Monday, October 14, 2013

Tutorial: Cara centerkan HEADER


Hi dear... Ummi baru tahu cara nak 'center'kan header. Ni 1st time ummi wat tutorial kat blog. Selalu bagi tutorial kat students je. Huhuhu..Orang lain rasanya dah berkurun tahu tutorial ni kan.. Takpela...ummi buat entri ni untuk 'reference' ummi akan datang. Jenuh ummi edit customize. Berapa kali tah klik-view blog-klik dashboard balik-klik view blog balik x center pun..
Then baru tahu..Bleh add-edit-etc kat CSS je.. OK, cara2nya..
Cari kat OPTION, select TEMPLATE
Then
ia keluar bawah ni...

Klik CUSTOMIZE
Then
ia keluar seperti di bawah
Click ADVANCE & select Add CSS
Add custom CSS(dalam kotak tu copy & paste code kat bawah ni)



.header-outer {margin-left:50px;}


Yang highlight colour merah adalah angka center di blog ummi. Anda boleh main2/tukar sampai header nampak center. Dah Ok & puas hati, Just click
 Apply to blog

Kalau guna cara ni ummi tak perlu dah nak buka coding html yg panjang2 berjela tu. Kalau tak suka pun boleh delete coding ni tanpa menjejaskan template ummi.




Notaummi:

Oh ya, kalau tak boleh copy kod tu dalam blog ummi ni, bolehla type sendiri  kod rahsianya..hehehe <mahapkan ummi Wafas ni yer>
 ( .header-outer { margin-left:50px; } )
Pendek je kan.. (^,^)
Lau x boleh jugak, mintak kat komen..Nanti ummi balas kat komen anda ye..:)

4 comments:

Marlina Mohtar said...

salam ziarah..

terima kasih atas perkongsian ini =)

Nadia Yasmin said...

THANK YOU!! :)

Syed hussein Al Muhammad said...

Asslam t.kasih kak ummie :D dh jd pun center header

Cik Nad said...

terima kasih ummi :) selama ni dok baca tuto daripada blog lain susah nak faham. bila cuba tuto daripada ummi ni sekejap je dah settle masalah :D

jemput singgah page sy :

ciknadstories.blogspot.my

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...