Monday, May 26, 2014

Kenali Khinzir dalam makanan anda...Please check!!!

Ya Allah..lindungilah perut & iman kami..
Kalau sebelum ni ramai risau arak dalam makanan.. Kali ini Oink2 pulak ditambah sebagai perisa dalam produk makanan..(T,T)

Allahu...tersebar lagi makanan yang diragui...
Tengah hangat cerita terbongkarnya siasatan KKM keatas coklat Cadbury yg ada Oink2. So, nk mkn lagi??huhu..Buat sndiri jela..Kalau malas, tak payah makan...kan mudah. Islam itu mudah...Tp jangan ambil mudah..
Produk sekarang dah susah nak dipercayai. Syarikat2 yang hanya nampak duit(dunia) ni tak peduli jika rosak Iman(akhirat) kita. Kelak, keturunan kita yang mendapat kesannya. Memakan makanan yang haram/syubhah memberi kesan besar kepada kehidupan Muslim terutama dalam mempengaruhi jiwa dan minda. Jasad yang terbina daripada makanan haram/syubhah akan mendorong melakukan perbuatan yang dilarang ALLAH. Masyarakat Islam seharusnya tahu Islam adalah agama yang syumul. Toyyib dari segala aspek..termasuk rohaniah. Suka2 je "mencadbury buta" jasad org Islam...huhu.

Kadang khilaf manusia sendiri yang tidak ambil tahu apa yang disumbat ke dalam perut. Asal tulis HALAL, ah boleh makan. Orang Islam bukan sahaja kena cari produk HALAL, tapi HALALAN TOYYIBAN. Halal & baik sumbernya. Halal & tidak memudaratkan. Bukan isu cadbury sahaja, malah penggunaan Oink2 ni telah di pelbagai fungsikan(Multifunction). Setiap produk mesti org kafir nak masukkan. Malah ubat-ubatan pun tak ketinggalan.


Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis ‘This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud ‘Produk ini mengandungi bahan daripada Khinzir/Bab1/Oink2. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah ‘The source of gelatin capsule is porcine’ yang bermaksud ‘Kapsul dari gelatin Khinzir.


Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur Khinzir:


1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging Khinzir di dalam masakan.


2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis Khinzir.


3. Hog:Istilah untuk Khinzir dewasa, berat melebihi 50 kg.


4. Boar: Khinzir liar.


5. Lard:Lemak Khinzir yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.


6. Bacon: daging haiwan yang disalai, termasuk Khinzir.


7. Ham daging pada bahagian paha Khinzir.


8. Sow:Istilah untuk Khinzir betina dewasa (jarang digunakan).


9. Sow Milk:Susu Khinzir.


10.Pig:Istilah umum untuk seekor Khinzir atau sebenarnya bermaksud Khinzir muda, berat kurang daripada 50 kg.


11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada Khinzir. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada Khinzir.



Ohya...ramai orang refer kod E sebagai tanda khinzir dalam makanan... Sebenarnya bukan ye. Boleh rujuk link SINI dan SINI.

Ummi kongsikan sedikit tentang Rahsia sebenar kod E ni:
Aditif Makanan dengan Kod E
Bahan-bahan ramuan tambahan dengan E-number diklasifikasikan sebagai berikut:
E100-E199 : Pewarna makanan
E200-E299 : Pengawet makanan
E300-E399 : Anti oksidan dan pengatur keasaman
E400-E499 : Emulsifier(Pengemulsi), Penstabil (Stabilizer), Tickerners (Pemekat)
E500-E599 : Pengawal Keasidan dan anti-cacking (Anti Pengeras)
E600-E699 : Penambah Perisa
E700-E799 : Antibiotik
E900-E999 : Pemanis dan Agen Pengilat
E1100-E1599 : Bahan-bahan kimia baru yang tidak termasuk klasifikasi standard

Ermmm..tapi kan...walaupun takde unsur oink2, kod E ni dari sumber yang halalkah? Toyyiban(tidak memudaratkan) ke? Nampak syubhah semua bahan2 ramuan di atas..



