Sunday, November 13, 2011

Petua Selesema & batuk..takmo ubat..

السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ
Barakallahu lakum. Hmm..lately,dh seminggu ummi batuk2 & selesema sket..huhu, Ummi berdoa je moga Allah sembuhkan cepat n janganlah terberjangkit dengan Wafa Sofea mahupun abi.. Memandangkan ummi  tak percaya sangat ubat-ubatan drug ni, so ummi call maktok mintak petua.. Mak tok cakap lau BATUK,
-Amik limau nipis n perah airnya + kicap..then minum. So far Alhamdulillah..dah kurang sket batuknya. Tapi itu untuk batuk biasa2 je, Lau batuk lebih dari seminggu dan berlarutan sampai 2minggu,better jumpa doc mintak antibiotic.

Kunyit hidup
Untuk SELESEMA pulak, maktok selalu bagitau kunyit hidup bagus untuk kanak2/baby macam Wafa, just asah dekat permukaan kasar n hasil asahan sapu pada hidung(time ni hidung akan bertukar colour kuning,hehe..xpe nanti mandi hilanglah)
n lau adult as parents macam ummi ni better guna daun sirih(amik lendirnya sapu pada hidung) . InsyaALLAH..nanti  dah takde meleleh-leleh dah..hehe.

Daun sirih

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...