Wednesday, July 10, 2013

Pengalaman bersalin itu dugaan..tapi bagi ummi ianya nikmat

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...
Alhamdulilllah...Allahu Allah..
Ummi diberi lagi 'nikmat' bersalin kali kedua oleh Allah... Sesuatu pengalaman yang tak dapat dilupakan..:)
Jika masa melahirkan Wafa Sofea dulu dipermudahkan ALLAH, Alhamdulillah..kelahiran mujahidah ke-2 juga dipermudahkan..
Fa-biayyi alaa'i Rabbi kuma tukadzdzi ban (Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?)
Allahu Allah..
Orang cakap, nak bersalin ni sakitnya bermacam-macam..sehinggakan ada yang mendefinasikan seperti nyawa di hujung tanduk dan ibarat sakit kedua paling sakit selepas sakaratul maut. Sakit itu datangnya dari Allah, & hak Allah juga menyembuhkan, menghilangkan atau meringankan sakit tersebut. Yakin & berdoalah pada Allah... Ummi ingin kongsikan pengalaman ummi bersalin untuk anak-anak dara ummi yang juga akan melalui saat2 seperti ini juga. Sebenarnya, ada tips untuk meringankan sakit bersalin ni. Sejujurnya, ummi tak pernah minum air selusuh, virgin coconut atau buat lenggang2 perut(syirik kot) sepanjang hamilkan anak-anak ummi...(entahla, mcm2 ummi pernah dengar orang amalkan untuk kurangkan sakit bersalin)

Alhamdulillah... Untuk pengetahuan W.Sofea & W.Izzara & sesiapa yang singgah entri ini, ummi sekadar berkongsi tips ataupun ilmu(jika bermanfaat) ini bukan untuk riak tapi mana tahu jika puteri2 ummi & mummies-to-be yang lain juga mendapat nikmat bersalin/diringankan sakit semasa proses bersalin nanti.InsyaALLAH..
Alhamdulillah..Setakat dah  mempunyai 2org anak & kedua-duanya post SVD(normal delivery) & mudah sangat proses melahirkan. Wafa Sofea 2x push(1.6kg) dh kluar n Wafa Izzara pulak x push & x sempat merasa contraction pun(tiba2 kuar seberat 2.63kg). Tapi orang kata bahagian masing-masing kan?Ummi pun tak tahu lepas ni mungkin bahagian ummi dapat sakit contraction yang lain plak kan.. Apapun kita ikhtiar berdoa pada ALLAH...Selebihnya Redha & tawakal..

Oklah..kisahnya begini...Ummi punya EDD sepatutnya 12 April(Tepat 40minggu) tapi Zara still taknak keluar & ummi menjalani rutin seperti biasa. Pergi kerja macam biasa. So, nak dipendekkan cerita(padahal memang panjang..sorry ye) pada pukul 2.50pagi(27April2013) bermulalah episod ummi melahirkan Wafa Izzara & tamat pada pukul 3.39pagi=Wafa Izzara keluar(^,^) *sekejap jer kann?Alhamdulillah...*

2.50am: Ummi tiba-tiba terasa nak buang air besar(sebenarnya itulah contraction~memang tak terasa langsung contractionnya,sekadar sakit perut nak ke toilet). Ummi tak nak layan sangat sakit perut tu. Tidur lagi best..huhu..(Apela ummi ni)*sigh* (Wake up ummi..that's surge..huhu)
3.10am: Pasrah...pergi jugakla toilet(Sakit perut tak hilang2). Then masa ummi nak duduk,terus terasa macam kepala baby(seperti satu belon besar yang tengah tegang nk pecah..huhu, ummi tahu dah tiba masanya & bila2 masa belon aka air ketuban tu akan pecah)
Ummi terus menjerit panggil abi yg sedang diulit mimpi. Dengan Wafa Sofea sekali terjaga(Haa..kuat x ummi jerit, bukan sebab sakit, tapi risau esok masuk paper, beranak dalam tandas..huhu).(Tapi ok what...beranak dalam tandas jika itu adalah natural/gentle birth..ianya saat yang sangat membahagiakan..)
OK..sambung ummi jerit tadi....
Terus abi peluk ummi & ummi cakap baby dah nak keluar. Abi masukkan barang2, letak wafa dalam car seat & bawak ummi masuk dalam keta. Ummi siap kepit & tahan je(Nasib baik tak lemas) sepanjang perjalanan ke hospital. Abi tanya nak ke hosp mana then laju je ummi
jawap---->PPUM(kenapa PPUM??Nanti ummi citer).