PENENTUAN STATUS HALAL ATAU HARAM
Status halal, syubahah atau haram sesuatu bahan makanan tidak ditentukan berdasarkan sebarang kod huruf atau nombor.

Sumber asal bahan tersebut dihasilkan adalah penentu kepada status halal atau haram. Biar apa jua kod huruf atau nombor digunakan, itu bukan penentu halal atau haram.

Maka, sewajarnya tumpuan Pengguna Muslim yang bijak adalah kepada sumber penghasilan aditif makanan.

Syubhah mungkin HARAM...mungkin juga HALAL, mungkin juga SYUBHAH walaupun ianya hanyalah pewarna makanan. Ingat, kita perlu tahu SUMBERnya, bukan nama atau kategorinya... Boleh refer HALAL FOOD GUIDE.
Kalau nak ikut syubhah, semua produk kilang adalah syubhah(ini pendapat ummi ye...maaf jika tak sependapat)..sebab kita tidak tahu cara buatannya, apa kandungannya lainlah jika kita tengok depan mata sndri kan..:) Syubhah adalah was2, tak toyyiban..di mana benda itu memudaratkan. Kalau letak bahan kimia sehingga pengguna sakit kronik seperti kanser??Adakah toyyiban lagi??huhu..Rujuk jenis2 bahan kimia dalam makanan di SINI. (T,T) (T,T)

Ohya...terkejut & speechless ummi tengok video di bawah...(lap air mata)..Ya Allah..lindungilah kami muslimin wal muslimat...Ameen..

video


Harap bermanfaat..Wallahu'Alam..

Kenali ARAK dalam makanan anda...Please check!!!




Rum: arak yang diperbuat dari molasses
Wine/wain-arak yang diperbuat dari anggurAdvocaat: arak yang diperbuat dari kuning telur
Whiskey: Arak yang diperbuat dari bijirin (oat, barley, jagung etc)
Beer-arak dari barley
*Lotte turut mengeluarkan coklat Pepero.
*Rum/Advocaat/Whikey Turut terdapat dalam produk coklat, kek dan makanan

Senarai penuh jenis-jenis arak dan arak yang digunakan dalam makanan dan masakan boleh dibaca di sini. Selepas ini jauhkan produk-produk yang disyaki ada arak

1. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_liqueurs
2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_alcoholic_beverages




10 golongan dilaknat Allah dan Rasul bagi perkara berkaitan arak:

1. Orang yang memerah arak
2. Orang yang diminta diperah untuknya
3. Orang yang meminumnya
4. Orang yang membawanya
5. Orang yang meminta dibawa arak kepadanya
6. Orang memberi minum arak kepada orang lain
7. Orang yang menjual arak
8. Orang yang mendapat hasil daripada arak
9. Orang yang membeli arak
10. Orang yang meminta dibelikan arak untuknya

Hadis riwayat Ibnu Majah

Firman Allah:

“Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya arak, judi, pemujaan berhala dan bertenung nasib dengan anak-anak panah, adalah perkara keji yang termasuk perbuatan syaitan. Oleh itu, hendaklah kamu menjauhinya agar kamu berjaya.” (al-Maidah: 90)


Ilmu makanan ini perlu pada setiap umat Muhammad....Gali & gali ILMU...kerana ia akan menjadi perosak darah daging terutamanya HATI...

Jika anak2 sukar menghafal, susah nak ingat agama, payah menerima ILMU, bukan salah mereka, tapi carilah khilaf sumber dari mana silapnya kita yang menyuapkan makanan yg membentuk HATI mereka begitu. Wallahu'Alam..





Banyak terdapat dalam Al-Quran & hadis tentang makanan ni. Allah & rasul berkali-kali ingatkan kita tentang makanan...

