Monday, January 14, 2013

Hairan orang KL pergi masjid naik Ferrari?

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam..waminkassalam..Tabarok tarobbana Ya zaljalali walikram buat Wafa Sofea, Abi, family ummiabi, "adik" Wafa serta muslimin & muslimat..

Hi dear...
Selalu tak pergi masjid-masjid di KL & Selangor? Ummi ambil contoh KL/Selangor sebab ummi tinggal area sini & selalu pergi rumah ALLAH yg sekitar sini sahaja... Ummi rasa tempat lain pun begitu kot. Kalau perasan yang pergi berkeluarga kebanyakan naik kereta Alphard, Estima, Fortuner, Odyssey, Wish(Amboi...byk betul mpv ummi nak mention..heh). Yang datang personal/berseorangan pulak ummi pernah nampak naik Ferrari, BMW @ merce..Senyum dalam hati. Mereka kaya tapi tak lupa pada YANG MEMBERI(ALLAH SWT). Patutlah kaya..hehe. Masuk ke dalam masjid dengan wajah rendah diri, tiada riak malah bersedekah dalam tabung masjid.. Abi cakap, bagus & bersyukur..Orang melayu & Islam yang kaya...Alhamdulillah.. Abi selalu bisik kat ummi, "Doakan bi jadi orang kaya yang bertaqwa & beriman ye". Ummi:"Amin..."




Ada kereta besar, ada kereta "kecil"
Sumber: Uncle google

Harap jangan salah tafsir, ummi bukan nak ukur kehebatan dgn pencapaian duniawi, tapi kita rasa hairan ssetengah kws perumahan kos rendah,suraunya kosong takde yang datang, walhal sekadar turun tangga sampai ke pintu surau. Rumah flat selalunya surau kat Ground floor. Kadang-kadang tepi lif je..
Ummi dapat lihat fenomena ini kerana ummi pernah duduk rumah flat(bersama kawan belajar), apartment, dan perumahan teres yang dikelilingi semi-D/Banglo(Oh ya,Rumah kami bukan banglo/semi-D ye). Kawasan perumahan ummi ada surau yang 90% sumbangannya daripada penduduk yang menghuni rumah banglo/semi-D/teres corner lot. Benarnya sabda Nabi saw dlm sebuah hadis qudsi, Allah swt berfirman, maksudnya penuhi masamu dgn ibadah,Aku akan penuhkan khidupanmun dgn kecukupan & kekayaan,sebaliknya jika kau tidak mmenuhi ( mnyusun ibadahmu ) wkt mu maka Aku akan jadikan kamu miskin,dan Aku takkan mmenuhi hajatmu. ( maksud hadis ). 

Oh ya, ummi tak kata yang semua penduduk yang menghuni rumah flat/apartment tak pergi surau. Ramai jugak, tapi selalu surau tak penuh(kecuali ramadhan). Dan ummi juga pernah nampak surau yang aktif di apartment macam ni dan Alhamdulillah 100% orang Islam. Pada fikiran ummi apabila tinggal di rumah flat , kalau nak surau yang aktif, kena tengok kejiranan. Jika ramai orang Islam,Alhamdulillah. Dan mereka yang aktifkan surau ini walaupun tinggal rumah flat, mereka sebenarnya kaya & berharta. 
Ummi ada cerita,masa ummi student dulu..Ummi pernah naik teksi seorang pakcik tinggal di flat sekitar KL. Jangan main-main..pakcik ni kerjanya hanya bawak teksi dalam um sahaja(tak keluar dari area ni langsung) tapi income bulanan lebih dari RM5000. Jika takde penumpang, dia akan solat Dhuha & rehat di masjid UM(still dalam area UM). Dia ada lebih dari 5orang anak(ummi xingat berapa orang). Yang mengkagumkan, dia ada 5-6buah rumah flat sekitar rumah dia (yang dibeli hasil kumpul duit bawak teksi & duit anak2 kasi) yang semua disewakan. Katanya kalau pakcik tak bawak teksi pun duit hasil kutipan duit sewa rumah dah melebihi keperluan, namun dia boring & suka bawak teksi. Anak-anak dah besar & semua dah berjaya..Tinggal berdua balik dengan wife di rumah. Rumah flat yang dulunya kecik pun dah jadi luas sebab takde orang, dia ngan wife je.. See...betapa pemurahnya Allah jika kita juga pemurah..Sunhanallah~

Pernah dengar tak, ustaz2 selalu bagitahu "Kalau kita bersedekah RM50, Allah akan balas RM500 atau lebih". Cuba try test tengok..Betul tau...Nanti rezki yang tak disangka-sangka akan datang.. Tapi niat mestilah ikhlas.. Kalau boleh,biarlah antara kita & ALLAH je tahu..(macam cinta hati,kekasih & kekasih). Kadang-kadang, buat baik@ buat benda2 special ni kalau boleh taknak kongsi dengan orang lain. Biarlah rahsia. Kita & Allah je tahu...sebab special untuk Allah je..Nanti Allah yang balas(tak sabar nak tunggu Allah balas,sebab Allah mesti balas punya..cepat @ lambat..best kan).

