Monday, October 15, 2012

Mood oh mood

Barakallahu lakum...Hi dear..
Hmm...mood..oh..mood?Mana mood ummi ni?bukan mahmud ye..
Lately, penyakit "M" tiba2 menjelma...huhu..Orang kata mood dah ke laut,buat apa pun xmenjadi.. Ummi baru preggy 2bulan, dalam masa 2bulan ni boleh kira dengan jari berapa kali je ummi masak...Selebihnya, abi yang masak..Terima kasih abi, moga ALLAH membalas jasa baik abi..
Mana taknya, asal ummi masak mesti tak menjadi.. Ummi rasa masakan ummi tawar, then ummi tambah garam, rasa tawar lagi..then tambah lagi..masih tawar.. Suruh abi rasa,huhu..abi cakap masin..huhu..
Bila ummi rasa masin plak, abi cakap tawar, kena tambah lagi garam..Aduyaii...nape lidah ummi ni...?Nasib baik abi ok je..siap alter masakan ummi & makan je...huhu, sorry abi..;(
Abi cakap maybe pembawakan baby... Dulu masa pregnant Wafa Sofea, xdela pulak macamni..abi siap puji lagi ummi masak(chewaah..). Pastu ummi suka memasak time tu..macam2 resipi nak cuba..tapi sekarang.... Tapi abi ada cakap, setiap baby lain2 pembawakan dia...Walaupun pregnant baby kali ni ummi tak suka ke dapur, tapi ummi tak morning sickness..syukur Alhamdulillah...Masa preggy Wafa dulu, ummi memang morning sickness teruk, selagi tak mencecah 4bulan,memang asyik muntah...& segala isi perut keluar.  Kali ni, ummi sihat je, & tak muntah or loya..Rasa steady & kuat je..) Tp tulaa,mood nak masuk dapur tu takde..
Lagi satu, kalau ummi masak, confirm ummi tak makan sangat..Xlalu nak makan masakan sendiri...huhu...So,abi je masak sekarang... Sian abi, dahla drive pun abi(Ummi dah tak drive semenjak preggy ni), kemas umah abi & masak pun abi...
Tapi 1 je ummi perasan, ummi tak suka masak lauk pauk & nasi, tapi ummi suka buat masakan yg simple2 je sperti  macaronni, mee/kuetiaw goreng, kuih, dessert, cookies & coklat. Yang tu laju je..Buat sekarang pun boleh...Maybe senang sket kot...
Ni weekend aritu abi masak, walaupun simple tapi sedap...siap bakar ayam lagi...
Sayaaaang..abi, tqsm abi..huhu

Ada sekali tu ummi tak lalu makan langsung, bukan loya or muntah, tapi semua masakan ummi rasa tak sedap..huhu..Lidah ummi macam tebal je, tak de rasa...huhu..
Tapi sebagai balasan, abi bagi ummi hadiah lagi sebab tak lalu makan...
Abi cakap, "makan ni laju pulak..ish..ish.."
Heee....(^,^)
Nota ummi: Moga lidah ummi back to normal, & perut ummi boleh terima apa sahaja makanan..& yang paling penting----->MOOD....tolonglah datang balik...Amin..:)

12 comments:

Yana Aina said...

tahniah .. cuba g laut mesti mood blk ke darat semula. heheh kidding .. doa kn yana merasa nikmat hamil nie jgk ea ^^ take care

UmmiAbi said...

Yana Aina:
Hehe...betul jugak kan,pergi laut jln2 kot2 jmpe mood, bleh bwk blik..hehe..
InsyaALLAH,semua org de rezki ..cuma lmbat or cepat je..Yg pnting sentiasa mintak pd ALLAH sbb DIA juga yang memberi..:)
Nanti Yana dh de isi, bgth ummi tau..;)

IntaNBerliaN said...

eh samalah.. sy ms alisha dulu, sampai 4 bulan gak.. mkn je muntah... tp kali ni, mkn dgn hebatnya... hahhah...

Sue-Rya Qistina said...

mase 1st n 2nd preggy, kalau bab icecream mmg laju. siyes tu je yg saya akan cari setiap hari termasuk milo ais. kihkih. 1st 3 months tu mmg jarang2 masak sbb x larat akibat loya dan muntah. yg sy bole telan hanyalah nasi putih berlaukkan telur mata+kicap je. huhuhuhu

UmmiAbi said...

IntanBerlian:
Serios ke sama?Kali ni anak ape ye?hehe..(Bru 2bln sibuk nk tahu kan..?hehe)
Mg K'ina dipermudahkan bersalin...Xsbr nk tgu bby kuar next month...:)

Sue-Rya:
A'ah..samalah ngan ummi..Telur+kicaplah plg sedap masa ni..Yg lain xpyh hidang pn xper..hehe

lizz said...

nasib baik suami membantu...dulu saya pun samer...biler mulut payau ker aper suami banyak membantu...

Izan Ishak said...

alahai.. siannya ummi. harap2 mood tu cepat2 dtg balik ye. syukurlah abi pun rajin masak. takpe... yg penting jaga kesihatan diri n bby ye. take care ummi~

Zee Suhaini said...

Salam...yeaaa wafa nak dpt adik..tahniah ummi...preggy memang cam2,lain anak lain pembawakannya..syukur dpt abi yang faham...

Surishariff said...

Sedang menanti mood nak buat cheesetart hehe..mg ni ibu aisya stress sbb nak revision tuk abg exam.mcm ibu nnyer lak exam...

UmmiAbi said...

Lizz:
Alhamdulillah kan Lizz..suami jenis x kisah..syukurlah..

Izan Ishak:
K'izan..trima ksh..Hrp mood tu cpt dtg balik..Sian abi sebenarnya..he

Zee Suhaini:
Wa'slm..Yeay...Wafa dpt adik..hehe..
Alhamdulillah..syukur abi fhm..Lau x, makan kt kedai jela..hehe

Surishariff:
Waah...cheesetart lg..Jelesnyerr...hehe. Nk cri mood nk bt jgkla..;)
Abg exam lg?Chaiyok utk abg n ibu yg nk wat revision..hehe

Ummu Muhammad said...

alhamdulillah mabruk!!! hoyeahhh tak lame lagi wafa dapat adek!!

wafa nk dpt adik boboy kot ni..geng abi pulak..main masak2 kat dapo hehe

p/s: um preggy ke tak mmg dapomofobia hehehe

UmmiAbi said...

UmmuMuhammad:
Harap2 dptlah Wafi pulak..Nk mintak tips boleh??heheh
UM pn alergy dapur ke?haha..mesti ayah muhammad pndai msak kn..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...