Sunday, May 20, 2012

kenapa SUSU KAMBING?

Barakallahu lakum.
Hmm...Bulan ni Wafa dah masuk 1tahun 5bulan.. Alhamdulillah still breasfeeding.. Masalah ummi sekarang wafa x suka susu lain selain susu ajaib ummi ni..huhu... Ummi tinggal lagi 7 bulan utk wean off wafa..
Setakat ni ummi dah try bagi dia minum & rasa susu fm.. "Rasa" maksudnya just bg satu sudu or bagi makan dgn cereal..Antara susu yang berjaya buat ummi membazir adalah Dutch Lady(tepung & segar), S26 Gold, Pediasure & snow.. Hmmm..semuanya jadi hiasan je kat dapur ummi.. Wafa rasa sket then luahkan balik..So clever anak ummi...means deria rasa wafa sangat baik..kan..?dapat bezakan susu ajaib ummi dgn susu dari kilang..huhu..
Ummi teruskan research tentang susu formula ni.. Bagus ke?Nape Wafa x suka ye? Lagi 1, nape kebanyakan susu kat supermarket tu mesti susu lembu?Xde ke susu unta ke...?Susu kambing ke..?Ehh, mention about susu kambing ni, ummi baru teringat yang Rasulullah sangat suka susu kambing...
Ummi pn research tentang susu kegemaran Rasulullah ni.. Superb..memang terbaik...:) Then after discuss ngan abi, abi suggest untuk bagi susu kambing kat wafa tapi masalahnya susu kambing susahla nak cari..lebih2 lagi dalam bentuk formula/susu tepung..

Antara kebaikan susu kambing:

-Kambing ni dah wujud sejak zaman nabi-nabi lagi... semua para nabi pernah mengembala kambing(HR bukhari) so meminum susu kambing adalah salah satu sunnah nabi muhammad... macam mana orang boleh kata susu kambing memudaratkan kerana ia adalah minuman ruji masyarakat arab pada masa itu...

-Susu kambing tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan.

-Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
> Protein 2.1 kali ganda
> Kalsium 2.2 kali ganda
> Zat Besi 2.0 kali ganda
> Potasium 2.1 kali ganda
> Vitamin A 3.8 kali ganda
> Garam Galian 2.0 kali ganda
> Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu

-Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu

-Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu

-Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam

-Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik

-Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat :
1-penyakit gastrik,
2-demam kuning,
3-lelah, penyakit kulit,
4-memulih tenaga batin,
5-sakit jantung peringkat awal,
6-ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi.
begitu juga beberapa testimoni telah menemui kesembuhan dengan susu kambing antaranya:
7-asma
8- reput tulang belakang
9-susah tidur
10- resdung
11- kencing manis
12- menolong mencegah kanser
13- tiroid
14- Dll

Waah..byknyer khasiat. Tapi kat mana nak cari? Ummi ajak abi gi Masjid shah Alam(MSSAAS), ada orang jual susu kambing tapi yang fresh..
1 botol RM6..Tahan seminggu dalam fridge.
Yang ni plak, yang segera..susu skim/tepung..
Hmm...mana satu pilihan ummi? Ummi nak bagi yang fresh, tapi abi cakap takut cara proses tak elok coz kita tak tahu org tu collect susu mcmmana,proses berprosedur or tak..(xde alat/kilang) & cara penyediaan pun dengan sendiri...kena tawakal jela.. Tapi Wafa kan prem baby, so senang dapat jangkitan..So, yang fresh kena letak tepi dulu.. Kitorang tengok plak yang susu tepung.. De halal, cara penyediaan di kilang islam & senang didapati..Just call.. Hmmm...tapi kawan ummi cakap yang ni untuk dewasa. Kanak2 x digalakkan,takut panas..huhuhu..

