Monday, January 7, 2013

Kampungku indah nan permai#1

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam..waminkassalam..Tabarok tarobbana wata'alaik buat puteri ummiabi, Wafa Sofea..Baby comel ummiabi dalam perut ni, Keluarga UmmiAbi, & muslimin muslimat...
Hi dear...
Cuti new year gi mana? By the way, Happy New Year!!! Moga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya... Moga sentiasa dirahmati ALLAH dan dilimpahkan rezeki melimpah ruah tahun ini...(^,^)

Cuti tahun baru 2013 ni UmmiAbi & Wafa Sofea balik kampung ummi kat Simpang Empat, Peghelehhh.. Ummi rindu sangat2 nak balik pegheleh..Rindu kat bilik tidur, meja study, & semua souvenir dalam bilik ummi. Teringat zaman muda remaja masa membesar dulu. Tenang je...pagi2 sebelum pergi sekolah, hirup udara segar & oxygen dari pokok2 yang maktok tanam. Oxygen kan makanan otak kita... Budak2 bandar sekarang terpaksa hirup carbon monoksida dari kenderaan sebelum masuk sekolah..huhu.kena menhadapi traffic jam dulu.. So, banyakkan pokok2 di rumah anda..hehee

Oh ummi..please straight to the point...heh(^,^)*sigh*..So, pagi new year kitorang bertolak...Abi prefer balik siang coz malam sejuk. Ditambah dengan air-cond kereta pulak,kami risau Wafa selesema & batuk.. Siang taklah sejuk sangat.

Dah sampai Kedah & masuk Perlis, UmmiAbi tengok banyak orang jual siput mentarang.. Tahu tak siput ni camner? Sedap tau...Ummi harap sangat siput ni tak pupus. Boleh anak2 ummiAbi merasa nanti bila balik kampung..
UmmiAbi pun apalagi, beli sampai 3kg.  Hari 1st,buat bakar, then rebus, hari ke2 maktok buat sayur mentarang kobis & nasi goreng seafood mentarang+udang.. Alhamdulillah...sedap tak terkata..(^,^)
Sampai jer rumah Maktok, happy sangat puteri ummi ni... Rumah maktok luas & perabot tak banyak sangat, so, super seronoklah Wafa berlari-lari dalam rumah..
Seronoknyer sayer..

Petang tu, abi bawa Wafa jalan2 kampung naik motor. Inilah 1st time Wafa Sofea naik motor..
(Wafa nak buat peace---maktok ajar.hehe)

Kampung ummi ni taklah besar. Halaman rumah maktok & tok abah pun taklah luas macam padang bola tu, tapi bagi ummi...kebersihan & penjagaan yang penting. Walaupun kami tidak ada Majlis DBKL or MBSA yang menjaga pokok & mengutip sampah macam rumah kita kat KL, tapi sampah tidak dibuang merata-rata(tok abah akan kutip dan buang di tempat pembuangan sampah Pekan Spg 4), pokok selalu di"trim", rumput tak sempat memanjang dah cabut. Itulah orang tua kita...Menjaga alam sekitar seperti kehidupan mereka... Ummi sangat kagum dengan maktok & tok abah. Ummi kat KL ni nak siram pokok pun tak sempat, apalagi nak tanam&jaga.. Huhu... Dah banyak pasu bunga maktok bagi, semua mati sebab tak sempat nak menjaganya..huhu, maaf ye mak&abah...:p In Shaa Allah...azam ummi akan datang nak tanam juga pokok kat rumah..heh(azam je dulu).

Nak melawat kampung Wafa tak?JOM...
Mari-mari...saya bawak kamu semua mengelilingi kampung saya ye...JOMM..
Tok abah minat bela burung tau..Memang dia pernah cakap dulu, kalau dia dah pencen NAVY dia nak bela burung..Nak dengar kicauan burung. Alhamdulillah...tercapai gak..Sangkar, & buaian burung tu semua tok abah buat sendiri..
 Cantik-cantik burung tu...Asyik berkicauan..
Teruja Wafa Sofea tengok..
Abi cakap Rumah maktok & tok abah ni dah macam taman burung..hee
Wafa sebut: "Bird..bird" sambil lompat2 nak tengok bird tu...bahagia ummi tengok..kelakar pun ader:)

Ni rabbit Tok su Wafa(adik tok abah yang bongsu)...Dia suka Wafa...Wafa hulur je tangan, cepat jer rabbit tu melompat..Comeiii...
Inilah hobi tok abah..
Hobi maktok pulak?Bersambung di SINI ye...

2 comments:

Surishariff said...

Syoknye..balik kg. Kalo ank2 kct dpt tgk birds n rabbits tu mesti diaorg suka..

UmmiAbi said...

Surishariff:
Syoknye..hehee(^,^)
K'ct nak ke rabbits tu..?Byk anak rabbit. Rabbit tu baru beranak-pinak. Kat kampung dah ada 5ekor. Kat Ampang pun beranak gak, ada 6ekor anak rabbit... Lau Izzul,aisyah & kimi suka & tak ade alahan okla..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...