Thursday, August 1, 2013

Buat peringatan ummiabi & ibubapa semua

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Sedihnya tengok video ilmu dari Ustaz Don...
 UmmAbi pun carier parents..Masa banyak di ofis & makmal.Abi dengan kelas lagi.. Hari minggu amat bermakna buat kami sebab dapat spend quality times dengan anak-anak. Ya Allah...walaupun kami tiada banyak masa buat anak-anak, tapi jadikan kami ibu bapa yang berjaya mendidik anak-anak dengan penuh kasih sayang. Janganlah mereka ada secebis pun rungutan tentang kasih-sayang. Cukuplah kami sahabat mereka dunia-akhirat, berkongsi suka-duka kehidupan menuju ke syurgaMU.. Amin..Amin..


Notaummi:
Teringat semalam ummi tengah lipat kain, Wafa panggil ummi berkali-kali baru ummi jawap..(entah apa yang ummi fikir, dengar macam wafa main/cakap sorang2, rupanya panggil ummi). By the end, wafa nangis sebab merajuk ummi x layan dia... Ummi pujuk dia pulak x layan.. At last, ummi yang nangis & peluk dia...Ummi hulur tangan mintak maaf..Tapi dia yang cakap" Mintak ampun Mi.."
Ya Allah..ampunkan daku...Ummi minta maaf sayang. Perkara ini takkan berlaku lagi...
Bak kata abi"Layanlah kerenah anak..berapa jam sangatlah kita bersama dia, selebihnya dia kat umah mama(babysitter)"

*Ummiabi tanamkan konsep sesiapa buat salah mesti hulur tangan minta maaf...walaupun yang salah adalah ummi@abi. Moga dengan kehadiran "maaf" itu menyejukkan hati & menurunkan perasaan ego dalam diri.
*Dengan memberi kemaafan sudah pasti jiwa kita akan menjadi tenang. Meminta maaf akan membuatkan kita sedar yang diri kita adalah kerdil. Moga anak-anak ummiabi sentiasa meminta maaf & memaafkan...:)
*Anak itu anugerah dari ALLAH swt.. insya ALLAH anak yg soleh akan mnegirimkan pahala buat kedua org tuanya... justeru wahai ibu bapa bersabarlah dalam mendidik anak2...Peringatan buat ummiabi juga..

Quote:
Hati anak sangat mudah tersentuh sama ada apabila mereka di marahi atau mereka sedang menangis. Mereka jujur dengan apa yang mereka rasa, fikir dan lakukan.

Setiap apa yang mereka lakukan adalah untuk mengembirakan kita sebagai ibu bapa sebab mereka belum mampu belikan hadiah kepada kita tetapi mereka memberikan sepenuh perhatian dan kasih-sayang mereka kepada kita. - Liyana Malek

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...