Thursday, July 18, 2013

Short confinement days & starting my new bz life..

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear, actually ummi dah 2minggu start kerja .
Kalau sebelum ni confinement days ummi amik 3bulan bersenang-lenang di kg(coz anak sorang, baby tido kita pun rehat..) dan but not for this time(anak dah 2), still holiday but the different is there are so many activities. Very special kan..hehe*sigh*

Kali ni ummi amik 2 bulan je..(Budget tu..). Ramai tanye ummi nape tak amik 3bulan jugak? Senang jawap ummi nak beranak lagi.. Semua tahu kerajaan bagi maternity leave 300hari sepanjang tempoh perkhidmatan. Dengan 300hari tu boleh option sekali amik 60hari atau 90hari.. So,nanti HR akan automatik tolak dari 300hari tu..
So, untuk anak 1st, ummi dah amik 90hari(lagipun wafa prem tapi sihat masa tu) & anak ke2 pula 60hari(Zara yang sihat)=150hari. So ummi ade lagi 150hari lagi sebelum pencen untuk meternity leave ni. Maybe anak ke3 amik 90hari balik & anak ke4 60hari pulak..atau sebaliknya.. Lau de anak lagi, amik unpaid leave jela..kan..kan..:)

Walaupun ummi nak anak ramai lebih dari 2orang, ummi tetap plan/jarakkan ok.. Tapi xdela ummi makan pil perancang atau implan etc, ummi mohon pada ALLAH & berserah serta tawakal je pada ALLAH. Alhamdulillah, setakat ni dipermudahkan..Setiap kali lepas solat ummi berdoa, moga Allah beri rezeki adik Wafa selepas Wafa 2tahun). Ummi dapat fully bf Wafa sampai 2tahun baru plan nak tambah lagi. Memang ummi teringin sangat anak dekat jarak umurnya(tp untuk ummi paling dekat pun umur 2tahun). Sebab bagi ummi, anak2 yang dekat jarak umurnya adalah sahabat yang sangat baik dunia akhirat. Amin, ummi doakan Wafa Sofea & Wafa Izzara menjadi adik-beradik, sahabat serta teman yang setia hingga ke syurga. Moga malaikat sentiasa menyebut 'hantaran2/hadiah2 ' dari kalian kepada ummiabi apabila ummiabi di alam barzakh nanti..Amin..
So, Alhamdulillah..untuk 1st generation ni ummiabi nak fokus betul2 kat diorang dulu. Memang ummi mudah bersalin(syukur Ya Allah), tapi tanggungjawap untuk membesar & fokus pada srikandi2 WAFA ni perlu dititik beratkan. Ummi taknak diorang terasa tersisih jika ummi ada baby lagi(aik??). So, ummiabi nak fokus & beri perhatian pada 1st batch ni dulu, nanti dah stable & ummiabi teringin nak pegang baby balik, ummi akan umumkan kehadiran anak ke3 pulak.hihi..

..............Okla,macam dah lari tajuk pulak.......................

