Thursday, July 12, 2012

Bread butter pudding

Assalamualaikum.
Barakallahu lakum.

Malam tadi last ummi berpuasa ganti. So, dalam kereta dok terfikir nak makan apa untuk berbuka. Rasa macam tak nak makan nasi, buat sandwich pun ok..Malam-malam sikit baru ummi masak nasi..Then, balik dari kerja terus gi beli roti gardenia.

Balik tu, tengok ada lagi roti yang abi beli semalam.. Lor..ingatkan dah habis, So, banyak pula roti... Apalagi,wat bread butter puddinglah..hehe. Ni kali ke berapa puluh ntah wat bread butter ni. Kali ni je post kt sini..hehe. Cuma kali ni ummi tak koyak-koyakkan, ummi susun je atas loyang,baru nampak macam ala2 kek marble gitu..;)

Ummi campak je semua bahan-bahan dalam dapur kecil ummi ni..
Simple je. Ummi guna 1 buku roti tu(lau butterscotch lagi sedap). Sapu buttercup kat semua roti..Then sapu juga buttercup dalam loyang. Susun je roti-roti tu dalam loyang..

Dalam bekas lain, campak masukkan 1tin susu cair atau susu segar full cream + 3sb gula halus/kastor + 2biji telur + 1 1/2 sk esen vanilla.(Lau nk manis, leh tambah lg gula kastor tu, ummi letak sikit sebab abi tak suka manis2..:) Dah sebati semua, curahkan dalam loyang.
Taburkan kismis & badam(ini suka-suka ummi je,sebab dalam fridge tengok ada, setengah orang suka tabur gula perang supaya crunchy)
Pastu, kukus 15minit..Siap.
Senang je nak wat bread butter pudding ni... Masa ummi jadi student dulu lagi dah buat..So simple.

Taraa...ni sebelum potong, lau potong nampak cantik macam marble sebab kita susun berlapis..:)
Ok...untuk sos kastard => masak atas api kecil 1tin susu cair/susu full cream + 2sb kastard + 1 1/2 sb gula halus + 1sk esen vanilla..

Biarkan sejuk, then masa makan nanti, just curahkan atas bread butter pudding tu====>nyummilicious ;p

4 comments:

EdaManAli said...

Ummi, boleh bakar x puding roti ni, xde periuk kukus laa pulak...boleh try wknd ni...activity ngn ank2...

Miss BaNu said...

wah sedapnyer =)

ikhairani said...

mmg senang nampak tp jenuh nak habiskan ni.. banyak tu..

UmmiAbi said...

EdaManAli: Bleh bakar, lg sedap bl bakar..Ummi lak xde oven..So,kukus jela..hehe

Miss Banu: Cedappp...buatlah,snang je..:)

ikhairani: Mmg jenuh nk hbs...Dhla mkn berdua je(Ummi n abi je). Mehla sni tlg hbskan...heh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...