Thursday, November 8, 2012

Laksa bujang versi ummi

Barakallahu lakum. 
Allahumma antassalam..waminkassalam..Tabarok tarobbana wata'alaik buat Abi, Wafa, family ummiabi & semua muslimin & muslimat yang singgah sini.

Baru-baru ni ummi ada buat laksa.. Inilah 1st time ummi buat laksa sendri. Kalau x, maktok yang akan memenuhi permintaan ummi..hehe.. Ummi hanya menolong jer ..;)

Alhamdulillah...jadi gak walaupun bujang je..(xde ulam). 
Tp ummi memang x suka letak ulam..Yang penting cili padi ada..Tu pun dah buat ummi x sabar nak makan..hehe. Lagi satu, kuah mesti panas2..heh~ 
Ni laksa utara...Recipe semestinya mintak kat maktok...hehehe..


Rupanya senang je buat laksa ni... Buat sendri jimat...boleh tambah berkali-kali. Lau makan kat kedai selalu x puas..hehe..

Ni ummi bagi recipe maktok(nt senang kalau ummi @ wafa nak buat bl besar kan wafa...?):

Rebus laksa dulu...(Ummi beli yang siap punye...balik rebus jer)

Untuk buat kuah..Rebus ikan(ummi guna ikan kembung 1kg). Siang & cuci bersih ikan tersebut & ambil isinya sahaja.
Hancur2kan isi ikan tu kasar2. Kalau nak blend pun skejap je(Jangan sampai hancur).
Tulang ikan pulak kita asingkan & blend halus. Kemudian tapis & ambil airnya sahaja.(Air ni digunakan untuk blend bahan2 kisar nanti)

Bahan2 kisar: 5biji cili merah(buang biji) + 5biji cilipadi + 2cm belacan(dibakar dulu) + 5ulas bawang merah + 5ulas bawang putih
Blend semua bahan di atas dengan air tapis tulang ikan tadi...

Masukkan air rebusan & isi ikan dalam periuk. Kemudian masukkan bahan2 dikisar tadi + 5keping asam gelugor(Ummi lebihkan coz suka masam2) + 1tangkai daun kesum + 2tangkai bunga kantan..
Masak hingga kuah mendidih.
Last sekali masukkan garam secukup rasa. Hidang. Selalunya orang utara akan makan ditambah ulam-ulaman seperti bawang besar yg dipotong halus + timun yg dipotong halus + daun selom(dicincang halus) + cilipadi dipotong halus..

Ummi punyer versi:

Ni pun ummi dah puas...heheheh
Nota ummi:
Ummi buat 1periuk...Nak makan ummi sorang je...Abi punyer mulut ada ulcer, dia takut nak makan katanya..huhu...
Nasib baik ada jiran tetangga.. Licin ummi sedekahkan..
Pssst...jiran sebelah msg kata sedaaaap..Alhamdulillah..heh~malunye ummi,dahla laksa bujang je..huhu..

7 comments:

umialya said...

kegemaran akak..

Sue-Rya Qistina said...

oooo..mkn kosong camtu ye. saya pulak mmg x reti mkn kosong camtu, mesti nak kena ade ulam2 tu. hehehe

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A said...

yummylicious kak... saya memang favorite laksa...dan sememangnya suka laksa kosong...letak laksa, telur dan kuah jer...itu pown x makan telur kuning...selalunya yang tolong makan telur kuning tu adalah better half saya...

okay, boleh cuba nih...dulu mama pernah buat...tapi saya belum lagi masak laksa sendiri... ^_^

UmmiAbi said...

Ummialya:
Kegemaran saya jugak..hehe

Sue-Rya Qistina:
Hehe..jenis x suka mkn sayur memang camni Sue..hehe

Farahwaheda:
Memang yummilicious.(chewahh,masuk bakul angkat sndri ummi ni).
Farah try wat versi farah plak..hehe

Surishariff said...

Sedapnyer lama dh xwat...tetetiba lak terliur..kalo ckp kat en.abg pasti suh li je..yela yg mkn pun sorang je..suka buh telur rebus lebih

IntaNBerliaN said...

bestnya... lambat pulak kak ina dpt mkn laksa.. yela, berpantang laksa ni lama.. adehhhh

dah la laksa ni fav... :-)

UmmiAbi said...

Surishariff:
Nt kte wat sama2 nak?hehee..


IntanBerlian:
Hehe..sabaq ye k'ina..Pas pantang mkn puas2...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...