Thursday, January 17, 2013

No more

Hi dear..
UmmiAbi susah hati sangat 2,3 hari lepas... Setiap malam wafa cakap dia sakit perut. Memang ummi rasa perut dia keras. Asyik kembung je...Masalahnya malam je dia merengek...kat rumah baby sitter ok je bs dia cakap. Hmm..entahla,maybe bs dia nak sedapkan hati kami...huhu.

Nak tahu kenapa wafa sofea sakit perut???

Haa..nice to see, nice to drink..
Masa ni memang syokla..1st time minum air berperisa yg dlm kotak, Ummi nak snap pn malu2 meow..(^,^)
Sebelum ni,pernah minum susu kotak yang Dutch Lady tu..(tp muntah, so dah stop), Then haritu wafa nak jugak air kotak ni..sbb dia nampak anak jiran minum..huhu. UmmiAbi ingatkan ok coz Wafa dah 2tahun++, dah boleh kot minum air dlm kotak ni..
Rupanya..huhu...Kitorang decide...

 "No more air kotak/tin" untuk Wafa setakat ni..

Doc pn suruh elakkan processed food/drink utk wafa buat masa ni..maybe wafa tak biase..
Tunggu Wafa masuk sekolah pulak tengok camner..semua untuk kebaikan ye sayang coz UmmiAbi sayang sangat2 kat Wafa Sofea...(^,^)

Nota ummi:
Wafa Sofea:  0-6bulan   = exclusively breastfeeding
                     7 bulan       = starting air zam2 + fullybreastfeeding.
                     8 1/2bulan = starting solid food(pureed/mashed) +
                                         fully breastfeeding
                     9-12bulan = starting biscuits, bread, cakes +
                                          fully bf
                     12-2years = starting yogurt, buttermilk,
                                         cheese..etc source of milk..
                     2years      = starting , homemade burger &
                                        satay(her favourite right now)
                     2years 10days = Wean off bf + starting goat's milk..

Prinsip UmmiAbi: 
Apa penyakit yang kita alami masa depan adalah kesan dari apa yang kita makan sekarang. Makanan boleh jadikan badan sihat, dan makanan juga punca utama kita sakit...
Kadang-kadang orang menganggap UmmiAbi ni terlalu "menjaga" sangat as well senang cakap---->cerewet.
But macam abi selalu pesan kat ummi: Kalau anak kita sakit,bukan diorang yang susah..diorang nak tolong jagakan ke? So, prevention is better than cure...

By the way, 
ada anak kawan(FB) ummi kena operate masa umur 9bulan sebab masalah usus. Puncanya kerana memberi solid food terlalu awal. Baby tu dah makan bubur umur 4bulan sebab maknya risau anaknya lapar..susu tak cukup. Huhu...ummi lagi risau masalah usus & kena operate tu..huhu
Ummi juga pernah baca 1 artikel ni anak dia kena operate for removing the appendiks masa umur 12tahun. Appendiks tersebut hampir pecah,mujur cepat dibawa ke hospital. Puncanya pun sebab makanan. Ibu bapa tak pantau pemakanan anak tersebut..Anak itu banyak makan di kedai berbanding di rumah atas alasan ibunya bekerja & tidak masak..
Ada banyak lagi ummi terbaca bab pemakanan anak-anak ni... Apapun, bagi ummi yang paling penting  mulakan makan dengan Bismillah & akhiri dengan Alhamdulillah. Moga apa yang menjadi darah daging kita itu halal & tidak memudaratkan..(^,^)

5 comments:

krole said...

thanks tuk info ni wak..beguna bg bakal ayah cam krole ni~

UmmiAbi said...

Welcome...Congratulation coz bakal jadi ayah..:)

Zee Suhaini said...

zee punya anak pun takleh minum air kotak sembarangan..alah pada laktosa sejak lahir sampai sekarang..terutama yang kecik tu dah 2thn plus pun masih alah lagi..salah minum je mesti cirit birit..

UmmiAbi said...

Zee:
Senang cter,baik xyah bg kan Zee..Ummi pn xtdo mlm lau wafa sakit. So prevention is better.. Lgpun air kotak/tin ni mmg x bagus...:)

Anonymous said...

Cantik blog.
Bahaya kan kalau suka-suka je bagi anak-anak makan. Kadang-kadang perut mereka takleh terima.
TQ for sharing this yah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...