Sunday, January 8, 2012

Thalassemia tu aper?

Barakallahulakum.

Hmm..last week ummiabi n si tomei wafa sofea balik kg abi(@KKB-Kuala Kubu Bharu). Kitorang meraikan anak-anak buah yang mumtaz dalam UPSR & Sek Agama. Congratulation wat akak Nurul & Akak Nurin..:) Then, nak dijadikan cerita, ngah asyik makan KFC & menjamu selera bagai,tiba-tiba kat TV de iklan Thalassemia. Paklong tiba-tiba tanya Thalassemia tu apa?cmner leh kena ek??Sume dah pandang-pandang ummi..Aduyaii..Ummi penah belajar dulu(siap kuar exam lg)tapi biasela, baca untuk score exam je n ilmu tu gone and gone n byebye..

So..de sikit-sikit je ilmu tu bermain di fikiran.. Recall punyer recall, then datanglah sket(huhu). Secara ringkas ummi cakap Thalassemia ni penyakit keturunan/genetik. Penyakit ni menyebabkan anemia coz gen dia tak dapat produce ataupun kurang produce sel darah merah, so hemoglobin & sel darah merah diorang berkurangan. Diorang pun Ooo... Aiyakk..betul ke ummi ni? Ummi pakai hentam je..hehe..Habisla lau salah. So, ummi terus cari info sal Thalassemia ni. Bila baca details, so tak lari jauhla jawapan ummi tu..SELAMAT..hihi..
So,sape-sape nak tahu details pasal Penyakit Thalassemia ni,bolehla teruskan bacaan..:) Oh ya,ujian saringan perlu dibuat untuk pasangan yang nak berkahwin.. So, please alert about this disease.
Apakah Thalassemia?
Thalassemia adalah penyakit darah yang diwarisi daripada ibu bapa. Penyakit darah ini menyebabkan terjadinya anemia;
Anemia ini disebabkan oleh kekurangan hemoglobin dan sel darah merah.
Hemoglobin adalah protein pada sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan.
Apakah penyebab Thalassemia?
Thalassemia selalunya diwarisi daripada ibu bapa. Penghasilan hemoglobin pada sel darahmerah ditentukan oleh sepasang gen.Gen Thalassemia menyebabkan kekurangan penghasilan dan mengakibatkan anemia.
Siapakah yang berisiko mendapat Thalassemia?
Thalasemia kebanyakkan dihidapi oleh orang-orang Mediterranean, Timur Tengah dan Asia.Lelaki dan wanita mempunyai peluang yang sama mewarisi penyakit itu daripada ibu bapa.
Apakah tanda dan gejala Thalassemia?
Pembawa Thalassemia (Thalassemia Trait) tidak menunjukkan sebarang gejala. Mereka adalahsihat seperti biasa. Ia hanya dapat diketahui melalui ujian darah yang khusus.Pesakit Thalassemia major menunjukkan tanda-tanda pada usia awal kanak-kanak seperti;
Letih
Pucat dan kurang aktif 
Bahagian perut yang bengkak disebabkan pembesaran hati dan limpa.
Kekurangan selera makan
Tumbesaran yang terbantut
Bagaimana Thalassemia dikesan?
Thalassemia dapat dikesan melalui pemeriksaan darah, termasuklah complete Blood Count(CBC) dan pemeriksaan hemoglobin khusus. CBC memberikan maklumat jumlah Hb danpelbagai jenis sel-sel darah, misalnya sel darah merah.
Apakah jenis-jenis Thalassemia?(Ada 2 jenis thalasemia, alpha dan beta (berpandukan kepada jenis chain)
Dan terbahagi kepada 3 lagi, minor, intermedia dan major.
Yang sangat memerlukan pemindahan darah adalah yang major)
Thalassemia boleh dibahagiakan kepada 2 jenis;
1.Thalassemia Trait (pembawa penyakit)
2.Thalassemia Major (kadang-kadang disebut sebagai Cooley's Anemia)
Apakah risiko mendapat Thalassemia?
Apabila 2 orang pembawa Thalassemia berkahwin, maka ada 3 orang kemungkinan dengan setiap penghamilan
Anaknya mewarisi 2 gen normal 25%
Anaknya mewarisi 1 gen normal dan 1 gen Thalassemia dari ibu bapanya (ThalassemiaTrait) sebanyak 50%
Anaknya mewarisi 2 gen Thalassemia daripada ibu bapanya dan menghadapi Thalassemia Major sebanyak 25%
 
Iklan free ummi:
Ummi nasihatkan if sesiapa yang ada gen penyakit ini,sebelum berkahwin dengan pasangan, please..do the test/screening. Kesannya pada anak2, kasihan sangat..kerana mereka perlu pemindahan darah,
sepanjang hayat mereka.... Tak boleh miss satu kali pun.
Ini adalah kerana, budak yang ada penyakit Thalassemia, sel darah mereka
sangatlah abnormal, akibat struktur hemoglobin yang tak sempurna.
Ok,ummi ringkaskan di sini...
1) Seorang penghidap berkahwin dengan seorang yang sihat walafiat
SEMUA anak akan ada thalasemia tetapi minor sahaje.
Tiada kesan yang ketara dalam hidup anak2 ni,
ie tak anemic, dan tak perlukan pemindahan darah.
maka mereka dikatakan sebagai pembawa.
 
2) Pembawa berkahwin dengan penghidap..
Kemungkinan anak yang menghidap thalassemia major
adalah 50% which is sangat tinggi.
 
3)Kalau kedua ibu bapa penghidap, 
sangat pasti bahawa anak2 mereka semua akan 
menghidap thalassemia.
 
*Penghidap thalassemia memerlukan pemindahan darah yang kerap.
Jadi, iron dalam darah akan terkumpul dan tak dapat dibuang dari badan.
Maka mereka perlukan suntikan desferal.
Alternatifnya, mereka boleh diberi tablet exjade.
Tapi bayangkan lah mereka perlukan itu semua seumur hidup mereka.
Kasihan kan??? Maka, pergilah buat thalassemia screening..please..please..

4 comments:

ameeneema said...

kalau isteri thalesimia rendah minor. suami pon minor.. x ke thalesimia lagi.. cmtu cmne?

fiqa said...

Saya akan berkahwin dengan penghidap thalasemia.tapi xsure bakal suami saya penghidap thalasemia minor atau major.apakah kesan pada anak?

fiqa said...

Saya akan berkahwin dengan penghidap thalasemia.tapi xsure bakal suami saya penghidap thalasemia minor atau major.apakah kesan pada anak?

fiqa said...

Saya akan berkahwin dengan penghidap thalasemia.tapi xsure bakal suami saya penghidap thalasemia minor atau major.apakah kesan pada anak?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...