Thursday, March 8, 2012

Solid food for my baby dah "basi"?

Hai..Barakallahu lakum.
Actually bukan solid food yang basi..tapi its story..huhu. Ni kes yang dibuka semula setelah menjadi pekasam di dalam draft. Hehe..Wafa dah boleh makan kepsi dah ummi ooii...heh~Takpela..asalkan ummi dapat nukilkan untuk kenangan ummi sekeluarga..;)

FYI, Wafa Sofea minum susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan(No food, no nestum, no kunyah2 bagi rasa or something like solid food yang boleh merosakkan usus anak-anak jika diberi sebelum masanya). Just breastmilk..Why?

*Breast milk contains the right types of nutrients and in ideal amounts that our baby needs. The nutrients from breast milk are easily digested and absorbed by our baby’s body.

*Breast milk also contains important immunological compounds that help to protect baby against a variety of infections, including diarrhoea.

*Your baby's digestive system is too immature for solid foods before 6 months. Although he can suck very well, he does not have a lot of saliva to help digest food. Until he is at least 3-4 months old, his system lacks certain digestive enzymes, such as an enzyme called amylase, needed for digesting cereals (starches or complex carbohydrates). His body has trouble digesting some fats before he is 6 months old. Some foods will pass through him undigested and end up in his diaper. And some high protein foods, like eggs, meat, and even cow's milk, given too early may cause problems with your baby's immature kidneys.

* Beginning solid foods too early has been associated with other problems later in life, such as obesity, respiratory problems like bronchial asthma, and food allergies. For more information on how food allergies are caused by too-early introduction of solid foods.
~info from Wafa's paed( Specialist Hosp Ampang)


**Complementary feeding usually begins at 6 months, when baby’s digestive system is mature enough to digest different types of semi-solid and solid foods. There are also signs to indicate that baby is now ready to receive complementary foods (i.e.foods other than breast milk).


OKlah..untuk persediaan makanan pejal si cilik kami, UmmiAbi beli Avent blender & steamer. Kenapa blender & steamer?? cause 1st solid food must start with blended food(small texture like liquid,pureed or mashed). Once baby gets used to it, then baru introduce to another food group.



Mudah & senang kan..?Ummi just masukkan carrot(potong dadu) then Avent akan steam & blend. Trus boleh suap wafa makan..:)
Lau de extra or buat banyak, ummi masukkan dalam tupperware kecik2 & masukkan dalam freezer(tahan 3bulan). Esok lau nak makan, just thawing, warming & eating..hehe
Ni contoh puree..(carrot, potato &  bocolli). Lepas steam & blend, ummi masukkan dalam bekas cube ni. Then tutup dengan cover & freeze. Bila nak guna, just thawing and masukkan dalam bubur.

Untuk pengetahuan semua, ummi prefer steam dari rebus sebab steaming hanya mengubah texture makanan tersebut kepada lembut tanpa menghilangkan nutrisi yang terkandung di dalam makanan.
Refer from wiki---->Steaming also results in a more nutritious food than boiling because fewer nutrients are leached away into the water, which is usually discarded.
So, untuk umur Wafa 6-8bulan, ummi sediakan blended/mashed/pureed food.(Tapi untuk Wafa ummi start bagi makan umur 6bulan lebih)
Contohnya:
~Beras/oat + Buah(Epal, pisang, pear, prun, betik, anggur)
~Beras/oat + Sayur(Kacang hijau, labu, keledek, lobakmerah, kacang pis, kubis  bunga,brokoli,  asparagus, jagung, bayam,kacang buncis, kacang panjang)
~Beras/oat + Ayam, tauhu, telur(12 bulan), kekacang, daginglembu, ikan(seperti salmon, ikan merah , tenggiri)




Blended/pureed fruits



Macam-macam gaya


Cedapp nyerrr...

Bila umur wafa 9-12 bulan, ummi dah boleh ubah tekstur makanan. Daripada blended/mashed/pureed, ummi just potong dadu or lenyek2 je makanan tu. Kalau potato, ummi ske potong panjang2 then steam & bagi wafa pegang makan sendiri..So cute.Kalau wafa makan carrot or tomato, dengan baju-baju dia cute..hehehe. Lau nak lebih cute, boleh bagi dragon fruits...Yang ni memang mengancam colour dia.. Poop dia pun colour merah..hihi..
Ni beras ummi basuh, blend sket & sangai(goreng tanpa minyak). Pastu simpan dalam fridge. Nak guna, masuk air + pureed buah je & siaplah bubur..:)


Utk bahan mentah seperti ayam/daging/Ikan ni ummi perisi siap2(means ambil isi je,tulang buang siap2), then msukkan dlm tupperware ikut hari(untuk seminggu)

Wafa Sofea dah umur setahun lebih ni lagi senang kerja ummi... Wafa dah boleh makan makanan yang lebih keras seperti biskut, honey star, koko krunch & macam2 lg. Kalau ummi tak sempat wat breakfast contohnya ada event kenduri or ta'lim. Ummi just sediakan wafa sofea EBM(expressed breast milk+honey star or lain2 cereal). Anak ummi memang tak cerewet bab makan...macam abi..Alhamdulillah..:)

EBM+Koko Krunch
Tudiaaa...ni ngah makan cupcake red velvet...Ummi tinggalkan pakai pampers je. Lau x,lagi comel dengan baju bercalit-calit kaler merah..hehe. Jangan marah ye sayang..Sayang memang chumeeell..;)
Tukar selera..Asyik bubur je kan..? Sekali sekala ummi buatkan wafa macaroni+sup. X kisahla sup ayam/sayur/daging. Wafa memang makan sampai licin..Nyummy..:)
 **Ummi puas hati dapat masak/bekalkan untuk Wafa Sofea. Setakat ni ummiAbi x beli dah makanan yang dikilangkan seperti Heinz, baby bites & nestum. Pernah sekali try bagi nestum kat wafa, tapi wafa asyik luahkan je. Ummi try rasa, mak haiii....manisnyerr..berapa banyak gulalah diorang letak dalam tu kan..?huhu. Patutla paeds Wafa ckp,lau nak gemuk & obes,leh bagi makan makanan yang byk kandungan gula..huhu. Bukan sahaja obes, xpasal2 dapat diabetes kang..Nauzubillah..
Oh ya..lagi satu kelebihan masak sendiri untuk anak, selain daripada berkat air tangan ibu..semasa buat bubur/nasi tu kita bolehla bacakan surah/ayat2 lazim untuk mendoakan anak kita. InsyaALLAH..doa ibu cepat dimakbulkan. Bacalah doa penerang hati, Surah alam nasyrah, surah Toha ayat 1-5 & banyak lagi surah/doa yang boleh diamalkan..:)
Walaupun Wafa sofea tak mok2 & bam2 macam baby lain, tapi ummi tahu apa yang terbaik untuk wafa.. Dia sihat walafiat..Alhamdulillah..Kata-kata perangsang doc kesayangan wafa, Dr Fazil : "Pedulikan weight development...sebab yang penting sekali mind development. Apa yang saya nampak mind development wafa is VERY GOOD even she's prem baby..." Syukurlah...:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...