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:“Hak anak ke atas bapa ialah bapa hendaklah memberi nama yang baik, mengasuhnya dengan budi pekerti yang baik, mengajarnya menulis, berenang dan memanah. Janganlah berikan kepadanya rezeki selain yang baik (halal) dan hendaklah mengahwinkannya apabila telah layak berkahwin”. (Hadis Riwayat Hakim)



Firman Allah s.w.t.dalam Al-Quran pada Surah Al-A’raf ayat 31 yang bermaksud :
“Makan dan minumlah, tetapi janganlah berlebihan, sesungguhnya Allah s.w.t. tidak suka orang yang berlebih-lebihan.”



Hadis Nabi S.a.w yang menyebut tentang penyakit yang berpunca dari perut ,kini dibuktikan dengan penemuan sains,Islam sejak dahulu mengajar manusia ke arah kebaikan melalui perantaraan Hadis dan Al-quran .Seperti yang disebut dalam firman Allah s.w.t bahawa kerosakan adalah di sebabkan tangan manusia itu sendiri . Islam mengajar manusia mengenai kebersihan dan tidak berlebihan dalam pemakanan kerana ia mengundang pelbagai penyakit . Pengetahuan sains berlandaskan Al-Quran dan sunnah mampu menarik keluar manusia dari lembah kerosakan .



Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud:
“Kami adalah satu kaum yang tidak akan makan kecuali apabila lapar dan apabila kami makan tidak sampai terlalu kenyang”. (Hadis Riwayat Abu Dawud)



Sabda Nabi s.a.w., yang bermaksud: “ Orang mukmin itu makan menggunakan sebuah perut; sedangkan orang kafir itu makan dengan menggunakan tujuh buah perut.” (Hadis Riwayat Bukhari)



Rasulullah s.a.w. turut bersabda : “Tiadalah wadah yang disisi anak Adam yang lebih buruk daripada perutnya sendiri, di mana dia menyangka bahawa dengan beberapa makanan, maka tulang sulbi (kekuatannya) akan dapat tegak kembali. Seandainya dia terpaksa bersikap demikian, maka (isilah perutnya) sepertiga untuk makanan, sepertiga untuk minuman, dan yang sepertiga lagi dikosongkan untuk pernafasan (bernafas).”






Wallahu'Alam..

Sunday, May 18, 2014

Almond Milk Lemak Berkrim

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...
UmmiAbi memang penggemar susu...lebih-lebih lagi susu kambing.. Asyik minum susu kambing je.Kita tukar selera pulak.. Jom buat Almond Milk..(^,^)

Baru-baru ni kami sekeluarga dengan mkngah Dila serta pkngah EG & Afin shopping di Mahnaz.. Ya Allah...(@-@) drooling mata ummiabi shopping situ. Kalau bolh semua makanan kat situ nak bawak balik..huhu. Tengok kekacang yang berbagai2 jenis...ummi pilih pistachio & almond untuk kudapan di rumah nanti. Sebagai jajan Wafa Sofea jugak..;) So, roasted almond boleh dijadikan jajan & raw almond buatlah Almond Milk...Sedaaap..:)

Senang je nak buat Almond Milk ni...
Almond(dibasuh) & rendam semalaman.
Esoknya blend almond+kurma dengan air filter/masak=Almond Milk.
Nanti dia keluar macam colour santan(takyah letak susu).
Then tapis n minum..Ummi guna Magic Bullet.. blender ni dah siap ada penapis. Tinggal nak tuang je...(^,^)
Kalau guna tapis biasa, make sure lepas tapis tu, tapis dengan penapis kain/napkin pulak. Hasilnya dapat 100% cecair tanpa serdak..Sesuai utk anak2 nk minum.
Ohya..hampas Almond jangan buang..sayang woo kacang mahal.hehee.. Bolehla buat kudapan or cookies.. Kalau nak buat cookies nanti ummi share resipi(Klik resipi famous Amous), kalau nak buat kudapan, boleh goreng atas api tanpa minyak or bakar. Salutlah dengan coklat atau makan dengan susu. Makan begitu saja pun enak..Ikut kreativi masing2...