Dalam kereta ummi tenang je sambil basahkan lidah zikir Nabi Yunus dan baca Doa hendak Bersalin..(Masa ni dapat rasakan bukaan rahang makin besar dan bukaan ruang servik makin terbuka sebab terasa sangat kepala Zara nak ter"kelup" keluar, tapi ummi tahan balik..huhu)Ape daa..

MasyaALLAH...Alhamdulillah..semuanya semulajadi.


Sampai PPUM,  ummi jalan ke pak guard..Abi dukung Wafa Sofea. Tapi, pak guard tido..(jangan marah pak guard tu..sian dia, shift malam mesti ngantuk) Abi panggil pun tak dengar(Sabor jela..)Then sebelah lobby tu ada wheel chair & abi terus suruh ummi duduk & diletakkan Wafa atas riba ummi.(1 tangan ummi pegang wafa, 1 lagi pegang kepala Zara yang tak sabar2 nak keluar tu)

Sampai labour room ummi cakap kat nurse yang duty kat situ "Akak, anak saya dah nak kuarla..". Nurse tu balas, "Xpe, baring dulu atas katil,japgi akak panggil doctor" sambil nurse tu dengan slow motion ngah lipat selimut & Ummi bangun je dari wheel chair ditambah tarikan graviti menyebabkan Zara memang x sabar2 nak keluar.. Sebaik mencecah bedsheet, trus  baby Zara keluar dgn sendiri. Nurse tu cakap" Lor....dah keluar babynya??bagusnyaaaa, ingatkan layan contraction dulu". Then bru doc n nurse msuk tp trkejut sbb baby dh keluar.Alhmdulillah.. 
Semua dok tersenyum-senyum cakap tak sempat sambut, tengok2 dah de baby.. Sorang doc tu siap interview ummi tanya macam2, sebab dia pun bakal bersalin nanti. Nurse yang lain, sibuk pasangkan tag dan buat pendaftaran & bawakkan air suam jer untuk ummi. Ummi tak penat & letih malah rasa bersemangat bila tengok wajah Zara yang bulat comel tu sambil doctor2 tu ajak berborak.huhu.
Dalam doc n nurses tu borak2 sambil pakaikan tag, Sempatlah Zara DCC(Delayed Cord Clamping). Alhamdulillah..15minit jugakla..Syukur Ya Allah..rezeki Zara jugak tu Allah lambatkan proses tu kerana banyak manfaatnya DCC pada baby.

Doc hanya kuarkan uri dengan menyuruh ummi batuk 2,3kali & check bukaan..Alhamdulillah sekali lagi bila doc cakap ummi x perlu episiotomy(jahitan selepas bersalin) sampaikan ummi sendiri tanya sambil tersenyum "Betul ke doc x payah epi?". Doc balas "A'ah..xpayah bcoz all naturally instead it's not effects & baby come out also naturally. You know, naturally is better coz ia kembali ke bentuk asal without any effects, So lucky(^,^)"
Ummi: "Syukur Alhamdulillah"
Then abi datang sambil dukung Wafa Sofea. Abi minta maaf sebab tak sempat teman coz nurse suruh register tadi. Abi pun x expect cepat sangat ummi bersalin..hehe. 
Ummi : "xpe, doc pun x sempat datang, ummi keluarkan sendiri je baby.."
Abi: "Biar betul??"
Ummi: "A'ah..nanti ummi citer" (^,^)
Then abi pun iqamatkan Zara sambil dukung Wafa(Daddy cool)hehe..
*Ummi nampak Wafa diam je...dia sebut 1 word je.."baby..."*
**Oh ya, PPUM actually father xleh masuk ye(InsyaALLAH akan datang). Tapi nurse bagi abi masuk coz abi juga staf UM..Abi minta izin cara baik(^,^)---->siap dukung wafa..:)

Tips Ummi? Alhamdulillah..Dengan kuasa Allah,Selain amalkan pemakanan sihat dan organik(tiada syubhah, tiada GMOs dan tiada proses kilang),Al-Quran sajalah peneman ummi sepanjang mengandungkan Wafa Sofea & Wafa Izzara.. :)

