Tuesday, November 27, 2012

Aktifkan otak anak untuk mencapai kecerdasan(PART 2)



Berdasarkan jenis kecerdasan yang ummi nyatakan di SINI, ummi dapati dalam umur Wafa Sofea menjangkau 2tahun, bentuk kecerdasan yang terserlah setakat ini adalah LINGUISTIK, KINESTETIK, MUZIKAL, INTERPERSONAL & NATURAL... VISUAL maybe ada tapi tidak begitu menyerlah.Wafa tak minat sangat..

Ummi elaborate sikit bagaimana mengenalpasti tahap kecerdasan tersebut:


1. Kecerdasan Linguistik
Kecerdasan Linguistik adalah kemampuan menggunakan kata-kata secara efektif, baik untuk mempengaruhi mahupun memanipulasi. Dalam kehidupan sehari-hari kecerdasan linguistik bermanfaat untuk: berbicara, mendengarkan, membaca, dan menulis.
Contoh Pekerjaan yang mengutamakan kecerdasan ini antara lain: guru, operator, bintang film, presenter TV,
pengacara, penulis,motivator, penceramah dsb

2. Kecerdasan Matematika
Kecerdasan Logik-Matematis melibatkan ketrampilan mengolah angka atau kemahiran menggunakan logikal atau akal sihat.
Dalam kehidupan sehari-hari kecerdasan ini bermanfaat untuk: menganalisa laporan kewangan, memahami perhitungan hutang nasional, atau
merencana laporan sebuah penelitian. 
Pekerjaan yg sesuai dengan kecerdasan ini antara lain: akauntan, programmer, ahli matematik,
ilmuwan, guru math dsb.

3. Kecerdasan Visual-Spasial: Picture Smart
Kecerdasan Spasial melibatkan kemampuan seseorang untuk memvisualisasikan gambar di dalam minda (membayangkan/berimaginasi) atau menciptakannya
dalam bentuk dua atau tiga dimensi. . Kita mengaplikasikan kecerdasan ini dalam hidup seharian juga, contohnya menghias rumah(decoration)
atau merancang taman, menggambar atau melukis, menikmati karya seni, dsb. Pekerjaan yang mengutamakan kecerdasan spasial
antara lain: arkitek, pemahat, penemu, designer, chef dsb.

4. Kecerdasan Kinestetik-Jasmani: Body Smart
Kecerdasan Kinestetik-Jasmani adalah kecerdasan seluruh tubuh(body language) dan juga kecerdasan tangan. Dalam dunia sehari-hari kita sangat memerlukan
kecerdasan yang satu ini, misalnya: membuka tutup botol, memasang lampu di rumah, membaiki alatan, olah raga, menari, dsb.
Jenis pekerjaan yang menuntut kecerdasan ini antara lain: atlet, penari, pelakon, tukang jahit, ahli bedah, guru PJ, jurutera dsb.

5. Kecerdasan Muzikal: Music Smart
Kecerdasan Muzikal melibatkan kemampuan menyanyikan lagu, mengingat melodi musik/lirik, mempunyai kepekaan akan irama, atau sekadar menikmati muzik. Dalam kehidupan seharian, kita mendapat manfaat dari kecerdasan ini dalam banyak perkara, misalnya: saat kita menyanyi, memainkan alat muzik, menikmati muzik di TV / radio, dsb. Ada juga yang 
Pekerjaan yang bersesuaian dengan kecerdasan ini antara lain: penyanyi,organizer, disc jokey (DJ),translator, tukang stem piano, guru dll

6. Kecerdasan Interpersonal/peribadi: People Smart
Kecerdasan Anterperibadi melibatkan kemampuan untuk memahami dan bekerja dengan orang lain. Dalam kehidupan seharian, baik untuk peribadi, keluarga, dan pekerjaan, kecerdasan ini dinilai mutlak diperlukan - dan seringkali disebut sebagai "yang lebih penting" dari kecerdasan lainnya untuk sukses dalam hidup. Kecerdasan Interperibadi ini melibatkan banyak hal, misalnya:: public figure, pemimpin, guru, kaunselor, pensyarah, motivator, doktor dll.

