Thursday, January 5, 2012

When Wafa Sofea turn 1...

Barakallahu lakum...
When Wafa Sofea turn 1,what can she do??A lot u know..hehe
Let us disscuss her details 1st..
NAME: Nurul Wafa Sofea bt Mohammed Salim Ibnu Rahman
D.O.B: 5/12/2010
(by Normal Spontaneous Vaginal Delivery, a 34 weeker preemie) lanjut boleh click
SINI

TIME: 8.30 P.M~ Isyak time prayer
ACTUAL EDD: 11/1/2011
P.O.B: UMMC(University Malaya Medical Center~ coz ummi working there)

Our lil' mujahidah has spent about 30 days in SCN PPUM+NICU, Hosp Ampang(specialist) before she finally discharged on 13/1/11 at 1.810 kg. 
Above all, we are truly thankful to Allah the most merciful for this beautiful gift and we hope to enjoy this beautiful creation until the end of time. Alhamdulillah


So,now she turn to 1year young..TQ sayang for give us happiness.. Senang menjagamu sebagaimana melahirkanmu..Allahu Allah..Alhamdulillah..

-Sekarang dia dah pandai imbang-imbang badan nak berdiri(jalan kena pegang or support with something like sofa or table). Lagipun gegurl kan..?penakut/gayat macam umminya sket.. Pakar orthopaedic sendiri bagitahu ummi yang baby girl more to speaking/language. Baby boy more to motor skill. Plus wafa Sofea is a prem baby(actually she's 11month if her due is on edd). So,no wonder she's a bit "takut-takut" when to start the step..but her mouth start babling, also can speak but in "German celup" language only. Can call me mama not ummi, & call abi= baba. Her paed said that the baby can speak with vokal "a" 1st, then continue with "i", "e", & "O". That's why mama 1st not ummi,huhu.. I'm waiting for that word honey..;)
- Can say "tata,bye2"(with wave Goodbye)...."Muahh"(with flying kiss)...so cute..;)
-She loves foods. Always want to bite the harden foods(4 little tiny teeth popping out)

-Suka mandi dalam bath tub sinki.. [Boleh basuh pinggan ummi sekali..;) ]
Alhamdulillah..atas nikmat air yang ALLAH berikan..:)

Hi..wanna to join me??
-Dah pandai merajuk..hehe, penah skali tu ummi tak bagi dia panjat meja, then terus pegi kat abi... Ummi cak2 pun, bo layan...haha..padan muka ummi..
-Dah teror panjat tangga & meja tapi tak reti turun balik..hehe.
-Suka tolong ummi "mengemas" rumah. TQ sayang...;)
-Dah suka pakai tudung..Alhamdulillah~(Dulu x suka sangat coz wafa cepat berpeluh..so,dia cepat rimas..asyik nak buka je,tapi sekarang ok je.."Wafa dah besyarlah ummi..hehe")
-Kalau bagi makan biskut or roti, dah pandai makan sendiri. Makan sikit-sikit pulak tu..Cleverla sayang ummi ni..;)

-Dah faham arahan. Kalau ummi & abi bagi arahan contohnya duduk, bangun, angkat tangan/kaki dan macam-macam lagi, Wafa akan ikut tanpa banyak soal..Comel sungguh..hehe.

-Kalau makan apa-apa tak kisahla biskut ke..buah ke..or roti,mesti nak suapkan kat ummi & abi sambil sebut "Nyum,nyum,nyum". Mentang-mentanglah ummiabi selau suap dia,then nak suap balik..

-Murah hati...Kalau ummiabi mintak apa-apa dari tangan dia samaada mainnan or makanan dia, wafa mesti terus bagi dengan senyuman lagi..Alhamdulillah..

-Dah tahu mana tempat sakit, gatal, & kotor. Kalau sakit perut,wafa akan datang kat ummi @ abi, selak bajunya & tepuk2 perut dia suruh letak minyak Yu Yee.hehe..comey taw..;)
Kalau gatal lak,dia akan garu-garu kat tempat tu sambil tunjuk kat ummi. Then ummi letak bedak,terus dah tak garu-garu dah..
Ada sekali tu, ummi tunjuk kaki dia kotor berdebu coz explore banyak sangat tempat..Ummi masuk stor pun dia syibuk gak nak masuk,then berdebu sket kaki dia. Ummi bawak dia kat sinki, pastu dia hulurkan kaki dia suruh basuh. Sejak tu,kalau ummi tunjuk kaki dia kotor & bawak gi sinki, mesti cepat2 dia hulur kaki dia tu..heh~

-Yang ni paling ummi terharu...Wafa sofea automatically akan angkat/tadah tangan berdoa sebaik dengar doa,surah,bacaan Al-Quran @ nasyid. Even azan pun dia tadah tangan berdoa. Pernah ummi menyusukan wafa,tiba-tiba azan berkumandang dalam tv, trus wafa stop feeding, bangun & tadah tangan berdoa. Dah habis tu, dia sambung breastfeeding balik...hehe..sweetnyerr.. Moga Wafa menjadi anak yang solehah.Amin..Amin..Amin..

Banyak lagi kalau nak ummi listkan satu-persatu kat sini..hehe..;)Macam ummi sorang ada anak kan..hihi..Takpela..Wafa anugerah & amanah ALLAH yang tak ternilai bagi ummiabi. Memang kami sangat bersyukur dengan kehadirannya.. InsyaALLAH..doakan moga Wafa Sofea terus membesar sihat & genius. Alhamdulillah...atas kurniaanMU ini Ya Allah~

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...