Antara khasiat badam/Almond ni ialah:

Badam Beri Tenaga Tambahan dan Menguatkan Memori :


Badam merupakan kacang istimewa yang menjadi makanan sampingan yang biasanya dimasukkan ke dalam coklat bagi meningkatkan kesedapan dan nilainya. Badam telah digunakan atau dimakan oleh masyarakat di Timur Tengah, Iran, Afghanistan, Pakistan & India, beribu tahun dahulu bagi tujuan meransang minda dan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan penghafalan al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu.

Badam juga dikatakan dapat menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis.

Kajian berkenaan dilihat dapat membantu kesan antioksidan apabila memakan badam dan kajian seterusnya menunjukkan kesan Vitamin E dan terbitan polipenolik seperti flavonoid yang ditemui dalam badam dan pokok kekacang lain.



Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang?:


Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian Vitamin E dan Manganese.



Badam Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi dan Serangan Jantung


Asid folik yang terdapat di dalam badam dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit; dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi.



Badam Menghalang Obesiti (Kegemukan):


Kajian tersebut melibatkan 65 orang dewasa obes. Mereka dibahagi kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan dibekalkan dengan diet yang sama jumlah kalori serta proteinnya.
Kumpulan pertama diberi diet berkalori rendah terdiri dari karbohaidrat kompleks. Kumpulan kedua juga diberi diet berkalori rendah yang di perkayakan dengan badam (2 genggam sehari).

Selepas 6 bulan di dapati kumpulan yang dietnya diperkaya dengan badam mengatasi kumpulan berdiet karbohaidrat dengan 64% dalam pengurangan berat badan, 56% dalam lilitan pinggang, 50% dalam pengurangan lemak.



Badam Meredakan Diabetes:


Di dalam suatu kajian yang telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian menunjukkan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan kebergantungan kepada ubatan.



Badam Membantu Menghalang Batu Karang:

Kajian dan pengumpulan data ke atas wanita selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita yang memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.


Badam Menghalang Osteoporosis:

Badam juga dikatakan dapat menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis.

Tahukah anda diet kurang kalsium boleh mecetuskan risiko barah usus?


Badam untuk Wanita Hamil:

Kandungan folate yang tinggi di dalam badam amat berguna sekali bagi wanita yang sedang hamil. Folate adalah penting bagi mengelakkan dari kecacatan pada bayi ketika hamil.

Badam Mengurangkan Risiko Berbagai Penyakit: Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa beberapa jenis kekacang, terutamanya badam, dapat mengurangkan risiko barah, diabetes, nyanyok (Alzheimer’s disease) dan beberapa penyakit kronik yang lain.

Dalam satu kajian yang telah disiarkan di dalam ‘American Journal of Clinical Nutrition’, dilaporkan bahawa badam berupaya menurunkan tahap kolesterol setanding dengan kesan dari penggunaan dadah ’statin’. Kajian seterusnya pula mendedahkan bahawa badam setanding dengan dadah ’statin’ dalam mengurangkan tahap protein ‘C-reactive’ yang merosakkan ateri.

Info dari : SUMBER

Wafa Izzara Exercise

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Huhu...*nangis ummi*
Ini exercise yang buat jantung ummi berdegup buat kali ke2(kali pertama tengok kakak wafa dulu)
Naik tangga buat kali pertama...tapi laju....huhu
Zara said...(dalam hati..)"Come workout with me .. I was very active last weekend .. I can saw my mother kept screaming when I was upstairs in a few seconds..kekeke"
(ummi nak gi toilet pun seram tinggalkan dia tau...Sanggup tunggu abi balik dari surau..hehee)*sigh*


video
Nampaknya kena cari balik pagar dalam stor...