So, jalan penyelesaiannya, ummi wat research lagi... Ummi jumpa susu KARIHOME,susu kambing untuk kanak2. Ummi baca details kat SINI & SINI.. Testimonial pun memuaskan hati ummiabi..Ummi mintak sample dari company dia. Lagipun HQ dia kat Shah Alam je... Esoknya terus sampai sample susu, ummi bancuh 1Oz je kat wafa..Alhamdulillah..wafa minum tapi sikit(Okla...daripada susu lembu dia luahkan..) Then, petang tu jugak ummiabi  gi cari kat supermarket... Alhamdulillah ada...
Belah kiri sekali tu sample yang ummi dapat...

So, sekarang ummi bagi wafa rasa2 dulu dengan susu kambing ni...Contohnya makan cereal+susu kambing, & makan roti/biskut cicah susu kambing.. So far, wafa boleh terima..Tapi takat 1-2 Oz je..Xpela..ummi nak intro je...Lagipun wafa still fully breastfeeding...:)

Oh ya, ada sahabat blogger yang beri pendapat tentang susu kambing ni...
Syukran Ummu Muhammad...:)
Lagi menguatkan keyakinan ummiabi untuk beli Karihome..hehe
FYI, untuk mendapatkan sample free Karihome boleh klik SINI
Where to buy Karihome? Klik SINI

50 comments:

ika said...

salam.. karihome bukan untuk setahun ker atas ke... berapa umur baby tuu

UmmiAbi said...

Wa'slm...Ika, Karihome memang utk 1thn++ & baby ummi memang setahun lebih.. Dah boleh minum Karihome..:)

Anonymous said...

Baby saya 5 bulan,saya beli karihome lgkah 1..nampak sesuai tiada alahan

UmmiAbi said...

Owh..yeke?kalau 5 bulan boleh minum, xde alahan & poop pn ok..means dia serasilah:)

aishah said...

Assalam...sy aishah. teruja baca entri dari Ummiabi. Ummi rasa, baby 9bulan bole tak beri susu kambing ni?

aishah said...

Assalam...sy aishah. teruja baca entri dari Ummiabi. Ummi rasa, baby 9bulan bole tak beri susu kambing ni?

UmmiAbi said...

Aishah:
Wa'slm.. Bagi pendapat ummi, susu kambing susu ke2 terbaik...& susu kambing selalunya tiada alahan mcm susu lembu... Kita bg susu kmbing setahun ke ats cuma risau baby xleh terima. Tapi cuma kita yg risau, sebenarnya lepas lahir pn dah boleh bg. Ramai org Arab mengamalkn susu kmbing jk mereka kekurangan susu ibu. So, boleh bagi. Boleh try 2-3 Oz dlu, Kalau poop dia ok(means x cirit birit), kira baby aisyah oklah tu.. Susu kmbing sgt bagus...Antibodi anak pn makin kuat:)

Anonymous said...

check out karihome brand. quite expensive but its better than giving cow’s milk u know. ikot sunnah nabi, susu kmbg sgt bagus…. susu lembu, yahudi yg gembar-gembur ckp bagus…sy ske wt research sal susu ank. or klu awk nk try susu beras, susu badam, malah santan plg bagus. sbb santan ade zat yg menyerupai susu ibu taw.

Ummu Muhammad said...

alhamdulillah ;) lagi satu kan ummi kambing ni sensitif tau..jage die jgnlah bagi slaah makan terus sakit perut, kembunglah mcm manusie jugak..lembu pulak die makan je ape adenye..tapi tulah susu karihome ni masalahnye mahal...kadang sedeh sbb bukan sume mmpu nk bg susu kambing T_T

p/s: termasuklah diri ini hehe gaji awal2 pastikan terus beli stok sebulan..baru lege nk belnje brg lain ;D

UmmiAbi said...

Alhamdulillah...so far Wafa minum susu ni bagus sabgat perkembangan minda & kesihatannya.. Terima ksh um..(^,^)

norfadlina said...

Salam....saya nak tanya ummi,..saya baru dapat anak first...anak saya minum susu ibu kejap je..pastue...saya bagi anak saya minum susu karihome nie..tapi badan dia slalu panas...sebab minum susu nie ker?...saya bagi susu nie macam ummi cakap la...susu ke-2 terbaik pas susu ibu & makanan sunnah nabi kita...plz help me ummi....

UmmiAbi said...

