Wednesday, June 20, 2012

Urine tikus pada tin minuman?

Barakallahu lakum.
Ummi nak kongsikan tentang Leptospirosis. Sebelum ni kita dengar leptospirosis infected dari sungai2 yang tercemar kan? Tapi baru-baru ni ummi terbaca ianya semakin banyak,malah di sekeliling kita pun boleh terkena virus ni.. Berhati-hatilah..
Seperti yang kita tahu kisah pemergian arwah Izwan pilus. Memang betul-betul mengejutkan. Takde berita apa-apa, tau2 je dapat berita dah meninggal.  Punca kematian ialah akibat jangkitan virus kencing tikus(leptospirosis). Dipercayai arwah terkena jangkitan virus ini selepas minum air daripada minuman air tin.
Tidak lupa juga pemergian arwah Din Beramboi...juga disebabkan virus ini...Al-Fatihah buat mereka...

Ni kisah daripada kawan ummi share kat FB..
Pada Hari Minggu Satu Keluarga bertemasya dengan membawa beberapa tin minuman.Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dibawa ke rumah sakit dan ditempatkan di Ruang Intensive Care Unit (ICU).
Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi mengesahkan ia terkena Leptospirosis. Hal ini ternyata berpunca pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas. Hasil ujian menunjukkan tin tersebut telah terinfeksi urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

Sangat dianjurkan agar membilas secara meratakan air pada bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Tin biasanya disimpan di dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai2 tanpa dibersihkan. Sebuah penelitian menunjukkan bahwa bahagian atas semua tin minuman lebih banyak tercemar(contaminated) dibandingkan tandas awam (means penuh kuman dan bakteria. Tandas awam lg bersih,cleaner basuh hari2)

Jadi, bersihkan dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecederaan fatal.

Nota ummi:
Ummi memang basuh dlu kalau beli air tin/air vitagen/yogurt dll sebelum bagi Wafa & family minum sebab tahu ianya dari kilang...mesti kotor & berhabuk kan? Wafa plak prem baby, so takut mudah kena penyakit.. Tak terfikir langsung tentang virus yg dibawa oleh tikus kat kilang tu.. Selama ni basuh pun sebab risaukan kesihatan anak, anak tak boleh kena kotor... Mungkin inilah hikmahnya kita disunnahkan menjaga kebersihan walau di mana @ situasi macam mana sekali pun...Moga mnjadi peringatan bersama..

2 comments:

IntaNBerliaN said...

nsb baik sy terbaca artikel ni... sy selama ni xbasuh pun.. iskkk...

xleh jd ni.. lps ni kne bsh la..

thanks tau :-)

IntaNBerliaN said...

singgah pagi isnin :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...