Sunday, May 11, 2014

Zara 11months young-First solid foods?

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...
Ummi nak cerita tentang Wafa Izzara yang suka sangat mengunyah sekarang ni. Asbab faktor suka sangat meminta makanan sebaik memasuki 11bulan, ummiAbi pun intro Wafa Izzara solid food. Starting with blended solid food. Berbanding kakak wafa sofea yang mula makan seawal umur 8 1/2 bulan, Zara mula mengenal makanan seawal umur 11bulan. UmmiAbi pernah jugak intro pada umur 8 1/2 bulan seperti kakak, tapi zara tutup mulut rapat & tolak dengan lidah. Tanda protes tak mahu makan. So, ummiAbi hanya tersenyum & meneruskan penyusuan eksklusif susu ibu sahaja. Bagi ummiAbi, biarlah mereka sendiri yang bersedia. Jangan paksa. Lagipun, lagi lewat mereka makan lagi bagus. Baik untuk perut & penghadaman mereka..:)

Ummi pernah terbaca tentang bayi yang diberi makan terlalu awal menyebabkan sistem pencernaannya tidak berfungsi. Allahu...sedih ummi membaca berita ini.. Lagi menyedihkan bayi itu tidak bersalah, yang silap, ibu bapanya..Bayi berusia 3bulan sudah diberi makan kerana ibu kekurangan susu. Kesannya anak2 yang menanggung.. Boleh baca di SINI.
Untuk pengetahuan ibu bapa yang ibu kekurangan susu & anak masih bayi, boleh mohon bantuan ibu susuan di HM4HB. Ramai ibu2 yang diberi rezeki lebih dari Allah yang sudi menjadi ibu susuan. Disenarai juga nama & tempat mengikut kawasan untuk mudah dihubungi(Yang muslim mohon ibu susuan muslim ye). Memohon ibu susuan ini jauh lebih baik malah sunnah daripada memberi anak2 anda makanan yang memudaratkan. Namun, ibu susuan jangan putus hubungan demi nasab keturunan. Sila rujuk pakar ilmiah Islam jika berhadapan dengan perkara begini.

Beberapa perkara juga menjadi isu & dibincangkan di FB Perkongsian buat Ibu2 Terhebat.


Sumber dari FB Perkongsian Ibu2 Terhebat yg dinyatakan "untuk panduan semua".

Kenapa tidak boleh beri Solid Food terlalu awal pada bayi??

So, berbalik kepada anak solehah Zara: UmmiAbi sudah nampak tanda-tanda "ingin/geram pada makanan" pada umur 11bulan, thus, start 11bulanlah Zara weaning to solid food. (Baby weaning??=Weaning itu sendiri membawa maksud perubahan daripada minuman susu ibu atau susu formula sahaja kepada pemakanan makanan solid.. yang bertekstur halus)

Terdapat tanda yang menunjukkan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk mencuba makanan baru, iaitu:
Mempunyai berat badan yang 2 kali ganda dari waktu dilahirkan
Kalau kita makan, dengan khusyuknya baby kita tengok makanan yang sedia terhidang kat atas meha
Memasukkan jari di dalam mulut mereka, kekadang lebih dari satu jari..
Setiap kali diacah dgn tangan ataupun sudu pasti dia akan membuka mulut (nganga)
Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
Mencuba untuk mencapai sudu, pinggan, mangkuk dan sebagainya.

Ummi mulakan solid food macam ummi buat kat kakak wafa dulu jugak... Boleh klik Solid Food WAFA(tapi tiada lagi processed food, dlm entri wafa dulu xde ilmu lagi tentang makanan2 tak berkhasiat tu).
 Ummi just steaming buah-buahan & sayur-sayuran je dulu. 
Sekarang Zara dah besar sket, Umur entri ini ditulis Zara berumur 1tahun++, ummi lebih kepada makanan bertekstur "mashed". Tak buat "pureed/blended" dah. Dia pun luah balik kalau ummi bagi yang lembik2 tu*sigh*.