Wa'slm... Yg ummi tahu susu kmbing ni yg dikatakan panas tu mitos je.. Yg mengatakan menaikkan kolesterol lagi mitos sbb daging susu kmbing plg rendah kolesterol & fat... Thats Y org kafir buat susu lembu untuk dipasarkan..Tp diorang minum susu kmbing.Kita diorang sruh minum susu lembu..huhu. Maybe ank fadlina baby lg. Mcm anak ummi,2tahun baru minum karihome coz fully bf. Even 2thn pn masa mula2 ummi bancuh xikut arahan kat karihome. Sepatutnya 1scoop=1Oz kan, tp ummi jenis wat sket2 just for intro, ummi akan buat 1scoop untuk 2 or 3 Oz. Bila ummi tanye paed,mmg paeds ckp cara tu the best kalau nk intro susu.. So, ina wat sket2 dlu2..Nt klau dia dah serasi(means poop n bdn dia ok,xde masalah), bolehla naikkan sukatan..Harap pengalaman ummi dpt mmbantu..Sharing is caring..Salam ukhwah(^,^)

norfadlina said...

Thanks ummi....sangat membantu..so...kalu nak bagi kena bagi sket2 ke cane yer?..poop dia x da masalah...cuma badan dia slalu panas..saya takut sbb effect amik susu tue&saya amik ikut sukatan..huuuuuuuu sian baby saya...a'ah...dia baby lagi..saya tak dpt nak ful BF kat baby. sempat satu bulan jer susu dah kering...huhuhu

Eila Nasir said...

Assalamualaikum. .
Sy tertarik sgt dgn blog ni..
Dulu anak sy minum enfagrow. . Lps umur dia skg ni 3 tahun, sudah 4 hari susah buang air besar. Jd sy pun pergi babyshop utk dptkn susu lebeh baik..
.. sebelum ini sy ada baca fasal susu kambing..
Jd ms sy nk tukar susu tu sy ada nampak karihome .. jd 1time bg dia minum campur dgn susu lembu.. dia minum.. Alhamdulillah. .
Kali ke 2 minum susu lembu campur sedikit. Alhamdulillah minum juga.. ^_^

Eila Nasir said...

:)

Eila Nasir said...

Assalamualaikum. .
Sy tertarik sgt dgn blog ni..
Dulu anak sy minum enfagrow. . Lps umur dia skg ni 3 tahun, sudah 4 hari susah buang air besar. Jd sy pun pergi babyshop utk dptkn susu lebeh baik..
.. sebelum ini sy ada baca fasal susu kambing..
Jd ms sy nk tukar susu tu sy ada nampak karihome .. jd 1time bg dia minum campur dgn susu lembu.. dia minum.. Alhamdulillah. .
Kali ke 2 minum susu lembu campur sedikit. Alhamdulillah minum juga.. ^_^

yaya said...

Assalamualaikum,... ank sy Qisya next 2 weeks dah nk msuk 12m... setakat ni die fully bf, tp sjak mggu lps sy nk buat stock susu utk die mcm susu dah xkuar mcm sblm ni (setengah jam pump 50z, tp skg dkt 3 jam pump pun bru dpt 3-4oz)... sedeih sbb sy berazam nk bg die fully bf smpi die umur 2y,... huhuhuhu... pkir p+ je la, mgkin rezeki die smpi ni je,... sml pi giant beli karihome tp xtry bg lg... skng ni dpt bg pengasuh 3oz je tiap2 hr,... pngasuh kate ok coz die kenyang ngan pngasuh yg bg mkn byk bubur ns kot,... tggu ms je la bl pngasuh ckp ank xckup susu bru nk bg,... selagi boleh fully bf insyaAllah teruskn wpun die dpt skit kat rmh pngasuh tp bl sy balik kje tgk die direct bfeed mcm dpt byk je,... alhamdulillah,...

yaya said...

