Wednesday, July 31, 2013

Kembali jadi Supermak..

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Alhamdulillah, rutin ummi di tempat kerja kembali ditambah dengan sesi memerah susu. Syukur pada ALLAH kerana ummi dikurniakan tempat kerja yang selesa & teman2 serta bos(prof2) yang mempunyai ilmu bf(breastfeeding). Mereka faham jika ummi berkejar untuk mengepam. Yang bestnya, students & researchers pun faham jika mereka ingin berjumpa ummi, & ketika itu sesi mengepam, mereka faham & senyum. Ada yang siap cakap, "baby lapar ye?" Hehe..terharu & bersyukur...
Alhamdulillah..kalau sihat & mood baik+happy=sekali pam boleh dapat 9-10 Oz(dalam masa 10-15minit)...Syukur rezeki Allah bagi untuk Wafa Izzara...


Kalau sebelum ini ummi pump untuk ebm wafa sofea, perkara yang sama juga ummi sediakan buat Wafa Izzara..(EBM=Expressed Breast Milk)
5botol X 3Oz bekalan Wafa Izzara dari 8am-5pm
Setakat ni ummi bagi fresh ebm untuk bekalan Zara. Maksudnya, tiada langsung frozen ebm. Ummi akan pam harini 15 Oz-20 Oz untuk bekalan esok. Jika Zara hanya minum 15 Oz, baki selebihnya baru ummi buat frozen. Ummi still buat ebm frozen dalam sebulan mesti ada 10botol dalam freezer. Ebm frozen hanya sebagai back up if susu ummi tiba-tiba drop/merudum. Kalau ummi demam/ xsihat atau puasa memang merosot sket ebm.Selalu boleh bawak balik 20 Oz dari tempat kerja, tapi bila merosot bawak balik 8@10 Oz je.. So, frozen ebm memang laris time tu..huhu.

Pukul 5pagi ummi dah kena siap-siapkan susu mengikut masa & nombor. Cara ummi uruskan susu Zara sama juga ummi uruskan susu Wafa dulu(Dah berpengalaman jadi biasa..Dulu masa wafa terkial-kial jugak..hehe)
Alhamdulillah..moga ALLAH permudahkan urusan ummi & Moga ALLAh lengkapkan penyusuan 2tahun ummi bersama Zara sama seperti penyusuan Wafa Sofea dulu.. cuma kali ni lebih cekap, pengalaman banyak mengajar kita kan..(^,^)

Kalau dulu bagi 1 box kecil untuk baju & keperluan Wafa Sofea di rumah BS. So, sekarang abi beli box yang lebih besar..*Anak dah 2 kan..faham2la..hehe*

Yang belah kanan baju Wafa Sofea(hanya baju siang & malam tanpa pampers sebab wafa dah free-diaper..yeay..)
Yang belah kiri of course barang2 Zara (include pampers, mitten/booties, minyak baby, bedak baby, barut, soft cotton,air spray,handkerchief etc..
Oh ya, ini semua untuk seminggu hari bekerja(Isnin-Jumaat). Mama(BS) cadangkan ummi packing barang2 ni untuk seminggu terus. So,ari ahad jela ummi bz & pening packing baju, ari2 biasa just hantar anak2 & susu je..(Lega hati ummi)
 **Toiletries seperti syampoo, shower cream, baby oil & lotion memang ummi dah bagi siap2, tinggalkan je kat toilet umah bs. Semua botol besar2.. Bila dah habis mama(BS) akan bagi botol kosong kat ummi untuk refill... So,sekarang ummi banyak beli toiletries yang berbentuk bag/pack yg boleh refill..(^,^)



#Klik SINI untuk mengetahui kenapa ummi x guna Baby wipes tapi guna air spray & soft cotton.

Cemer-cemer lak..

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Baru-baru ni Wafa Izzara selesema sket ataupun cemer-cemer ikut pelat kak wafa sofea..hehe.. Ummi amik dari umah BS,nmpak hidung Zara berair sket..

Ummi: Lor, zara selesemalah pulak..
Wafa Sofea: Haa, adik zaya cemer-cemer? Cemer-cemer ye ummi?
Ummi: A'ah...nanti kita letak ubat ye...
Wafa Sofea: Okke..Hik..hik..(sambil gelak, ape yang lucu ummi pun x tahu, tapi buat ummi tersenyum..)

Balik tu, terus ummi letak homemade medicine..Inilah ubatnya..hehe..

Ummi main2kan garlic tu kat hidung dia sampai bersin. Then sedut je hingus/air rembesan dari bersin tadi.
Baru legaaa...Alhamdulillah, malam tu kering terus. Syukur pada Allah kerana permudahkan usaha ummi ni untuk tidak sesekali memberikan anak-anak 'drug'.
Sebenarnya kena buat garlic oil [bakar garlic(jangan buang kulit)+olive oil=lenyek2 & sapu pada hidung n dada] tapi tak sempatlah..Ummi banyak kerja, dah settle Zara nak kena masak untuk berbuka... Yang penting niat kerana ALLAH, InsyaALLAH..Allah bantu.. Syukurlah..(^,^)

Tuesday, July 30, 2013

Pizza abi terbaiklah...

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..


