Tuesday, February 19, 2013

Hadiah birthday Wafa


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam waminkassalam Tabarokta Yazaljalali wal Ikraam buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..
Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & "adik" Wafa..Amin..Amin..

Hi dear...Maafkan ummi sebab lambat post tentang hadiah Hari Lahir Wafa ni.. Sebenarnya hadiah ni ummiAbi beli online. Oleh kerana masalah teknikal, penghantaran delay. Tapi Alhamdulillah..sampai pun. Oleh sebab Wafa dah 2tahun, ummiabi decide beli hadiah yang lebih kepada pengajaran & tarbiah. Dari pemerhatian ummiAbi pun, kami tengok Wafa suka cerita2 yang lebih kepada pembelajaran. Contohnya cerita "Seronoknya mengaji" kat Oasis tu.., Video "Bunny & friends" & video2 kumpulan "ALif".Alhamdulillah..
Akhirnya...sampai jua..


Taraa..Inilah dia..set pembelajaran Al-Furqan, Bacalah Anakku & Read-easy.

Pembelajaran Bahasa Melayu

English Learning

Al-Quran & Allughotul 'Arabiah..
Set pembelajaran ni boleh diajar untuk kanak-kanak umur 3tahun sampai 7tahun. Pembelajaran berperingkat. Untuk umur Wafa Sofea, lebih kepada audio & visual. Ada CD disediakan..So,ummiAbi akan dedahkan wafa pembelajaran dalam bentuk visual & audio dulu.. Bagi dia biasakan dengan pendengaran & kefahaman dulu..

UmmiAbi akan mulakan dengan CD Al-Furqan dulu sebabnya bagi UmmiAbi, jika kita mudah mendapat ilmu akhirat,In Syaa ALLAH...Allah akan permudahkan ilmu dunia pula.. Tidak dinafikan banyak penghafaz Al-Quran yang berjaya dalam bidang dunia seperti perubatan & engineering.

UmmiAbi harap Wafa Sofea gembira belajar & tidak jemu dalam mencari Ilmu..Moga Allah permudahkan urusan kami dalam mentarbiyah anak-anak. Kami hanya usaha, tawakal, serta memupuk dari belakang.. Langkah seterusnya haruslah Wafa teruskan dengan baik serta diberkati ALLAH. Moga setiap Ilmu Wafa diberkati selamanya..Amin..Amin..Amin..

NotaUmmi:
Oh ya..Ade 1 lagi hadiah buat Wafa.. UmmiAbi dah pun confirmkan dengan makngah untuk beli laptop kesayangannya..hehee..

Makngah baru je post kat FB, ummiabi decide nak beli.. Lagipun makngah sayang sgt laptop tu..Jual pun sebab jarang guna. Lau makngah rindu bolehla datang ke rumah pnjam kat wafa ye..hehehehe.. Makngah pun dah setuju. dalam minggu ni nak gi ambil kat makngah. TQ makngah..:)

So,lepas ni Wafa dah ade laptop sendiri. Mudahlah ummi nak download & mainkan CD2 buat wafa.. Xpayah nak kacau laptop abi dah..hehehe


Impian ummi:
Sharing dari FB seorg 'ummu fulan' --->‎"Nanti jika saya ada anak,saya akan MENGAJARKANNYA terlebih dahulu tentang ALI-BA-TA-TSA sebelum di ajarkan oleh guru ngajinya..

sehingga, ketika di HARI KEMUDIAN, ada pertanyaan : Siapa yang mengajarimu alif-ba-ta-tsa pertama kali? Dia akan menjawab : Ummi♥

Ummi juga mahu begitu...Ummi harap sangat dapat mengajarkan anak-anak ummi sehingga khatam Al-Quran. Ummi harap, UmmiAbi adalah insan2 yg mengkhatamkan sendiri pembelajaran Al-Quran anak-anak. 
Alhamdulillah..dipermudahkan Allah...kami juga masih belajar & masih mempertingkatkan ilmu Al-Quran. Setiap hari Khamis malam, Surau perumahan kami memperuntukkan & menyediakan seorang guru/ulamak yang akan mengajarkan Al-Quran serta cara membaca Al-Quran dengan betul. Setakat ni abi tidak melepaskan peluang tersebut..& balik rumah terus sampaikan ilmu yang abi belajar kepada ummi pula.. Ya Allah...sentiasa permudahkan urusan kami Ya Allah..Alhamdulillah..jika kami x cari, ia sendiri akan datang dengan ketentuanMU...Syukur..(T,T)

11 comments:

yana aina said...

alhamdulillah ... diajar dari kecil. moga menjadi anak yg solehah ^^

Sue-Rya Qistina said...

selamat menyambut ulangtahun kelahiran ke-3 buat wafa. semoga dipanjangkan umur dan sentiasa dimurahkan rezeki hendaknya. belajar rajin2 tau. ummiabi dah belikan set buku tu. hehehe

UmmiAbi said...

Yana aina:
Alhamdulillah..moga dipermudahkan..:)

UmmiAbi said...

Sue Rya Qistina:
Aunty Suria, Wafa baru masuk 2tahun.. Saje je blikan awal. Sebab tu ajar visual n audio dulu. Bagi dia biasakan diri dengan mendengar ilmu..:)

Zee Suhaini said...

untungnya wafa..moga menjadi anak yang solehah..

ummi,rasa cam dah follow sini tapi takde plak dlm list..hehe..follow sekali lagi.. :)

Ummu Muhammad said...

alhamdulillah yeeehhaaa dpt laptop baru wafa syg ni..kalau muhammad dulu die korek satu2 huruf yg ade..adik die ni nampak gayenye pun mcm minat heheh kopak duet mak die

Ummu Muhammad said...

wahhh ummi wafa, um cadangkan pasang vcd n cd kt kerete dgn kerap sbb alhamdulillah ianye cukup menakjubkan! semalam dalam kerete muhammad (kerete kecik UM muhammad n adik jarang2 naik sbb ayh hanta n ambek adik setiap hari) mereke (ayah n muhammad) boleh bace surah lukman..walaupun die tklah boleh bace dgn seayat yg baik tapi die ikut dgn sgt baik! subhanallah betapa Allah ciptakan IQ sgt mudah serap diusie ini..bukan takjub dgn anak snediri tau ummi tapi takjub dgn kebolehan anak usie mudah yg Allah kurniakan..wafa mesti lebih hebat!

UmmiAbi said...

Zee:
Zee dh follow..:0 TQ arigatu :)

UmmiAbi said...

Ummu Muhammad:
Alamak, yeke UM diorang suka korek?Wafa masa main laptop abinya, dia suka tonyoh2 kat screen(konon dia ingat touch screen mcm ipad..heheh). Ni dah de laptop sndri xtahula,mcm best je main korek2 keyboard..haha..Tp ramai kwn2 ckp anak2 diorang mmg suka korek2 keyboard..heh~
Bgusnya Muhammad & Abdullah..Nt imam2 tolong ajarkan Wafa sama ye.. Moga mereka menjadi penghafaz & penyebar ilmu yang barakah..:)

Ummu Muhammad said...

ummi dpt email um tak?

UmmiAbi said...

UmmuMuhammad:
Dapat...amazing video... Sangat kagum. Syukran jazilan kongsikan dengan ummi. Rasa sejuk je tengok imam2 UM..(^,^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...