Assalamualaikum,... ank sy Qisya next 2 weeks dah nk msuk 12m... setakat ni die fully bf, tp sjak mggu lps sy nk buat stock susu utk die mcm susu dah xkuar mcm sblm ni (setengah jam pump 50z, tp skg dkt 3 jam pump pun bru dpt 3-4oz)... sedeih sbb sy berazam nk bg die fully bf smpi die umur 2y,... huhuhuhu... pkir p+ je la, mgkin rezeki die smpi ni je,... sml pi giant beli karihome tp xtry bg lg... skng ni dpt bg pengasuh 3oz je tiap2 hr,... pngasuh kate ok coz die kenyang ngan pngasuh yg bg mkn byk bubur ns kot,... tggu ms je la bl pngasuh ckp ank xckup susu bru nk bg,... selagi boleh fully bf insyaAllah teruskn wpun die dpt skit kat rmh pngasuh tp bl sy balik kje tgk die direct bfeed mcm dpt byk je,... alhamdulillah,...

Sakina Razak said...

As salam...gud info...sgt2 mmbntu...skrg tgh cri ssu kmbg, dr info2 ni mmg rmai kt karihome yg plg ok...nk try cri...ank sy pn prem, tp dh sthun stgh, dpt fully brsfding smpi sthn je sbb ssu mkin krg mcm mslh yaya tu...pstu try anmum x ssuai asik kmbung je, skrg mnum pedisure...tp hsband kt ssu kmbg lg baik dr ssu lmbu tu yg duk mncri ni...mmndgkn hrga pn lbih krg sme je, so blh la tkr..kna try skit2 dlu la cmtu nk bg ssuai dgn dia...x sbr nk g cri...

IMAN SWEETIES said...

assalam, nk tnye.. ank sy umur bru sbuln lbih tapi da mnum susu formula sbb susu bdan sy xbnyak... karihome nie sesuai x untk umur sbuln lebih? hope dapt mmbntu.. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum..utk susu kambing fresh but beku, sy ade bg anak sy..setakat ni alhamdulillah.cara handle susu kambing ni sama mcm susu ibu yg dah dibekukan.rendam susu tersebut dlm air panas.bile dah cair blh bg baby minum.susu kambing yg telah cair tak boleh bekukan semula.susu akan rosak.its totally same mcm susu ibu.sy start try bg anak sy from 5 months until now my daughter da 9 months.alhamdulillah no allergic and baby lg ske susu kambing.tp still campur susu formula (susu lembu).sebab fresh mmg mahal.sy pun tgh mencari susu formula kambing.blh try gain info psl karihome ni..:)

Anonymous said...

as salam..sy search kebaikan susu kambing n tjumpa blog ini slpas program tanyalah ustaz 2 hr lepas..sy xingat ustaz apa tp memg dia ada ckp susu tbaik slps susu ibu adalah susu kambing. anak k 3 sy br 2 bln. sy ibu yg kejam sbb dlm pantang lg anak sy dah diberi susu tepung. (2x shr) sbb susu bdn bkurg. sy usha jg makan supplement tmbah susu tp hasil still mngecewakn.. memg ank sy cirit & sy sedg mcari2 susu lain.. lps bc catatan d blog ini ..keyakinan sy mkin kuat nk try susu kmbig. sy hrp cara ni dpt mnebus sdikit dosa sy pd ank sy..

UmmiAbi said...

Wa'slm.Sahabat mummies..Yg mana dah try susu kambing, teruskan dengan susu sunnah kegemaran Rasulullah ini. Memang banyak khasiatnya.. So far untuk restok susu Karihome, ummiabi banyak beli kat farmasi. Banyak farmasi2 jual susu Karihome rupanya.. Makin senang & moga ALLAH permudahkan usaha kita. Selebihnya tawakal pada ALLAH SWT..(^,^)

Susu Kambing Etawa said...

Susu Kambing Memang Luar biasa untuk segala macam obat,...
Salam Sukses Selalu By Satria Indonesia

z a t i e said...

salam..

setelah saya google dan cari..terjumpa penerangan mengenai campuran antara kurma dan kismis.. boleh baca di sini http://tokguru.net/isukurmankismis2.html

Ummu Umar said...

Salam.