Alhamdulillah...setakat ini dah diberi makan, Wafa Izzara sekali pun tidak pernah sakit perut. Enzim dari air tangan ibu orang kata..Wallahu 'Alam...(^,^). Walaupun kadang2 ummi bagi bahan mentah kepada babysitter untuk steam dan beri pada Zara, ummi tak lupa basuh dan bacakan Al-Fatehah serta selawat pada buah-buahan/sayuran Zara itu. Ummi yakin, bacteria pun lari bila hembuskan Nama Allah SWT & RasulNYA SAW.

Friday, May 9, 2014

Homestay NORA (Trip to Perlis)

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear.... Sebelum ni ummi ada buat entry tentang Homestay Hasspura. Disebabkan permintaan terlalu ramai, Mak Long Wafa (kakLong kepada ummi) telah membina 1 lagi mahligai untuk sahabat2 serta pelancong yang nak ke utagha. So, kali ni dah ada 2 homestay diberi pilihan. Homestay Hasspura(paksu ummi) & Homestay Nora(KakLong ummi).

So, nak cerita tentang Homestay baru ni..Ciri-ciri kekampungan yang best sangat..











HOMESTAY NORA terletak berhampiran pekan Simpang Empat, Perlis. Iaitu di belakang Hasspura Homestay. Homestay baru sahaja siap dan harga pengenalan kami RM130/malam.

Homestay boleh didiami dalam 15 orang.

Alamat HOMESTAY NORA: Batu 6 1/2, Kampung Batas Lintang, Jalan Alor star - Kangar, Perlis.

HOMESTAY NORA berlatarbelakangkan sawah padi dan taliair. Pemandangan yang cantik ketika matahari terbenam dan musim padi.

Bagi yang berminat dan inginkan homestay dengan suasana kampung yang tenang boleh menghubungi:
1. 012-4515298 - Pn. Nora
2. 017-3470418 - En. Ayub
3. 04-9809614 - En. Ismail/ Pn. Arpah

Kemudahan:
- 3 bilik tidur
- 1 tandas dan 1 bilik air
- petisejuk
- dapur masak
- ruang tamu yang luas
- Iron dan Iron Board

Lokasi:
- 1km ke Pekan Simpang Empat
- 8km ke Pekan Kangar
- 8km ke Kuala Perlis (jeti ke Langkawi)
- 15km ke Bandar Diraja Arau (UiTM Arau)
- 18km ke Tempat Riadah dan Rekreasi Sg. Batu Pahat, Taman Ular, Taman Burung, Kelab Golf.
- 30km ke Bandar Alor Star, Kedah.
- 45km ke Pusat Membeli-belah Bazar Padang Besar dan laluan keluar-masuk ke Thailand.
- 50km ke Pasar membeli-belah Wang Kelian dan laluan keluar-masuk ke Thailand.
- 700m ke Masjid Bohor Mali dan Masjid Simpang Empat.
- 1km ke Medan Selera Pekan Simpang Empat.
-1km ke Stesyen Minyak Caltex dan Shell.
- 11km ke Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.

PEKAN SIMPANG EMPAT (1km dari HN)
Pasar malam : Setiap Hari Jumaat
Pasar Pagi: Setiap Hari Selasa
Pasar Tani: Setiap Hari Khamis

*HARGA BERPATUTAN DENGAN LOKASI YANG STRATEGIK UNTUK BERMALAM, PENGINAPAN MELEBIHI 1 MALAM HARGA BOLEH DIRUNDING.

