Thursday, February 7, 2013

Donut bertukar roti

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam waminkassalam Tabarokta Yazaljali wal Ikraam buat Wafa Sofea, "adik" wafa, abi, family UmmiAbi serta muslimin muslimat dirahmati Allah..Amin..
Robbi Habli minassolihin buat Wafa Sofea & "adik" Wafa..Amin..Amin..

Hi dear...weekend baru-baru ni ummi buat doh donut. Ni kali ke-2 buat setelah donut 1st dulu wat x berapa comey..hehe.

Tapi Alhamdulillah..kali ni betul2 jadi & gebuss sangat. Recipe yang 1st dulu ummi google je cari simple2 punye donut. Tapi tak gebu macam kali ni.. Maybe sebab masa tu cari resipi yang sukatan mudah.Yang sukat guna cawan & sudu sebab ummi takdela alat penimbang..huhu. Yang kali ni gebunya lain sket...best sangat bila doh menjadi..
Kali ni pun ummi xde penimbang.. Tapi ummi ikut juga sukatan gram tau sebab ummi beli cawan penyukat.huhu..kesian ummi kan..?heh,cari penimbang x jumpa2..
Nilah cawannyer..Ummi sukat betul-betul 500gram tepung tu.  Menjadi gak..Alhamdulillah..
Kali ni ummi betul-betul ikut sukatan. Oh ya ummi ambil resipi dari blog Ummi Izan. Ummi Izan pulak ambil resipi dari blog k'Ita masam-manis yang selalu keluar magazine tu..hehe.

Ok..ummi tulis resipinya kat entry ni sebagai rujukan ummi masa datang..Mesti nak buat lagi..(^,^)
UNTUK DOH:
~500g tepung roti/tepung gandum + 100g gula + 11gram instant yeast + 4biji kuning telur +200mL air

Ummi campurkan tepung(di ayak dulu) + yeast & gaul bagi sebati....Then baru  masukkan bahan yang lain..
~Masukkan pula 100g margerine/ butter (ummi guna buttercup) + 1sudu kecil garam.
uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh, canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm.
Rehat doh semula 20 minit.

Ummi uli dengan kudrat yang ada & rehatkan doh 20minit. Doh kembang dengan semangatnya.
Nak dijadikan cerita, masa ummi nak wat bentuk donut tu..Time nilah si wafa sofea anak bertuah kesayangan ummi bangun dari tidur datang nak tolong kacau ummi...huwaaa...
So, ummi bagi sket doh bulat tu kat Wafa..ingat nak suruh dia main uli2 dlu sementara ummi wat bentuk donut. Tapi wafa.. Apalagi, baru bangun tidur kan, terus ngap...Ala..siannyer..anak ummi dah lapar..
Alahai..makan doh mentah...
So, nak buat bentuk bulat tu take time, ummi buat jela lilit2 kat sosej..Senang.. Terus goreng & boleh hidang kat anak dara yang tengah lapar tu.. Ummi xleh dengar dia cakap "nak..nak.." means 'lapar'. Ummi rasa wat roti pun sedap..Gebu & lembut je... Lagi sedap dari kat kedai roti..(puji sket sebab penat uli..huhu)


*Kak Ita ada bread maker, so lagi senang...Xlah berpeluh-peluh macam ummi..heh~
"Ita masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng"
**Jika nak buat seperti donut k'Ita ala2 Big Apple, boleh wat hiasan coklat ni:
Untuk Hiasan
200g Coklat masakan - cairkan
100g kepingan Almond

#Rasa macam nak mintak hadiah birthday bread maker kat abi..Bestnyer kalau ada..
(abi...baca tak ni???hehe)

Kenyang sudaa anak dara ummi..
Habis semuanya..(Abi pun cakap sedap) (^,^)
Alhamdulillah..
Nota ummi:
Tapi ummi x puas hati lagi tak dapat buat donut..Next time nak buat gak donut sebab gula ummi dah blend..Simpan je dulu..huhu..

8 comments:

Roslan Putra said...

aihhh... mane donut ni....
roti pun takpe janji leh isi perut.. hehehh

UmmiAbi said...

Hehe..donut dalam mimpi jelaaa... Roti pun rotilah kan..janji perut anak kenyang (^,^)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

roti pun nampak sedap...tgk anak dara ummi makan pun dh tau mmg sdap tu :-)

nadia said...

rajinnyaaaaa ummiii :)
ummi, nadia ada email ummi. RM66 tu utk apa ye?

BUNDA a.k.a KN said...

kalau anak ngn hubby dah puji sedap tu kira berjaya lah tu...Alhamdulillah..

nadia said...

ummi, contact nadia di 019-7564019 segera ummi. urgent tentang event anak yatim minggu ni. tq

Ummu Muhammad said...

ummi ahkak pun nak pembakar tu walaupun tak rajin masak mcm ummi wafa hahah

UmmiAbi said...

Wanieys:
Anak dara tu mmg suka mkn roti..Nsb baik kali ni mnjadi..hehee

Nadia:
Sowi dear...Ummi akan call nadia asap..

Bunda:
Alhamdulillah bunda:)

UmmuMuhammad:
Ummi Wafa pn buat2 rajin je kak...Time mood xde, lau de pembakar yg canggih pn akan jd perhiasan..hehee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...