Akak, kat mana akak beli susu karihome tu dan berapa harganya? Tadi saya cari kat PKNS dan seksyen 7 tak jumpa pun. Saya tinggal kat shah alam jugak

Terima kasih banyak akak

UmmiAbi said...

Wa'slm. Susu Karihome byk kat Shah Alam. Selalunya di jual di Farmasi.. Baru2 ni akak beli kat farmasi sek 18. Farmasi ape xingat tp depan deretan kedai ole2 tu. Banyak gak jumpe susu ni kat farmasi2 lain mcm caring, pharmcare dll. Selamat mencari ye.. :)

Anonymous said...

Anak sy pn mnum susu karihome step 2..niat nk full bf x tercapai since dh prgnant lg dan susu plak drop.alhamdulillah anak blh terima even mmg sgt mencabar sbb anak sy reject botol...
Utk info tmbahan ibu2 semua,susu karihome ni blh bg start dr baby lahir lg tp kene la ikut step2 die ye..
Step 1=newborn smpai 6 bln,
Step 2= 6 bln smpai 12 bln.
Step 3 = 12 smpai 3 thn
Step 4 = 3 thn ke atas
Ad lg satu jenis yg sesuai utk 1 thn ke atas dan dewasa.
Harap mmbantu,.

Anonymous said...

ummu ummar,dekat giant sek7 ada jual =)

Asna Zainun Basri said...

anak sy pun mnum susu kmbg jnma karihome ni start umr 3bln klu sy tak smpt buat stok ebm..alhamdulillah tiada mslh&so far xpnh skit..sy sndri pun minum susu kmbing biolive utk bykkn susu bdan sbb ade estrak mknn sunnah mcm madu n habatussauda.
susu karihome sy biasa bli kt giant,susu kmbg biolive plk bleh bli di page fb kedai makanan sunnah

Anonymous said...

bby sy mnum susu karihome bila sy xsmpt buat stok ebm..alhamdulillah so far ok&skg dh umr 7bln tp xphh skit..sy sndri mnum susu kmbing biolive utk bykkn susu bdan sbb ada estrak mkann sunnah mcm madu&habatussauda.
klu susu karihome sy bli d giant,susu kmbing biolive plk boleh bli kt page fb Kedai Makanan Sunnah.:)

UmmiAbi said...

Asna Zainun Basri:
Tq for sharing dear...:)

rose adilah said...

Slm..utk yg hamil susu kambing yg mna di cadangkn?

rose adilah said...

Salam..utk ibu hamil..susu kambing jenis patut di ambil..tq

rose adilah said...

Slm..utk yg hamil susu kambing yg mna di cadangkn?

UmmiAbi said...

rose adilah:
Apa2 jenis pun boleh dear... Kalau nak yg Karihome bli yg adult. Penutup color dark blue. Sdap..Ummi minum sebelum tido.. Lau jenama lain..yg ummi penah minum antaranya Hi-goat, & salic goat.. Boleh google jenama ni.. Pepun susu kmbing memang terbaik..Sedap plak tu..:)

sai fai said...

Salam.. baby saya lahir 7 ogos 2013.. boleh minum susu karihome ke skarang ni?

UmmiAbi said...

sai fai:
Wa'slm. Ank sai bru sebulan ye? Susu ibu ade x? Better bagi susu ibu dear.. Then lau xde, usahakan cari ibu susuan.. Kalau xde gak, & dh decide nak bagi susu formula..Boleh pilih susu lembu or susu kambing. Pd pendapat ummi, susu kmbing is the best coz kajian menunjukkan ia menyerupai susu ibu. Namun sis kne bagi slowly coz ank baby lg. Maybe wat dilute/cair dulu. Dalam msa 3 or 4 hari tengok de perubahan pada anak x?contohnya suhu(demam x?), kerap muntah or sakit perut.. Lau ade tanda2 tersebut sis kne stop dlu. Maybe anak x sesuai ngan susu tu.. Mcm anak ummi, dia alergi susu lembu. Siap muntah2.. Tapi bila bagi Karihome, dia boleh terima sampai sekarang dia dah 3tahun.. Btw Karihome de utk newborn iaitu step 1(0-6bulan).Penutup color putih lau x silap.. Selamat mencuba sis..:)

arie said...

salam kak, macam mane nak dapatkan sample tuh??

