terimakasih

Abe Yo said...

Assalam.. blh wasup harga dia ummi... 0124499713

linda said...

Assalamualaikum... Puan,
Nak tahu harga SJ yg puan beli nie bole?
Sy cub search dlm FB nama ummu wafa byk pulak, xtau yg mana 1.
Kalau xsshkan puan wassap sy harganye 0193538154.
Terima kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...