Wednesday, June 18, 2014

Biskut coklat chip Organik ala Masyhur Mahbub

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..


Hi dear...Ummi lupa yang umi ada hutang masa buat entry Almond Milk... Maafkan ummi yer. So, untuk melangsaikan hutang ummi kongsikan di sini ye.. Ummi namakan biskut Coklat Chip ala Masyhur Mahbub. Amboii..nama..Ummi sendiri pun nak tergelak..kekeke.. (Masyhur=terkenal/famous), (Mahbub=beloved/amos). Sorry kalau salah, ummi hentam je... Adalah saki-baki Bahasa Arab Tinggi masa SPM dulu..huhu..

Bahan-bahannya mudah sahaja:

*250g Butter(Ummi guna Salted butter cap Tatura)
*1biji kuning telur
*1/2sk(sudu kecil) esen vanilla
*150g gula perang/molasses
*2cubit garam (Ummi guna garam pink himalaya)
 280g Tepung Gandum (Ummi guna Unbleached wheat flour Intasir)
 1sk Serbuk Koko (Ummi guna Van Houten)
 1/2 sb(sudu besar) Soda bikarbonat (Ummi guna Natural Soda bikarbonat)
 2sb susu tepung (Ummi guna susu Salic goat)
 100g chip coklat
 50g Almond(Ummi bakar dulu sebab guna saki-baki Almond milk)
 50g kismis(Ummi guna kismis hitam)
Pilihlah bahan-bahan yang natural/semulajadi...Yang bukan sahaja Halal malah toyyib untuk tubuh badan anak keturunan kita. Anda mampu mengubahnya..(^,^)
P/s: Boleh klik HOVER untuk dapatkan info(contoh: di bhn2 di atas: klik pada Esenvanilla, intasir, salic goat). InsyaAllah, Allah permudahkan...Nikmat mana lagi yang kamu dustakan..Allahu Allah...Nak cari halalan toyyiban pun dihujung jari sekarang..syukur.. Cuma pilihan di tangan kita kan..Tepuk dada tanya iman..:)

Caranya pun mudah sahaja:

Ummi blend semua bahan bertanda(*)bahan basah dulu. Then gaulkan bersama bahan-bahan selebihnya. Ummi gaul guna spatula/senduk kayu je.
Bulat-bulatkan guna air tangan, letakkan atas dulang pembakar. Tak payah penyek dengan sudu sebab nanti dia akan kembang & leper sendiri..
Bakar pada suhu 160degree selama 20-25minit(Ikut oven masing2)

Abaikan serdak2 biskut kat tray tu ye. Ni adunan ke-5 or 6..Ummi x ingat dah. Oven ummi kecik je. Kenalah repeat keluar masuk bakar banyak kali.. Gigih betul..hehe.. Bilalah abi nak hadiahkan ummi oven besar yang ade kipas tu?hehe...Nanti mesti abi jawap: Haipp..bersyukur dulu ummi...Nanti mintak pada Allah, mungkin Allah akan bagi ilham pada abi??Hmmm..betul...
Rupa memang ke laut..(Lau mummies pandai bulat2 bagi cantik, bagusla..)
Tapi rasa Alhamdulillah, abi cakap sebijik Masyhur Mahbub yg jual di MidValley tu..Eleh,abi ni...puji ada makna ni..Suruh ummi buat lagilah tu..hehe..
Harini buat, esok habis(Adess)*Lap keringat untuk bersilat lagi*

4 comments:

Jiha said...

mana ummi wafa beli tepung intasir ni?kt kedai ada jual or beli secara online?

UmmiAbi said...

Oh..tepung Intasir tu ummi beli kat sekolah Tahfiz SEk 23. Anak sekolah situ so senang..Amik anak amik tepung sekali. Kat kedai AzZain pun banyak. lau k'jiha nak beli online pun boleh. Type je kat fb "Intasir"... :)

Anonymous said...

Hihi thanks resipi masyhur mahbub..akak otter kit2 takde vanilla n coklat cip buh kacang pandai... Alhamdulillah jadi juga.. Angkat je abih angkat je abih hahah...
-ummu amir-

UmmiAbi said...

Ummu Amir:
Waah...(tepuk tangan). Pandai akak..Mesti amir suka...berkhasiat plk tu..kan.. Kat umah pun ni asyik ngunyah je. Asal weekend je kena buat baru..hehee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...