Hi dear...Dah nak akhir2 Ramadhan ni macam lemau & lesu jer kan..?Semua orang dah mood Raya.. Dah bergema lagu raya sana-sini. Nak masak & makan nasi pun ummiabi dah tak tahu nak masak apa. Abi pun dah suruh ummi habiskan lauk mentah dalam freezer. "Clearkan" semua sebelum balik bercuti di kampung..:)
So,dalam minggu ni ummiabi masak simple2 je. Just nak habiskan lauk2 tu semua.. Abi pulak dah tak lalu makan nasi, maybe dah ngidam ketupat & rendang je kot.hehe.. Sahur pun abi suruh ummi sediakan sandwich or simple dish seperti roti cicah milo panas..:)

OKla...jom tengok abi buat pizza untuk berbuka, sebagai pengganti nasi...Sesekali tukar selera pulak. Abi kalau buat kerja, memang x bagi ummi kacau,dia suruh ummi dok depan layan anak-anak je*Best goyang kaki,hehe*
Bagi ummi, memang kalah pizza hut & domino. Yelah, air tangan abi kan.. Cheese yang abi letak(even guna kraft je) jadi manis tiba-tiba. Abi buat pizza ni sambil nyanyi2 lagi. Di situlah aliran air tangan kasih sayang ye tak?Pizza abi memang terbaik...
Kali ni abi buat 3 jenis pizza...Seafood, ikan bilis & daging kambing..Nyummilicious..
Ohya, kalau sebelum ni abi buat pizza thin crust, kali ni lebih sedap dengan roti arab.. Roti Arab lagi tebal,rotinya rasa gebu n rasa Uummphh..:) Abi beli je roti arab kat Restoran De Arab Cafe. Kalau rajin & ada masa, boleh je nak buat roti sendiri, boleh rujuk resipi rotinya di SINI. InsyaALLAh, kalau weekend maybe buat roti sendiri, tapi balik kerja pun dah pukul 5.30pm,nak amik anak lagi...Kalau buat doh roti tu, kul berapalah nak berbuka ye?hehe...
Pepun,tq abi...sentiasa menyenangkan ummi(^,^)

Sunday, July 28, 2013

Persiapan Raya

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...Dah siap semua preparation untuk raya? Ummi start packing baju malam ni. Persiapan raya & beli-membeli semua tu ummiabi buat sehari sebelum Ramadan.Seperti tahun lepas & tahun-tahun sebelum ni ummiabi memang jenis beli awal untuk raya. Selalunya kami berdua akan cuti hari sehari sebelum Ramadhan, antar anak2 ke babysitter & beli siap2 baju2 raya & langsir semua. Masa ni banyak dah kedai ada SALE raya & boleh dating minum n makan ngan abi. Yang paling penting tak bersesak dengan orang-ramai..(^,^).

Pas makan ni kitorang sempatlah gi tengok movie
"Despicable Me 2"...Terbaiklah..hehe(TQ abi)



Antara yang dipilih...Ade lagi langsir n baju Zara tak buka plastik lagi.Nanti2 nak dekat raya nak buka & basuh wangi2..hehe

Tak sangka pulak abi belikan ummi handbag untuk ke ofis. Macam tahu2 je ummi perlukan beg yang lebih besar untuk letak breastpump & botol2 susu.(Ummi ni jenis x suka bawak beg banyak2, selagi boleh sumbat dalam 1 beg, memang ummi sumbat..hehe)

Ummi balas balik dengan menghadiahkan juga beg "limited edition" untuk abi. Senang abi nak letak buku cek, note, hp & wallet semua dalam tu. Kenapa ummi panggil beg "Limited edition"? Sebab hanya beg tu je yang tinggal untuk jenama Hush Puppies time tu & dengar kata salesgirl tu beg tu dah tak restock. Hanya ada satu tu je. Ummi pun apalagi, terus blikan untuk abi...:) Abi senyum sampai telinga..hehe. Sesekali blikan & buat dia rasa dihargai kerana sntiasa jadi "bank bergerak" kami skekeluarga..heh~
Beg wallet untuk abi..

Sebelum balik, sempatlah ummi beli beberapa brooch ni. Ummi suka yg simple2 je, sekadar menggantikan yang dah berkarat tu..
Itu je persiapan raya ummiabi. Masih besederhana..Walaupun sederhana, duit keluar macam air je, laju x sempat nak control..huhu. Barang makin naik, ummiabi redha, tapi sebelum beli kenalah list out dulu,lau x lagi laju duit keluar,huhu..

