Friday, March 1, 2013

Ganu kiter


 Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam waminkassalam Tabarokta Yazaljalali wal Ikraam buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..
Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & "adik" Wafa..Amin..Amin..

Percutian 2013 sempena cuti  Chinese New Year baru-baru ni UmmiAbi sekeluarga pergi cuti2 M'sia di Pantai Timur. Ummi ada  mention sebelum ni nak gi sana.. Ini kali pertama Wafa Sofea ke pantai timur, tempat kelahiran abi...(tapi dah tinggal kenangan, moyang abi "tok ki" dah kembali ke Rahmatullah). Dah lama ummi nak post cerita yang agak basi ni. Asyik terperam dalam draft je. Ganu best..Orangnya baik-baik & peramah sokmo. Pemandangfan memang menarik. Cuma Chinese New Year kali ni panasnya terik sikit. Untuk Wafa Sofea yang jarang terdedah dengan terikan panas & cuaca macam ni menyebabkan suhu badan naik & demam. Tapi Alhamdulillah..Wafa dah ok dah bila balik KL semula..Syukurlah..:)

Ummi sekeluarga pergi 3hari 2malam.. UmmiAbi & Wafa pergi awal sehari sebab nak menziarahi saudara-mara abi di sana. Abi juga nak menziarahi kubur Tokki & toknyang Wafa. Al Fatihah...

*Rumah yang menjadi kenangan zaman kanak-kanak abi...(Lama abi merenung rumah tokkinya, mesti banyak kenangan di situ). Rumah ni dah tak berpenghuni sejak arwah meninggal..Sayang sangat,rumahnya besar...
*Abi sempat menziarahi kubur arwah tokki & tok nyang...Moga mereka ditempatkan bersama golongan yang soleh & beriman..Amin

Sampai Terengganu dah petang...(Public holiday=jammed)
Sempatlah jugak pergi pantai berdekatan...Seriously, pantai "Ganu kiter" ni memang cantik.. Pasirnya lain daripada pantai lain..Halussss...(^,^)
Angin bertiup sepoi2..memang best..(Jangan lupa pujian pada MAHA PENCIPTA~SubhanALLAH).
Tepi pantai bersepah kedai...Boleh makan sambil hirup udara segar..:)
Ummi & Wafa try bihun sup Ganu, diorang letak lada hitam & limau..Rasa masam2 pedas...hehee..


Malam pertama di Terengganu...
Bermalam di rumah busu abi(ibu saudara abi yang bongsu).*Kitorang kena "paksa" tidur sini..hehe,bagus gak..jimat duit homestay..heh*sigh*
Keluarga yg sangat baik....(Orang Ganu memang peramah semuanya)

Esoknya, baru maktok, tok abah, paksu Nasrol, maklong & makngah sekeluarga sampai..
Then, terus ke Homestay Suria(Bukit Depu,KT)

Inilah homestay pilihan kami..:)

Homestay Suria..
Sangat selesa(untuk berkeluarga ramai memang sesuai)
Tapi view takde sebab dalam kawasan perumahan. Lau sukakan view, better tempah homestay tepi pantai..

Malam & siang di Masjid Kristal.. Masjid Kristal cantik tapi hanyalah monumen semata-mata..
Menurut orang-orang Ganu kat sini, masjid ini di bina oleh orang bukan Islam & arah kiblatnya salah..Wallahu'Alam..
(Abi solat Tahiyatul Masjid/menghormati masjid)
Muzium Terengganu(antara muzium terbesar di Malaysia)
Memang besar, bertingkat-tingkat..Boleh ummi sesat dalam tu...huhu
Pas jalan-jalan, makan ICT(Ikan Celup Tepung)


Sebelum balik, sempat shopping kat Pasar Payang. Maktok borong paling banyak..hehe..


Nota ummi:
InsyaALLAH...Terengganu, kami akan datang semula... "Ganu kiter" memang best... Tapi abi cakap tunggu anak-anak besar dulu. Antibodi pun dah kuat...(^,^)
~Entah berapa tahun akan datang pulak kami akan kembali ye..heheee~InsyaALLAH...

4 comments:

anna alaui said...

wafa mcm sy masa baby dulu..mak kata sy jarang demam..Alhamdulillah smpai skrg susah nak sesema dan batuk..rasanya dah lebih 7 tahun xkena demam,sesema dan batuk...Alhamdulillah..
harap2 normal la..:)

btw, salam kenal ye umi..wafa sgt comel..:)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, sheila kenal abg eim daripada event blogger bersama anak yatim baru2 ni. patutlah pelik knp tgok abg eim sorang. akak tak dapat datang ye? salam perkenalan daripada sheila :)

*semoga anak cepat sembuh

UmmiAbi said...

Anna:
Salam kenal anna. Hopefully wafa mcm anna jgk. Jarang n susah nk dmm smpai besar. Ummi hrp dia dpt menimba ilmu dlm kesihatan yg baik nt bl bsr. Amin...

UmmiAbi said...

Wa'slm. Hi sheila... Best kn event tu.. Rugi plak ummi xdpt join tp trpksa sbb wafa bru discaj hosp. Then kesan antibiotik menyebbkn dia cerry berry.. So abi jela wakil.. Nt bt lg ye event mcmni..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...