Wafa Sofea & Wafa Izzara kalau masuk dalam rumah ni memang susah nak ajak keluar lebih2 lagi si solehah Wafa, ada aura yang menenangkan di situ. Susah nak terangkan, mai ghasa tengok..hehee

WS with her besties, Afin Naufal yg bijak...
WS with her smart cousin..Inilah tauke homestay Nora..hehee


Nak pusing2 kawasan homestay tak? Jom Wafa Sofea bawakkan..:)
Klik bawah ni...(^_^)Selamat Mencuci Mata (@-@)

Tukar Susu Anak kerana MALTODEKSTRIN??


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat anak2 solehah yang diredhoi ALLAH Subhanahu wa Taala..Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...Ummi ada mention dulu pilihan susu UmmiAbi setelah Wafa Sofea wean off breastfeeding genap 2tahun adalah susu kambing kan...
Alhamdulillah..Masih meneruskan pengambilan susu sunnah ini tapi kali ni lebih kepada susu segar bugar. Kalau sebelum ini kami memilih susu Susu Tepung Farmasi, tapi pilihan sebulat suara untuk anak special kami, kami memilih susu kambing segar dari ladang..(^,^)


Ummi pun nak jugak. Hot choc terbaik..:)

Namun, kami juga tetap kena ada pilihan susu kambing tepung jika stok susu segar kehabisan. Ini kira sebagai back upla..hehe.. Kami memilih Susu Salic dari Muaz Marketing. Alhamdulillah, syukur allah temukan kami dengan susu kambing asli yang langsung tiada bahan tambahan lain.

Walaupun tiada bahan2 tambahan, susu ni memang sedap. Lemak berkrim. Ummi pun dah ketagih minum susu ni hari2..heh


Pertukaran susu buat mujahidah solehah Wafa Sofea diputuskan apabila biiznillah( syukur Alhamdulillah Allah bagi ruang) kami mendapat lagi Ilmu Organik dari sahabat2 organik tentang Maltodextrin.

Mesti ramai tertanya, Apa itu MALTODEXTRIN? Sebelum tu, sila check susu tepung, M**O, & minuman kegemaran anak-anak anda di rumah. Adakah terdapat kandungan Maltodextrin?? Huhu..semua minuman kegemaran ummiAbi & Wafa Sofea setakat ni memang ada Maltodextrin. (T,T). Syukurlah Allah masih memberi peluang pada kami memilih & menukar susu buah hati kami kepada yang lebih baik... Halalan malah toyyiban.. Mencari yang Halal itu mudah.(Kedai Bak Kut Teh pun ade sijil HALAL) tapi mencari Toyyiban itu kena gali2 ILMU. Source/punca/sumber makanan dari akar kena betul2 halal & tidak memudaratkan. Jika Halal, tapi memudaratkan & mengundang sakit bukanlah toyyiban kan..huhu.
**Bagi umat Islam apabila kita bicara mengenai konsep halal, ia melangkau pada toyyiban (sesuatu yang baik). Jadi apabila disebut halalan toyyiban ia memberi maksud sesuatu yang halal dan bersifat baik serta elok.
Konsep ini sangat positif untuk semua aspek kehidupan manusia. Ia adalah satu tuntutan dan menjadi tanggungjawab setiap orang untuk memenuhinya.


Oklah..Jom study tentang MALTODEXTRIN ni..(Syukran jazilan buat sodiqaaati sahabat2 syurga Organik membincang & menyedarkan bahayanya bahan ini dalam makanan/minuman kita).

Daripada pendapat pakar-pakar perubatan bertauliah(Alopati & homoepati) serta ilmuwan-ilmuwan yang mengkaji, dapat disimpulkan Maltodextrin ni sangat bahaya jika diamalkan.


