Monday, January 14, 2013

Petua Mendidik Anak Menghormati Ibu Bapa


Petua Mendidik Anak Menghormati Ibu Bapa

1. Jika si ibu marahkan anak, bapa mesti diam dan jangan campur tangan semasa anak itu dimarahi. Begitulah sebaliknya. Jika tidak, anak akan hilang rasa hormat terhadap ibu atau bapa yang memarahi anak. Anak mencontohi apa yang diajar atau dididik oleh ibu bapanya. Apabila berlaku percanggahan arahan atau peraturan, anak akan menjadi keliru siapakah yangpatut dia patuhi, si ibu atau si bapa?

2. Bapa jangan menengking, mengherdik atau bertengkar dengan Ibu di hadapan anak-anak. Begitulah sebaliknya. Anak mencontohi tindak-tanduk ibu bapa. Satu rutin putaran kehidupan akan kembali dilakukan oleh anak ke atas ibu yang sering ditengking oleh bapa di hadapan anak-anak.

3. Ibu bapa juga tidak boleh mengherdik/naikkan suara kepada anak-anak jika mereka membuat kesilapan. Sebaliknya nasihat dengan baik & tunjukkan cara @ akhlak yang sebenar/betul. Jika tidak, si anak akan mula membenci ibu bapa. Dari situ mereka tidak akan berkongsi masalah dengan ibu bapa,malah berkongsi dengan rakan atau kekasih. Hal begini yang membuatkan mereka mencari kasih sayang dari insan lain selain ibu bapa iaitu kekasih hati(penyebab anak bercinta pada usia muda). Jadikan anak sahabat kita yang mencari kita saat susah & senang sehingga tidak memerlukan kasih insan lain selain ibu bapanya.

Ummi pernah baca dalam blog kawan ummi, jika kita menengking anak, 1juta neuron otak anak akan musnah.. Untuk membina balik neuron tersebut, sekurang-kurangnya 3 bulan pemakanan sihat untuk anak tersebut.Huhu..Kesian anak2 itu..

3. Sentiasa masak untuk anak dan ajak anak sama-sama masak atau makan. Makanan hasil tangan ibu dapat mengeratkan hubungan rohani anak dan ibu.


4. Ibu bapa MESTI makan bersama anak-anak.

5. Luangkan masa setiap hujung minggu untuk bersama-sama dengan anak. Ibu bapa boleh membawa anak-anak bersiar tidak kira di mana di taman mahupun di sekitar rumah sahaja. Kerana ini akan membantu mengeratkan hubungan kasih sayang antara ibu bapa dengan anak-anak.6 comments:

IntaNBerliaN said...

akak setuju dgn semua cara tu..

sentiasa msk utk anak.. alhamdulillah akak xkerja, so, mmg hari2 masaklah.. heheh

IntaNBerliaN said...

akak setuju dgn semua cara tu..

sentiasa msk utk anak.. alhamdulillah akak xkerja, so, mmg hari2 masaklah.. heheh

Ummu Muhammad said...

UWS terimne kasih atas tips parenting ni! seperti biase akan teruje!!! :)

p/s: mudah2an ramailah org2 kaye beriman dikalangan kite spertimane sahabat dulu ;)

UmmiAbi said...

IntanBerlian:
Bestnyer k'ina...Hari2 anak2 dapat rasa kasih sayang air tgn k'ina.. Ummi kje...tp selagi boleh & selagi larat, siapkan jugak dinner hari2. Weekend je boleh masak fulltime..hehee..

UmmiAbi said...

Ummu Muhammad:
Sharing is loving dear..Syg anak2 islam kita..muahh..hehe.
Amin..a'ah..sahabat2 dlu kaya sgt & semuanya diinfakkan ke jln Allah:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice petua...In Shaa Allah akan diamalkan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...