Subhanallah..ummi  percaya pada mukjizat dari Allah iaitu Al-quran kalamullah.. Secara jujurnya ummi ktakan ianya benar2 mukjizat bg ummi. Semasa mengandungkan W.Sofea ummi byk mendengar Al-quran semasa pegi & blik kje sbb masa tu abi x keje um lg..So pergi sndri. Sempat bca bila mlm sbelum tdo. Masa W.Izzara plak hari2 ummi baca quran pergi&balik keje sbb abi yg hantar & amik. Dia drive di sbelah,smbil ummi baca quran. Jika dh habis,ulang2 surah afdal semasa hamil. Selama 9bulan itulah rutin ummi hari-hari. Ummi tak bwk quran pn tp hnya download dlm hp so bleh bwk ke mn2 shj. Tiada alasan utk x mmbca quran. Lgpun ummi dpt rasakn rohani & jiwa sntiasa tenang + xde msalah sepnjang kehamilan. Ayat2 Quran amat brkesan & ajaib bg ummi.
Ummi paling suka software Quran android ni. Sebab tulisan dia sebijikbetul2 macam Al-Quran kitab kita tu. Plus, quran Android ni boleh tanda/bookmark tempat kita last baca. Juga kalau kita nak tahu bacaan betul or x, kita boleh dengar Qari2 tu baca & kita ikut. Siap ada translation & ummi x faham sangat translation Indon, ummi suka yang ni sebab dia ada malay version. Qari2 yang kita boleh pilih ada 17 Qari2 tersohor dunia seperti favourite ummiabi=Mishary Al-Afasy, Saad Al-Ghamdi,Abdurrahman As Sudais, Abd Al-Basit, Abdullah Basfar, Minshawi Murattal, Husary, Abu Bakr Ash-Shatri, Ibrahim Walk, Hani Ar-Rifai, Ali Al-Hudaify & banyak lagi...


Ummi teringain sangat  share tips ni buat anak-anak gadis ummi juga utk mummies yg bragama islam yang lain. Mana tahu Al-Quran juga 'ubat ajaib' semasa bersalin nanti.Wallahu'alam. Pepun semua kuasa Allah..jgn lupa selepas usaha mesti tawakal berdoa pada Allah..
Ummi doakan semua muslimah yang bakal menjadi ibu dapat melahirkan amanah2 Allah tanpa sebarang kesulitan. Ingatlah..Sakit itu dari Allah, dan Hak Allah juga meringan & menghapuskannya..jazakillah..(^,^)
Fresh from ummi's womb(Baru pas mandi ni..)

Sayer tembamla..hehe
Kak Wafa geram pipi pau awaklah Zara..hehe
Left side...bru nampak rambut..hehe. Zara rambut dia halus sangat & xde sangat..hehe

Free gifts from PPUM. TQ PPUM@UMMC
Abi cakap boleh buat stok utk travelling..hehe
Ooppss..berapa banyak "hehe" daa...heh..Sowi ye..ngah mood happy..(^,^)Hehe..(again)

7 comments:

anna alaui said...

Subhanallah...mudahnya ummi bersalin...semoga saya pun merasai nikmat begitu 1 hari nanti :)

Kenit Cinonet said...

barakallah ummi di atas kelahiran mujahidah yang kedua. Nampaknya kita geng hehe.

Subhanallah...sungguh Allah telah tukarkan kesakitan ummi dengan nikmat melahirkan. Terima kasih atas perkongsian ini ummi (^_^)

Izan Ishak said...

AllahuAkbar ummi.. seronoknya kak izan baca kisah bersalinkan bby wafa izzara ni. mudah2an perkongsian yg sangat baik ni dapat dibaca oleh anak2 ummi dan sesiapa saja wanita yg akan/ sudah bergelar ibu.

bambam sungguh baby! geram sangat k.izan tgk dia~

IntaNBerliaN said...

Ya Allah Ya Tuhanku... senang sgt ummi bersalin yer... syukur pada Tuhan...

*nanti bg alamat yer.. nk pos bookmarks raya

zarina_naniey@yahoo.com.my

title bookmarks raya

Hana said...

Sy suke PPUM.. tapi, PPUM hubby tak boleh teman kita bersalin kan? Itu je yang sy tak berapa suke ;(

UmmiAbi said...

Tq pretty mummies smua. Alhmdulillah...
Ummi jg hrp smua mummy to be dpt menikmati kelahiran bayi dgn selamat..Amin

Ummu Khaulah said...

Mudahnya bersalin alhamdulillah ^_^ seronok baca.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...