Friday, August 3, 2012

Oven oh oven

Barakallahu lakum.
Hi dear...Semalam ummiabi terbeli oven. Carre4 ngah wat sale...So,ummi pujuk punya pujuk abi, dapatlah beli oven jenama ELBA. My dear sis-in-law cakap, ELBA best..tu yang cari jenama ni jugak..hehehe. Bukan tiru ye...heh;p Tapi ummi punyer oven kecik je...jadilah kan..?Abi cakap,setakat nak makan anak beranak,beli kecik dahla..huhu..

So, kerja bakar-membakar pun terjadi.hehe.. Ummi start bakar chicken roaster untuk abi. Abi cakap sedap...Siap ucap terima kasih kat ummi. Chicken roaster memang kegemaran abi...:)

Senang je wat chicken roaster..
Basuh seekor ayam or potong kecik2...Then peram(marinate) dengan bahan-bahan kat bawah ni(mesti blended ok..ummi tumbuk dalam lesung je):
4ulas bawang putih + 1ketul halia + Sos Kicap Pekat (Lagi best kalau sos black pepper) + Garam secukup rasa + Gula (kalau nak)

Dah gaul dengan bahan-bahan kat atas, taburkan dengan lada hitam(ditumbuk/dikisar kasar) utk bagi pedas. Lagi banyak lagi pedas..

Then peram 1jam..Lagi lama lagi bagus.Pastu bakar...& hidangkan..;) Ummi peram tak sampai 30minit pun, x sabar nak guna oven baru..hehe,takdela..coz abi cakap x sempat peram lama2,dah nak berbuka puasa..Even sekejap,rasa tetap sedap...dapat pujian lagi..hehe...(^,^)

Malam time berbuka wafa sofea taknak mamam nasi. Alasan & motif => nak ummi bakar something untuk dia jugak..Abi dah dapat ayam..hehe. So,ummi wat teething biscuits utk mek comey ni..


Bahagian atas tu macam overcooked plak.Tapi wafa cakap "Dappp..nyum2.."
Xpela sayang..janji wafa makan..:)


Nyum..nyum..
Abi kuar pergi mengajar..Balik tu ummi suruh abi buka tudung saji..Jeng,jeng,jeng:
Ni resipi dari ibu Izzaiki

OKla buat supper meal kan..?
Misi Ummi: Nak naikkan berat badan..Chaiyokk...:)

3 comments:

kemey said...

bole la sy try recipe first tu,xpayah gi kenny rogers hehe..

Surishariff said...

Sedapnyer chiken roaster..pasni x yah li kat kedai lg..ummi dh pandai wat..

Wanieys said...

xpyh g kenny roger la lepas ni hihihi...salam kenal dr wani....ekceli MIL umah kat kuala sanglang tu yg g iftar kt kuala perlis hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...