Tuesday, January 8, 2013

Kampungku indah nan permai#2

Hi dear...
Oops..abaikan sebutir nasi di bawah bibir Wafa tu ye..eheh(^,^)
Inilah faktor penyebab nasi sebutir di bibir itu..Alahai anak ummi,sambil makan, sambil main  bunga2 maktok ye..
Bunga-bunga cinta maktok..Inilah hobi maktok. Kalau pagi, call rumah mesti xde orang angkat coz maktok busy bersama bunga2nya. Kena call hp...

Oooppss..alamak...
Wafa memang geram kat bunga besar2..Semua nak pegang..hehee
Antara pokok2 kesayangan maktok. Ehh..wafa buat ape tu?*sigh*

Bunga yang paling disayangi maktok adalah bunga rose.. Setakat ni maktok dah ada warna pink, merah & kuning. Yang kuning tak berbunga pulak kali ni..
Ni antara tanaman masakan. Ada bunga kantan, pokok limau nipis, purut, cili,pandan..dll
Jimat..tak payah ke pasar dah, nak guna petik je..=)

Eh..ekor apa tu?
Inilah pokok ekor kucing.. Memang bunga dia berbulu halus macam ekor kucing..

Tebu kesukaan abi..

Haa..selalu nampak yang colour kuning kan...Teruja ummi tengok colour lain..hehee
Maktok juga penggemar bunga raya.. Maktok tengah cari colour kuning sekarang ni. Sape2 ade, nak anak batang ye..Pls email ummi..hehee
Jambu air...kali ni tak banyak buahnya. Wafa dapat jugaklah merasa..(^,^)
Ni pokok Ali Baba..Bila pagi colour putih..bila petang colour pink cair...
Ummi tak sempat snap masa petang. In Shaa Allah,will update soon..(Nt ummi mintak maktok snap &send kat ummi bunga ni bila tiba petang)

Penat pusing2 halaman tengok pokok2 maktok, ummi bersantai bersama Wafa Sofea..Wafa nak tengok bird katanya.


Nota ummi:
Oh ya, belakang rumah ummi ni ada sungai & sawah. Kebetulan pokok padi tengah menghijau. Cantik sangat.. Nanti ummi tunjukkan ye..Klik SINI untuk sambungan(^,^)

4 comments:

Surishariff said...

antara azam tahun ni nk tanam bunga gak..hehe..moga tertunai hasrat hati kecil ni.kalo ummi xsempat nk bela bunga2 yg maktok beri, pas kat pinggiran :-)

imaniiwani said...

salam seronoknya teringin sngt nk ke utara..xpernah sampai perlis..;)

UmmiAbi said...

Surishariff:
Bagusnyer k'ct... Umah k'ct pn banyak pokok..best sgt. Kawasan luas senang nak tanam, umah ktorang tanah pn sekangkang kera..hehe.
Nt ummi mintak pokok bunga kat maktok,boleh tanam kat rumah k'ct:)

UmmiAbi said...

Imaniiwani:
Jom ikut ummi balik perlis..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...