Thursday, October 18, 2012

Ummi..bertahanlah~

Barakallahu lakum.
Allahumma antassalam, waminkassalam buat Wafa Sofea, Abi, family ummi & semua yang singgah blog ummiabi..:)
 Ya Allah...lagi sebulan lebih je Wafa Sofea nak "Wean-off" dari breastfeeding. Ummi baru 2 bulan preggy, Alhamdulillah..Allah masih beri kekuatan pada ummi. Lagipun kali ini ummi tiada alahan & loya.. Proses breastfeed wafa berjalan dengan mudah cuma Wafa Sofea akhir-akhir ni seperti tak mahu lepaskan ummi. Kadang-kadang sebaik sahaja ambil Wafa kat rumah BS, Wafa terus mintak nak BF dalam kereta.. Nasib baik sekarang abi yang drive.. Sebelum ni kalau ummi seorang je yang ambil wafa, ummi "bfkan" jugak wafa sambil drive sebab tak sampai hati..Mencabar jugak bila nak ambil corner nak masuk persimpangan rumah  walaupun rumah BS dgn rumah kami dekat sangat ( 1 taman perumahan, tapi lorong lain).
Bila malam nak tidur, Wafa Sofea tidak akan lepaskan ummi. Selalunya bila Wafa tertidur, Wafa akan "lepaskan" ummi & tidur sampai pagi..Tapi akhir-akhir ini, sampai pukul 3,4pagi pun masih mengempeng. Bila ummi nak "lepaskan", lagi kuat dia BF, dengan mulut dah dipenuhi gigi, kadang2 ummi terkejut & rasa sakit sangat, tapi ummi bertahan jela... Cuma kadang-kadang ummi minta maaf ye sayang..ummi terpaksa kejutkan Wafa perlahan-lahan supaya "lepaskan" ummi sebab pinggang ummi terasa sakit sangat. Yelah, asyik menghadap Wafa Sofea dari malam sampai pagi, tak beralih langsung kedudukan tidur ummi. Statik je sampai pagi...
Setiap malam kalau Wafa tak dapat Bf, Wafa akan menangis dan cakap: "Nak susu" berkali-kali.. Ya Allah, tak sanggup ummi tengok..Tak sampai hati...:( Ummi pasrah...bagi je asalkan Wafa dapat tidur & abi juga tak terganggu tidurnya..Tapi tula...ummi terpaksa tidur statik je sampai Wafa betul2 "lepaskan" ummi.
Kadang-kadang ummi rasa nak "wean off" terus..tapi memandangkan ummi masih dapat bertahan serta sokongan semangat dari abi, ummi teruskan..Lagipun bila ummi pam, baki yang ada masih 3Oz. Alhamdulillah..
 Abi cakap:"Bertahanlah..lagi sebulan je lagi... Ummi juga yang ingin bf Wafa sampai 2tahun kan?itu impian ummi kan..?Nanti lepas wean off mesti ummi rindu saaat2 ni dengan Wafa.."
"Ye abi..ummi bertahan...Ummi nak penuhi hak Wafa Sofea..Susu ibu adalah hadiah dari Allah yang diamanahkan untuk Wafa"
Ummi rasa Wafa macam tahu-tahu je selepas sebulan akan datang ni, Wafa akan "wean off" breasfeeding. Sebab itulah dia tidak lepaskan peluang yang masih ada ini. Bijak anak ummi ni..
Xpela sayang...kita teruskan "bonding" ini sampai Wafa Sofea genap 2tahun ye...Macam kata abi, pada masa tu mesti ummi rindu saat2 "bonding" kita..Ya Allah..sedih pulak...:'(
Macammanalah saat itu ye?Hmm..ummi taknak bayangkan lagi..Biarlah Allah yang menentukan segalanya.. cuma doa ummi mohon dipermudahkan dan Wafa Sofea juga tak terguris hati dengan ummi.. Moga ummi dapat penuhi hak ummi pada wafa dengan baik dan dipermudahkan..Amin..Amin..Amin..
Hai...sayalah Wafa Sofea... Ummi cakap saya bakal dapat adik, so saya gunakan peluang keemasan di saat akhir ni untuk tidak lepaskan ummi saya. Saya nak BF puas2..sebab nanti susu tu adik punya pulak...rugilah saya kalau tak pulun betul2..hihihi..... Doakan saya ye..;) pppsstt..ummi, lagi sebulan je k..nanti wafa lepaskan ummilah..peace..:)


Nota ummi:
Entah-entah nanti ummi yang bergenang air mata nak suruh wafa bf balik..rindu...huhu..

2 comments:

imaniiwani said...

slm kenal..moga umi kuat & tabah yea!!

Izan Ishak said...

AllahuAkbar... entri betul2 buatkan k.izan ingat balik saat2 nak wean-off kan si kembar dulu. mmg sedihnya hanya Allah yg tau. wpun masa tu bukanlah exclusive bf tapi rasanya sangat2 lain. mana taknya, kalau selalu si kembar akan cari nenen bila nak tido. lepas wean-off dorg cam buat tak tau je ngan ummi ni haaa... alahai...'

kuatkan semangat ye ummi demi wafa sofea n adik bby~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...