Wednesday, December 12, 2012

Semua nak buat sendiri

Barakallahu lakum.
Hi dear...Ummi nak citer perkembangan wafa...Semenjak-menjak dia masuk 2tahun ni, semua benda/perkara nak buat sendiri... Kalau ummiabi nak buatkan, memang dia lari suruh kita kejar sambil gelak2... At last kena bagi dia buat sendiri gak...tapi still under observation..
Sejak wafa 1tahun, dia memang suka makan sendiri. Mesti minta mangkuk & sudu.
Sejak dah masuk 2tahun ni, makin banyak improvement...makan tak tumpah sangat, adala 2,3 butir nasi je yang tumpah..(Good job dear)
Ni nak pakai baju sendiri(baju tu pun dia pilih sendiri)
dan hasilnya....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Taraa..kan dah macam Puteri Gunung Ledang gayanya..Hehee..80% berjaya...Oklah kan...
Ummi nak betulkan xbagi..At last tidur pun dengan gaya "tersendiri". Abi balik, gelak2 sambil geleng kepala  tengok anak dara dia..haha


Nak shopping pun sendiri. Selalu mintak nak tolak trolley tu. Tak padan ngan kecik kan..?hehe
Abi cakap bab shopping ni x tahula ikut sape??(sambil jeling ummi)*sigh*
Haaa...inilah yang untungnya ada ANAK DARA...
Kalau tumpahkan pape, mesti dia terus bagitahu ummi dia tumpahkan something & tunjuk  mop.  Konon mintak mop tu, dia nak bersihkan...hehe.


Nak mandi pun nak mandi sendiri(tapi xdelah ummi tangkap gambar anak dara ummi mandi...hehe, marah Wafa bila besar nanti)... Kadang dia dah siap tanggalkan pampers. Oh ya, sebut tentang pampers, sejak akhir2 ni, dia selalu bagitahu yang dia pee or poop.. Lau dia pee, cakap"cing..cing" & ajak Ummi/abi gi bilik air. Ummi x surelah pulak dia bagitahu "cing..cing" tu means dia dah pee/kencing or belum. Ummi rasa dah sampai masanya Wafa diaper off kan.. 
In syaa ALLAH...ummi akan ajar slowly weekend ni... 



Nota ummi:
Alhamdulillah..ummi bersyukur pada ALLAH atas perkembangan Wafa & segala kurniaanNYA setakat ini......

8 comments:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wafa nak berdikari tu hehe...moga wafa berjaya diaper offkan hehehe

UmmiAbi said...

InsyaALLAH Wanieys.. Sama2 doakan ummi ye.. Takut ummi yg xlarat..hehe...

Surishariff said...

wafa dah makin cerdik.bila besar tolong ummi tau.

intanfirdaus247 said...

wafa yg comel cuba pakai baju sendiri ye..hehe..apapun tetap comel

Khairani Bahaudin said...

hihi.. comelnya Wafa.. takpe.. lama2 nanti pandai Wafa buat everything sendiri. :-)

IntaNBerliaN said...

wafa dah ready xnak pakai pampers lah tu... kak ina sblm aqilah lahir mmg dah ajar alisha.. alhamdulillah ok... tp time tidur bg pakailah kan... lps kak na bersalin, duk berpantang umah parent, kak ina bg alisha pakai pampers semula.. skrg ni dah balik sg petani, continue xpakai pampers... alhamdulillah xda masalh.. malah lebih teror dari dulu..

ingat ke bila bg pakai pampers kat chemor, nanti balik sp, dia terkencing merata2 tp upenya tak... bukak suar n g tandas sndiri.. kakak lah katakan.. hihii

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

hai singgah jengok wafa yg comel :-)

Ummu Muhammad said...

wahhh sume ank2 dare lepas 2 tahun dah tanggl pampes da..abg2 dare bile tah nk mule nih..

p/s: ibu die malas kejalh tu hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...