Rehat:
Sepanjang ummi di kg berpantang, banyak perkara baru ummi & wafa belajar. Lau dulu ummi buat kerja pakai gear 2 je(lemah lembut gitu), kali ni kena sentiasa tukar gear 4 @ 5(Xde 'D' ye, of course buat keje guna manual). Jika Zara dah tido, kak Wafa pula bangun nak makan & susu. Nasib baik ada maktok.. Hal wafa banyak maktok yang handle, ummi uruskan Zara je. Cuma kdg2 Wafa ni still nak bermanja dengan ummi, bila zara tido dia mulalah panggil ummi suapkan dia rotila..bacakan bukula.. Then sampai dia tertido, Zara pulak bangun..huhu.(Bila ummi nak tido???huhu). Alhamdulillah, walaupun xcukup tido, ummi masih bertenaga & siang hari memang x mengantuk langsung. Selalu maktok suruh ummi rehat & lelapkan mata sementara Wafa & Zara maktok tolong jagakan.tapi ummi hanya baring(sekadar rehat je..huhu)
Antara masakan untuk orang pantang yang disediakan oleh maktok & maklong.
Berselera ummi makan, siap tambah tau..
Semua ni makan dengan nasi panas2..huishh..(^,^)
Oh ya,yg kiri atas tu lobak putih...Baru ummi tahu sedap sangat sayur lobak putih. Pas makan, cepat je rasa LDR(Let down reflex) ataupun susu badan jadi banyak..Alhamdulillah..
Diaper-Free di kg(2years old++):
Masa Wafa genap 2tahun aritu ummi ade bagitahu yang Wafa dah mula berdikari kan.. Setiap kali pee or poop dia bagitahu ummi@abi. So, ummi decide utk diaper-free Wafa tapi masa tidak mengizinkan.. Ummi balik kerja dah lewat petang, Wafa makan n minum susu dah mengantuk then tido, Masa tu pun ummi ngah sarat. Penat je.. Ummi boleh train wafa masa weekend je.. Tupun pakaikan jugak diaper. Cuma diaper dia tahan sampai malam sebab dia bagitahu nak pee or poop, so ummi buka diaper n pakaikan balik..Memang jimat..
So, masa pantang ummi 24hrs boleh pantau Wafa. Jika ummi pegang Zara, maktokla yang bawak Wafa ke toilet..:) Sepanjang di kg, maktok memang manjakan Wafa. Hari2 kena kiss ngan maktok. Ari2 jalan2 dengan maktok. Tido pun kadang2 ngan maktok.. Ummi ucapkan terima kasih pada maktok kerana membantu ummi masa pantang tu, di samping menjaga ummi dengan baik. Selagi tak habis pantang, jangan haraplah ummi boleh wat kerja. Maktok memang suruh ummi rehat & jaga diri je...Mandi pun maktok sediakan.. Ya Allah, ummi bersyukur dikurniakan ibu seperti maktok. Maktok langsung tak berkira,malah buat yang terbaik sambil tersenyum..:)
Tanpa maktok mesti sampai sekarang wafa still pkai diaper. Wafa memang dengar kata2 maktok. Diorang jadi rapat sangat sampaikan maktok suruh tinggalkan Wafa kat kg. Tapi ummiabi pulak nanti rindu pada wafa..huhu.. Nanti ummiabi fikirkan..heh~
Bersoal jawap pulak ummi tentang dieper-free wafa. Ummi kagum dengan awak, sayang..
(panjang berjela plak komen2 tu, ummi amik sket je k..wat kenangan..)
Oh ya, sekarang wafa sofea dah teror ke toilet sendiri...sebab dia dah ade toilet trainer sdn bhd.hehe.... Ummi bli kat FB rm50 je.
Tolong pasangkan "toilet"nya..hehe
Mulanya, ummi nak beli macam kat bawah ni, tapi macam kurang hygiene, kena letak tisu or plastik dalam tu,then buang. Macam x praktikal. So, baik ummiabi terus train wafa masuk toilet..kan.. Nanti dah sudah, cuma flush je..kebersihan pun terjamin.

Senyuman pertama di kg(1month++):
Alhamdulillah..seawal umur 30++hari ummi dah nampak senyuman manis Zara. Setiap kali maktok agah selepas mandikan Zara, mesti dia balas dengan senyuman yang cukup membuatkan hati ummi berbunga-bunga..:) Ya Allah, ummi panjatkan kesyukuran dapat tengok perkembangan anak-anak ummi...(^,^)

Oh ya, Zara luruh pusat pada hari ke-7 dan tepat pukul 7am(sempat ummi tengok jam masa tu). Ummi nak tukarkan diaper, then pusatnya yang dah pun hampir2 nak luruh terkena peha zara yg gebuss tu...Terus tertanggal dengan sendirinya...
Cukur rambut & Aqiqah:
Dah luruh pusat, baru boleh buat Aqiqah...Itulah kata2 maktok. So,Alhamdulillah...kami dapat sempurnakan sunah ini dengan baik & meriah walaupun buat kecil-kecilan je. Lauk catering & masak sendiri semua habis ngam2...:)
Botak sudahhhh....

Ni je pic(dalam hp) yg ummi ada masa kenduri Aqiqah tu. Ummi x sempat nak tangkap gambar sgt, dok layan tetamu & anak2..hehe
44hari berpantang:
Ummi nak cerita sket hari ke-44 yang ditunggu-tunggu... Macam2 nak makan & teringin sangat nak keluar rumah & tak payah pakai stokin.(Bengkung ummi pkai sampai sekarang). Maktok suruh pakai sampai 100hari walaupun perut ummi ni kempis,hehee. Maktok cakap bukan untuk perut,tapi untuk jaga peranakan, biarlah lama sket..bukan rugi pun. Lagipun best pakai bengkung ni,rasa selesa & posture jalan serta tulang belakang rasa makin baik...(^,^)
Hari ke-44 siap 'mandi bunga' lagi.Hehe...maktok sediakan air bunga mawar+air mawar ni. Siap perah limau kasturi. Maktok cakap untuk bagi segar badan,cuci badan dengan limau n mandi dengan air mawar tu sambil selawat(niat dalam hati supaya sentiasa sihat). Xde niat apepun, cuma nak bagi segar badan ala-ala spa gitu...hehe
*Memang ummi rasa segar lagi menyegarkan selepas mandi air ni*

Ok, itu je sebahagian aktiviti pantang ummi di kg. Sebenarnya banyak gambar & kenangan masa ni,tapi yang tu W.Sofea & W.Izzara bolehla tengok dalam album kenangan kita nanti...(^,^)

Ummiabi sayang Wafa Sofea & Wafa Izzara(macam kembar pulak..hehe)

2 comments:

Kenit Cinonet said...

comeinya zara semakin membulat!hehe. Selamat kembali ummi (^^,)

UmmiAbi said...

Tq dear.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...