Tuesday, December 11, 2012

Di kala ummi tak lalu makan..


Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam..waminkassalam..wailaika ya'udussalam buat puteri kesayangan ummiabi, buat abi, family ummi, family abi & semua muslimin & muslimat yang singgah sini..Syukran..

Doa buat Wafa Sofea:
Robbi Habli minassolihin...

Hi dear..
Ummi dah preggy adik Wafa dah masuk 4bulan(Alhamdulillah). Tapi ummi sangatlah pelik bin ajaib sebab selera ummi ni pelik bila preggy kali ni.. Ummi boleh tambah siap tak cukup bila makan kedai or orang lain yang masak. Tapi kalau masakan ummi mesti tak lalu & xde selera.... Kenapa ye? Masa pregnant Wafa dulu maybe sebab asyik morning sickness & loya yang teruk, sebab tu tak lalu makan. Tapi kali ni takde loya2 tapi selera pelik lak.. Abi pulak sarankan ummi makan kat rumah dari kedai. Lebih berkhasiat katanya.. Alahai sayang ummi dalam perut ni..Kita kurangkanlah makan kat kedai ye..Please....

Baru-baru ni ummi call maktok ngadu tentang ni.. Ummi risau gak...Dahlah haritu mood dah ke laut. Ni dah de selera, tapi takde selera ngan masakan sendiri pulak..Abi geleng2 kepala sambil cakap: "macam-macam kerenah orang pregnant ni"heheee..
So,maktok cakap semua anak lain2 pembawakannya.. Rupanya maktok pun macamtu...hehee..
Maktok suruh ummi masak yang simple2 je..1 lauk pun ok asalkan menaikkan selera ummi..Maktok suruh ummi beli ikan kering or ikan bilis or telur masin. Yang tu pun lauk2 yang boleh membangkitkan selera. Kalau tak suka sayur pulak, cuba try beli ulam...cicah dengan sambal belacan sikit. Uishh..maktok cakap pun dah mengiurkan.. Baru ummi terfikir, maybe ummi bosan dengan lauk2 seperti gulai, kari ,sambal tumis, sup dan lauk2 yang berat2 ni. Nak yang simple pulak...
Then, maktok bagi resipi ikan bilis berlada yang mudah..Maktok cakap lau makan dengan nasi/bubur panas2 memang sedap..Ummi baru teringat ummi pernah buat dengan kawan2 masa duk hostel dulu...
Senang sangat2...Tumis je semua bahan2 kat atas ni dengan ikan bilis..Goreng sampai garing..
Lau nak kuah, letak kicap sket...
(Ummi tumbuk dengan lesung batu dulu(separuh lumat) then bru goreng garing)

ummi makan dengan bubur panazzz..
Memang betul cakap maktok, ummi tambah sampai 5mangkuk...makan panas2..sedapnyerrrrr....

So, menu harian ummi mesti ada ikan bilis goreng berlada ye abi... Kari, sambal semua tu buat ngam2 untuk abi je...hehe...
Abi pun x cerewet makan..Alhamdulillah~Abi cakap lau ummi xlarat, buat sandwich kat abi pun xpe... Abi dalam proses kuruskn badan..katanya..heheee...
Tp ummi xsampai hati lak nk bg sandwich hari2...Masak jugakla buat abi kesayangan..dapat pahala tu..hehee

8 comments:

Rusuk Kiri said...

Tahniah ummi :). memang orang preggy seleranyer lain2 kan ummi. Rindu plak saya kat zaman preggy dulu hehehe

Sue-Rya Qistina said...

dah 4 bulan? tahniah!!
saya yg early pregnancy ni sgt teruk mabuk dan loya.
langsung x bole ke dapur.
awal2 je la dulu bole masak2.
but now, masuk je dlm rumah confirm muntah. hehehehehe
mujur husb jenis x kisah bab makanan ni :D

UmmiAbi said...

Rusuk kiri:
TQ dear...Lau rindu, pregnantlah lagi...heheee. Pembawakan budak memang lain2 kan?harap dapat menghadapinya dgn baik..:)

UmmiAbi said...

Sue-Rya:
Ummi x loya, tp xde selera... Sue preggy loya2 mcm ummi pregnantkn wafa dlu..Tp sampai 4bulan,lepas tu dh ok. Harap sue cepatla hbs tempoh loya tu ye. Ummi dpt rsakn mcmna peritnya muntah2 dgn perut & tekak yg xselesa tu...huhu

My Family So Sweet said...

pergi beli tepung atta, buat sendiri capati atau roti puri...sedap. akhir2 ni knor rajin lak buat. tepung atta tu murah jek sekilo RM3. Kena makan benda yg tak menjemukan. menu berbeza setiap hari.

UmmiAbi said...

MFSS:
TQ kaknor..Tepung Atta jual ktner?Bli kt supermarket ke?
Knor bancuh cmner?ajarkan sket...hehe

Zee Suhaini said...

sedap pulak tgk nasi bubur tu di kala perut kelaparan ni...mmg best mkn panas-panas ni..

UmmiAbi said...

Zee:
Mmg best Zee...walaupun simple..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...