Tuesday, August 7, 2012

Oh My Tudung

Hi dear..Barakallahu lakum..

Ummi bukan nak cerita tentang..
atau..

Tapi....ummi pening dah cari tudung ummi...huhuhu...
Semua tudung kat butik2 jual tudung yang ade awning tu...Huhu..Kt pasar malam lagilah..berlambak tudung awning tu... Tudung tu ummi boleh pakai,tapi kat dalam rumah je. Kat luar..Abi cakap"not my taste". Abi suka ummi pakai tudung yang ummi pakai sekarang ni(sejak remaja lagi pakai tudung jenama ni..). Tapi tula..shushahnyer nak cari zaman org pakai tudung awning ni...Semua tudung nak bubuh bumbung... Ummi pernah suggest kat abi tudung awning ni..Abi cakap"Abi suka tudung yang ummi pakai sekarang..more nice" katanya.
Bagi ummi.. kita sebagai isteri jika bersolek, berpakaian & bertudung mestilah untuk suami..Baru dapat pahala..kan? Lagipun setiap apa yang ummi pakai,melambangkan maruah ummi & abi.. Memang ummi kalau beli apa2 akan tanye abi dulu,cantik or tak pada pandangan abi...Jika tak,ummi akan cari yang lain...Lagipun,jika tanya abi,rasa lebih puas & tenang. Pernah ummi beli tudung tanpa pengetahuan abi..Sampai je rumah,tudung tu tak matching langsung dengan mana2 baju,so simpan je sampai sekarang..Corak dia pun x cantik sangat. Masa kat butik,nampak cantik..huhu. Tapi itula..ummi susah btul nak cari tudung yang ummi pun suka ni... Ummi suka tudung jenama AKEL, & adik beradik AKEL seperti PRAMIT, ROSELLA, AZILEA, EXORA, JASMIN DLL..Semua tudung ni dari Turkey. Dulu banyak, tapi sekarang dah limited. Butik AKEL yang terbesar pun kat dengan Jalan TAR..selebihnya banyak online..tupun banyak sold out..huhu*sigh*

Bagi wanita yang suka pakai tudung awning macam Ariani.. mesti tak tahu sangat tudung AKEL kan? Ummi tengah mencari tudung2 kat bawah ni..Kalau butik AKEL sebelah rumah, semua colour ummi borong..huhu.









Waah...cantiknyerr..


Tengoklah....camner ummi nak beli?Semua sold out..huhu
Kenapa abi suka ummi pakai tudung AKEL?Kata abi, tudung ni direka khas untuk muslimah..Ia tak jarang, tutup dada, bukan kain lycra, & bidang besar(ada size 45-60, tapi abi suka ummi pakai size 50/52,sedang2 je..). Nak pakai senang, mudah dibentuk & yang penting cantik di mata abi & sejuk mata memandang..(itu pendapat abi)hehe..'

Ummi pernah tanya abi, kenapa abi tak suka ummi pakai tudung awning?? Abi cakap setakat yang dia tengok..tudung ada awning ni banyak diperbuat daripada kain lycra. Memang nampak tutup dada,tapi nampak bentuk dada..huhu..Lagi sexy katanya..
Ni contoh material lycra..Ummi tgk pun nmpak sexy..Melekat di badan.Kalau tudung itu singkat atau labuh, tetap boleh nampak bentuk "dada"




klik SINI..Wallahu 'alam..

So,bagi penggemar tudung awning, ummi nasihatkan kalau nak beli tudung tengoklah material tudung tu..Belilah yang tak melekat kat badan. Banyak jugak ummi tengok tudung awning yang diperbuat daripada material yang tebal sket macam denim.Cantik pun cantik..Apapun tanyalah pendapat husband,elok tak kita pkai tudung tu sebab dia juga yang akan menanggung dosa2 kita nanti..Jika cantik & tutup aurat serta menepati citarasanya,kita juga yg dapat pahala nanti..hehe:)

Abi akan ulang dan ulang hadis nabi ini jika ummi tak faham2...(asyik mendesak/pujuk abi benarkan ummi pakai tudung awning):
Barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka“.. – Riwayat Abu Daud.

Nota ummi:
Abi dah belikan 5helai tudung AKEL kat ummi..Tapi semua plain..Ummi tengah cari yang corak-corak, sebab baju raya ummi  plain..huhu. Allahuma yassir wala tuassir.. Doakan ummi ye..(Haish..nak cari tudung pun susah..*sigh*)

Nak tengok video pasal tudung? Klik SINI..

29 comments:

Lieya Syaira said...

ummi. cuba ummi tgk dekat sini http://jl-tudungbidang60.blogspot.com/2012/04/bidang-50-akel-corak-4-circle.html
tp x tau la warna yg umi nak tue ade ke x.

Roslan Putra said...

eemmm bagus gak... baru tau pasal tudung AKEL kt facebook hari ni... nak kena beli jgak untuk isteri ni...

UmmiAbi said...

Lieya Syaira:
Tq dear...banyak dah sold out...huhu... Tp xpela...lau restok boleh ummi beli..:)

Roslan Putra:
Cantik kan tudung AKEL..Wat present utk wife tau...Mesti dia suka..hehe

Surishariff said...

