Thursday, April 25, 2013

Ubat selesema Wafa Sofea


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & "adik" Wafa..Amin..Amin..


Hi dear...
Baru-baru ni Wafa sofea selesema sket. Dah lama budak tecit ni tak selesema...Tiba-tiba ambil dari baby sitter baru2 ni, hidung dia berair sket.. Tapi x demam @ batuk..Alhamdulillah.. Maybe sekarang musim hujan. Sejuk kot... Tapi wafa active macam biase. Makan pun selera(^,^)

Ummiabi memang tidak pernah bagi ubat selesema kat wafa... So far guna normal saline je jika hidung wafa betul-betul tersumbat. Selebihnya, kami hanya sedut sampai hidung wafa recover sendiri. Bagi abi, tiada istilah ubat selesema melainkan kita keluarkan hingus/mucus dalam hidung tu seterusnya bersihkan hidung. Itulah yang sebaiknya.. Ubat selesema yang doc bagi hanyalah sekadar "pain killer" untuk kita berkhayal & melupakan ketidakselesaan hidung yang tersumbat & meleleh tu. Sebab tu ubat selesema drowsy/mengantuk kan..

Balik je rumah, ummi suruh wafa main macam biasa, ummi terus ke dapur siapkan makan malam. & macam biasa, wafa tetap jadi assistant ummi di dapur walaupun selesema. Terima kasihlah nak oooii...selesema pun nak tolong ummi. Tolong kaco..*sigh*
Ummi ambil bawang, dia pun sibuk je nak ambil bawang. Ummi biarkan...Mainlah sayang, asalkan tak kaco ummi..Sebelum makan kita mandi k..hehe

Masa mandi tu ummi tengok hidung wafa dah tak berair & takde selesema dah. Memang kering terus. Alhamdulillah~
Dan ummi tahu, puncanya sebab Wafa main bawang tadi. Dengan kuasa Allah SWT, bawang yang wafa main tu(esp bawang putih@garlic) jadi penawar kepada selesema wafa. So, lepas ni kalau selesema kita main masak2 dengan bawang ye Wafa...hehehe

Sebelum ni memang ummi pernah dengar yang garlic ni sesuai sangat untuk flu treatment. Of course sebab tengok kat farmasi siap ada pil garlic.. So, garlic ni memang terbukti banyak khasiatnya kan..



Ummi try google..Jom tengok apa yang ummi dapat selain dapat melegakan selesema wafa..hehe

35 health benefits of garlic:

1. Helps treat atherosclerosis.

2. Helps lower cholesterol.

3. Has the ability to lower blood pressure.

4. Helps treat gout.

5. Treating and preventing the flu and upper respiratory tract infections.

6. Prevents the growth and spread of bacteria.

7. Helps treat Tuberculosis.

8. Treating purulent wounds.

9. Helps treat Trichomoniasis (a sexually transmitted infection.)

10. Boosts your metabolism.

11. Prevents the spread of collon cancer…

12. …gall bladder cancer…

13. …rectal cancer…

14. …breast cancer…

15. …and prostate cancer.

16. Helps aid digestion.

16. Treats a yeast infection.

17. Dissolves blood clots.

18. Increases appetite.

19. Kills intestinal worms and parasites.

20. Helps treat cataracts.

21. Helps treat arthritis.

22. Helps treat diabetes.

23. Help treat staph infection.

24. Hells get rid of a tooth ache.

25. Treats acne.

26. Kills warts.

27. Helps treat tetter.

28. Helps in the treatment of boils on the skin.

29. Has a soothing effect on the intestines.

30. Garlic phytoncides are used to treat asthma…

31. …chronic bronchitis…

31. …and whooping cough.

32. Helps cure insomnia.

33. Slows the process of aging.

34. Inhibits the growth of Candida albicans.

35. Strengthens the body’s immune system —

Woww...banyaknya...
Selain tu,

Bawang putih mengandungi pelbagai bahan aktif seperti alliin (hanya dalam bawang putih segar), allicin, diallyl disulphide (yang mengeluarkan bau seperti sulfur yang kurang disenangi oleh sesetengah orang), ajoene (menghalang pencernaan lemak sebelum diserap oleh badan dengan cara membantutkan tugas enzim lipase, dengan itu lemak tidak diserap), serta pelbagai bahan lain (lebih kurang 200 bahan) termasuklah kalsium, potassium, vitamin B, vitamin C, antioksidan, selenium, dsb.
Di antara khasiat bawang putih:

1. Sulfur dalam bawang putih berfungsi sebagai antibiotik dan antifungus – bagi masalah kulit seperti kurap, jerawat, dsb. Ia berkesan membunuh bakateria/kuman yang menyebabkan jerawat dengan cara menepekkan bawang putih segar yang ditumbuk/dilumatkan di bahagian yang berjerawat.

2. Membantu mencegah tekanan darah tinggi.

3. Membantu mengurangkan risiko sakit jantung


4. Bawang putih juga mempunyai sifat anti-artritis dan dapat mengubati masalah sakit sendi yang disebabkan oleh rheumatoid arthritis.

5. Bawang putih juga dapat memperbaiki proses penghadaman kerana ia berupaya membunuh bakteria yang tidak baik dalam perut dan usus. Dengan itu, ia dapat membantu mengurangkan masalah sembelit, busung air, cacing, dsb.

6. Bawang putih juga dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dengan meningkatkan kadar pengeluaran insulin, ini baik untuk pesakit diabetes.

Sumber: Elaila.net
Nota ummi:
Tak salah kita guna cara ubatan tradisional dahulu sebelum mencuba yang moden sebab yang moden ni banyak sangat drug... Mencari yang AFDAL itu kan sunnah..(^,^)
Apepun usaha kita, jangan lupa tawakal pada ALLAH.. Ingat, yang menyembuhkan hanyalah ALLAH...:)

5 comments:

Sue-Rya Qistina said...

mmg banyak kebaikan bawang putih ni. sbb tu kaum cina bnyk gunakan bawang putih dalam masakan diorg
thanks for sharing anyway :)

Surishariff said...

Baru tau garlic bole legakan selsema..

IntaNBerliaN said...

ooo gna bawag putih... lps ni blh guna gak...

*kak ina nak tanya, klau utk baby 3 bln camne yer.. bkn pe, sbb ada yg emel kak ina tanya tmpat nk beli penyedut hingus... ank dia umur 3 bln...

blh x guna cara ni ek.. mcm suruh dia bg ank dia hidu bwg putih ke.. blh x ek?

UmmiAbi said...

Sue-rya:
A'ah...org cina klau bubuh herba masakan ni mmg diorang suker kan..

Surishariff:
Hehe..pasni kita beli garlic byk2..:)

IB:
K'ina...rsenya boleh kot bby 3bln...hancurkan dlu n letak kat hidung baby kot. Tp lau abi wafa, dia sedut je hingus baby. Senang cter katanya. Mcm wafa ni dh besar, nak cium dia pun lari,nikan pula nk sedut???Hmmm, so bg main bawang jelaaa...hehee

Nory Zoulkefle said...

ooo...bawang putih tu boleh kurangkan selesema yer...baru taw...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...