Wednesday, December 5, 2012

Masakan kenduri paling sedap abad ini..

Barakallahu lakum. Allahumma antassalam..Waminkassalam buat puteri ummiabi, "adik" Wafa dalam kandungan ummi ni, buat abi ,keluarga abi & keluarga ummi serta muslimin & muslimat yang dirahmati ALLAH..

Sebelum ni ummi ada mention kat entri ni yang maktok ada datang KL kan....? Memang setiap kali cuti sekolah maktok&tok wan akan datang KL tengok anak-anak di samping berjalan2 bawak Cu OL(Nasrol). Dia kan baru habis PMR(memang cuti sakan no..). Moga Cu OL berjaya & menjadi pelajar cemerlang di MRSM Beseri Perlis.
Kali ni maktok & tok wan bercuti lama sket coz maklong sekeluarga buat kenduri doa selamat sempena berkhatannya abg Amirul Hakim(sepupu wafa yang sulung-sebelah ummi). Alhamdulillah...Abg Mirul dah boleh jadi imam...hehe.

Oh ya, ummi nak cerita tentang masakan kenduri tu... Pergghhh...sedap tul "masakan mak". Semua masakan diimport dari "air tangan" maktok. Sebelum Zuhur makanan dah habis..hehe... Pagi-pagi subuh kami adik-beradik dah berkumpul di rumah maklong di Ampang. Maktok dah start masak kari/gulai daging rebung(ni rebung Perlis====>sgt sedap & totally x sama dgn rebung KL). Tokwan sponsor daging lebih kurang 15kg. Maklong peram ayam goreng berempah untuk digoreng. Rasa kalah ayam KFC kot..Garing & sedap.. Tepung ayam special dari maktok. Maktok kata resipi dari Siam...hehe..(Kat Thailand terkenal dengan pulut ayam goreng..)

Semua masak sendiri tau...Walaupun simple tapi sangat puas.. Semua orang puji.. Syukur Alhamdulillah, Yang penting semua tetamu menikmatinya & dapat dilayan sebaiknya..kan..

Ada pulut kuning, som tam ditambah juga kuih-muih yg sedap.
Makngah sponsor kuih cara berlauk. 1lagi kuih ummi xingat,tapi sedap sangat..(kaler coklat de kacang).

Haa...ni yg paling special..Som tam=kerabu Siam/Thai.
Tu maktok tengah buat. Ummi sempat jugakla belajar...hehe..
Masa kenduri ni Abg Mirul tidak dikhatankan lagi...That's why buat kenduri doa selamat. Moga dia selamat berkhatan.Hari kenduri tu bagi dia enjoy puas2..hehe...
Esoknya baru masuk bilik bedah untuk berkhatan di HUKM...
Sebelum berkhatan

Abang Amirul Hakim yang kuat... Nangis kejap je tupun selepas sedar coz ubat bius dah hilang..

OK dah tu...siap boleh baca paper...

Ni kat umah dah..Berehat depan tv. Hari Jumaat berkhatan, hari  Ahad dah boleh pakai seluar maklong cakap..hehe
Nota ummi:
Tahniah buat maklong & paklong..Terlaksana sudah tanggungjawap sebagai ibu bapa kepada dua orang anak teruna..(^,^).
Ummi masih terasa lagi kesedapan makanan kenduri hari tu...Adakah ummi dah merindui maktok???huhu..nak balik Perlisla..
Kalau makanan haritu banyak, ummi nak ajak semua orang makan bersama menikmati makanan tersebut. Nak share dengan semua orang...hehe

8 comments:

Surishariff said...

Sedapnyer..teringin lak pulak nk rasa.

UmmiAbi said...

Nt mai perleh...leh rasa...hehe

My Family So Sweet said...

Thanks buat blog cerita pasal kenduri kami. Simple2 je. Doa selamat je pun. Alhamdulillah semua selamat.

My Family So Sweet said...

Tq wrote this. Buat simple2 jek. Kenduri doa selamat je pun.

My Family So Sweet said...

Tq wrote this. Buat simple2 jek. Kenduri doa selamat je pun.

Ummu Muhammad said...

makan kampung siap ulam mmg terbaekk!!

UmmiAbi said...

MFSS@mklong:
Simple tapi puas..hehe..Lau knor wat kenduri mesti masakan tip top...(^,^)

UmmiAbi said...

UM:
Terbaek kaan?Sedap..berkhasiat lak tu..hehe;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...