Tuesday, January 8, 2013

Kampungku indah nan permai#3


Hi dear.. Ummi ada mention kat SINI untuk tunjukkan sawah belakang rumah maktok yang sedang menghijau kan.. Tenang sangat tengok pemandangan sawah. Ummi ingat lagi dulu masa minggu exam,kalau ummi cakap kat maktok ummi penat & letih dah baca buku, asyik study dari pagi.. Maktok akan suruh ummi tengok pemandangan sawah yang luas tu.. Memang tenang & refresh balik mata kita yang dah layu tu...Alhamdulillah,ummi bersyukur dibesarkan dengan keindahan semulajadi ciptaan Allah & dapat menikmatinya sehingga hari ini..=)

Petang tu selepas makan petang, UmmiAbi bawa Wafa Sofea jalan2 belakang rumah maktok, menikmati sawah padi yang menghijau terbentang luas.. Wafa happy sangat..seronok dia tengok ciptaan Allah yang hijau2 & udara yang segar-bugar..
Kat sungai de pakcik dok mengail ikan..(^,^)

Geram tengok padi yang sedang masak tu...Ummi siap petik buah padi tu.. Try kunyah, ummi cakap kat maktok.."rasa beras". Mak tok kata"Lor..memanglah..nama pun padi..haha"
Aduhaiii...apela ummi ni...blur kejap*sigh*

Mak tok: "Haa...ingat..ingat... Wafa, inagt pesan maktok ye"
Wafa: "Hehee" sambil buat tangan tanda beringat(^,^)

Cubaan untuk membuat "PEACE NO WAR"
Jalan-jalan dengan mak tok

Tak larat jalan, maktok dukung pulak...Alahai Wafa..*sigh*

Asyik gambar depa ja kan..Ummi nak jugak..tapi blur plak ummi tangkap sendiri..Haisshhh(^,^)
Hehee...ummi sajer blurkan..(jgn marah ye)
Nota ummi:
Syukur atas keindahan & nikmat yang Allah kurniakan...
Alhamdulillah,balik kampung cuaca elok sangat seperti mengalu-alukan kedatangan kami...Terima kasih pada maktok & tok abah yang tak habih2 melayan kami especially Wafa Sofea yang nak itu & ini..hehee..
Terima kasih sekali lagi buat maktok & tok abah setiap kali balik kampung mesti boot kereta kami penuh bila nak balik semula ke KL..Macam2 diisi.
Ohya, untuk pengetahuan Wafa & semua,sejak ummiabi berkahwin...Kami pernah beli sekali je beras. Percaya tak?hehe..itupun sebab tak sempat balik perlis.Lau x, mesti tok abah belikan beras Thai untuk kami.. Alhamdulillah..rezeki. Moga Allah limpahkan rezeki yang tiada henti buat kedua org kesayangan ummi ini..
Ummi nukilkan di blog ini untuk tatapan anak2 UmmiAbi di masa akan datang, betapa indahnya kampung kita, dijaga rapi oleh maktok & tokabah.. Ummi harap anak-anak ummiabi nanti mengikut contoh maktok & tokabah. Berbakti pada tanah, membuahkan hasil(^,^)
Errr...peringatan untuk ummi juga*sigh*

Ohya, sesiapa yang nak datang Perlis or Langkawi, bolehla contact ummi. Email jer..Nanti ummi bagitahu maktok, memang dia akan suka sangat3. Maktok memang suka meraikan tetamu. Jika ada yang nak ke Langkawi, mak tok akan bawa pusing2 Perlis dlu.

Kami juga ada homestay betul2 depan rumah kami..(fully furnished). Eh..alang2 ummi promote jela..
Ni rumah moyang Wafa Sofea. Moyang Wafa dah Takde...So, daripada terbiar adik beradik tok abah decide buat homestay...(^,^)
Ni salah satu hasil tangan tok abah juga...Bangga dengan tok abah(^,^)
Nak tengok detail homestay boleh klik HOMESTAY SINI.

5 comments:

Surishariff said...

Insya allah..kami akan sampai ke homestay family ummi.mmg terbaik permandangan kg ummi, suke sgt.

UmmiAbi said...

Surishariff:
Hehee..nanti kita wat trip ke rumah maktok ye... Kalau musim padi menghijau memang cantik..nampak hijau je. Tapi kalu time orang kutip padi,nampak burung2 putih beterbangan..Lagi bestt..
Lau k'ct sekeluarga dtg, bolehla merasa duk homestay kitorang..ala-ala kg gitu..heh~
http://nukilanummiabi.blogspot.com/2012/05/homestay-hasspuratrip-to-pegheleh.html

Khairani Bahaudin said...

Salam.. ^_^ bestnye ada kampung sawah luas terbentang.. Cantik sungguh. Kampung saya kat pekan. takde sawah. Tapi takpela, ibu ayah masih sihat alhamdulillah.

jemput datang blog red ye.
www.redcomelmall.blogspot.com

Ummu Muhammad said...

subhanallah cantiknyeeeee...nk pegi sini nanti i calling2 u eh..

p/s: knp maktok wafa tu mude sgt nampaknye.. ;)

UmmiAbi said...

Ummu Muhammad:
Jemput datang ye UM...Nt call je(^,^)
Ehhemm..nak bgth maktok um kata dia nmpak muda.. Mesti dia suka..heh~Biasela..org dlu2 amalkan ulam-ulaman.Awet muda gitu..hehee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...