Tahun ni kami beraya berempat. Alhamdulillah, bertambah ahli keluarga ummiabi... Moga Allah tambahkan juga rezeki buat kami..Amin..Alhamdulillah(^,^)

Thursday, July 25, 2013

2bulan2minggu~Sayer tak sabar nak meniaraplah ummi~

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...
Alhamdulillah...Wafa Izzara makin aktif sekarang ni... Asal ummi letak je mesti pusingkan badan, letak je pusing..*X padan ngan debab dak comel ni..hehee*
Memang kena sentiasa standby tilam je kat dia..hehe.
Tapi Zara pusing beberapa kali jugak untuk maju..kali ke 7 atau 8 baru dapat betul2 meniarap. Then baru angkat kepala laju je. Tapi kalau dia penat, dia akan relax dlu & kepala x angkat2 dah.. Dia dah penat..hahaha
Chaiyok sayang...Ni cubaan yang ke 7 or 8..Baru dapat pusing. Memang x putus asa anak ummi ni..(^,^)
Xpe sayang, ini pun buat ummi sangat teruja tengok perkembangan awak sayang, awak baru 2 bulan++, banyak lagi masa untuk training..:)

Hehe..alahai anak ummi, penat ye?
*Muka dah penat mau tido*
Tenang je tengok dia tidur..
Rasa nak join sama..hehe


Dan semestinya Zara seperti Wafa yang juga tido meniarap. Kalau tido meniarap boleh tido nyenyak sampai 5jam(tapi ummi akan kejutkan juga untuk minum susu & zara akan tido balik). Zara juga suka tido mengiring(sunnah kan). Kalau tido meniarap setiap 5minit ummi akan observe dia, tapi kalau tido mengiring, ummi taklah risau sangat. Peliknya kalau tido baring xsampai sejam dah bangun balik..*tak sempat siap keje ummi*(Maybe dalam perut dulu Zara tido macamtu kot~more bonding~)
Macam kak wafa dulu, ummi juga confident Zara tido meniarap pun sebab zara dah pandai angkat kepala sendiri tapi apepun still under observation.

Tuesday, July 23, 2013

Alahai...comelnyerrr....

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...pagi tadi buka FB, de orang tag ummi kasut gegurl tau..(macam tau2 je kasut je x beli lagi untuk anakanda berdua) Sekali tengok ummi terus jatuh hati... <3
Alahai....xtau nak cakap, tengokla sendiri..hehe


Ohsem kan...(^,^)
Ni antara yg ummi berkenan...
Yang bestnyer ada size utk Wafa(2-3yo) & Zara(6-1yo). Aceli Zara baru 2 bulan, tapi semua baju 0-3m,
 0-6m semua xmuat. Yg muat umur 6-1yo..hehe..(Nasib baju kakak Wafa berlambak-lambak dulu boleh diwarisi,heh).
So, stokin pun Zara pakai 6-1yo baru ngam2..(^,^)

Hmm...balik ni kita tanye abi dulu ye.... Mana tahu abi ada plan lain..

WW#20~EEeee..dapat dia, memang ummi lenyek..huhu~





Notaummi:

Terkejut ummi bila amik Wafa & Zara kat umah BS Jumaat lepas. Geram kat NYAMUK tu. Sejuk hati bila BS berkali-kali mohon maaf. Dia cakap akhir2 ni umah dia banyak nyamuk, tapi dia dah beli 'essence' penghalau nyamuk & mosquito patch repellent untuk Zara.Huhu...Sian anak ummi.. Ummiabi xtido nak make sure nyamuk x gigit anak2 ummi. Alih2, kat umah BS diserangnya.. Sedih ummi..

AWAS!!!Jagalah awak cik nyamuk...Rase nak lenyek2 je..huhu(T,T)

Grrrrr.... -,-
Balik ni ummi nak ikhtiar cari pokok ni...
Harap adela kat nursery BBR tu...

Thursday, July 18, 2013

Short confinement days & starting my new bz life..

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear, actually ummi dah 2minggu start kerja .
Kalau sebelum ni confinement days ummi amik 3bulan bersenang-lenang di kg(coz anak sorang, baby tido kita pun rehat..) dan but not for this time(anak dah 2), still holiday but the different is there are so many activities. Very special kan..hehe*sigh*

Kali ni ummi amik 2 bulan je..(Budget tu..). Ramai tanye ummi nape tak amik 3bulan jugak? Senang jawap ummi nak beranak lagi.. Semua tahu kerajaan bagi maternity leave 300hari sepanjang tempoh perkhidmatan. Dengan 300hari tu boleh option sekali amik 60hari atau 90hari.. So,nanti HR akan automatik tolak dari 300hari tu..
So, untuk anak 1st, ummi dah amik 90hari(lagipun wafa prem tapi sihat masa tu) & anak ke2 pula 60hari(Zara yang sihat)=150hari. So ummi ade lagi 150hari lagi sebelum pencen untuk meternity leave ni. Maybe anak ke3 amik 90hari balik & anak ke4 60hari pulak..atau sebaliknya.. Lau de anak lagi, amik unpaid leave jela..kan..kan..:)

