Thursday, May 31, 2012

Tidur

Barakallahu lakum.
Sejak akhir-akhir ni ummi suka betul tengok Wafa tidur...Bukan sahaja comel, kelakar pulak tu...hehehe.. Kalau tido memang dia akan berpusing-pusing. Lau tidur dengan abi lagilah, kaki sekejap kat badan abi, sekejap kat muka abi...hehe,kesian abi..
Masa ni elok je atas tilam.

Ummi pergi dapur 10minit je, balik tengok dah kat luar tilam..Ish3...(Tp masih tidur nyenyak)
Kalau nak tahu, sejak kecil lagi Wafa tidur dengan bermacam2 position & shape...hehe. Ni kalau wafa dah besar mesti marahkan ummi..hihihi..;p Sorry ye sayang, ummi nak jadikan kenangan kita..sebab tidur sayang pun dah menghiburkan ummiAbi, apatah lagi aksi2 lain..;)


Ni masa Wafa baby...Masa ni ummi dalam pantang lagi tau..Tengok rambut wafa, masih "makan bantal".
Oh ya, Wafa dari lahir memang suka tidur meniarap. Ummi confident style tidur macamni sebab ummiabi tengok dengan sendiri Wafa dapat angkat kepala dia sendri dalam masa umur dia beberapa hari je.. Baby meniarap bagus untuk membentuk kepala yang cantik(takut kepala leper) & perut pun jarang kembung..Lagi satu dari pembacaan ummi, orang barat/English mengajar anak diorang tidur meniarap, bagus untuk otak katanya..
Tapi awas, jika baby anda tidak tahu mengangkat kepala sendiri @ kepala masih lembik, please...jangan bagi mereka tidur meniarap coz akan menyebabkan SIDS(Sudden Infants Death Syndrome).

Kebaikan tidur meniarap?
Boleh diguna pakai if baby dah pandai pusing or angkat kepala.

1-Tidur lebih lena.
2-Boleh elakkan kembung perut.
3-Tidur pun lebih lama sbb tak mudah terkejut.
4-Leher cepat kuat & keras
5-Membangunkan potensi otakya apabila deria dan saraf kaki dan tangan dirangsangkan secara semulajadi.
6-Elakkan baby drpd tertelan muntah dia. Dah banyak kes baby meninggal time tido sbb tertelan muntah.

Apa itu SIDS?
SIDS (Sudden infant death syndrome)

The unexplained death of an apparently healthy infant. SIDS or sudden infant death syndrome is a parent's worst fear.
An apparently healthy infant, usually less than 12 months old, with no obvious previous or present illness is laid in bed for sleep and never awakens. Examination of the infant's medical history, home, and even an autopsy do not reveal the cause of death in true SIDS cases. This nightmare occurs in about 1 out of every 1000 births. SIDS has been the leading cause of death among infants 1 to 11 months old. Fortunately, the number of SIDS deaths has been falling over the past few years. Infants at increased risk for SIDS are those younger than 6 months of age, those born prematurely, males, and twins or triplets. Although parents can't control these factors, research suggests there are risk factors for SIDS that parents can control. Factors that parents can alter to reduce the risk of SIDS are: Put your baby to sleep lying on her back rather than stomach or side (may reduce the risk of SIDS by 25% to 50%). Use firm bedding underneath your infant. Soft bedding (natural fiber mattresses, comforters, etc.) should be avoided- they may increase the risk of SIDS. Keep your baby's environment smoke free. Don't allow your infant to get overheated with excessive bedding, clothing, or a room heater.
Nota ummi:
Nanti anak dah besar, diorang sendiri akan tidur ikut keselesaan mereka sendiri.. Macam Wafa, sekarang dia banyak tidur miring daripada meniarap.
Tips untuk orang dewasa:
CARA TIDUR RASULULLAH:=
Dari al-Barra` bin Azib, Rasulullah Muhammad saw pernah bersabda, “Apabila kamu hendak tidur,maka berwudhulah (dengan sempurna) seperti kamu berwudhu untuk shalat, kemudian berbaringlah di atas sisi tubuhmu yang kanan”.
Al-Bara’ bin ‘Azib ra. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah Muhammad saw bila berbaring di tempat tidurnya, beliau letakkan telapak tangannya yang kanan di bawah pipinya yang kanan, seraya berdoa: Robbi qinii ‘adzaabaka yawma tab’atsu ‘ibaadaka (Ya Robbi, peliharalah aku dari azab-Mu pada hari Kau bangkitkan seluruh hamba-Mu).” (HR. At Tarmidzi)
Dari Al Barra’ bin Azib ra berkata, “Apabila Rasulullah saw berada pada tempat tidurnya dan akan tidur maka beliau miring ke sebelah kanan, kemudian membaca: “Allahumma aslamtu nafsii ilaika wawajjahtu wajhi ilaika wafawwadhtu amrii ilaika wa alja’tu zhahrii ilaika raghbatan warahbatan ilaika laa malja-a walaa manja-a minka illaa ilaika. Aamantu bikitaabikalladzii anzalta wanabiyyikal ladzii arsalta (Wahai Allah, saya menyerahkan diriku kepada-Mu, menghadapkan mukaku kepada-Mu, menyerahkan semua urusanku kepada-Mu, dan menyandarkan punggungku kepada-Mu dengan penuh harapan dan takut kepada-Mu, tidak ada tempat berlindung dan menyelamatkan diri dari siksaan-Mu kecuali hanya kepada-Mu. Saya beriman dengan kitab yang Engkau turunkan dari nabi yang Engkau utus.” (HR. Bukhari)
“Berbaringlah di atas rusuk sebelah kananmu.” (HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710)

  • Berwudhuk
  • Berbaringlah dengan memiringkan tubuh ke kanan
  • Letakkan tangan kanan di bawah pipi sebelah kanan;
  • Dan tidurlah dengan tenang dan damai :)

    1. 2 comments:

      LydSunshine said...

      Salam, ada anak kawan saya yg meninggal kerana SIDS ni. Tahun lepas.

      Org dewasa tak bagus tido meniarap kan? Tapi tak pasti kenapa.

      UmmiAbi said...

      Wa'slm Lyd...A'ah...banyak kes SIDS ni actually..kt taska pn byk. Parents nowadays x research dlu sbelum nak tdokan ank mereka secara meniarap. Meniarap bgus sbb x telan muntah mereka sndri coz byk gak kes baby SIDS sbb tertelan muntah mereka sndri ats sbb lemas. Boleh nk tidokan mereka meniarap, tp make sure baby tu dh pandai angkat kepala sndri Ataupun lau nk jgk boleh bli tilam yang ada pengudaraan. Banyak dah jual kat kedai2 baby..
      Org dewasa memang x bagus tido meniarap sbb boleh mengganggu reproductive system/organ terutama lelaki, dan ia seumpama menghempap byk organ2 lain berfungsi dgn baik.. Sebab tu Rasulullah tido miring ke kanan, coz byk organ lebih ke kiri contohnya jantung. left Atrium,left ventricle n impulse lebih besar@lebih ke arah kiri daripada yg kanan(right)..

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...