So, jika kita rasa hidup masih terumbang-ambing & sentiasa tidak mencukupi, cuba lihat balik urusan ukhrawi & ibadah kita. Bersedekahlah walaupun sedikit. Ada yang cakap tak sempat nak sedekah.. Pada pendapat ummi, kat mana-mana pun boleh beri sedekah. Bukan kena tunggu ada org miskin,baru boleh beri..Bukan kena tunggu duit banyak, baru nak sedekah.. Kadang-kadang kita ada RM1 pun boleh sedekah,asalkan ikhlas. Nak bagi kepada siapa?xjumpa orang miskin? Hari2 kat ofis kita jumpa cleaner kan? Bagilah RM5 @ RM10 untuk dia. Kalau cleaner yang dah tua. mereka mesti ada anak2. Yang ada bibik kat rumah pun sekali sekala boleh mulakan bersedekah dengan beri hadiah@duit untuk bibik mereka..Sekurang-kurangnya mereka menjadi org gaji yg lebih rajin & ikhlas dalam menjaga rumah & anak2 kita(yakni kerana Alllah Ta'ala).So, tiada alasan sebenarnya ok..
Pernah ada sebulan tu ummi mengadu kat abi, duit ummi ngam2 je untuk bulan tu coz bulan tu banyak belanja sikit sbb pergi jalan2, balik kampung & tak sihat(beli vitamin dll). So,abi cakap "Bersedekahla...mana tahu Allah gandakan". Subhanallah...belum sempat gaji, ada kawan ummi beri duit katanya duit hutang dia lupa bagi.. Ummi pun lupa bila dia hutang dengan ummi. Tapi bila dia ingatkan balik,baru ummi rasa Ya ALLAH,bersyukurnya..kau bagi lebih dari aku sedekahkan..Alhamdulillah(^,^) Sayang sangat pada ALLAH...Rasa terharu sangat..


"Wahai orang-orang yang beriman,infakkanlah sebahagian daripada rezeki yang telah kami berikan kepadamu, sebelum datang hari ketika tiada lagi jual beli, tiada lagi persahabatan & tiada lagi syafaat (2:254).

Tiada salah menjadi orang yang kaya.tiada salah menjadi orang yang cemerlang. Orang Islam harus!sbb orang Islam je yang tahu &yang boleh membelanjakan harta ke jalan Allah.
Rezeki mmg milik Allah.tapi sekurang2nya kita berusaha ke arah itu? :)
Jangan bencikan kekayaan kerana Allah itu Maha Kaya. Tapi kekayaan itu jua ujian. Kelak Allah akan tanya setiap harta yang diberi, ke mana kita salurkan..

Tak salah niat untuk jd kaya.tapi biarlah berlandaskan Tuhan yang mengurniakan kekayaan.biarlah berlandaskan jalan Tuhan yang mengurniakan kekayaan.
Kerana Dialah Pemilik segala Rezeki. Dia boleh bagi. & mestilah.Dia juga pun boleh ambil balik.


Nota ummi:
Buat anak-anak ummi, selain bercita-untuk berjaya...boleh juga berdoa untuk jadi kaya..Tapi doalah nak jadi kaya untuk ISLAM... Biar kekayaan itu hanya di jalan ALLAH(Dunia bahagia, akhirat berjaya)..(^,^)

Selingan: Ada orang kaya kita nampak hartanya...Ada orang kaya yang kita tak nampak duitnya... Tapi Allah tahu ke mana pergi hartanya..
Cuma,kalau dia bahagia & takde masalah kewangan, bagi ummi dia dah kaya...hidup senang tak semestinya rumah mewah & kereta besar.(Inilah kehidupan sederhana, kaya dengan amalan, bahagia dengan kebajikan~hidup hanya dengan prinsip"HASBUNALLAHU WANI'MAL WAKIL (CUKUP KAMI HANYA ALLAH SEBAIK-BAIK TEMPAT BERSERAH)"
Lagi bahagia jika tiada hutang...(^,^)

3 comments:

Ummu Muhammad said...

suami um pun selalu cite org kaye ni yg selalu ke masjid surau!;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tima kasih atas perkongsian ni

UmmiAbi said...

UmmuMuhammad:
Um pn perasan x?Selalu sgt nmpak yg kaya ni yg sllu ke msjid...Tp kita leh ambil iktibar kan...Diorang kaya sbb selalu ingat Allah.Kaya tu dtg dari Allah..Baik kan Allah..Sayang Allah:)

Wanieys:
Sharing is caring:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...