Tuesday, March 26, 2013

Do you know how to clean smart?



Barakallahu lakum.
Allahumma antassalaam waminkassalaam..wailaika ya'udussalam..fahaiyina Robbana bissalaam, waadhilnal jannata darussalaam, Tabarokta wata'alait, Ya zaljalali walikraam buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..

Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & "adik" Wafa..Amin..Amin..



Hi mummies...some tips for sharing with you..:)
OK..advertise this one 1st.. Saper cakap Coke halal?huhu
So, saper yg dah terbeli tu, boleh buat macam di bawah ok..:)
Do you agree??? Cleaning your toilet with coca cola will get out the nastiest stains! to clean a disgusting toilets, this trick leave the toilets looking like new! Other recommendations....Coke for cleaning soot off of the fireplace heat box, or outdoor grill. Interesting!

Now what are you thinking? the price of HARPIC or other Toilet Cleaner? Coke is certainly cheap...(^,^) I like benda JIMAT2 ni..hehe Jimat yang reasonable ok..
Huhu...do you think what i'm thinking?so if it can removes stains of the potty?? u can imagine what its doing to your body if u drink it?Asatagfirullah al-azim...

By the way mummies, baru2 ni ummi ada dengar talk anjuran UM about Chemical. Very interesting & good one for mummies. I listed a few ok...
1)Did You Know?Eye irritation during peeling onions can be reduced by
- Cutting under running water
- Chill the onions before cutting

Try it now Smarties(Dats y i chose chill the onions b4 cutting). Sebenarnya, kita pedih mata semasa memotong bwg tu bukan sebab percikan air bwg ye. Ini kerana bakteria yang terdapat pada bawang tersebut. Lagi lama terbiar di suhu bilik tanpa kulit, lagi banyak bakteria membiak. Kalau perasan, masa kenduri/rewang selalu pedih mata sebab kita kupas kulit siap2 then baru ramai2 potong bawang tu. So, semua bawang2 tu dah ada bakteria(tp jangan risau, bakteria di bawang adalah bakteria makanan). Maktok bagi petua kalau nak potong bawang, cucuk hujung pisau dengan seulas bawang, memang betul x pedih. As reasonable memang bagus macamtu coz bakteria semua akan pergi/tertumpu pada bawang di hujung pisau tu, so bawang yang kita nak potong jadi kurang bakteria & tak pedihkan mata..:)

2)Woman cleaning a cutting board with lemon - To remove tough food stains from light wood and plastic cutting boards, slice a lemon in half, squeeze onto the soiled surface, rub, and let sit for 20 minutes before rinsing. The best part? You'll have a house that smells like a lemon grove rather than chemicals.

3)Another Useful household tips:

4)1 cup water, 1 cup vinegar, 1cup alcohol, 2-3 drops dish washing soap..=amazing floor cleaner

5) Keep your microwave/oven clean..
Oh ya..x semestinya guna vinegar...coz ummi guna air paip/mineral pun clean & clear..Amazing..


OK..this one tips for abi & daddies out there..:)

OK..sharing is caring:)

2 comments:

IntaNBerliaN said...

bersih guna ubat gigi... wah bagus ni.. nanti leh try.. hiii

UmmiAbi said...

Tryla k'ina..tapi mesti pasni asyik hbs je stok ubat gigi..heheh~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...