Aanak sy minum susu kambing hi goat sj sejak 9-10 bln sbb demand tinggi supply susu badan plak kurang..tiada masalah cirit, sembelit dan kulit pon cantik sj.. sekarang da 14 bln dan sy pula pregnent tgh anak ke -2..susu da kurang sgt.. akhir2 ni anak sy selalu selsema dan batuk.. nmpk kurus.. sian plak.. ingat nk try susu kambing formula.. b4 kasi hi goat ade consider karihome tp susah nak jumpa dan agak mahal..

UmmiAbi said...

Arie: W'slm.. Boleh isi form dlm laman web Karihome untuk dapatkan sample..
http://www.karihome.com.my/

Sis tryla.. Lau kat farmacy yg besar2 pn ade Karihome ni...

Ibu Auni said...

Brapa harga susu karihome ni?

Ibu Auni said...

salam ummi..nak tanya brapa hrg susu karihome ni? terima kasih

UmmiAbi said...

Ibu Auni:
Wa'slm...Slalu ummi bli kt farmasi lbh kurang rm93+ utk 900g/1kg. Ade jgk farmasi yg jual rm97+. Tp so far bwh rm100. Cer gggle. Ade rmai gak yg bli borong n jual di fb & blog skrang ni..:)

Manja Anakku said...

Assalam. Mmg pilihan yg terbaik ibu2 yg mmbuat pilihan mmberi ank susu kmbing berbnding susu lembu. Mknn kegemaran nabi kita sudah tentu byk kebaikannye lg2 susu kmbing yg dicampur dgn mknn sunnah. Utk tahu kebaikan dan khasiat susu kmbing+ mknn sunnah yg lain jemput singgah blog sy ye..nk dptkan susu kambing Lennoza+7mknn sunnah pun boleh kt situ..http://manja-anakku.blogspot.com/?m=0

Tihara said...

saya terjumpa entry ni,
kalau nak beli susu higoat
jemput ke page An nisrin collections yea :)

Anonymous said...

Saya jual susu karihomes for baby rm48 setin

Anonymous said...

salam sis,tumpang iklan

mencari ikhtiar penyembuh? cubalah susu kambing susu kedua terbaik selepas susu ibu.bagus untuk ikhtiar mengandung,kami jual susu nubian yang macam diatas jenama nubian farm fresh.ramai yang kata susu kambing kami sedap

nak beli susu lembu/susu kambing/susu coklat/susu kopi latte/air minuman yogurt jenama farmfresh yang penuh khasiat?ada saiz kecik dan besar kami hantar ke rumah/premis anda.

call sekarang 012-2331147 susu kami terbaik dari ladang,diproses dlm tempoh 48 jam dari ladang ke terus ke kedai,quality kami terbaik tiada bau hanyir

atau layari facebook nubian kl : https://www.facebook.com/pages/Nubian-kl/524828214313795

susu kambing kl 0122331147 said...

salam.terbukti susu kambing mempunyai banyak khasiat penawar penyakit.sesiapa nak carik susu kambing segar boleh call saya no 012-2331147 saya hantar delivery di sekitar KL.nak susu segar pun ada,info lanjut layari http://susukambingkl.blogspot.com/

sorry comment diatas saya punya juga...sila check blog kami,fb kami decide taknak guna,untuk memudahkan komunikasi kepada prosek yang tidak ada id fb untuk berinteraksi dgn kami

Anonymous said...

Salm...ummi memg susu karihome terbaik..

Anonymous said...

salam..alhamdulillah..anak saye umur sbulan lebih da bg susu karihome nie..asalnye die demam kuning lepas bg susu karihome trus turun kuning die..smpai skrg still lgi bg susu karihome nie..nk bg susu bdan tp saye berjauhan ngan my baby..skrg mak jga kat kg n bg susu botol je..tp mmg serasi la ngn my baby..huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...