Walaupun ummi nak anak ramai lebih dari 2orang, ummi tetap plan/jarakkan ok.. Tapi xdela ummi makan pil perancang atau implan etc, ummi mohon pada ALLAH & berserah serta tawakal je pada ALLAH. Alhamdulillah, setakat ni dipermudahkan..Setiap kali lepas solat ummi berdoa, moga Allah beri rezeki adik Wafa selepas Wafa 2tahun). Ummi dapat fully bf Wafa sampai 2tahun baru plan nak tambah lagi. Memang ummi teringin sangat anak dekat jarak umurnya(tp untuk ummi paling dekat pun umur 2tahun). Sebab bagi ummi, anak2 yang dekat jarak umurnya adalah sahabat yang sangat baik dunia akhirat. Amin, ummi doakan Wafa Sofea & Wafa Izzara menjadi adik-beradik, sahabat serta teman yang setia hingga ke syurga. Moga malaikat sentiasa menyebut 'hantaran2/hadiah2 ' dari kalian kepada ummiabi apabila ummiabi di alam barzakh nanti..Amin..
So, Alhamdulillah..untuk 1st generation ni ummiabi nak fokus betul2 kat diorang dulu. Memang ummi mudah bersalin(syukur Ya Allah), tapi tanggungjawap untuk membesar & fokus pada srikandi2 WAFA ni perlu dititik beratkan. Ummi taknak diorang terasa tersisih jika ummi ada baby lagi(aik??). So, ummiabi nak fokus & beri perhatian pada 1st batch ni dulu, nanti dah stable & ummiabi teringin nak pegang baby balik, ummi akan umumkan kehadiran anak ke3 pulak.hihi..

..............Okla,macam dah lari tajuk pulak.......................

Rehat:
Sepanjang ummi di kg berpantang, banyak perkara baru ummi & wafa belajar. Lau dulu ummi buat kerja pakai gear 2 je(lemah lembut gitu), kali ni kena sentiasa tukar gear 4 @ 5(Xde 'D' ye, of course buat keje guna manual). Jika Zara dah tido, kak Wafa pula bangun nak makan & susu. Nasib baik ada maktok.. Hal wafa banyak maktok yang handle, ummi uruskan Zara je. Cuma kdg2 Wafa ni still nak bermanja dengan ummi, bila zara tido dia mulalah panggil ummi suapkan dia rotila..bacakan bukula.. Then sampai dia tertido, Zara pulak bangun..huhu.(Bila ummi nak tido???huhu). Alhamdulillah, walaupun xcukup tido, ummi masih bertenaga & siang hari memang x mengantuk langsung. Selalu maktok suruh ummi rehat & lelapkan mata sementara Wafa & Zara maktok tolong jagakan.tapi ummi hanya baring(sekadar rehat je..huhu)
Antara masakan untuk orang pantang yang disediakan oleh maktok & maklong.
Berselera ummi makan, siap tambah tau..
Semua ni makan dengan nasi panas2..huishh..(^,^)
Oh ya,yg kiri atas tu lobak putih...Baru ummi tahu sedap sangat sayur lobak putih. Pas makan, cepat je rasa LDR(Let down reflex) ataupun susu badan jadi banyak..Alhamdulillah..
Diaper-Free di kg(2years old++):
Masa Wafa genap 2tahun aritu ummi ade bagitahu yang Wafa dah mula berdikari kan.. Setiap kali pee or poop dia bagitahu ummi@abi. So, ummi decide utk diaper-free Wafa tapi masa tidak mengizinkan.. Ummi balik kerja dah lewat petang, Wafa makan n minum susu dah mengantuk then tido, Masa tu pun ummi ngah sarat. Penat je.. Ummi boleh train wafa masa weekend je.. Tupun pakaikan jugak diaper. Cuma diaper dia tahan sampai malam sebab dia bagitahu nak pee or poop, so ummi buka diaper n pakaikan balik..Memang jimat..
So, masa pantang ummi 24hrs boleh pantau Wafa. Jika ummi pegang Zara, maktokla yang bawak Wafa ke toilet..:) Sepanjang di kg, maktok memang manjakan Wafa. Hari2 kena kiss ngan maktok. Ari2 jalan2 dengan maktok. Tido pun kadang2 ngan maktok.. Ummi ucapkan terima kasih pada maktok kerana membantu ummi masa pantang tu, di samping menjaga ummi dengan baik. Selagi tak habis pantang, jangan haraplah ummi boleh wat kerja. Maktok memang suruh ummi rehat & jaga diri je...Mandi pun maktok sediakan.. Ya Allah, ummi bersyukur dikurniakan ibu seperti maktok. Maktok langsung tak berkira,malah buat yang terbaik sambil tersenyum..:)
Tanpa maktok mesti sampai sekarang wafa still pkai diaper. Wafa memang dengar kata2 maktok. Diorang jadi rapat sangat sampaikan maktok suruh tinggalkan Wafa kat kg. Tapi ummiabi pulak nanti rindu pada wafa..huhu.. Nanti ummiabi fikirkan..heh~
Bersoal jawap pulak ummi tentang dieper-free wafa. Ummi kagum dengan awak, sayang..
(panjang berjela plak komen2 tu, ummi amik sket je k..wat kenangan..)
Oh ya, sekarang wafa sofea dah teror ke toilet sendiri...sebab dia dah ade toilet trainer sdn bhd.hehe.... Ummi bli kat FB rm50 je.
Tolong pasangkan "toilet"nya..hehe
Mulanya, ummi nak beli macam kat bawah ni, tapi macam kurang hygiene, kena letak tisu or plastik dalam tu,then buang. Macam x praktikal. So, baik ummiabi terus train wafa masuk toilet..kan.. Nanti dah sudah, cuma flush je..kebersihan pun terjamin.

