Tuesday, February 5, 2013

Gender "adik" Wafa Sofea


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam..waminkassalam..Tabarakta ya zaljalaali wal ikram..buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family ummiabi & semua muslimin & muslimat yang beriman...

Baru-baru ni ummi wat ultrasound. Kakak senior ummi kerja kat Jabatan O&G(Obstetrik & Ginekologi). So,bila2 rasa nak scan, trus je serah diri kat dia..hehe.. Memandangkan next week sepatutnya scan, so Chinese New Year nak gi bercuti di Terengganu, ummi scan awal sket.. So,nak tahu gender 'adik' wafa yang tengah bergolek2 dalam perut ummi ni?Tapi sorry ye..Buat Ultrasound dia malu2la...macam kakak Wafa jugak dulu.. 7bulan baru nampak. Tupun jenuh doc cucuk2 probe ultrasound tu bagi dia buka kaki sket..hehee.. So, lau malu2, ummi cakap xpela..xpayah paksa dia..(^,^)

Hmm..sebelum preggy, ramai tanye bila nak tambah(Ummi akan jawap bila2 masa je Allah nak bagi). So, dah preggy ni ramai lak tanye apa gender adik wafa..?? Selalu tanya soalan yang hanya ALLAH yang tahu..(macam dalam entry ni). Cuba tanye sihat ke masa preggy ni?Ummi loya ke x..kan? Ummi happy tak?Yang tu ummi bolehla jawap coz dah lalui..hehe..
Honestly...ummiabi xkisah.. Pernah jugak ummi tanye abi agak-agak lelaki or perempuan adik wafa nanti? Abi dengan tenang jawap dia tak kisah langsung. Yang penting baby & ummi sihat, baby cukup sifatnya & jadi anak yang soleh/solehah. Abi pernah bagitahu ummi, anak-anak kita ni Allah dah tetapkan sebelum kita lahir lagi...sama seperti rezeki, jodoh & maut. Apa yg penting sekarang Abi berdoa moga Allah permudahkan ummi melahirkan baby ni macam wafa aritu. In Syaa Allah..

Ummi pelik jugak baca komen2 dalam Group Ibu2 @ parenting di FB. Ada yang hamil anak ke-2 dikatakan  "Accident" sebab anak 1st pun masih baby lg... Huh...cmner leh accident?Anak tu tak dirancang? kenapa mesti nak rancang? Semua tu perancangan Allah... & perancangan Allah adalah yg terbaik.Pelik kan? Best apa dapat anak yang sebaya ni. Macam kembar bila tengok. Tapi pepun kita boleh berdoa, namun jangan merancang. Please..sebab ummi dah jumpa ramai planning family yang taknak anak lagi, last2 Allah tak bagi terus. Yang ada anak sorang pula cakap "cukuplah sorang dulu, ni pun x larat"..at last, sampai tua mereka hanya ada anak tunggal..Ingat!Setiap perkataan yang keluar dari mulut kita adalah DOA.(Ummi sentiasa doakan moga Allah berikan zuriat utk mereka). Macam ummiAbi memang berdoa nak anak ke-2 selepas Wafa Sofea genap menyusu susu ibu sehingga 2tahun. (Kalau x dapat tahun ni, redha & berdoa lagi).Alhamdulillah...Allah makbulkan. So,tahun ni Wafa berumur 2tahun setengah dapat adik. So, ummi akan melalui breastfeeding journey bersama adik pulak..(^,^) Alangkah bahagianya perasaan ummi..


UmmiAbi tak beli lagi barang-barang baby...sebab barang-barang Wafa masa baby masih baru & banyak tersimpan. Wafa pakai sekejap2 je..Baby kan cepat besar..:) Err..tapi 90% banyak pink colour....hehe. Lau dapat baby boy, kenalah beli warna2 boboy. Lau dapat girl, dah ready baju-baju tu semua untuk digayakan dengan adik wafa(if gugurl) nanti..(Waah, x sabar ummi & kakak Wafa..)

Baru-baru ni ada ummi beli sepasang pyjamas untuk adik Wafa. Abi pesan lau nak beli, beli warna unisex(bukan color pink for girl & blue for boy). Nilah baju pertama yang ummi beli untuk adik Wafa dan tak beli2 dah ,tunggu baby keluar nanti baru beli pulak ye...(Fresh dari kedai..heh)
Beli color merah..Perempuan boleh pakai, lelaki pun boleh..:)
Nota ummi:
Ummi harap sangat kali ni ummi dapat melahirkan anak "On due" & sihat walafiat, tak ditahan di ward lama2..Lau x, ummi mesti rindukan Wafa Sofea & hati jadi x keruan...Moga Allah permudahkan..Amin..

10 comments:

Sue-Rya Qistina said...

betul tu ummi. anak ni anugerah dariNya. kdg2 apa yg kita rancang tu xkan menjadi, kerana Allah dah sediakan perancangan utk kita. semoga ummi dan baby inside sentiasa sihat ye :)

Ummu Muhammad said...

senyum bace ni..mesti debar2 lawanyee pijamas tuhhh...aminnn mudah2an umi wafa selamat melahirkan bb yg sgt comel, sihat sempurna pastinye dgn iman yg mantop!!

DrSam said...

Assalamualaikum Ezreen,

Kalau sempat jemput singgah le ke rumah bila datang Ganukite ye.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

cantik baju tu...semoga semuanya baik2 saja yer

UmmiAbi said...

Sue-Rya Qistina:
TQ dear..mudah-mudahan..Amin..:)

UmmuMUhammad:
Amin..Amin..Amin..Trima kasih UM..(^,^)

DrSam:
Doc...ni 1st time ke sana..Kalau smpai awal, Ezreen singgah ye..Terima kasih kerana sudi menjemput..:)

Wanieys:
Tq wanieys..:)

Izan Ishak said...

k.izan pun setiap kali pregnant tak pernah mengharap2 gender sekian sekian. suami k.izan pun jenis tak kisah. yg penting anak2 dilahirkan sihat n cukup sifat kan.

alaaahai... cantiknya pyjamas bby tu ummi! merah itu menawan kan~

BUNDA a.k.a KN said...

Assalamualaikum..

UmmiAbi said...

Ummi izan:
Betulkan ummi izan..
Anak sakit lagi merana hidup kita..Nauzubillah.. Kalau ank sihat, happy je rasa..:)

Bunda:
Wa'slm..:)

Zee Suhaini said...

semua tu amanah allah..asalkan sihat dan sempurna dan cukup..tak semua orang boleh pregnant..

UmmiAbi said...

Zee:
Amanah Allah perlu dijaga kan..? Yer..moga sihat & sempurna..bersyukur...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...