Tuesday, August 7, 2012

Homemade chocolate..nyummy..

Hi dear..Barakallahu lakum.
Ummi pernah story yang wafa & abi suka makan coklat.. Tapi sebelum ni asyik beli & beli je. Ummi memang galakkan Wafa makan coklat, tapi NO for candy or sweet. Gula-gula memang ummi pantang... Coklat bagus, banyak kebaikannya.

So,ummi balik kampung abi kat KKB baru2 ni belajarla buat kuih dengan kakak ipar ummi(makngah wafa). Lagipun abi memang suka sangat ummi belajar buat coklat ni sebab dia penggemar coklat..hehe.Abi izinkan ummi beli barang-barang buat coklat ni...Beli kat KKB gak,teruja beli barang-barang kat kedai Batang Kali tu..macam2 dia jual bahan2 nak buat kuih & coklat. Murah lak tu...
Semangat ummi beli barang2 wat kuih & coklat..hehe

Rupanya sangat senang buat coklat ni ye. Ditambah pulak kita buat..so, kualiti kebersihan tu lebih terjaga. Cuba bayangkan kalau diorang buat kat kilang tu dengan tikus & habuk kilang. Then, acuan tu tah basuh ke tidak..hehe,nanti ramai yang tak beli coklat dah..Buat sendiri je...Jom buat coklat.

So,semalam ummi tidurkan Wafa Sofea jap,then terus wat coklat..tak sampai 10minit dah siap...hehe.
Macam biasa, double boiling coklat dulu..

Pic kiri: Ummi guna sudu kecil wafa..tapi sememeh(comot) je...
Pic kanan: ummi guna syringe coz kat umah ni banyak syringe x guna(Ummi guna syringe 5ml,ckup2 utk 1 acuan).Dah tak comot kan..kemas je..
Ummi letak sikit dulu dalam acuan..
Ummi masukkan almond hancur & ada juga ummi letak bar rice..wat coklat crispy..hehe
Pastu top up coklat sampai full..

Done!!!Dah siap...& dah habis pun abi & wafa makan..hehe
Abi cakap sedap & rangup..Pasni boleh buat coklat putih pulak...

3 comments:

Sue-Rya Qistina said...

wah..senang je rupanya. boleh la try buat nnt. nnt ummi ajar bahan2nya pulak. saya nak buat sendiri nnt. hehehe

Surishariff said...

Choccolate time..

UmmiAbi said...

Sue-Rya Qistina:
Ni ummi wat coklat instant...Coklat tu ummi beli jenama Beryl's yang besar(bar shape). Mak ummi ade ajar wat coklat sendri..Nanti ade masa ummi post k..
Surishariff:
Hehe...chocolate season..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...