Senyuman pertama di kg(1month++):
Alhamdulillah..seawal umur 30++hari ummi dah nampak senyuman manis Zara. Setiap kali maktok agah selepas mandikan Zara, mesti dia balas dengan senyuman yang cukup membuatkan hati ummi berbunga-bunga..:) Ya Allah, ummi panjatkan kesyukuran dapat tengok perkembangan anak-anak ummi...(^,^)

Oh ya, Zara luruh pusat pada hari ke-7 dan tepat pukul 7am(sempat ummi tengok jam masa tu). Ummi nak tukarkan diaper, then pusatnya yang dah pun hampir2 nak luruh terkena peha zara yg gebuss tu...Terus tertanggal dengan sendirinya...
Cukur rambut & Aqiqah:
Dah luruh pusat, baru boleh buat Aqiqah...Itulah kata2 maktok. So,Alhamdulillah...kami dapat sempurnakan sunah ini dengan baik & meriah walaupun buat kecil-kecilan je. Lauk catering & masak sendiri semua habis ngam2...:)
Botak sudahhhh....

Ni je pic(dalam hp) yg ummi ada masa kenduri Aqiqah tu. Ummi x sempat nak tangkap gambar sgt, dok layan tetamu & anak2..hehe
44hari berpantang:
Ummi nak cerita sket hari ke-44 yang ditunggu-tunggu... Macam2 nak makan & teringin sangat nak keluar rumah & tak payah pakai stokin.(Bengkung ummi pkai sampai sekarang). Maktok suruh pakai sampai 100hari walaupun perut ummi ni kempis,hehee. Maktok cakap bukan untuk perut,tapi untuk jaga peranakan, biarlah lama sket..bukan rugi pun. Lagipun best pakai bengkung ni,rasa selesa & posture jalan serta tulang belakang rasa makin baik...(^,^)
Hari ke-44 siap 'mandi bunga' lagi.Hehe...maktok sediakan air bunga mawar+air mawar ni. Siap perah limau kasturi. Maktok cakap untuk bagi segar badan,cuci badan dengan limau n mandi dengan air mawar tu sambil selawat(niat dalam hati supaya sentiasa sihat). Xde niat apepun, cuma nak bagi segar badan ala-ala spa gitu...hehe
*Memang ummi rasa segar lagi menyegarkan selepas mandi air ni*

Ok, itu je sebahagian aktiviti pantang ummi di kg. Sebenarnya banyak gambar & kenangan masa ni,tapi yang tu W.Sofea & W.Izzara bolehla tengok dalam album kenangan kita nanti...(^,^)

Ummiabi sayang Wafa Sofea & Wafa Izzara(macam kembar pulak..hehe)

Monday, July 15, 2013

Ayam oh ayam...


HR Abu Hurairah, Bahawa Nabi bersabda " Jika kamu sekelian mendengar suara kokok ayam, maka mohonlah kurnia dari Allah kerana sesungguhnya binatang tersebut telah melihat malaikat dan jika kamu mendengar ringkekan kaldai maka mohonlah perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan kerana binatang tersebut telah melihat syaitan
( Muslim 4908)

HADIS LAIN YANG BERKAITAN DENGAN AYAM

Makhruhnya memaki-maki ayam. Rasulullah S.A.W bersabda:
"Janganlah kamu semua memaki-maki ayam. Sebab sesungguhnya ayam yang jantan itu membangunkan kamu untuk solat"

Salah satu suara yang disukai Allah untuk mendengarnya adalah kokokan ayam jantan.

Lau duk kg mesti pagi2 dengar kokokan ayam kejut bangun solat subuh. Yang hairan tu, mesti tepat kul 6 dia kejut setiap hari..macam dah set alarm plak ayam ni..hehe



Sape tak suka ayam kan..?Favourite semua lebih2 lagi anak-anak. Lau ade menu ayam mesti berselera..
So, jangan hina ayam...Ia antara haiwan yang banyak berjasa..:)

Nota ummi:
Pernah dulu masa kecil, makjang(adik ummi) masa tu dia sek rendah xsilap..Dia duduk rehat kat belakang rumah maktok, then datang ayam sambil patuk2 terketuk2 terangguk-angguk kepala lalu depan dia. 
Makjang: Ish, x sukala ayam ni...
Ummi: Nape plak?Ape ayam tu buat?
Makjang: Lor...kakak tengokla perangai dia, terangguk-angguk kepala. Pastu muka dahla tak hensem.. Ee, x sukala dia tak hensem..huh
Ummi:?????
(Sabar jela makjang ni..Dia nak jadikan ayam tu pakwe dia ke ape??hehe...tergelak ummi)

So, sejak dari hari tu kalau ummi terasa or selisih faham dengan dia, ummi mesti ejek dia "ayam" (mesti ejek benda yg dia x suka kan...). Boleh dia ejek ummi balik.. Dia kata ummi "penyu???". Bila ummi tanya "Awat penyu?".
"Hehe..tengok muka akak macam penyu ja..". Terus tak jadi gaduh, gelak terkekek2 dua-dua orang...
Hehehe...kenangan.. makjang pun dah besar, pas konvo baru-baru ni terus dapat kerja di Media Prima..Alhamdulillah..(^,^)

Inilah remaja yg kata ayam x hensem tu..huhu
Padahal sekarang lau ade ayam baru laju makan nasi..(^,^)

AWAS!!! Tentera-tentera ALLAH..

