Monday, January 6, 2014

Sanah Helwah Wafa Sofea(3tahun)


Hi dear..
Berakhir sudah bulan 12 2013...Bulan kelahiran Wafa Sofea... Jumpa bulan dec 2014 pulak jika Allah izinkan..Amin..
Sanah Helwah sayang..."Sanah helwah sakinah mawaddah barakah warahmah"
Ummiabi sentiasa doakan mujahidah solehah ummiabi berjaya di ukhrawi wa duniawi... Kejarlah akhirat sayang, nescaya dunia mengikut...insyaALLAH...
Moga insan soleh bergelar suamimu kelak dapat menjagamu dengan penuh kasih sayang lillahi Taala...
Malam hari kelahiran Wafa Sofea, ummiabi order nasi lemak special khas untuk jemaah surau di perumahan kita, Alhamdulillah majlis kecil bacaan surah Yasin & doa selamat disedekahkan buat mujahidah sulung ummiabi. Moga Allah sentiasa merahmatimu sayang. Then weekend tu ummi order kek(dari sahabat HALAL) & panggil saudara- mara terdekat je untuk celebrate. Saja je, nak bagi wafa sofea happy.. (^,^)


Alhamdulillah....makin hari ummiabi tengok perkembangan Wafa Sofea buatkan ummiabi ingin menangis terharu. Mujahidah sulung yg solehah dah makin besar walaupun fizikalnya kecil je. Takpe Wafa Sofea...Wafa sofea kan ikut ummiabi. kecik2 dlu kitorang kenit2 je. Biar fizikal kecil takpe, tapi ilmu & iman besar2 & sentiasa meningkat ye sayang..(^,^)

Apa yang ummiabi nampak sekarang wafa sofea dah makin berani, perkataan vocab dah makin banyak dan lancar(cuma ada 2,3 ayat yg mempunyai huruf s diganti dengan c seperti pasar=pacar...masam=macam..nasi=nacik...saya=cayer...hehe, comel je...tp ummiabi akan ulang2 ayat yg betul. Lama2 oklah kan. maybe Wafa Sofea tak biasa lagi. baru masuk 3 tahun, masih baru lagi kan,banyak perkataan perlu diterokai lagi...). Alhamdulillah..Syukur pada ALLAH..

Wafa Sofea pun sekarang kalau nk minta tolong buat apa2 kerja memang cepat je dia tolong..Alhamdulillah. Kalau ummiabi suruh ambil tuala or baju kat tingkat atas pun sanggup ambil. cuma kadang2 muncul sikap 'solehah sangat' dia pandai bagi alasan. Huu...salah ummiabi jugak sebab semuanya datang dari kami & pengasuh. Children are observing.Adelah tu silap kami memberi alasan di hadapan Wafa Sofea. Contohnya semalam ummi suruh Wafa Sofea ambilkan botol susu di tingkat atas.dlm masa yang sama dia tengah menulis aka menconteng buku. konon busy & tak dapat buat apa yang ummi suruh..
'Wait ummi...wafa penat..'.
Hah!!...terkesima ummiabi. haha...
'Wafa dok tulis tu x penat ke?'....
Wafa:'No..x penat'.
Then ummi bagitahu dia kalau Wafa penat, wafa kena rehat(maksudnya tak larat..kenalah rehat & tak boleh buat apa2). Kalau masih berdaya kena tolong jugak ummi sebab ALLAH bagi pahala. Tau x pahala tu aper?
....Geleng2 kepala....(sambil busy mencontengmenulis)
Ummi pun bagitahu anak solehah ni yang pahala tu hadiah dari ALLAH..Kalau banyak pahala,boleh masuk syurga... (Ummi cerita je...tp ummi tahu Wafa Sofea masih tak faham, insyaALLAH...nanti dia mesti lebih faham) :)
So,ummi tanya, "Wafa nak pahala?hadiah dari ALLAH?"
"Naaaak"
"Nak apa?"
"Nak pala lah..."
"hehehehe...jom, kita amik botol susu sama2 k..."

Alhamdulillah, dia akan follow je walaupun tak tahu pahala tu apa...(^,^)

Dari segi solat pun dah mula solat. Dia suka tengok & 'automatic' nak buat...Alhamdulillah ya ALLAH..engkau permudahkan... Betullah kata orang perkara baik tak payah paksa pun takpe, tapi tunjuk/buat depan2 anak. Nanti diorang sendiri akan ikut/contohi.. :) (utk umur 2,3 thn mcm wafalah..klau dah mumaiyiz kena rotan~Rotan sbb sayang sgt2)
Umur Wafa Sofea baru masuk 3tahun, so ummiabi tak tekankan n tak paksa lagi solat. Tapi kami memang sengaja solat berhampiran Wafa Sofea & Wafa Izzara. Wafa Sofea akan perhati & dengan sendirinya akan pakai tudung duduk sebelah ummi & ikut. Sekarang ummi dah beli telekung, so selalu berjemaah dengan ummi. Ya Allah, kalau nak tahu perasaan ummi...xtahu nak gambarkan macammana.. Terharu..menitis sikit air mata(sebab tahan, lau x banjir..huuu) tengok Wafa Sofea buat dengan kerelaan sendri perkara2 seperti ini. Allahu Allah...Alhamdulillah..

Ohya, harini 4 Rabiul Awwal 1435H~6hb januari 2014... Wafa dah start sekolah.Padahal baru je besday masuk 3tahun kan... Tapi untuk tahun sekolah Wafa Sofea dikira 4tahun. OKla...lagi awal lagi bagus.. Harini ummi yang nervous. Asyik teringatkan Wafa Sofea je..huhu. Ummi harap wafa sofea ok je kat Assalahuddin Smart Tahfiz School. Doa UmmiAbi sentiasa mengiringimu sayang... Belajar & tuntut ilmu rajin-rajin ye sayang. Moga membesar menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia & akhirat..




2 comments:

Ummu Muhammad said...

sanah helwah ya wafa the first! moge Allah makbulkan segala doa-doa ummi wa abi. ameen ya Rabb!

UmmiAbi said...

Ameen..Syukran jazilan aunty Leen...(^,^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...