  1. Maltodextrin
  2. Maltodextrin is a polysaccharide that is used as a food additive. It is produced from starch by partial hydrolysis and is usually found as a white hygroscopic spray-dried powder.Wikipedia
  3. FormulaC6nH(10n+2)O(5n+1)

Maltodextrine ni adalah additive untuk extend shelf life produk dan juga gula . Basic source ialah glucose tambah glucose. Jadi boleh bayangkan la bagaimana rasa kemanisannya.
Ianya lebih manis dari gula pasir biasa. Maltodextrin ialah Simple sugar- terus serap dalam saluran darah yang mengakibatkan risiko kencing manis(Diabetes), High blood, heart attack dll pnyakit moden.
Jadi bila minum , gula darah sangat senang naik. Jgn hairan kenapa budak2 pun boleh terkena kencing manis, dan sakit mcm2 kerana pggunaannya terlampau meluas dalam produk makanan. Industrial banyak guna sebab ia murah banding guna-gula pasir biasa. Ramai orang tertipu dgn maltodextrine. Produk tulis tanpa gula ingatkan sihat tapi ada maltodextrine yang lebih bahaya rupa2nya. Sedangkan glycemic index tinggi - Susah nak cari produk tanpa maltodextrine. Hal ini terjadi kerana pengusaha takut orang tidak mahu beli bila produk tersebut tak sedap tanpa gula tapi diletaknya Maltodextrin(glucose tambah glucose) ni..huhu...(T,T)


Bukan minuman sahaja, kalau pergi supermarket boleh senaraikan berapa banyak produk yang mengandungi Maltodextrin ini. Tak kisah samada dalam produk slimming, minuman 2/3/4 in1 bertenaga2 ni, all in1 selalu letak maltodextrine.. Juga dlm snek oat.. Bijirin sarapan.. Perencah masakan segera pun ada . Jd jgn tertipu dgn propa tanpa gula.

Semua produk ada Maltodextrin ke?
So, semua processed food ada Maltodextrin ke?Hmmm...kalau dibelek & ditenung lama-lama pada ingredients setiap pek makanan tu, 99% ada...huhu... So,nak makan apa? Nak minum susu apa?
Allahu Allah...

Semua yang baik juga ada dijual di supermarket/online/kedai organik/kedai Islam Az-Zain/Mahnaz.. Tak semua produk jahat & tidak baik. Jangan asyik nak bertanya..Bangun dan carilah.. Semuanya ada jika kita usaha tapi tak semua boleh muncul depan mata tanpa usaha..kan.. Ayuh bangun & bertukar..Pilihan di tangan kita.

Teringat cerita Bani Israel yang tidak bersyukur dengan makanan yang baik seperti madu & burung. Boleh baca di SINI.


Syukran jazilan Pengetua Tahfiz Wafa... Rajin design untuk mudah faham..:)



Mengapa mesti TUKAR?
Terpulang mahu tukar atau tidak... Hak masing2 demi darah daging & keturunan kita. Memakan makanan yang haram/syubhah memberi kesan besar kepada kehidupan Muslim terutama dalam mempengaruhi jiwa dan minda. Jasad yang terbina daripada makanan haram/syubhah akan mendorong melakukan perbuatan yang dilarang ALLAH.MASYARAKAT Islam seharusnya tahu Islam adalah agama yang syumul.

Ia meliputi segala aspek kehidupan, daripada sekecil perkara sehinggalah urusan pentadbiran negara. Dalam erti kata lain, agama Islam menentukan hukum, undang-undang dan peraturan berkaitan kehidupan manusia.
Wallahualam.. Gula putih.. Maltodextrin dan lain2 pemanis tiruan juga salah satu faktor kpd kanak2 jd extra hyperactive atau dikenali sbg sindrom sugar rush.. Jd jgn gula3kn anak dgn gula2 dan jajan2 lg selepas ini... Kita nak anak behave, tapi sebenarnya silap itu dari kita sendiri... 
Benar kata Ustaz Ebit Lew, " Jika anak nakal, jangan marah dia..tp pergi masuk bilik & solat sunat mohon ampun pada Allah..Ianya silap kita. Mohon taubat & berdoa...Harapkan Redha Allah..." 
Segala yang sesuatu berlaku di atas dunia ini adalah atas pilihan kita sendri... (^,^)

Wallahu'Alam....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...