Monday, June 2, 2014

Rangsang Otak kanan


Hi dear...ummi belek2 draft, terjumpa entry ni...Tapi ummi tak pasti sumbernya dari mana. Nanti ummi check balik.InsyaALLAH... Apapun, isi entri ini tersangat bagus dalam ummi mendidik kakak wafa & adik zara yang makin lama makin mencabar minda ummiabi... Jom ummi kongsikan~

Artikel untuk parent and parent to be..

Subject: Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods...
 Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah
penggunaannya. ?
The Shichida Methods adalah satu sistem pembelajaran stimulasi minda untuk bayi, kanak-kanak dan tidak lupa juga ibubapa yang di asaskan oleh Professor Makoto Shichida. Mengikut kata Professor Makoto Shichida:We promote whole-brain education by developing the right brain and connecting it to the left-brain, allowing both sides of the brain to work together in balance.
The right brain is the more important hemisphere to influence the quality of the left-brain. For example, the right brain enables the child to learn subconsciously as well as enable the brain to be able to automatically process large amounts of information at high speed whereas the left-brain is able only to process small amounts of information at low speed.
Ages 0-3 is the period in which the child maximizes the utilization of the right brain. From ages 4-6, the child would start to switch to using the left-brain. Henceforth, the critical period of training the brain would be from ages 0-3. If the child is older, techniques will be taught by the Professor on how to modify the negative aspects.
If the brain is well nurtured, the child will develop a great vision about learning and can handle any challenges with ease for the rest of his life. Further on in life, it will be more difficult to modify the learning capability.
Hebat juga orang Jepun ni. Masa bayi lagi mereka dah mula ajar anak mereka menggunakan minda kanan berbeza dengan sistem kat Malaysia ni yang lebih dominan menggunakan minda kiri. Seperti yang pernah saya nyatakan bahawa gelombang mindabayi/kanak-kanak berada pada tahap theta/alpha di mana pada tahap ini mereka lebih peka pada pendengaran, penglihatan, sentuhan, gerak hati dan lain-lain (super learning).

Di bawah ni saya nak bagi beberapa tips yang di ajarkan pada ibubapa di Shichida Method…

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam(alpha state), cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak kita tu dah tidur,ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation.

2. Start guna cards untuk ajar anak.

Flash card ni boleh beli kat kedai-kedai buku kalau nak jimat buat sendiri. Buat kad banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat...Then ajar ABC-Z guna card dalam seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat diorang cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila

kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak2 main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis
ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cina, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri....kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat diorang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa.....kita pun bukan tak biasa merapu....

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari....tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai. Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......

Saya pun tengah try lagi ni...

Semua perkara kat atas tu tak payah buat lama-lama. 30 minit-1 jam cukup, pasal budak-budak ni cepat bosan.

Syukran jazilan pada Ibu hebat yyang berkongsi tips di atas. Permainan yang sangat menguji minda..(^,^)

Sebenarnya benda-benda camni dah ada dalam Islam dan petua orang-orang tua, cuma kita jer tak berapa peka dan tak nak ambil tahu. Kalau dah tahu tu, amalkan lah selalu. Semoga dengan tip-tip di atas akan dapat menghasilkan anak-anak yang hebat, gemilang dan terbilang.Insyaallah…
Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM pun ada cakap benda yang sama dan dia
ada ckp ttg perkataan "jangan" kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna
perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong
senyap Kakak,,,berbanding Jangan bising Kak..

Dlm Islam sendiri pun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2
ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.Ameen...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...