Antara Tentera-tentera Allah

1) SUJAUL AQRA adalah ular dari neraka untuk menyeksa umat yang tidak solat. -Lebarnya besar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan.

2) HURAISY adalah Kala Jengking dari neraka Jahannam, yang mana panjangnya ialah jarak antara langit dan bumi dan lebarnya pula dari timur hingga ke barat.
Apabila ia keluar maka malaikat Jibril a.s berkata, "Wahai Huraisy, kamu hendak ke mana dan kamu hendak mencari siapa?"
Lalu berkata Huraisy : "Aku mencari lima jenis orang ."

- Orang yang tidak mengerjakan solat.
- Orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat.
- Orang yang mendurhakai kedua orang tuanya.
- Orang yang suka minum arak.
- Orang yang sangat suka bercakap-cakap dalam masjid hal dunia.


3) MALAIKAT ZABANIAH ialah tentera Allah yang sangat gagah dan bengis yang ditugaskan menyeksa umat manusia di neraka. Khilaf berpendapat bahawa bilangan Malaikat adalah 19 dan pendapat yang lain mengatakan bilangan malaikat Zabaniah adalah 70,000. Malaikat Zabaniah juga antara yang ditugaskan menghukum dan memukul Iblis dengan rantai dari neraka.

4) HAMALATUL ARSY ialah 4 malaikat penanggung Arasy, ada pendapat mengatakan bilangannya bertambah kepada 8 malaikat di hari kiamat kelak. Makhluk ALLAH yang paling besar. Sejarah Malaikat makhluk Allah yang besar:

-Peristiwa Israk dan Mikraj menampakkan Rasulullah kepada rupa asal para malaikat iaitu Malaikat Jibril, Mikail dan Hamalatul Arsy. Semua malaikat memiliki sayap.

a. Satu sayap Jibril seluas permukaan bumi, pendapat kedua mengatakan satu sayap seluas langit pertama. Malaikat Jibril punyai 600 sayap.
b. Satu sayap Mikail seluas 600 sayap Jibril. Mikail mempunya 1000 sayap.
c. Satu sayap Hamalatul Arsy seluas 1000 sayap Mikail. Malaikat penanggung Arasy mempunyai 1000 sayap.

5) ABABIL iaitu burung dari neraka, apabila datangnya tentera itu dilangit seperti awan hitam yang besar datang menutup bumi dengan laju.

Surat Al-Fill menceritakan kisah tentara bergajah yang menyerang kota Mekkah di tahun kelahiran nabi Muhammad s.a.w. Dalam kitab At-Tafsiru Kabir karya Fahru razy menjelaskan, nama pemimpin pasukan itu adalah Abrahah bin As-Shabah Al-Ashrami, raja Yaman.tujuannya ingin meruntuhkan Ka'bah lalu mengalihkan peribadatan haji orang-orang arab ke kuil besar(Gereja) bernama Al-Qulais yang baru dibangun di kota San'a. Tafsir itu juga secara terperinci menyebutkan bahawa ada 9 atau 12 ekor gajah yang ikutserta dalam penyerangan,yang terbesar bernama mahmud. Namun rencana itu gagal kerana datangnya burung-burung yang melemparkan pasukan tersebut dengan batu-batu kecil sampai binasa.

Dihuraikan dari pendapat bahawa Tentera Ababil membawa 3 ketul batu terbakar, 1 di paruhnya dan 2 di kedua2 kakinya. Ada pendapat lain mengatakan bahawa batu2 itu dari neraka. Mereka melemparkan batu berapi itu ke arah pasukan bergajah yang mahu meruntuhkan Ka'abah. Yang terkena batu dari arah kepalanya, akan terus keluar dari duburnya. Yang terkena dari depan, batu itu keluar dari punggungnya. Akibatnya ,tubuh gajah dan orang-orang itu berlubang seperti daun yang dimakan ulat.

-Rakaman Kuliah-
Sumber: FB

Wednesday, July 10, 2013

Pengalaman bersalin itu dugaan..tapi bagi ummi ianya nikmat

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, Wafa Izzara, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & Wafa Izzara..Amin..Amin..

Hi dear...
Alhamdulilllah...Allahu Allah..
Ummi diberi lagi 'nikmat' bersalin kali kedua oleh Allah... Sesuatu pengalaman yang tak dapat dilupakan..:)
Jika masa melahirkan Wafa Sofea dulu dipermudahkan ALLAH, Alhamdulillah..kelahiran mujahidah ke-2 juga dipermudahkan..
Fa-biayyi alaa'i Rabbi kuma tukadzdzi ban (Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?)
Allahu Allah..
Orang cakap, nak bersalin ni sakitnya bermacam-macam..sehinggakan ada yang mendefinasikan seperti nyawa di hujung tanduk dan ibarat sakit kedua paling sakit selepas sakaratul maut. Sakit itu datangnya dari Allah, & hak Allah juga menyembuhkan, menghilangkan atau meringankan sakit tersebut. Yakin & berdoalah pada Allah... Ummi ingin kongsikan pengalaman ummi bersalin untuk anak-anak dara ummi yang juga akan melalui saat2 seperti ini juga. Sebenarnya, ada tips untuk meringankan sakit bersalin ni. Sejujurnya, ummi tak pernah minum air selusuh, virgin coconut atau buat lenggang2 perut(syirik kot) sepanjang hamilkan anak-anak ummi...(entahla, mcm2 ummi pernah dengar orang amalkan untuk kurangkan sakit bersalin)

