Wednesday, July 31, 2013

Kembali jadi Supermak..

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Alhamdulillah, rutin ummi di tempat kerja kembali ditambah dengan sesi memerah susu. Syukur pada ALLAH kerana ummi dikurniakan tempat kerja yang selesa & teman2 serta bos(prof2) yang mempunyai ilmu bf(breastfeeding). Mereka faham jika ummi berkejar untuk mengepam. Yang bestnya, students & researchers pun faham jika mereka ingin berjumpa ummi, & ketika itu sesi mengepam, mereka faham & senyum. Ada yang siap cakap, "baby lapar ye?" Hehe..terharu & bersyukur...
Alhamdulillah..kalau sihat & mood baik+happy=sekali pam boleh dapat 9-10 Oz(dalam masa 10-15minit)...Syukur rezeki Allah bagi untuk Wafa Izzara...


Kalau sebelum ini ummi pump untuk ebm wafa sofea, perkara yang sama juga ummi sediakan buat Wafa Izzara..(EBM=Expressed Breast Milk)
5botol X 3Oz bekalan Wafa Izzara dari 8am-5pm
Setakat ni ummi bagi fresh ebm untuk bekalan Zara. Maksudnya, tiada langsung frozen ebm. Ummi akan pam harini 15 Oz-20 Oz untuk bekalan esok. Jika Zara hanya minum 15 Oz, baki selebihnya baru ummi buat frozen. Ummi still buat ebm frozen dalam sebulan mesti ada 10botol dalam freezer. Ebm frozen hanya sebagai back up if susu ummi tiba-tiba drop/merudum. Kalau ummi demam/ xsihat atau puasa memang merosot sket ebm.Selalu boleh bawak balik 20 Oz dari tempat kerja, tapi bila merosot bawak balik 8@10 Oz je.. So, frozen ebm memang laris time tu..huhu.

Pukul 5pagi ummi dah kena siap-siapkan susu mengikut masa & nombor. Cara ummi uruskan susu Zara sama juga ummi uruskan susu Wafa dulu(Dah berpengalaman jadi biasa..Dulu masa wafa terkial-kial jugak..hehe)
Alhamdulillah..moga ALLAH permudahkan urusan ummi & Moga ALLAh lengkapkan penyusuan 2tahun ummi bersama Zara sama seperti penyusuan Wafa Sofea dulu.. cuma kali ni lebih cekap, pengalaman banyak mengajar kita kan..(^,^)

Kalau dulu bagi 1 box kecil untuk baju & keperluan Wafa Sofea di rumah BS. So, sekarang abi beli box yang lebih besar..*Anak dah 2 kan..faham2la..hehe*

Yang belah kanan baju Wafa Sofea(hanya baju siang & malam tanpa pampers sebab wafa dah free-diaper..yeay..)
Yang belah kiri of course barang2 Zara (include pampers, mitten/booties, minyak baby, bedak baby, barut, soft cotton,air spray,handkerchief etc..
Oh ya, ini semua untuk seminggu hari bekerja(Isnin-Jumaat). Mama(BS) cadangkan ummi packing barang2 ni untuk seminggu terus. So,ari ahad jela ummi bz & pening packing baju, ari2 biasa just hantar anak2 & susu je..(Lega hati ummi)
 **Toiletries seperti syampoo, shower cream, baby oil & lotion memang ummi dah bagi siap2, tinggalkan je kat toilet umah bs. Semua botol besar2.. Bila dah habis mama(BS) akan bagi botol kosong kat ummi untuk refill... So,sekarang ummi banyak beli toiletries yang berbentuk bag/pack yg boleh refill..(^,^)



#Klik SINI untuk mengetahui kenapa ummi x guna Baby wipes tapi guna air spray & soft cotton.

2 comments:

intanfirdaus247 said...

Salamm Ummiabi..salam ramadhan..

UmmiAbi said...

Wa'slm...Salam Ramadhan kareem Intanfirdaus:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...