Thursday, April 11, 2013

Didik anak solat 5waktu


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & "adik" Wafa..Amin..Amin..

Terdetik ummi nak kongsikan pengalaman Wardina Safiyyah mengenai cara beliau mendidik anaknya tentang solat 5 waktu. Tips yang bagus untuk dipraktikkan..Bagi sesetengah orang, maybe solat diajar dari kecil merupakan perkara biasa yang patut dilengahkan. Lebih baik mengajarkan ABC, one-two-three atau verbal/communication seawal usia. Namun, perkara wajib dipandang remeh & seterusnya memberi tanggungjawap tersebut kepada ustaz/ustazah di sekolah. Bila anak susah nak terima, mulalah salahkan ustaz/ustazah & perkataan "takper"...ilmu agama tua2 pun boleh belajar. Tupun kalau sempat...Kalau tak sempat??? Apa yang nak dijawap bila Allah tanya nanti?Sah-sah SOLAT adalah soalan pertama yang akan disoal di akhirat nanti..
Bagi ummiabi, kejar ilmu akhirat, confirm dapat ilmu dunia...Tapi kalau kejar ilmu dunia, ilmu akhirat mesti tersangkut.. Kalau anak itu menjaga solatnya, secara tidak langsung dia menjaga akhlak & maruahnya. Ummi takde pengalaman lagi, tapi dari pemerhatian ummi melihat abang/kakak, ipar duai yang membesarkan anak2 di mana solat sangat penting & perkara utama yang perlu dilaksanakan sebelum perkara lain membuatkan ummi terfikir, "patutlah anak saudaraku ini hebat, diajar solat sejak dari kecil & menjadi keutamaan dari perkara lain"
SubhanALLAH...moga kita dapat didik anak-anak menjadi anak soleh-solehah wa musleh samaada dengan cara tersendiri mahupun tips dari yang berpengalaman.


Perkongsian dari FB wardina:


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was looking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

Nota ummi:
Happy for her... So, parents, take action now...solat at SEVEN..not at seventy seven...(pesanan buat ummiabi juga)
kucing pun solat...
Oh ya..ada satu lagi tips untuk menarik minat anak untuk solat 5 waktu...di SINI

1 comment:

Zee Suhaini said...

harap sangat dapat ikut cara wardina..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...