Alhamdulillah... Untuk pengetahuan W.Sofea & W.Izzara & sesiapa yang singgah entri ini, ummi sekadar berkongsi tips ataupun ilmu(jika bermanfaat) ini bukan untuk riak tapi mana tahu jika puteri2 ummi & mummies-to-be yang lain juga mendapat nikmat bersalin/diringankan sakit semasa proses bersalin nanti.InsyaALLAH..
Alhamdulillah..Setakat dah  mempunyai 2org anak & kedua-duanya post SVD(normal delivery) & mudah sangat proses melahirkan. Wafa Sofea 2x push(1.6kg) dh kluar n Wafa Izzara pulak x push & x sempat merasa contraction pun(tiba2 kuar seberat 2.63kg). Tapi orang kata bahagian masing-masing kan?Ummi pun tak tahu lepas ni mungkin bahagian ummi dapat sakit contraction yang lain plak kan.. Apapun kita ikhtiar berdoa pada ALLAH...Selebihnya Redha & tawakal..

Oklah..kisahnya begini...Ummi punya EDD sepatutnya 12 April(Tepat 40minggu) tapi Zara still taknak keluar & ummi menjalani rutin seperti biasa. Pergi kerja macam biasa. So, nak dipendekkan cerita(padahal memang panjang..sorry ye) pada pukul 2.50pagi(27April2013) bermulalah episod ummi melahirkan Wafa Izzara & tamat pada pukul 3.39pagi=Wafa Izzara keluar(^,^) *sekejap jer kann?Alhamdulillah...*

2.50am: Ummi tiba-tiba terasa nak buang air besar(sebenarnya itulah contraction~memang tak terasa langsung contractionnya,sekadar sakit perut nak ke toilet). Ummi tak nak layan sangat sakit perut tu. Tidur lagi best..huhu..(Apela ummi ni)*sigh* (Wake up ummi..that's surge..huhu)
3.10am: Pasrah...pergi jugakla toilet(Sakit perut tak hilang2). Then masa ummi nak duduk,terus terasa macam kepala baby(seperti satu belon besar yang tengah tegang nk pecah..huhu, ummi tahu dah tiba masanya & bila2 masa belon aka air ketuban tu akan pecah)
Ummi terus menjerit panggil abi yg sedang diulit mimpi. Dengan Wafa Sofea sekali terjaga(Haa..kuat x ummi jerit, bukan sebab sakit, tapi risau esok masuk paper, beranak dalam tandas..huhu).(Tapi ok what...beranak dalam tandas jika itu adalah natural/gentle birth..ianya saat yang sangat membahagiakan..)
OK..sambung ummi jerit tadi....
Terus abi peluk ummi & ummi cakap baby dah nak keluar. Abi masukkan barang2, letak wafa dalam car seat & bawak ummi masuk dalam keta. Ummi siap kepit & tahan je(Nasib baik tak lemas) sepanjang perjalanan ke hospital. Abi tanya nak ke hosp mana then laju je ummi
jawap---->PPUM(kenapa PPUM??Nanti ummi citer).

Dalam kereta ummi tenang je sambil basahkan lidah zikir Nabi Yunus dan baca Doa hendak Bersalin..(Masa ni dapat rasakan bukaan rahang makin besar dan bukaan ruang servik makin terbuka sebab terasa sangat kepala Zara nak ter"kelup" keluar, tapi ummi tahan balik..huhu)Ape daa..

MasyaALLAH...Alhamdulillah..semuanya semulajadi.


Sampai PPUM,  ummi jalan ke pak guard..Abi dukung Wafa Sofea. Tapi, pak guard tido..(jangan marah pak guard tu..sian dia, shift malam mesti ngantuk) Abi panggil pun tak dengar(Sabor jela..)Then sebelah lobby tu ada wheel chair & abi terus suruh ummi duduk & diletakkan Wafa atas riba ummi.(1 tangan ummi pegang wafa, 1 lagi pegang kepala Zara yang tak sabar2 nak keluar tu)

Sampai labour room ummi cakap kat nurse yang duty kat situ "Akak, anak saya dah nak kuarla..". Nurse tu balas, "Xpe, baring dulu atas katil,japgi akak panggil doctor" sambil nurse tu dengan slow motion ngah lipat selimut & Ummi bangun je dari wheel chair ditambah tarikan graviti menyebabkan Zara memang x sabar2 nak keluar.. Sebaik mencecah bedsheet, trus  baby Zara keluar dgn sendiri. Nurse tu cakap" Lor....dah keluar babynya??bagusnyaaaa, ingatkan layan contraction dulu". Then bru doc n nurse msuk tp trkejut sbb baby dh keluar.Alhmdulillah.. 
Semua dok tersenyum-senyum cakap tak sempat sambut, tengok2 dah de baby.. Sorang doc tu siap interview ummi tanya macam2, sebab dia pun bakal bersalin nanti. Nurse yang lain, sibuk pasangkan tag dan buat pendaftaran & bawakkan air suam jer untuk ummi. Ummi tak penat & letih malah rasa bersemangat bila tengok wajah Zara yang bulat comel tu sambil doctor2 tu ajak berborak.huhu.
Dalam doc n nurses tu borak2 sambil pakaikan tag, Sempatlah Zara DCC(Delayed Cord Clamping). Alhamdulillah..15minit jugakla..Syukur Ya Allah..rezeki Zara jugak tu Allah lambatkan proses tu kerana banyak manfaatnya DCC pada baby.