7. Kecerdasan Intrapersonal/peribadi: Self Smart
Kecerdasan Intraperibadi adalah kecerdasan memahami diri sendiri, kecerdasan untuk mengetahui “siapa diri saya sebenarnya” - untuk mengetahui “apa kekuatan dan kelemahan saya”. Ini juga merupakan kecerdasan untuk merenungkan tujuan hidup sendiri dan untuk mempercayai diri sendiri. Pekerjaan yang cenderung dengan kecerdasan Intraperibadi antara lain: pengusaha, kaunselor, pakar terapi, doktor dll.

8. Kecerdasan Naturalis: Nature Smart
Kecerdasan Naturalis melibatkan kemampuan mengenali bentuk-bentuk alam di sekitar kita. Dengan kata lain, mencintai alam sekitar. Dalam kehidupan seharian kita cenderung kepada kecerdasan ini untuk: berkebun, berkemah, atau melakukan projek ekologi.
Pekerjaan yang melibatkan kecerdasan Naturalis antara lain: ahli biologi, doktor haiwan, penyelidik dll.

So, untuk penyediaan awal, ummi hanya menyediakan bahan-bahan ringkas untuk support kecerdasan wafa setakat ini (Lagipun Wafa baru 2tahun, banyak lagi kecerdasan minda yang tersirat belum diwujudkan lagi, namun kita boleh memperkenalkannya kan..?)

Memandangkan Wafa Sofea lebih cenderung kepada kinestetik, ummi beli beberapa wooden toys.. Naturalis pulak, ummi ada download beberapa short visual tentang alam sekitar. Ternyata, dia memang sukakannya. Setiap hari suruh ummi buka gambar "flower" & main wooden toys bersama ummi atau abi...  

Kalau tgk tv x fokus tapi kalau main wooden toys ni boleh pulak Wafa fokus. Sebab tu ummi mention dia jenis kinestetik.. memerlukan pergerakan badan & tangan selain otak berjalan.. Masa nilah ummi buat kerja2 rumah seperti memasak dll..hehe

Ni kalau jmpa paed...  Setiap kali ke sini, dia suka explore "playhouse" tu... Kalau ada geng, lagi lamalah dalam "pondok" tu..he
Memang suka explore...Kalau tak boleh idea ini, dia guna idea lain..
Dalam diam ummi bersyukur ade budak genius+kinestetik ni..Tahu kenapa? Budak kinestetik suka pergerakan badan & tangan kan.., So kerja rumah menjadi lebih senang..
Masa ni Wafa tumpahkan susu, so ummi nak mop, then dia mintak mop tu, "Naak..naak"... Ummi tgk dia mop susu yg tumpah tu...
Dalam hati ummi, "Hmm, boleh diharap"..hehe

Nota ummi"
Alhamdulillah..setiap anak Allah anugerahkan kelebihan masing2.. Cuma kita sebagai parents kena olah & kembangkan minda mereka supaya menjadi lebih kompleks, tidak tertumpu pada 1 kelompok pemikiran sahaja. So, bersyukurlah dengan anak-anak kurniaan ILAHI ini...Ingat..mereka pewaris kita..:)

5 comments:

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A said...

nilai-nilai yang dipupuk, diterap serta pendidikan dari awal tulah yang sangat penting kan Ummi?

UmmiAbi said...

FARAHWAHEDA:
A'ah...anak2 ibarat kain putih..kte yang kne corakkan..:)

UmmiAbi said...

FARAHWAHEDA:
A'ah...anak2 ibarat kain putih..kte yang kne corakkan..:)

IntaNBerliaN said...

wooden toys tu beli kat mana ek?.. berkenanlah pulak.. hihii

UmmiAbi said...

IntanBerlian:
K'ina..ummi beli kat laman web kat bawah ni..
Toys dia semua best2...xbahaya..
http://smart-intelligent-toys.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...