Sunday, May 27, 2012

APASAL MALAS SEMBAHYANG???

Barakallahu lakum.

Sape2 yang malas sembahyang, jom fikir2kan...


Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam & siang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.....

Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

Apasal la aku malas sembahyang,
Aku kena ingat umur Kita bukannya panjang,
Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....

Apasal la aku malas sembahyang,
Siksa neraka Cuba la aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh halang!!!

Nota ummi:
Pernah rasa x?Kalau kita tak sembahyang mesti rasa tak sedap hati...Kdg2 nak keluar rumah pun takut..Macam2 fikir, cmner lau accident & tak sempat sembahyang?huhu... Hati rasa berdebar-debar... Tapi kalau kita sembahyang dulu sebelum keluar mesti hati tenang..Alhamdulillah..
Tapi perkara yang ummi kena improved sekarang ialah "JANGAN LAMBATKAN SEMBAHYANG". Abi pun dah mula tegur...huhuhu.. Ummi pun tak sedar bila masa berlalu, terlalu pantas. Ingat nak buat kerja dulu, at last baru teringat tak sembahyang lagi, then barulah kelam kabut. Ya ALLAH..ampunkan dosa-dosaku yang lagho ni... (T,T)
Nak tahu tak, kalau kita lambatkan sembahyang, sama seperti kita tak sembahyang...Boleh tengok SINI

2 comments:

IntaNBerliaN said...

sembahyang tu tiang ugama kita.. n kita wajib lakukannya kan...

UmmiAbi said...

Btul2...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...