Doc hanya kuarkan uri dengan menyuruh ummi batuk 2,3kali & check bukaan..Alhamdulillah sekali lagi bila doc cakap ummi x perlu episiotomy(jahitan selepas bersalin) sampaikan ummi sendiri tanya sambil tersenyum "Betul ke doc x payah epi?". Doc balas "A'ah..xpayah bcoz all naturally instead it's not effects & baby come out also naturally. You know, naturally is better coz ia kembali ke bentuk asal without any effects, So lucky(^,^)"
Ummi: "Syukur Alhamdulillah"
Then abi datang sambil dukung Wafa Sofea. Abi minta maaf sebab tak sempat teman coz nurse suruh register tadi. Abi pun x expect cepat sangat ummi bersalin..hehe. 
Ummi : "xpe, doc pun x sempat datang, ummi keluarkan sendiri je baby.."
Abi: "Biar betul??"
Ummi: "A'ah..nanti ummi citer" (^,^)
Then abi pun iqamatkan Zara sambil dukung Wafa(Daddy cool)hehe..
*Ummi nampak Wafa diam je...dia sebut 1 word je.."baby..."*
**Oh ya, PPUM actually father xleh masuk ye(InsyaALLAH akan datang). Tapi nurse bagi abi masuk coz abi juga staf UM..Abi minta izin cara baik(^,^)---->siap dukung wafa..:)

Tips Ummi? Alhamdulillah..Dengan kuasa Allah,Selain amalkan pemakanan sihat dan organik(tiada syubhah, tiada GMOs dan tiada proses kilang),Al-Quran sajalah peneman ummi sepanjang mengandungkan Wafa Sofea & Wafa Izzara.. :)

Subhanallah..ummi  percaya pada mukjizat dari Allah iaitu Al-quran kalamullah.. Secara jujurnya ummi ktakan ianya benar2 mukjizat bg ummi. Semasa mengandungkan W.Sofea ummi byk mendengar Al-quran semasa pegi & blik kje sbb masa tu abi x keje um lg..So pergi sndri. Sempat bca bila mlm sbelum tdo. Masa W.Izzara plak hari2 ummi baca quran pergi&balik keje sbb abi yg hantar & amik. Dia drive di sbelah,smbil ummi baca quran. Jika dh habis,ulang2 surah afdal semasa hamil. Selama 9bulan itulah rutin ummi hari-hari. Ummi tak bwk quran pn tp hnya download dlm hp so bleh bwk ke mn2 shj. Tiada alasan utk x mmbca quran. Lgpun ummi dpt rasakn rohani & jiwa sntiasa tenang + xde msalah sepnjang kehamilan. Ayat2 Quran amat brkesan & ajaib bg ummi.
Ummi paling suka software Quran android ni. Sebab tulisan dia sebijikbetul2 macam Al-Quran kitab kita tu. Plus, quran Android ni boleh tanda/bookmark tempat kita last baca. Juga kalau kita nak tahu bacaan betul or x, kita boleh dengar Qari2 tu baca & kita ikut. Siap ada translation & ummi x faham sangat translation Indon, ummi suka yang ni sebab dia ada malay version. Qari2 yang kita boleh pilih ada 17 Qari2 tersohor dunia seperti favourite ummiabi=Mishary Al-Afasy, Saad Al-Ghamdi,Abdurrahman As Sudais, Abd Al-Basit, Abdullah Basfar, Minshawi Murattal, Husary, Abu Bakr Ash-Shatri, Ibrahim Walk, Hani Ar-Rifai, Ali Al-Hudaify & banyak lagi...


Ummi teringain sangat  share tips ni buat anak-anak gadis ummi juga utk mummies yg bragama islam yang lain. Mana tahu Al-Quran juga 'ubat ajaib' semasa bersalin nanti.Wallahu'alam. Pepun semua kuasa Allah..jgn lupa selepas usaha mesti tawakal berdoa pada Allah..
Ummi doakan semua muslimah yang bakal menjadi ibu dapat melahirkan amanah2 Allah tanpa sebarang kesulitan. Ingatlah..Sakit itu dari Allah, dan Hak Allah juga meringan & menghapuskannya..jazakillah..(^,^)
Fresh from ummi's womb(Baru pas mandi ni..)

Sayer tembamla..hehe
Kak Wafa geram pipi pau awaklah Zara..hehe
Left side...bru nampak rambut..hehe. Zara rambut dia halus sangat & xde sangat..hehe

Free gifts from PPUM. TQ PPUM@UMMC
Abi cakap boleh buat stok utk travelling..hehe
Ooppss..berapa banyak "hehe" daa...heh..Sowi ye..ngah mood happy..(^,^)Hehe..(again)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...