Cer tgk kat GM klang ..mana tau ada jual tudung2 mcm ni..dulu pun suka pakai tudung cam ni..lgpun jenis kainnyer sejuk x panas kalo kita pakai.

IntaNBerliaN said...

kain lycra..? emmm sy xtau kain tu camne.. pnh dgr org duk sebut tp scra real, xtgk lagi or sy dh tgk tp xtau tu kain lycra...

UmmiAbi said...

Surishariff:
Tula k'ti...dlu byk,skrang dh limited...Ada jual kt uiA,tp fara kol pn dh sold out...Kt GM klang sama mcm kt PKNS & PAS...jenama AKEL..tp pendek..utk wafa bolehla..hehe. Hmm..last choice kne gi butik dia kt Jln Tarla..huhu,lau bleh xmo gi KL...huhu

IntanBerlian:
K'ina..kain lycra yg jenis lembik tu...melekat kat badan...Kain camni buat seluar n baju tido besttt..hehe

sfw said...

salam ummi..cuba tengok pilihan tudung akel sini..sangat banyak pilihan drpd yg plain hinggalah yang bercorak...biasanya memang byk stok di sini..

http://hijabformuslimah.blogspot.com/

UmmiAbi said...

sfw:
Syukran dear..Japgi ummi terjah..hehe:)

admin said...

www.tudungnur.com... banyak pilihan untuk ukhti...

nini said...

Lebih banyak pilihan di sini
www.tudungnur.com

nini said...

Lebih banyak pilihan di sini
www.tudungnur.com

Ujie said...

ada satu kedai kat Bdr Baru Bangi byk jual tdg akel. Lokasinya di kompleks warta (yg ada Giant). Bkn di ground floor..di level 1 @ 2. Byk sgt pilihan smpai rambang mata!

*salam kenal!

نورليلا said...

http://www.facebook.com/GaleriUmmuMardhiah

Anonymous said...

https://www.facebook.com/pages/Tudung-Akel-Lovers-AAs-Collections/190305457772932?fref=ts

UmmiAbi said...

Syukran all...
Banyak dah koleksi tudung Akel yang ummi dah beli... Semua web kat atas ummi terjah & sgt happy..dapat gak tudung favourite bukan sj ummi,abi pn suka..hehe

pengejar syurga said...

salam ummi. nak tanya, butik tudung akel kat jalan TAR tu yg mana 1 ye? ada jual borong tak?

pengejar syurga said...

salam ummi. nak tanya, butik tudung akel kat jalan TAR tu yg mana 1 ye? ada jual borong tak?

Anonymous said...

Saya antara pengemar tudg akel...dn seangktn dgnnye...tdg awning mmg mlekt klu nk pki pn knelh cover dgn slndg atau sweter...bermint nk dptkn akel blh pg ke fb nur_nice89@yahoo.com..bnyk wrna mnarik...

mama iffaheem said...

boleh la cuci mata tengok tudung akel di sini nurhijabstore.blogspot.com

Anonymous said...

salam.. jemput singgah n like page ni ada tudung akel juga https://www.facebook.com/pages/Tudung-Akel-Lovers-AAs-Collections/190305457772932?fref=ts

siti raudah said...

http://www.facebook.com/pages/Tudung-AKEL-Online-by-SITI-Raudah/208016122656435?ref=ts&fref=ts

siti raudah said...

http://www.facebook.com/pages/Tudung-AKEL-Online-by-SITI-Raudah/208016122656435?ref=ts&fref=ts

siti raudah said...

http://www.facebook.com/pages/Tudung-AKEL-Online-by-SITI-Raudah/208016122656435?ref=ts&fref=ts
jemputla like page sy :-)

Suria Azura Binti Marni said...

tudung labuh dan tudung bidang 60 ada di sini ...

http://uyacollection.blogspot.com/

Anonymous said...

Nak tanya ummi lg sekali.. kat mana ye butik akel kat jalan tar tu?

UmmiAbi said...

Anon:
Sorry dear, Lau pegi jln Tar memang byk butik AKEL(pesaingan sengit), cuma harga je ade yg boleh tawar atau tak. Antara yg ummi tahu, kat ngan masjid India..
Asni Textile, No. 2015, Ground Floor, Malayan Mansion, Jalan Masjid India
50100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Lagi satu(yang ni abi yg pergi belikan) butik ni pasangan suami istri dr negara Arab. Baik sangat..Nama kdai ummi x sure tp abi cakap kat City One Plaza Sebelah wisma yakin..
Kat Taman Sri Gombak pn tdung Akel cntik2,
http://tudungnur.com/index.php/peta-lokasi
Tp lau suka bli online kat FB pn dh byk sekarang..:)
Alhamdulillah...ramai org dah mula tutup aurat..Akel bukan tudung semata2, tapi tudung yg menutup aurat sbb ramai yg pkai tudung tapi x tutup aurat..huhu

balqisfz said...

ummiiiii. suka baca tulisan ummi. walaupun 1st time dtg sini. ^^ ummi, tau tk mana nk borong tudung akel d masjid india or jalan tar? tq ummi.

Anonymous said...

Minat tudung akel??? Dapatkn di fb nasim collections..byk pilihan warna n hrga yg sgt bpatutan:-)

Anonymous said...

tulah.. memang susah nak cari tudung akel.. limited je skrg kat kedai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...