Tuesday, January 22, 2013

Review about Magic bullet

Barakallahu lakum. Hi dear...
Ummi nak wat review sket tentang magic bullet yang ummi beli aritu... Abi cakap lau tak guna,jual balik..huhu, so kenalah guna kan...?hehe... Abi tak kisah ummi nak beli itu-ini,tapi make sure beli & pakai, bukan beli & simpan...hehe..dalam maksudnya tu...
Ok, so ummi dah beli, kenalah guna... In Shaa Allah, kalau tak rosak  nanti wafa pergi asrama bila besar nanti, ummi bagi magic bullet ni k..Senang wafa nak masak.. Macam maktok dulu ummi masuk U, maktok bagi rice cooker, dalam tulah ummi masak nasi, panaskan lauk, goreng ikan  dll. Buat cekodok pn boleh.. Multifunction tau..hehee.. At last, semua jiran n kawan2 berkumpul dalam bilik ummi coz bau ikan/ayam  goreng. Dok asrama mmg lapar tahap tak makan 5bulan walaupun disediakan makan 5kali sehari tupun dah baca bismillah ok.Yg tak baca, xtahula..he. Kenapa yer?:)De orang cakap makan nasi kawah takkan kenyang...Ye kot...Wallahu 'alam..

Bagi ummi, magic bullet ni berbaloilah.. Menyenang & mempercepatkan kerja ummi di dapur. Selalunya ummiabi sampai rumah kul 6pm, plus minus rehat/mandi/layan wafa jap dah kul 6.30pm baru ummi masuk dapur. Ummi ada masa lebih kurang 1/2 jam je untuk masak sebelum abi ke surau. Kalau waktu maghrib lambat, ummi adalah lebih masa sket. Tapi Alhamdulillah, dalam masa 1/2jam boleh siap 2,3 lauk sebab abi dan wafa(yang ni tolong banyakkan kerja ummi..hehe) suka tolong ummi.
Magic bullet ni didatangkan khas chewaah dengan 2blade(1 untuk chopper & 1 lagi untuk blend halus iaitu cross blade). Includes 12pcs of Cups + containers + juice maker cups + party cups + blender. Dia jugak kasi 1buku recipes untuk memasak within 10seconds. Semua ni harga dia RM100 je... Bagi ummi lau RM100 dapat semua ni kira berbaloilah kann.. Abi jugak suruh ummi bijak berbelanja.heh~

For daily routine, ummi guna magic bullet ni untuk chopping bawang(menumis), bahan perap or buat jus je..
Kalau nak buat kek, pudding, smoothies kenalah tunggu weekend. Masa mencemburui ummi..huhu..


Dalam fridge ummi hanya buat stok macam ni. Bawang dikupas kulit & basuh. Tu je. Ummi memang x buat stok blend siap2. Ummi tahu ramai yg buat macam tu & lagi jimat masa kan.. Tapi ummi dah pernah wat experiment & cara ni lebih baik. So, i choose this rule. Simpan bawang je dalam fridge..(stok utk seminggu je,ummi takkan wat lebih dari seminggu).Then, nk guna baru blend. Lagipun maktok pun ajar ummi cara ni... Tapi bergantung pada cara masing2 kan..?Nak blend siap2 pn ok..
Did You Know?
Eye irritation during peeling onions can be reduced by
1) Cutting under running water
2) Chill the onions before cutting
Try it now Smarties(Dats y i chose chill the onions b4 cutting)
Tp since ummi dah de bullet ni, snang je,nak guna je amik bawang dlm fridge n blend trus tumis... Magic bullet ni pun ummi letak sebelah dapur masak. Magic bullet chopped dlm masa 2saat je..Sangat senang & cepat (^,^)
Msukkan je semua bahan & chopping. Nak chopping 2saat je, lebih 5saat dia akan blend halus.. Kalau bahan perap mcm ni ummi selalu wat chopping , xnak blend halus sangat. Nt x naik aroma bwg putih+halia+black pepper tu..
Sedia dihidangkan..(^,^)
Sambil tunggu ayam bakar(30minit), sempat wat sardin & tomyam sket. Wafa suka tomyam..
Oh ya, sardin x elok untuk rahim&fibroid perempuan k... Nak makan skali sekala bolehla.. Ni kes teringin sangat nak makan..heh~
Simple kan..Ummi malu plak tayang sini..hehe..Xpela, yang penting "air tangan" ummi.. Simple pun abi cakap sedap & Wafa makan pun bertambah, Alhamdulillah..syukur.. Yang sedap tu adalah "air tangan" yang penuh kasih sayang ummi curahkan pada lauk2 tu.. Kalau bagi kat orang lain, mesti cakap biase je kan..sbb  diorang xrasa kasih syg ummi..hehee..
Baru ummi terfikir kenapa tok abah tak suka makan kat luar dulu... Walau balik lewat malam pun, still suruh maktok masak & terus dapat tidur lena dengan nyenyaknya..:)


Carrot susu.. Setakat ni ummi dah try wat apple juice & orange juice...
Lau x wat jus, mesti lambat habis buah2 dalam rumah ni..hehe


Cup cake kegemaran Wafa Sofea..
 ummi campak jer bahan2(dengan tepung2 skali) dalam magic bullet then tuang dalam mangkuk tingkat kertas, terus bakar---->siap
(Sesuai dengan dapur ummi yang xde mixer..huhu)
Nota ummi:
Setakat ni, ummi rasa berbaloilah dengan "magic bullet" ni...sebagai selaku "bibik" yg membantu ummi di dapur selain Wafa Sofea(juga membantu "kemas" dapur ummi). Ummi akan usaha & belajar banyak lagi menu2 kesukaan abi & Wafa. Moga mereka sentiasa dahagakan  rindukan air tangan ummi ni... Moga ia membawa berkat kepada mereka kerana ALLAH Ta'ala... Ummi masak untuk abi & anak2 kerana ALLAH, ummi nak ganjaran dari Allah... Walaupun simple & tak sedap sangat, ummi cuba juga masak. In Shaa Allah ye abi, ummi akan perbaiki lagi masakan ummi, dibantu oleh "bibik" bullet..heh~

*Doakan ummi yer*(^,^)

Selingan & pesanan:


6 comments:

Kancil 8349 said...

wah...sedapnya kalau dilihat nie...

salam perkenalan daripada Kancil

UmmiAbi said...

Yeke sedap...?tak rasa lg..hehe. Simple je kan?huhu

Ummu Muhammad said...

ummi wafa beli mane tu...?

UmmiAbi said...

Ummi beli dr online deal mcm groupon n milk a deal tu..Ummi pn lupe coz joined dgn staf2 kat sini. Kwn ummi ckp nt de lg deal mcm ni..cuma harga lain2.. So,lau de nt ummi cpt2 bg link kt um ye..:)

Zee Suhaini said...

bagus jgk bullet magic ni..mesti cari satu..senang

ummi nanti roger kita sekali tau..TQ

NISA DAHRI said...

assalamualaikum..

saya pun ada satu magic bullet ni..tp lps saya buat tiramisu guna magic bullet ni, terus x bleh guna dah..huhuuu..baru teringat masa blend cream cheese tu ada bau hangit..tau tak kt ner nk servis magic bullet ni?huhuuu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...